SSD, performantele generatiei actuale si durata medie de viata – ghid video

Salut prieteni, in tutorialul de azi va voi impartasi cate ceva din experienta mea recenta legata de SSD-uri, va voi prezenta un SSD de ultima generatie, va voi explica cum stau lucrurile in realitate, ca pe hartie multe SSD-uri sunt extrem de performante, voi face si un test pentru a compara SSD-ul de generatie trecuta cu unul nou nout si extrem de sprinten, este vorba despre Corsair Force GT 60GB vs. OCZ Vertex2. In final vom vorbi putin despre durata de viata estimata pentru SSD-uri, asta pentru ca circula o gramada de zvonuri potrivit carora SSD-urile nu sunt fiabile, ca majoritatea miturilor bineinteles au un sambure de adevar insa lucrurile nu stau deloc asa, SSD-urile sunt dispozitive extrem de performante si extrem de fiabile, singurul lucru care le dezavantajaza este pretul pe GB, aici hard disk-urile sunt imbatabile.
Foarte multe drive-uri din generatia actuala de SSD-uri (majoritatea) din gama Performance si High End sunt bazate pe controllerul SandForce SF 2281, acesta este un controller extrem de performant insa de unul singur nu face doi bani, controllerul stocheaza datele in memoria flash de tip Nand, la generatia actuala aceasta memorie este de doua feluri, Synchronous si Asynchronous, pe Romaneste sincron si asincron, aici este vorba despre modul in care se face schimbul de date.
Memoria de tip asincron este ieftina si bineinteles mai putin performanta, in timp ce memoria sincron este mai scumpa, bineinteles asta ridica si pretul SSD-ului. V-am aratat in tutorial ca diferenta de pret este destul de importanta intre cele doua tipuri de SSD-uri, asta cu toate ca specificatiile pe “hartie” sunt aproape identice, este un mic truc de marketing care functioneaza destul de bine “noi publicam performantele teoretice ale controllerului” ar spune PR-ul unui producator.
Mai jos aveti un articol foarte bine scris, unde puteti vedea diferentele destul de mari intre drive-uri SSD aparent identice, insa care care folosesc tipuri de Nand diferite (Synchronous vs. Asynchronous)

NAND Flash Faces Off – Synchronous vs. Asynchronous / hardocp.com

Pe la jumatatea tutorialului am prezentat un test cu Aida64 (fostul Everest) in care se vad destul de clar diferentele dintre Corsair Force GT si OCZ Vertex2, trebuie mentionat ca Vertex2 nu este un SSD oarecare, a fost un campion acum cateva luni. Cred ca niciodata nu am fost martorul unei evolutii atat de accelerate ca cea ce se deruleaza in lumea SSD-urilor acum, oare unde se va opri ca deja am ajuns la limita SATA 3 si trebuie sa tinem cont ca SATA 3 abia a fost implemetata pe cateva placi de baza. Cum la orizont nu se vede niciun SATA 4, va trebui sa apelam la Pci Express daca vrem mai multa viteza. Pararea mea ar fi ca in ritmul asta ar trebui sa se treaca direct la SATA 5 sau 6.
In final am vorbit despre durata de viata a SSD-urilor actuale, aceasta durata poate fi estimata matematic, trebuie doar sa stim cate date sunt scrise zilnic pe SSD, dupa aceea stabilim ce fel de nand foloseste SSD-ul nostru si ne apucam sa facem socoteli. SSD-ul meu actual are flash construit folosind litografierea pe 25nm, dupa ce am facut cateva calcule mi-am dat seama ca pe an SSD-ul meu este rescris de vreo 20-30 de ori, dupa aceea academ 30 din totalul de 5000 de rescrieri si ramanem cu 4970 de cicluri, cu astea ma mai descurc inca 165 de ani, toate astea sunt posibile gratie wear leveling-ului care ne ajuta sa “uzam” uniform celulele din nand. Aceasta socoteala este bineinteles teoretica, in viata reala poate crapa controllerul in 10 secunde.
Pentru cei care au dureri de cap cand fac socoteli, am gasit un mic utilitar care ne spune cat mai are de trait SSD-ul nostru
.
Daca sunteti in cautarea performantei absolute, trebuie obligatoriu sa dotati sistemul cu SSD, cele mai bune sunt cele cu nand sincron.
Recomandari:

Solid-State Drive (SSD) Corsair Force GT 2.5 60GB
Solid-State Drive (SSD) Corsair Force GT 2.5 120GB
Flash SSD Kingston 120GB HyperX SSD SATA 3 2.5

Update

ATENTIE:

Am uitat sa subliniez ceva foarte important, aplicatia pe care am prezentat-o a estimat o durata de viata de 9 ani, acesti noua ani sunt calculati cu drive-ul functionand non-stop, cu computerul mergand fara oprire timp de 9 ani.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 600 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian

 

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (54)

  • Eu unul nu ma tem de ssd-uri, ma tem de pretul lor :)) Daca as avea bani mi-as lua unul dar cum nu am, raman la time boot-ul meu de peste 1 minut.

