Screen refresh rate vs touch sampling rate la telefoane

Screen refresh rate vs touch sampling rate

Despre ce este tutorialul video Screen refresh rate vs touch sampling rate ?

In tutorialul video Screen refresh rate vs touch sampling rate, o sa vedem care este diferența dintre screen refresh rate si touch screen sampling rate. Acestea sunt doua specificații pe care le întâlniți in prezentările telefoanelor mobile.

Ce este screen refresh rate ?

Screen refresh rate in română înseamnă rata de reîmprospătare a ecranului. Dar ce înseamnă asta?

Ecranul telefonului, mă refer la panoul LCD sau OLED, are o rata de reîmprospătare pe secunda. De obicei la avem 60 de reîmprospătări pe secunda, adică de 60 de ori pe secunda ecranul “închide si deschide ochii” timp in care comunica cu sistemul de operare care-i trimite conținutul care trebuie afișat.

Daca conținutul este la 30 de cadre pe secunda, ecranul afișează un cadru de conținut la fiecare doua reîmprospătări si astfel conținutul pare fluid.

Fluiditatea se strica atunci când, de exemplu avem un ecran cu un refresh mai scăzut si destul de atipic, de exemplu 53 reîmprospătări pe secunda. Aici o sa apară o imagine sacadata pe ecran, iar aceasta imagine nu este sacadata pentru ca procesorul sau chipul grafic nu pot sa redea conținutul, ci pentru ca este o desincronizare intre rata de refresh a ecranului si numărul de cadre pe secunda al conținutului.

Valorile refresh rate: de la 30hz pana la 240hz, depinde de telefon.

Ce este touch sampling rate ?

Peste ecranul telefoanelor sau tabletelor avem o matrice touch capacitiva, sau rezistiva la ecranele foarte vechi. Este ca o pânză de păianjen invizibila cu fire orizontale si verticale, menite sa stabilească poziția degetului sau a unui stylus pe ecran.

Aceasta matrice, ca si ecranul are o rata de refresh, adică avem un mic chip care citește de “n” ori pe secunda acesta “plasa de paianjen” care este matricea touch, ca sa vadă unde se apasă sau de unde pana unde s-a mișcat degetul pe ecran.

Valorile touch sampling rate: 30hz pana la 240hz, depinde de telefon.

Aplicații de măsurare Screen refresh rate vs touch sampling rate:

Screen Info – pentru screen refresh rate

Touch Multitest – pentru touch sampling rate

Tutoriale asemanatoare:

Tutorial video – Screen refresh rate vs touch sampling rate

Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. La vizionarea filmelor online de pe site-uri pe tableta sau telefon cumparate de 6 ani, imaginea filmelor se vede sacadat (intermitent), adică se intrerupe des si scurt la intervale egale de timp. Aceasta problema oare sa fie din cauza matricei touch capacitiva care e veche? Exista rezolvare?

Speak Your Mind

*