Sfaturi de achizitie iPhone sau iPad la mana a doua

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vorbim despre gadget-urile iOS, iPad si iPhone. Mai exact vom vedea ce trebuie sa stim daca dorim sa achizitionam un iPad sau iPhone, la mana a doua.
Asa cum probabil stiti deja, aceste dispozitive ruleaza sistemul de operare iOS. Un sistem de operare mult mai inchis si mai restrictiv fata de Android. Ce inseamna blocat iCloud sau fara iCloud?
Trebuie sa stim ca aceste dispozitive Apple sunt foarte bine securizate. Toata securitatea acestora este strans legata de contul iCloud ce trebuie adaugat la prima pornire a unui iPhone, iPad nou achizitionat. Asa cum Android are nevoie de contul Google si Windows de contul Microsoft, dispozitivele Apple au nevoie de contul iCloud. In momentul in care veti dori sa achizitionati un iPad sau iPhone ce au avut alt proprietar inainte, va trebui ca acesta sa dezactiveze functia “Find my phone” si apoi sa stearga iPhone-ul sau iPad-ul din contul iCloud adaugat in dispozitiv. Acest lucru poate fi facut direct de pe dispozitivul care va este vandut (daca exista posibilitatea unei conexiuni la internet) sau dintr-un browser accesandu-se adresa http://icloud.com.
Pentru un ghid complet despre cum se face acest lucru va sta la dispozitie pagina oficiala cu intructiuni: Ce trebuie facut inainte de vinderea sau cedarea dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch altei persoane
Daca veti cumpara un iPhone sau iPad ce are deja adaugat un cont iCloud, nu veti mai putea face update la o noua versiune iOS si nu veti putea reseta dispozitivul caci imediat dupa resetare sau update, vi se va cere contul iCloud pe care dispozitivul il avea inainte de update sau resetare.
Este foarte important ca dispozitivul sa nu aiba cont iCloud adaugat sau ca vechiul proprietar sa il elimine din contul sau iCloud inainte sa vi-l vanda voua. Doar asa veti putea adauga propriul vostru cont iCloud. Fara cont iCloud nu puteti avea acces la App Store, magazinul de aplicatii, nu puteti instala aplicatii, nu puteti sincroniza agenda, calendarul, notele, setarile, bookmark-urile browserului, documentele, fotografiile.
Momentan nu exista metode de ocolire, stergere, eliminare a contului iCloud existente pe un iPhone, iPad. Si pentru ca tot veni vorba de ocolire iCloud, aveti foarte mare grija caci pe internet sunt tot felul de anunturi cu indivizi care speculeaza situatia si pretind fals ca pot scoate contul iCloud cerandu-va plata in avans. Un iPhone sau iPad blocat iCloud este la fel de util ca un bibelou. Le puteti folosi doar ca piese de schimb pentru un alt iPhone sau alt iPad, puteti lua camera, butoanele, carcasa, display-ul, bateria. Tocmai din acest motiv dispozitivele Apple blocate icloud sunt vandute la un pret foarte mic.
Ce inseamna decodat GEVEY sau R-SIM?
Ca si celelalte dispozitive mobile, si iPhone-urile pot fi blocate intr-o anumita retea sau pot fi libere de retea.
NEVERLOCKED: inseamna ca iPhone-ul este liber de retea din fabrica si accepta orice cartela SIM, a oricarui operator de telefonie mobila. De regula aceste telefoane sunt mai scumpe ca cele decodate cu GEVEY sau R-SIM
UNLOCKED: inseamna ca iPhone-ul a fost codat dar decodat pe baza de IMEI (decodare definitiva) si ca acesta a devenit liber de retea in urma unei deblocari prin IMEI. Aceasta deblocare este definitiva si nu prezinta dezavantaje.
Decaodat GEVEY sau R-SIM: R-SIM-ul sau GEVEY-ul este un chip ce se aplica peste cartela SIM normala. Aceste chip-uri decodeaza temporar iPhone-ul. Odata inlaturat chip-ul GEVEY sau R-SIM telefonul redevine codat, va trebui sa folositi in permanenta chpip-ul GEVEY sau R-SIM peste cartela SIM ca iPhone-ul vostru sa functioneze in reteaua cartelei pe care o aveti.
