Sandboxie, un mediu virtual pentru rularea softurilor dubioase si nu numai, in deplina siguranta – tutorial video

Salut prieteni, astazi va voi prezenta un program care ne protejaza mai bine decat orice software de securitate, aici nu ma refer la un program de tip antivirus, antispyware sau firewall, ma refer la un mediu virtual extrem de rapid pe care putem rula aplicatiile dubioase si nu numai, putem incerca si aplicatii legitime, despre care stim ca pot crea probleme uneori.
Softul pe care o sa-l prezint se numeste Sandboxie (ladita cu nisip), acesta creaza un mediu virtual in care putem rula sau instala aplicatii, un fel de inchisoare virtuala in care intra softurile dar nu mai pot iesi, acolo softurile pot fi rulate in mod normal cu toate functiile si setarile lor, singura diferenta este ca acestea nu mai au legatura directa cu celelalte fisiere ale noastre.
Ganditi-va la urmatorul scenariu:
1. Sunteti pe yahoo messenger si un prieten va trimite un link spre o “poza tare” sau spre un “filmulet amuzant”, de fapt acolo va asteapta un mare virus (ras in cap, tatuat pe motocicleta cu o bata-n mana), curiozitatea nu va lasa sa nu accesati acel link trimis de “prietenul vostru”, bineanteles ca va dati seama ce urmeaza…
2. In cazul in care rulati yahoo messenger in mediul virtual ” sandboxed”, virusul nu va face rau, o sa se execute insa nu se va putea duce nicaieri sa faca stricaciuni, se va lovi de peretii virtuali ai sandbox-ului.
Mediul Sandboxie, este total izolat de mediul real, am demonstrat asta si-n tutorial, ce am download-at pe virtual nu era disponibil pe browserul in mediul normal (non sandboxed).
Probabil ca vi se pare complicat daca nu ati fost atenti, nu-i nimic veti intelege cum functioneaza lucrurile dupa ce urmariti tutorialul, probabil o sa-mi iau si cateva castane-n cap de la specialisti pentru explicatiile prea simpliste, fac asta pentru a intelege tot omul despre ce vorbim.

Aplicatii ce ar trebui rulate in Sandboxie sau sandboxed (in cutia cu nisip):
Softuri chat:
Yahoo messenger
Google Talk
Pidgin
Skype
Browser web:
Firefox
Internet explorer
Opera
Chrome
Client email:
Thunderbird
Outlook
Outlook express
The Bat
Manager download:
Free Download Manager
GetRight
FlashGet
Acestea sunt doar cateva tipuri de aplicatii si aplicatii ce va pot aduce mallware in computer, la aceasta lista puteti adauga si voi ce doriti.
Vizionare placuta si nu uitati, Sandboxie va poate proteja mult mai bine de voi insiva decat va protejaza un antivirus.
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (54)

  • Frumos tutorialul! Chiar imi trebuia asa ceva...
    Dar cand ai intrat tu in partitia C > SandBox > user-ul tau > DefaultBox si drive (Poti crea cate partitii vrei? Poti sterge din partitii?)

    • Nicu Dumitrescu: Are si KIS o asemenea cutiuta. Este ceve similar?  

      KIS 2011 x64 nu are... "The Safe Run for Applications component from Kaspersky Internet Security 2011 does not support the following operating systems: Microsoft Windows XP x64, Microsoft Windows Vista x64, Microsoft Windows 7 x64."

      Nicu Dumitrescu: Are si KIS o asemenea cutiuta. Este ceve similar?  

    • pc1990: po softu asta pot instala si jocuri?  

      Da, ruleaza jocurile deja instalate, am instalat si un joc de proba, si merge uns.

  • tare!mai bun decat un antivirus si e free-ware.asta arata chestia ca doar in modul virtual arata downloadul facut.

  • Dle Cristi, scuze pentru revenire la acelasi subiect(m-am grabit sa vad tutorialul mai intai) Pe KIS 2010(la care ati facut deja un tutorial, in urma caruia mi-am instalat KIS 2010)exista Sand Box. Acuma pe KIS 2011 se numeste "director partajat executare sigura)Intrebarea mea este : daca am KIS 2011(cu licenta)mai este nevoie si de softul din acest tutorial? Nu vreau sa am pe hard doua softuri care fac acelasi lucru. Multumesc. (Oricum, o sa testez si Sandboxie)

  • Exceptional !
    Folosesc frecvent virtualizarea pentru a testa diverse aplicatii sau executabile dubioase(crack-uri, keygen-uri, etc.), precum si pentru navigarea pe NET. Pana acum am utilizat VMware Workstation, doar ca sistemul mergea mai greoi, din cauza impartirii resurselor cu masina virtuala. Vad ca acest soft a rezolvat problema, si ofera doua atuuri: siguranta si viteza.
    Multumesc pentru pont.

  • Salut Cristi! Am vazut ca ati facut o serie de tutoriale despre ghimp. Ca o propunere de tutorial sau o serie de tutoriale ar fi sa faceti despre Photoshop. Este un progam destul de complex si cred ca ar fi o multime de teme de tutoriale de facut pentru acest program.

    • Subscriu si eu la un asemenea tutorial ! Gigel

      anonim: Salut Cristi! Am vazut ca ati facut o serie de tutoriale despre ghimp. Ca o propunere de tutorial sau o serie de tutoriale ar fi sa faceti despre Photoshop. Este un progam destul de complex si cred ca ar fi o multime de teme de tutoriale de facut pentru acest program.  Citeaza-ma

Related Post

This website uses cookies.