Samsung (orice model), revenire la Android stock

Salutare prieteni, in tutorialul de astazi vom vedea cum putem reveni la o versiune mai veche de Android sau cum putem elimina root-ul, custom recovery si custom rom-ul de pe smartphone-urile Samsung precum Galaxy S2, S3, S4, S5 si chiar si S6, Note 2, Note 3. Note 4, Samsung Galaxy Alpha.
Am hotarat sa fac acest tutorial pentru ca am primit multe intrebari referitoare la “Cum revin la Android KitKat pe Galaxy S5? Am facut update la Android Lollipop si nu imi place”
Procedeul este unul cat se poate de simplu. Tot ce avem nevoie sunt driverele USB pentru dispozitivul Samsung, softul Odin cu ajutorul caruia vom flash-ui rom-ul stock pe smartphone-ul Samsung si rom-ul stock. Daca va intrebati de unde luati toate aceste “unelte”, am aratat in tutorialul video!
Cateva sfaturi inainte de a va apuca sa puneti in practica cele aratate in tutorialul video:
– faceti o copie a mesajelor, fotografiilor, apelurilor si a celorlalte date importante pentru voi, pe un alt dispozitiv. Pe parcursul procesului de flash-uire a rom-ului stock, datele existente pe dispozitiv se vor pierde. Daca nu stiti cum sa faceti acest lucru, avem deja un tutorial pe tema salvarii sms-urilor si logurilor de apel. Tutorialul il gasiti folosind termenii “SMS Backup” in casuta de cautare din dreapta sus.
– sscoateti cardul micro SD din telefon inainte sa va apucati de intregul proces.
– incercati sa folositi cablul de date original
– dezactivati antivirusul si firewall-ul inainte sa instalati driverele Samsung si mentineti-le dezactivate pe tot procesul revenirii la rom-ul stock.
– nu folositi HUB-uri USB sau alte prelungitoare/intermediari pentru a conecta cablul de date de la telefon la calculator sau laptop
– daca aveti posibilitatea, folositi un laptop in tot acest proces. Daca va interveni o pana de curent in timpul procesului de flash-uire, va veti alege cu un smartphone inutil
– nu conectati cablul de date la calculator prin porturile USB frontale ale calculatorului, folositi porturile USB aflate in panoul din spate ce vin direct de pe placa de baza.
– Nu anulati procesul de flash-uire, nu inchideti fortat fereastra aplicatiei Odin si nu deconectatii cablul de date in timpul procesului de flash-uire.
Acum ca am luat la cunostinta toate acestea mergem mai departe si instalam SAMSUNG USB Driver. Apoi descarcam Odin si rom-ul stock de pe site-urile mentionate in tutorialul video. Mai departe va trebui sa punem dispozitivul in modul Download Mode parcurgand urmatorii pasi: inchideti dispozitivul, apasati simultan tastele Volum -, Power si Home si le mentineti pasate pana la aparitia mesajului “Warning!” apoi apasati Volume + pentru a accesa modul Download Mode.
Conectati cablul de date la telefon si calculator sau laptop, executati Odin cu drepturi de administrator prin click dreapta pe acesta si apoi click pe “Run as administrator…”, click pe butonul AP din interfata lui Odin, dati calea catre fisierul “…tar.md5” ce reprezinta rom-ul stock, debifati casuta “Auto Rebot” din interfata Odin si dati click pe butonul Start din interfata softului Odin si aspteti cuminti ca procesul de flash-uire a rom-ului stock sa ajunga la final.
Dupa ce procesul de flash-uire s-a finalizat, tineti apasate simultan tastele Volume +, Power si Home pana cand telefonul intra in modul Recovery (stock recovery). Aici navigati cu tastele volum jos pana la comanda “Wipe cache partition” apoi apasati tasta Power pentru comanda selectata, selectam si comanda “wipe data/factory reset” tot cu tastele de volum, apasam tasta power pentru a confirma comanda, selectam comanda “Yes — delete all user data” tot cu tasta volum si confirmam cu butonul Power. Dupa ce asteptam cateva secunde ca telefonul sa stearga toate datele, selectam comanda “reboot system now” si apasam tasta Power pentru confirmare.
Cu atentie si rabdare am revenit sau am reinstalat Android KitKat pe smartphone-ul nostru Samsung. Aceeasi metoda poate fi folosita si pentru a elimina root-ul sau pentru a face unroot, pentru a elimina custom recovery sau pentru a elimina rom-ul custom in vederea revenirii la rom-ul stock. Un tutorial usor si bun de pus in practica inainte sa duceti dispozitivul Samsung in garantie.


Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (229)

  • Eu am doua dispozitive care au primit Lollipop 5.0.2 si functioneaza foarte bine, este vorba despre un LG G2 si o tableta SONY Z3 compact.
    Vreau sa spun ca G2 se misca mult mai bine si nu se mai incalzeste in jocuri asa de mult si tine si mult bateria si au stabilizat semnalul GSM+Wi-fi.
    Pe tableta SONY se misca un pic mai repede, fata de 4.4.4, si tine mai mult bateria, plus ca are in aplicatii functia Move SD Card, pe care 4.4.4 nu exista, plus imbunatatiri pe la camera.
    Sunt foarte multumit de cum se misca si de optimizarile facute LG and SONY- the best.
    !!! Samsung, mereu se grabeste si mereu o ia "in freza" chiar S6 am vazut un articol, ca ar avea probleme la multi-tasking, ca ar functiona cu LAG. Daia mi-am schimbat si producatorul ca am avut numai probleme cu Samsung prin Service.

    • Salut,aveam inainte android 5.0.1 pe s4 dar parca imi manca repede bacteria si m-am gandit ca o revenire la 4.4.2 e Solutia pt problema,de fapt se incalzeste si nu stiu de ce si asa se duce bacteria...intrebarea mea este: as putea sa ii pun android de la s6 adica 6.0.1 la s4? I-am pus si 7.1.1 dar avea niste buguri...oricum bravo pt. tutorial chiar si in 2017 mai merge.ms

  • Bine ai revenit, Adrian! Excelent tutorial, ca de fiecare dată, o plăcere să te urmăresc.
    Cunosc pe cineva care s-a plîns de Lollipop, în special de autonomia bateriei pe un HTC ONE (M7). I-am pus de pe XDA un custom ROM, iar acum este mulţumit. Mi-ai reamintit de vremurile cînd foloseam Odin pentru flash-uire, de asemenea de pagina Sammobile, a trecut ceva vreme de cînd nu am mai avut un smartphone Samsung, mi-am şi uitat user-ul/parola de pe site-ul Sammobile. Urmărindu-ţi tutorialul parcă mă bate gîndul să-mi achiziţionez un Galaxy Alpha, îmi place tare mult cum arată, plus că nu are un display exagerat de mare. Voi vedea dacă mă hotărăsc să-mi cumpăr unul, ori voi mai aştepta o vreme. :)
    Salutări şi la cît mai multe tutoriale cu lucruri noi şi utile din care avem de învăţat!

    • Am avut pentru câteva zile un Galaxy Alpha și pot spune că am rămas plăcut impresionat. L-am simțit mai fâșneț față de S5. Dacă m-a dezamăgit ceva, aceasta a fost bateria care are o autonomie foarte mică.

      • Salut stii cumva cum se face root la samsung tab3 T113 fara ai schimba interfata originala dor sai bag superSU si atata fara alte romuri

      • Buna. Eu am un samsung 2 lite si e decodat pt sim. Daca descarc noua verziune de softer imi pierd instalatia de decodare sim.

      • salut! Scuze, nu stiu daca postez bine.. am o problema mai serioasa legata de soft la un s6 edge.. te ocupi cu asa ceva? s'au cunosti pe cineva care se ocupa si are ideie cu ce se mananca? adica care a mai intalnit fel si fel de rpobleme, nu sa se invete pe al meu :-D multumesc!

  • Salutare. Am o intrebare, am un S3 si in ultima vreme am observat ca se misca mai greu decat la inceput. Am incercat cu tot felul de aplicatii care ar fi trebuit sa "curete" telefonul de fisiere nedorite...Dar si acest pas a fost in zadar. Credeti ca o revenire la softul initial cum ne prezentati dvs, ar putea face ca telefonul meu sa se miste ca la inceput? Va multumesc si astept un raspuns de la cei care au reusit reinitializarea telefonului.

