Review camera Oneplus One, aproape DSLR

Salut prieteni, astazi va voi face cunostinta cu camera de pe Oneplus One, un telefon foarte ieftin si extrem de greu de gasit. Parca este o sticla de ulei pe vremea lui Ceausescu.
Telefonul Oneplus One este o raritate, se vinde doar cu invitatie si daca-l gasesti la liber platesti mult mai mult decat pretul normal (300 dolari). Eu l-amluat din Romania si amplatit 1700 de lei pentru el.
Azi nu avem un review complet pentru acest telefon ci un review pentru camera. Prezentarea lui Oneplus One am facut-o cu ceva timp in urma si cei care nu au vazut-o, va invit sa o vizionati. De asemenea daca aveti deja acest telefon si vreti sa-i faceti root ca sa instalati unul din cele 1000 de rom-uri oficiale, puteti viziona tutorialul cu rootarea Oneplus One.
Camera.
Camera de pe Oneplus One are la baza un senzor Sony de 13 Megapixeli, modelul Sony Exmor IMX 214.
Specificatii camera
Dimensiune senzor=1/3.06″
Rezolutie=13MP (spate)
Rezolutie=5MP (fata)
Diafragma obiectiv=F/2.0
Grup optic=6 lentile cu autofocus
Distanta focala=28 mm echivalent
4K UHD=30 fps
4K DCI (format cinema)=24fps
1080p=30 si 60 fps(slomo)
720p=120fps(slomo)
Formate foto=jpeg si RAW
Formate video=MP4, H264 si H263
Blitz=Dual-LED
Acest senzor este de-a dreptul incredibil, full sensor readout HDR (Spatially Multiplexed Exposure), acest senzor imi lasa impresia ca DSLR-urile sunt in epoca de piatra, magie neagra…
Chiar daca senzorul este de top, mai ramane si blocul optic care trebuie sa focuseze imaginea pe bijureria de senzor. In mare parte blocul optic este corect executat, cu o mica exceptie, in video focusarea nu este chiar atat de buna. Ai doua optiuni, ori renunti la focusare automata si faci tap to focus, ori alegi focusarea continua care te innebuneste cu “hunting-ul” inainte si inapoi, asta chiar daca subiectul sta pe loc si se misca doar putin.
Foto.
Acum c-am terminat cu partea negativa, sa trecem la ce-i mai stralucitor la aceasta camera, modul Clear Image.
Prima oara cand am folosit telefonul am avut impresia ca modul Clear Image e o tampenie, adica un mod in care faci o poza si aceasta se sterge automat (asa credeam eu). Am fost indus in eroare de interfata in limba romana a telefoanului, care-mi traducea “Sterge Imaginea” in loc de “Imagine Clara”.
Modul Clear Image este INCREDIBIL, niciodata pe un telefon nu am vazut atata detaliu la 13 MP.
In tutorial vedeti in detaliu care este diferenta intre o poza facuta in Auto si una in Clear Image.
Ce este modul Clear Image ?
Datorita senzorului foarte avansat se pot face 10 pana la 30 de poze care ulterior sunt procesate si in final iese o singura poza curata, clara si fara pic de zgomot de fond.
Functia se gaseste si pe telefoanele OPPO unde in loc sa faca o poza de 13 MP, scoate una de 50 de MP si se numeste modul HD Camera.
Implementarea Cyanogen este mult mai eleganta si rezultatul este spectaculos. Am comparat poza cu una din DSLR facaute in acelasi timp si la detalui Oneplus One a castigat. Acum bineinteles detaliile nu sunt totul, mai ramane si estetica, care pe un senzor mic nu iese.
Pozele din tutorial
Aplicatia pentru comparare se numeste FastStone Image Viewer
Video.
OneplusOne filmeaza in toate rezolutiile cunoscute de om, de la CIF (320×240) pana la 4K DCI (4096×2160).
Frame rate-urile sunt deasemenea variate, de la 24 fps pentru 4K DCI, pana la 120 fps la rezolutia de 1280×720 sau mai mica. La 1080p se poate filma in 30 sau 60 fps si in mod automat filmarea este incetinita daca folosim modul 1080p 60fps sau 720p 120 fps.
Detaliile sunt excelente atata timp cat avem lumina suficienta. Cand lumina scade incep sa apara purici in imagine iar cand lumina este foarte slaba, apare zgomotul de fond alaturi de purici.
Comportamentul asta este normal pe senzori mici. De preferat este sa avem ceva purici dar sa ne ramana si detaliile, lucru cu care cei de la Samsung si LG nu sunt de acord, ei aplicand reducerea zgomotului foarte agresiv, pana cand se pierd toate detaliile.
Sunetul la acest telefon se inregistreaza foarte bine in timpul filmarii, zgomotul nativ a preamplificatorului intern este foarte mic iar sunetul este capturat cu mare sensibilitate.
In testul unu avem un cadru luat de pe trepied la 24 fps 4K DCI si poate parea usor sacadat, asta din cauza ca nu se poate seta viteza obturatorului manual la 1/50 asa cum ar trebui (poate in urmatorul update).
In testul doi actiunea are loc intr-o vulcanizare care este localizata la mica distanta de sosea, pe fundal este un compresor care rasufla (nu este zgomot de fond).
Mostre video:
Test expunere graduala si eventual banding (culoare)

