Rezolvarea cubului Rubik cu ajutorul computerului – tutorial video

Cubul Rubik este un joc problema de tip puzzle inventat în 1974 de către sculptorul și profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik.
Numit inițial „Cubul Magic” de către inventatorul său, Ernő Rubik, a fost redenumit „Cubul lui Rubik” de compania Ideal Toys în 1980 și a câștigat premiul special pentru Cel mai bun joc problemă la Jocul Anului în Germania. Este considerată a fi cea mai bine vândută jucărie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vândute în lume până în 2005.
Într-un cub Rubik clasic, fiecare din cele șase fețe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din șase culori (în mod tradițional alb, galben, portocaliu, roșu, albastru și verde). Un mecanism de pivoți permite rotirea independentă a fiecărei fețe, și astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului, fiecare față trebuie să aibă o singură culoare.
Există mai multe variații ale Cubului, produse pe scară largă: Cubul de buzunar, de 2×2×2, cubul standard 3×3×3, apoi de 4×4×4 și de 5×5×5. Recent, s-au produs și versiuni mai mari.
În plus, se țin și competiții alternative neoficiale, în care participanții sunt invitați să rezolve cubul în condiții neobișnuite. Printre acestea se numără:

* Rezolvarea cubului legat la ochi
* Rezolvarea cubului cu o persoană legată la ochi și cealaltă dictând mișcările pe care să le facă
* Rezolvarea cubului sub apă dintr-o singură respirație
* Rezolvarea cubului cu o singură mână
* Rezolvarea cubului cu picioarele

Dintre aceste competiții neoficiale, WCA omologhează doar competițiile de rezolvare legat la ochi, cu o singură mână și cu picioarele.
Există unele soluții gândite cu scopul de a face rezolvarea cubului Rubik cât mai rapidă cu putință.
Cea mai cunoscută soluție rapidă a fost dezvoltată de Jessica Fridrich. Este o metodă nivel-cu-nivel foarte eficientă și care necesită un număr mare de algoritmi, mai ales pentru orientare și pentru permutarea ultimului nivel. Colțurile primului nivel și cel de-al doilea nivel sunt rezolvate simultan, fiecare colț împreună cu o piesă de pe o muchie a nivelului al doilea.
O altă metodă foarte răspândită a fost dezvoltată de Lars Petrus. În această metodă, se rezolvă întâi o secțiune 2×2×2, extinsă apoi la 2×2×3, și apoi muchiile incorecte sunt rezolvate cu ajutorul unui algoritm de trei mișcări, care elimină nevoia unui posibil algoritm de 32 de mișcări ce ar putea să fie necesar mai târziu. Unul dintre avantajele acestei metode este acela că ea tinde să dea soluțiile după mai puține mișcări. Din acest motiv, metoda lui Petrus este foarte des folosită în concursurile în care se urmărește atingerea unui număr minim de mutări.
Soluțiile elementare necesită învățarea a doar patru sau cinci algoritmi, dar sunt în general ineficiente, rezolvarea întregului cub necesitând în medie aproximativ 100 de rotații. Prin comparație cu acestea, metoda avansată a lui Fridrich necesită învățarea a aproximativ 120 de algoritmi dar permite rezolvarea cubului în medie în doar 55 de mutări. Un alt fel de soluție dezvoltată de Ryan Heisenu utilizează algoritmi, ci mai degrabă se bazează pe un set de principii de bază ce pot fi utilizate pentru a rezolva cubul în mai puțin de 40 de mișcări. „Soluția supremă” (în engleză Ultimate Solution) a lui Philip Marshall este o variație a metodei lui Fridrich, având doar 65 de rotații în medie, dar necesitând memorarea a doar doi algoritmi.
Metodele manuale de soluționare descrise mai sus sunt gândite pentru a fi ușor de învățat, dar s-au depus eforturi mari pentru a găsi soluții și mai rapide pentru cubul Rubik.
În 1982, David Singmaster și Alexander Frey au emis ipoteza că numărul de mișcări necesar pentru a rezolva un cub Rubik, în condițiile unui algoritm ideal, ar putea fi cu puțin mai mare de 20. În 2007, Daniel Kunkle și Gene Cooperman au utilizat metode de căutare pe calculator pentru a demonstra că orice configurație de cub Rubik 3×3×3 poate fi rezolvată în maxim 26 de mutări. În 2008, Tomas Rokicki a coborât maximul la 22 de mutări. Se continuă încercările de a reduce limita maximă pentru soluții optime.
Recordul mondial pentru o singură încercare este deținut de Erik Akkersdijk care, în 2008, a rezolvat un cub în 7,08 secunde la Czech Open 2008. Recordul mondial pentru timpul mediu îi aparține lui Tomasz Zolnowski, cu timpul de 10,63 secunde, la 4 aprilie 2009.
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !
Download soft + fisiere test

de Dan Constantin……..tutorialegimp.blogspot.com

 