  • salut.am un galaxy note 3 N-9005 care avea din fabrica ROM 4.4.2 din 12 februarie 2014.dupa cateva luni a aparut ROM 4.4.2 din 28 iulie 2014 ( problema la acest ROM este ca se descarca mai repede bateria ).am incercat sa revin la cel stoc din fabrica prin Odin,dar problema era ca nu mai mergea normal cu cel stoc ( camera nu functiona normal,nu aveam sunet...).precizez ca nu sunt incepator sa fac asa ceva si chiar am incercat sa-l instalez de mai multe ori.e din cauza knox 2.0 sau care ar fi problema la revenirea celui stoc ???ms.

    • Ai dat și un wipe cache partition și wipe data/factory reset din recovery-ul stock după ce ai flash-uit rom-ul?

        • nu am dat wipe cache partition,dar am dat wipe factory reset,dupa instalarea ROM-ului stock,dar degeaba.precizez ca am facut procedeul de cel putin 2-3 ori si nu mai functioneaza cum trebuie.

          • Din moment ce sari peste pasi (wipe cache partition) crezand ca stii tu foarte bine ce faci, esti incepator.

          • Buna am si eu un Samsung s6 replica si nu merge nici wifi nici netul pe cartela va rog ajutatima sa le instalez astept indicati pe adresa de mail.multumesc

          • Dacă vorbim despre clona Samsung Galaxy S6 , trebuie să spun ca nu am nicio idee.
            Clonele sunt ca niște ouă Kinder, niciodată nu ști ce gasesti.
            Probabil au fost folosite cele mai puțin performanțe componente, și probabil, optimizarea software pentru componentele de pe acesta clona Samsung Galaxy S6 lipseste.
            Atenție!
            Nu încerca să instalezi vreun ROM oficial de Samsung Galaxy S6 pe acesta clona, pentru ca se strica definitiv.

          • Am un galaxy alpha, dupa resetare generala pierde semnalul gsm, apare si dispare?

      • Uite acuma mă chinui si ieu să fac şi ieu softul pe un telefon Samsung galaxy S 2 si nu stiu cum să fac mă puteti si pe mine ajuta cu un sfat cum să imi fac si ieu softul la telefon? Că ieu vreau un Android 4.4.3

        • Te ajutam cu donație, sa mai treci pe la scoală ca nu știi sa scrii, și vrei sa pui android pe telefon. Dacă asa sta situația, ma duc și eu sa îmi pun android pe telefon la o maimuță din jungla, e la fel ca tine, nu știe sa scrie, dar știe sa pună android? Întâi învață chestiile simple ca cititul, ieșitul din casa, orele de română, După treci la chestii avansate, ca închisul gurii, și pus software pe telefon. Apropo urmărește clipul ca omul a explicat.

  • Este vreo șansă la un tutorial de acest gen și pentru LG?
    Am un G3 la care i-am făcut root. Acum are o fisura și vreau sa il trimit la garanție dar citeam pe un forum ca unui utilizator care avea exact aceiași problema i s-a anulat garanția la pentru ca au constatat ca telefonul avea root.
    Utilizatorul spunea ca eliminase root-ul și nu înțelegea cum a fost depistat.

    • A fost depistat dupa prezenta custom recovery. Omul o fi scos root-ul, dar a uitat de recovery.

      • Salut Cristian...poti sa mi spui si mie cum scot ..elimin recovery-ul..ClockWorkMod Recovery de pe un samsung s4 mini...precizez ca il am in garantie...am citit peste tot si nu reusesc..multumesc..astept un raspuns

    • Merge și pentru tabletă. Procedeul este identic doar că se descarcă rom-ul specific dispozitivului.

      • Citiți și instrucțiunile scrise sub butonul Download de pe SamMobile (am arătat în tutorial unde sunt afișate) Acolo este scris și ce versiune de Odin trebuie folosită pentru flash-uire.

      • Pentru Samsung GALAXY Tab4 7.0 3G SM-T235" nu exista drivere pe www sammobile.com.