  • Chiar aveam nevoie de un sfat si de o prezentare ca vroiam sa imi iau unul pe SATA 3 daca tot am placa de baza sandy bridge sper sa fie ok sata 3, mai fa tutoriale de acest gen, asa e ok :)

  • Un tutorial marca Copyright © Cristian ,excelent ! ...mai nasol este ca daca vrei sa tii pasul cu tehnologia ,trebuie sa renunti la vila si BMW ...in rest mai vedem ,pun pariu ca in sase luni de zile ssd-ul prezentat azi o sa fie sh ...eu ma bucur ca tehnologia are ritmul acesta insa ca sa tii pasul trebuie sa ai tehnologia de necontestat : BANUL ! ...stima !

    • Iulian:
      Un tutorial marca Copyright © Cristian ,excelent ! …mai nasol este ca daca vrei sa tii pasul cu tehnologia ,trebuie sa renunti la vila si BMW …in rest mai vedem ,pun pariu ca in sase luni de zile ssd-ul prezentat azi o sa fie sh …eu ma bucur ca tehnologia are ritmul acesta insa ca sa tii pasul trebuie sa ai tehnologia de necontestat : BANUL ! …stima !

      Intradevar pentru multi poate fi prea scump un SSD, eu nu vorbesc de toata lumea, SSD ar trebui sa-i puna-n sistem cei ce vor performanta si au cu ce.
      Trebuie sa ne uitam putin in spate si sa vedem ca anul trecut preturile erau mult mai mari, acum doi ani nu mai vorbesc.
      Eu nu incurajez folosirea SSD-ului pentru stocare, e absurd sa dai o caruta de bani pe un SSD mai mare de 120GB, eu mi-am luat de 60GB, nu am nevoie mai mare, schimbarea produsa de un SSD pe sistem este incredibila, nicio componenta nu insufleteste in halul asta sistemul.
      Cat timp vom sta cu sistemul de operare pe hard disk nu vom simti puterea lui sau a componentelor, oricate superfetch-uri si prefetch-ul vor inventa cei de la microsoft.
      Avem vevoie de input output mare nene, avem nevoie de latime de banda pentru aplicatiile astea flamande.
      Jos cu mortaciunea de HDD !
      Jos cu bottleneck-urile !
      Votez pentru SSD !
      Voteaza si tu, acum !

      • cristi-admin: Intradevar pentru multi poate fi prea scump un SSD, eu nu vorbesc de toata lumea, SSD ar trebui sa-i puna-n sistem cei ce vor performanta si au cu ce.
        Trebuie sa ne uitam putin in spate si sa vedem ca anul trecut preturile erau mult mai mari, acum doi ani nu mai vorbesc.
        Eu nu incurajez folosirea SSD-ului pentru stocare, e absurd sa dai o caruta de bani pe un SSD mai mare de 120GB, eu mi-am luat de 60GB, nu am nevoie mai mare, schimbarea produsa de un SSD pe sistem este incredibila, nicio componenta nu insufleteste in halul asta sistemul.
        Cat timp vom sta cu sistemul de operare pe hard disk nu vom simti puterea lui sau a componentelor, oricate superfetch-uri si prefetch-ul vor inventa cei de la microsoft.
        Avem vevoie de input output mare nene, avem nevoie de latime de banda pentru aplicatiile astea flamande.
        Jos cu mortaciunea de HDD !
        Jos cu bottleneck-urile !
        Votez pentru SSD !
        Voteaza si tu, acum !

        ...eu am sa votez mai tarziu

  • salut!eu am o placa de baza gigabyte h55-ud2h care este pe sata 2.m-ar ajuta un ssd?sau trebuie sa ai sata3?

    • ionut:
      salut!eu am o placa de baza gigabyte h55-ud2h care este pe sata 2.m-ar ajuta un ssd?sau trebuie sa ai sata3?

      Un astfel de SSD (controller SF2281 + nand synchronous) se comporta bine si pe SATA2, chiar daca nu ai viteza maxima de transfer cu siguranta vei beneficia de iops-ul mare ceea ce este mult mai important decat viteza.
      La pret nu sunt diferente mari intre SSD-urile actuale si cele de generatie trecuta.

  • Un tutorial foarte frumos si util. Felicitari Cristi, mi-a placut! Poat o sa i-mi cumpar si eu un SSD cand voi avea bani si se vor mai ieftini... Pana atunci... astept :) :D
    Si nu fi pesimit, ca nu vei muri asa repede, cred ca ai in jur de 30 de ani, inca nu e timpul sa te gandesti la asa cv. Fi mai optimist! Multa sanatate!