In general telefoanele iPhone decodate cu GEVEY sau R-SIM ori nu pot fi decodate prin IMEI ori decodarea este foarte scumpa. In functie de reteaua in care este codat iPhone-ul, decodarea definitiva/permanenta prin IMEI poate ajunge si la pretul de 450 lei sau chiar mai mult.
Un alt aspect extrem de important la iPhone-urile decodate GEVEY sau R-SIM este faptul ca aceste chip-uri sunt dependente de versiunea de iOS. O sa observati ca de cele mai multe ori iPhone-urile decodate GEVEY sau R-SIM ruleaza o versiune foarte veche de iOS pentru ca daca se face update la o versiune mai noua de iOS, GEVEY-ul sau R-SIM-ul nu va mai functiona. GEVEY-urile si R-SIM-urile suporta doar anumite versiuni de iOS si in momentul in care vei decide sa faci update la o noua versiune iOS, te poti trezi cu supriza ca chip-ul GEVEY/R-SIM sa nu mai functioneze si atunci te vezi nevoit sa achizitionezi o alta versiune GEVEY/R-SIM conceputa special sa decodeze noua versiune de iOS. Bineinteles ca chip-urile GEVEY/R-SIM capabile sa decodeze GSM o noua versiune iOS vor aparea mult mai tarziu.
Indicat ar fi sa cereti vanzatorului versiunea de GEVEY/R-SIM folosita in iPhone si sa va interesati pe site-urile producatorilor acestor chip-uri asupra versiunilor iOS pe care versiunea respectiva de GEVEY/R-SIM, le suporta.
O alta mare problema in cazul unui iPhone decodat cu GEVEY/R-SIM este internetul mobil 2G/3G. Pentru ca exista enorm de multe companii de telefonie mobila care folosesc benzi de transmisie diferite, este destul de greu spre imposibil sa concepi un GEVEY/R-SIM capabil sa-ti ofere o functionalitate full, si asupra semnalului GSM (apeluri/sms) si asupra datelor mobile 3G (internet), in orice retea de telefonie mobila. Daca un GEVEY/R-SIM iti deblocheaza cu succes reteaua GSM s-ar putea sa aveti mari suprize in ceea ce priveste internetul mobil. In multe cazuri internetul mobil nu functioneaza deloc pentru iPhone-urile deblocate cu astfel de chip-uri. Poti avea un iPhone cu GEVEY/R-SIM functional din toate punctele de vedere, atat la partea GSM cat si la partea datelor mobile dar, cand doresti sa schimbi cartela cu a altui operator de telefonie mobila, s-ar putea sa ai suprize pe partea de date mobile.
Pe final aveti foarte mare grija ce cumparati si nu va lasati intimidati de proprietarii grabiti care incearca sa scape repede de voi. Testati telefonul, puneti intrebari. Sunt banii vostri la mijloc si este dreptul vostru sa cereti informatiile de care aveti nevoie. Daca proprietarul este cinstit si chiar vrea sa-si vanda marfa, fiti convinsi ca vor avea rabdare cu voi si va vor da toate explicatiile pe care le cereti. Doar cel ce are ceva de ascuns se va feri, va ocoli intrebarile, va incerca sa grabeasca achizitia si va incerca sa va duca de nas cu tot felul de scuze balbaite.
Fiti foarte atenti la cei care incearca sa va vand replici de iPhone. Pentru cine a mai avut iPhone ii va fi usor sa deosebeasca un fake de un iPhone veritabil. De regula replicile ruleaza Android cu o tema ce imita foarte bine interfata iOS si au specificatii hardware slabe, experienta in meniuri nu este atat de lina, fluenta si navigarea prin meniuri este greoaie, se pot observa drop frame-uri in timp ce comutati de la un home screen la altul, lucru neintalnit pe un iPhone veritabil.
Chiar am vazut zilele acestea anunturi cu iPhone 6 la niste preturi exagerate, in jur de 1700. iPhone 6 nu exista momentan, nu a fost anuntat, lansat oficial si nici macar nu se stie daca iPhone 6 va fi denumirea finala pentru urmatoarea generatie de iPhone. Sunt doar niste chinezarii din plastic ce ruleaza Android peste care s-a aplicat o tema ce imta foarte bine iOS-ul. Gasiti pe YouTube chiar si unboxing-uri ale acestora cu mentiunea ca sunt niste replici, falsuri. Cel mai recomandat ar fi sa luati cu voi pe cineva care cunoaste sau care a mai avut iPhone, iPad.


Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (96)

    • Stai liniștit. Toate (chiar și iPad/iPhone) sunt chinezării asambalte în China! De multe ori și smartphone-urile Android au un preț supraestimat de distribuitorii din Romania acestea ajungând la niște prețuri bombă pe piața noastră.

      • salut Adrian
        am reusit sa-mi salvez contul Microsoft,imi parea rau sa-l pierd fiindca aveam multe fisiere personale
        urcate pe server (era aproape plin 7GB),doar am urmat pasii erau niste proceduri de securitate.
        pentru asta am mai primit inca 8 GB de stocare (foarte tare :) )
        foarte bun tutorialul asta chiar nu stiam ca iphon-urile pot fi asa personalizate
        eu am un smart cu android tot la mana a doua si nu am avut probleme cu a-mi crea un cont google
        pe el
        eu nu sunt fan al smart phone-urilor dar totusi mi-as dori unul nou,nu cum e asta de al am acuma
        care se misca in reluare si are numai sechele
        sper sa reusesc sa-i fac transplant de soft :)
        ca sa fie totusi cum vreau eu -adica sprinten
        multumesc Adrian

      • o intrebare daca poti sa ma ajuti.am cumparat un iphon la mana a doua fostu proprietar a scos contul lui icloud si cand incerc sa fac unu nou scrie ca acest dispozitiv nu este eligibil sa creeze alt cont grastis.ce as putea sa fac in aceasta situatie?

        • Fa contul de pe un PC, laptop accesand appleid.apple.com si apoi adauga contul in iPhone. Se pare ca exista o limita in posibilitatea de a crea conturi iCloud de pe acelasi device.
          Atentie, nu da date fictive la crearea contului sau daca sunt fictive, noteaza informatiile trecute la crearea contului undeva. Daca pierzi accesul la contul iCloud, nu mai ai ce face cu dispozitivul.
          Dupa ce faci contul iti va fi trimis un email de confirmare pe adresa de email introdusa la crearea contului iCloud, contul trebuie activat prin link-ul trimis in acel email introdus la crearea contului iCloud si abia apoi il poti adauga in iPhone.

          • Salut Adrian , te intreb vreau sa cumpar un iphone 7 plus , omul zica că nu are cont icloud si pot săl bag pe al meu, acum vine problema zisă de el : La telefon NU SE POATE DA RESETARE ,si l-am intrebat de ce ? Raspuns : A fost activat fara cont icloud . Acum te intreb pe tine Adrian . De ce ? Daca telefonul nu are cont.

  • Inca ceva , dar cum imi dau seama ca e NEVERLOCK inafara ca ii bag alta cartela de la un alt operator , am vazut (auzit) ca merge verificat cu IMEI-ul telefonului cum ar fi siteu-ul acesta "iphoneimei.info" dar nu merge mereu ..mai este o alta modalitate ??( multi spun ca pot sa verifice acest lucru pe baza IMEIu-lui desigur in schimbul unei sume de bani ) ..

  • Da , dar cum imi dau sema ca este NEVERLOCK ( inafara ca ii bag alta cartela de telefonie mobila) mai exista si alte soluti ? (am gasit mai multe site-uri unde trebuie sa introduci IMEI-ul telefonului ...cateodata merge uneori nu) ...

    • Din moment ce iti accepta doua cartele de la doi provideri diferiti de telefonie mobila este mai mult decat evident ca dispozitivul este Unlocked sau Neverlocked. Defapt nici nu conteaza daca e Unlocked (am explicat in textul de deasupra tutorialului ce inseamna Neverlocked si ce inseamna Unlocked). iPhone-urile unlocked/deblocate definitiv prin IMEI nu prezinta dezavantaje, este la fel ca si un Neverlocked.