 

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (38)

  • Felicitari Dane, foarte tare tutorialul. Cu un an in urma reusisem sa fac doar 2 fete ale cubului insa mai departe mam impotmolit si am reununtat. Am folosit atunci un cub real, eram la ineva. Nici respectivul nu reusise niciodata sa il rezolve, daca as fi stiut atunci acesti algoritmi as fi reusit sa ii rezolv cubul, sunt sigur ca ar fi ramas panda respectivul :)

  • adrian,pot sa te intreb ceva? cum ti-ai facut blogul land pc sa fie gasit de moatoarele de cautare? m-am uitat la tutorialul lui Cristi dar el se referea la un website

    • vlad cuc: adrian,pot sa te intreb ceva? cum ti-ai facut blogul land pc sa fie gasit de moatoarele de cautare? m-am uitat la tutorialul lui Cristi dar el se referea la un website  

      daca iti faci blogul pe domeniul lor si nu pe hostul si domeniul tau propriu...daca ai ca mine blogul de forma numesite.wordpress.com atunci nu trebuie decat sa scrii articole interesante si cei de la wordpress se ocupa de promovarea ta, nu trebuie sa faci nimic. eventual verifica in panoul de administrare daca ai optiunea dezactivata. Mergi in stanga pe Aspect apoi pe Extra si vezi sa nu fie bifata a 3-a casuta "Ascunde link-urile legate de acest bog, asta însemnând că nici acest blog nu va apărea pe alte bloguri și nici nu va câștiga trafic în acest fel"

  • Buna! Frumos tutorialul. De cand asteptam asa ceva. Ati putea face un tutorial despre un program 3D cu care poti construi si amenaja case virtual

    • Alexxx: Buna! Frumos tutorialul. De cand asteptam asa ceva. Ati putea face un tutorial despre un program 3D cu care poti construi si amenaja case virtual  

      Te mai poti duce in Setari apoi in Confidentialitate si verifica daca ai prima casuta bifata "I would like my site to be visible to everyone, including search engines (like Google, Bing, Technorati) and archivers" (As dori ca site-ul meu sa fie vizibil tuturoro incluzand motoarele de cautare ca Google, Bing sau Technorati)

  • Scuze comentariul asta:

    Te mai poti duce in Setari apoi in Confidentialitate si verifica daca ai prima casuta bifata “I would like my site to be visible to everyone, including search engines (like Google, Bing, Technorati) and archivers” (As dori ca site-ul meu sa fie vizibil tuturoro incluzand motoarele de cautare ca Google, Bing sau Technorati)

    Era tot pentru vlad cuc

  • Salut ma scuzati dar mie mi se pare un tutorial copilaresc sau o perdere de timp nu verau sal supar pe Dan dar si nici sa ma intelegeti gresit. Si va rog ca sa numa blocati sau sa sariti toti pe mine sa aruncati spre mine cuvinte rele dar acest tutorial ma face sa cred ca nu mai aveti idei de tutoriale. Eu as vrea sa spun inca o data ca pretuiesc ce faceti voi. Dan nute supara eu miam spus doar ce am avut de spus. Bine voi o sa spuneti "DAR TU STI SA FACI ACEL CUB" recunosc ca nu stiu. ma scuzati pentru acest comentariu si inca o data respect cea ce faceti.

  • UAU !!!
    mie mi sa parut cam complicat :))
    nu am atata rabdare ca tine sa rezolv cubul rubik :))
    sincer sa fiu ma mir cum de am rezistat sa ma uit la acest tutorial de obicei nu am atata rabdare :))
    bafta in continoare , mie mi sa parut foarte mult de munca in acest tutorial ;)
    si explicatii si aja mai departe orcum ai nota 10 cu brio !!!

Related Post

This website uses cookies.