    • BGD:
      Un tutorial foarte frumos si util. Felicitari Cristi, mi-a placut! Poat o sa i-mi cumpar si eu un SSD cand voi avea bani si se vor mai ieftini… Pana atunci… astept
      Si nu fi pesimit, ca nu vei muri asa repede, cred ca ai in jur de 30 de ani, inca nu e timpul sa te gandesti la asa cv. Fi mai optimist! Multa sanatate!

      Sunt optimist din fire, in tutorial doar glumeam.

    • BGD:
      Un tutorial foarte frumos si util. Felicitari Cristi, mi-a placut! Poat o sa i-mi cumpar si eu un SSD cand voi avea bani si se vor mai ieftini… Pana atunci… astept
      Si nu fi pesimit, ca nu vei muri asa repede, cred ca ai in jur de 30 de ani, inca nu e timpul sa te gandesti la asa cv. Fi mai optimist! Multa sanatate!

      Mai bine ti-ai cumpara un abecedar!
      Prietenii stiu de ce...!

  • SSD OCZ Vertex 3 Series 120GB SATA-III 2.5 inch (OCZ_VTX3-25SAT3-120G)

    SSD OCZ Vertex 3 Max IOPS Edition 120GB SATA-III 3.5 inch (VTX3MI-25SAT3-120G)

    ce tipuri de Nand-uri au (Sincron sau Asincron) ???

    care e mai bun din cele doua ?

    Astept pareri de la specialisti!

    Multumesc !

    • Mirel67:
      SSD OCZ Vertex 3 Series 120GB SATA-III 2.5 inch(OCZ_VTX3-25SAT3-120G)

      SSD OCZ Vertex 3 Max IOPS Edition 120GB SATA-III 3.5 inch (VTX3MI-25SAT3-120G)

      ce tipuri de Nand-uri au (Sincron sau Asincron) ???

      care e mai bun din cele doua ?

      Astept pareri de la specialisti!

      Multumesc !

      Toata gama OCZ vertex3 foloseste nand sincron, cele mai scumpe(Vertex 3 Max IOPS Edition) au nand de la Toshiba de 34nm, ei au considerat ca acel tip de nand este mai bun in situatia in care au avut cateva reclamatii din partea utilizatorilor, acestia primeau BSOD-uri din senin.
      Gama Agility de la OCZ foloseste nand mai slab (asincron).
      Eu m-am ferit de OCZ de data asta.

  • Bun tutorial,excelent,asteptam si alte tutoriale la fel de interesante legate de componentele hardware.

  • Cristi o intrebare la acest Benchmark de la AIDA ce vrea sa zica ca OCZ vertex 2 e mai bun ca CORSAIR ca performante ca am facut diferenta si ocz e mai sus deci pe youtube pe unele laptopuri boota cu 2 sec mai incet fata de corsair force. In legatura cu acest SSDLife :)) de unde stie acel program cat mai are ssd de trait pa ce eu ma iau dupa soft, daca ar fi asa la fiecare 2 ani ar trebuii sa schimb vreo 4 SSD ca cica ''moare'' atata mai are de trait aia e asa vrajeala, pai daca o fi asa aplez la HDD si gata sa fiu mai sigur, HDD e batran vechi, e copt de bun , decat SSD care au aparut acu 2-3 ani fata de hdd care e aparut din 1998 sau poate mai batran :). A-si incerca si eu un ssd pe sata 3 sa vad

    • ASUS:
      Cristi o intrebare la acest Benchmark de la AIDA ce vrea sa zica ca OCZ vertex 2 e mai bun ca CORSAIR ca performante ca am facut diferenta si ocz e mai sus deci pe youtube pe unele laptopuri boota cu 2 sec mai incet fata de corsair force. In legatura cu acest SSDLife ) de unde stie acel program cat mai are ssd de trait pa ce eu ma iau dupa soft, daca ar fi asa la fiecare2 ani ar trebuii sa schimb vreo 4 SSD ca cica ”moare” atata mai are de trait aia e asa vrajeala, pai daca o fi asa aplez la HDD si gata sa fiu mai sigur, HDD e batran vechi, e copt de bun , decat SSD care au aparut acu 2-3 ani fata de hdd care e aparut din 1998 sau poate mai batran . A-si incerca si eu un ssd pe sata 3 sa vad

      PRietene, tu iar lasi comentarii fara sa privesti tutorialul cap-coada? Te-am rugat sa nu mai postezi comentarii asa ca sa te afli in treaba. Niemni in acest tutorial nu a spus ca Vertex e mai bun ca Corsair si invers. Nu stiu la ce tutorial te-ai uitat tu si ce ai iteles dar ai inteles gresit. Cat despre "de unde stie softul cat mai are de trait SSD-ul" S-a explicat in tutorial

  • Salutare, bun tutorialul. Viteze uluitoare. Acum se dezvolta tehnologia hdd-urilor pe pci express.
    Numai bine!

Related Post

This website uses cookies.