        • SamMobile nu pune la dispozitie drivere ci rom-uri stock, fii mai atent la tutorial. Eu le-am gasit usor cautand pe SamMobile doar cu termenii SM-T235 fara nimic in fata sau dupa

  • Salutare. Am si eu o problema. Am un Samsung Note 3 cu CSC de Maroc, cumparat de la Altex Romania. Aveti vreo idee daca ar fi vreo problema sa instalez Lollipop cu CSC de Romania? Stima si respect

    • Nu vad de ce ai face asa ceva, cu ce te incurca CSC-ul de Maroc?

  • Salut ceea ce faceti cu mult respect!
    Am un galaxy s3 achizitionat din anglia de pe ebay,are android 4.3 la pornire are logoul Q2, presupun ca a fost decodat din reteaua respectiva,daca trec pe romul original nu risc sa ma trezesc cu telefonul coda in reteaua respectiva?
    Multumesc!

    • Depinde cum este decodat, daca a fost decodat prin IMEI atunci poti reflash-ui rom-ul fara probleme. Un telefon decodat prin IMEI va ramane decodat indiferent ce ii faci. Daca este decodat prin softuri mai "exotice" atunci poti risca sa redevina codat daca treci pe rom-ul original. Telefonul avea root cand l-ai achizitionat, aveai aplicatii gen GalaxSIM Unlock? Daca da, inseamna ca este pacalit/decodat temporar prin intermedul unor aplicatii si revenireaa la stock il poate coda

  • Adrian am acelas identic telefon luat tot din italia si vreau si eu sa revin la andorid kitkat, spunemi te rog cum tine bateria fata de ultima versiune de 5.0 care ai instalato si daca raspunde lafel de repede tasta multitasking.

    • Eu am fost multumit de ultimul update pentru 5.0 Telefonul se misca foarte rapid iar partea cu bateria s-a remediat.

      • Pff toata nebuia asta a inceput de cand am dat update pt lollipop. Apoi am zis sa revin la kitkat. Nu am stiu ce versiune trebe,am cautat si am aflat ca neaparat necesita sa fie de romania. Toate bune doar ca instalasem una veche(sau diferita:and4) dar era csc’ul in romana. Apoi am ales sa instalez varianta de Anc1 dar era de italia;bineinteles ca mi-am dat seama ca nu am instalat firmware-ul corect pentru ca la restat din odin telefonul se aprinsese in italiana(nici limba romana nu era instalata in el). Apoi interesandu-ma mult mai bine am aflat de firmware-ul corect de romani(cel care mi l-ai atasat mai sus) . Crezand ca insfarsit am reusit sa ii dau de cap , surpriza ! :telefonul imi apare cu limba maghiara(scs-ul HUX;macar avea limba romana instalat). Dar totusi ma freaca la melodie cand ma candesc ca tot „circu” asta de a-mi da telefonul peste cap,si de ce spun asta,pt ca aveam o problema cu emailul..nu se actualiza . Cred ca si gura greseala am facut cand am setat acest firmware corect pt tel si recomandat de tine, am bifat pe CSC ci nu pe AP sa se instaleze..oare ce am facut,bine sau rau:)) ?
        Telefonul acum merge ok ; totul e original in el ca din fabrica/oficial. Dar nu stiu de ce csc-ul nu e pe romania cum era cand l-am achizitionat chiar din tara de la media galaxy si nu stiu de ce s-a dat peste cap ca tot ce am facut a fost sa bag firmwarul corect….poate am gresit cand l-am bagat pe cel in limba italiana..dar de atunci tot pe ungaria!!! Nu inteleg de unde si cum :/…
        Ce am facut gresit si cum sa il schimb csc pe rom?

  • salutare, am si eu o intrebare va rog...am un s3 si as vrea sa imi bag si eu versiunea 5.02 nameless(de pe xda). am facut root la telefon pot intra in recovery fara probleme si am acel meniu costumizat ,toate bune dar cand intru sa instlez rom-ul desi pun versiunea arhivata (+gapps) in memoria telefonului nu le vede nu am nimic acolo. iar daca le pun pe sdcard le vede incepe sa le instaleze dar la un moment dat se blocheaza (eroare). si ramane blocat in recovery. problema e de ce nu imi vede arhivele pe memoria interna? multumesc anticipat

    • scuze de post ,am gresit "un pic" cand am facut root-ul .am rezolvat problema.

Related Post

This website uses cookies.