  • Mai merită menționat faptul că doar pentru versiunile iPhone 4 există o metodă de bypass pentru cele blocate iCloud.
    Acestea pot fi deblocate însă nu veți putea folosi partea GSM. Il vei putea folosi doar ca iPod, pentru redare muzică, clipuri video, poți face poze, poți naviga pe web folosind browserul Safari. Nu vei putea da sau primi apeluri/sms-uri.
    Personal găsesc neconvenabilă achiziția unui iPhone 4 (chiar decodate și fără cont iCloud) din simplul motiv că acest model este foarte vechi. iOS 8 ce urmează să fie lansat curând, nu va suporta și modelul iPhone 4. Acesta are un hardware foarte slab pentru zilele noastre, bateria va ține foarte puțin iar cu ultima versiune iOS 7.1.2 se va mișca foarte greoi

    • Zici tu zici Adrian,dar mai binr i4 decat i4s blocat icloud :P
      Sunt posesor de i4 de jumatate de an si inca se tine bine acest ,model,trust me :D

  • O intrebare interesanta : Ce ar face un hot "experimentat" daca ar gasi un iphone ?
    Are sanse sa sterga icloud-ul proprietarului ? cu data factoy reset ? sau cu revenirea la setarile din fabrica?

    • Ai deja raspunsul si in tutorial (asta daca nu cumva ai derulat si l-ai vizionat pe sarite) si in textul de deasupra tutorialului

    • Buna am o intrebare : am un prieten si vrea sa vanda iphone4s , eu vreau sa il cumpar da el mia zis ca telefonul il are de nou , lam intrebat daca are cont icloud si mia zis ca are da nu mai stie contu icloud, deci nu mai am ce face cu el daca dau reset imi cere contu?

    • Asa cum am spus si in textul de deasupra tutorialului, multi pretind ca pot inlatura sau debloca un iPhone cu iCloud blocat. Asta nu inseamna neaparat ca serviciul lor este pe bune. Ai testat personal si a functionat? Ai apelat la serviciile lor si a mers? Ai curaj sa platesti un astfel de serviciu?
      Ca o paranteza, cei care si-au blocat iPhone-ul/iPad-ul prin uitarea parolei proprii de iCloud si au documentele/factura ce dovedeste ca iPhone-ul/iPad-ul le apartine, pot apela la Apple cerand o resetare a parolei contului iCloud in cazul in care nu va descurcati cu pasii de recuperare a parolei accesibili pe icloud.com.
      Desigur ca, vi se va cere factura care dovedeste ca iPhone-ul/iPad-ul va apartine impreuna cu alte informatii ce va vor fi cerute in email.

  • salut adrian!cum pot scapa de siteul acesta din google chrome?am sters tot din toolbar imi apare si in explorer si in mozilla am inlocuit adresa dar nu merge asta e siteul: "http://postimg.org/image/qean9eq77/" ms salut

    • Cauta tutorialul nostru despre "Cum resetam la default setarile oricarui browser web" Verifica si prin control panel sa nu ai instalar vreun adware dubios. Iti recomand sa folosesti AdwCleaner, este gratuit, il gasesti cu Google

  • De adaugat la ce ai spus in tutorial:
    1. Cereti IMEI si verificati pe "iphoneimei" (functioneaza bine, daca nu merge e foarte probabil ca IMEI-ul dat sa nu fie valid) - veti vedea ce capacitate are telefonul, daca este sau nu Neverlocked, data cand a fost cumparat, sau la unele verificari mi-a dat si Provider-ul de la care a fost cumparat si SERIAL NUMBER
    2. Daca pe "iphoneimei" va da si un serial number puteti verifica pe https://getsupport.apple.com/ProductSelector.action cateva detalii in plus despre telefon
    3. iOS are aplicatii specifice (gen App Store, iTunes Store) care nu se pot sterge, daca acestea lipsesc e clar un fake
    4. Stiu ca cel putin iPhone 4s are 2 "senzori" de verificare in cazul in care telefonul a avut contact cu apa, unul este la casca si unul la incarcator (de verificat cu o mica lanterna cel mai bine). Sunt ca doua puncte si daca acele 2 puncte sunt roz telefonul a avut contact cu apa.
    5. Si am mai observat inca o problema la unele iPhone-uri, butonul de Home daca incercati sa il apasati si rotiti la unele telefoane se misca (am patit asta la iPhone-uri care au fost scapate de multe ori pe jos)
    6. Incercati sa luati un telefon care a avut folii fata/spate din prima zi si care a avut poate si un bumper.

Related Post

This website uses cookies.