Test detalii, sunet si focusare auto (focusare continua) pe fundal un compresor, flex si masini si voce


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (41)

  • Cum poți să compari un smartphone cu un DSLR ? Poate că apartul tău e entry-level sau ai un obiectiv ieftin , dar altfel nu ai cum să spui că OnePlus One face fotografii mai bine ca un DSLR. Nici măcar nu sunt în aceiași liga ...

    • Vezi ca este un zip la download cu toate fișierele analizate in tutorial. Poti face si tu comparația. Poti verifica si exif-ul pozelor sa vezi cu ce au fost facute si la ce setari.
      Dslr-ul este un Nikon D5200 si obiectivul este un prime de 35mm F/1.8 care numai el costa 800 de lei.
      Poate e greu de digerat insa telefoanele au avansat foarte mult in ultimi ani si se apropie foarte mult de aparatele foto.
      Dslr-urile mai au cativa asi in mânecă cum ar fi focalizarea ultra rapida, măsurarea luminii, capabilitatile low light si bokeh-ul caracteristic senzorilor mari.
      Daca vorbim de detalii, atunci Oneplus One câștiga atunci cand este folosit la maxim, in lumina buna, într-un mediu controlat, pe trepied in modul Clear Image.
      Verificați fișierele din zip, ele vorbesc de la sine.
      Am si DSLR, am si Oneplus One, nu sunt de partea unuia sau altuia.
      Tehnologia a avansat foarte mult si trebuie sa recunoaștem asta. Sigur DSLR-ul are ergonomia de partea lui si viteza de lucru, chestie care un telefon nu o va avea vreodată, însă pentru o poza in graba se descurca de minune si un telefon.
      Pun pariu, daca pui Oneplus One in mana unui fotograf priceput, nici nu-ți dai seama cu ce a tras, atât de bun e.

  • Camerele de pe telefoane rămân încă o ancoră de marketing.
    Situatia inca este valabila. Cu cât rezoluția camerei este mai mare, pe un senzor de dimensiuni "minuscule" (comparativ cu ale unui DSLR) cu atat vorbim despre o scădere a calității fotografiei finale. Practic, 8/13/20/50/100 MP... sunt mult mai greu de procesat (la calitate înaltă) de către un senzor mic (practic 13MP sunt procesati pe un senzor mult mai mic). Concret, o camera de 8MP in loc de 13 pe acest telefon ar fi scos poze si mai calitative, insa presiunea pietei dicteaza.
    Un DSLR are nevoie de obiective bune ca sa poti stoarce cu adevarat ce poate senzorul lui, fie el si non-FF. Practic, compararea unei camere de telefon cu un DSLR este inca irelevanta in majoritatea cazurilor. Conditii de iluminare trebuie sa fie similare, optica similara, utilizare de trepied etc...
    Este adevărat doar faptul că acum calitatea fotografiilor de pe telefoane este mult superioară celor din trecut, iar in curand vor di undeva al nivelul unui entry-level.
    Oricum, daca iti iei un telefon ca sa devii fotograf (ca-i mai ieftin), nu-i deloc o alegere buna! Daca iti iei un telefon cu o camera buna, ca sa nu mai cari DSLR-ul dupa tine poate fi o idee, dar atunci DSLR-ul poate fi vandut ca este inutil, caci fotografiatul este mai putin decat un hobby.

  • Atunci daca nenea Oneplus One este comparabil cu un DSLR atunci Nokia Lumia 1020 sau Nokia 808 PW este mai bun decat un DSLR ?
    Hai sa fim seriosi....
    Ia un 1020 si 808, vezi ce senzori au si fa un review coparativ intre toate cele 4 ( Oneplus One, Nopkia 1020, Nokia 808 si un DSLR).
    Oricum treaba cu 50MP din 13MP este marketing pe paine, pentru scoaterea ochilor celor nestiutori...

    • Comparatia mea este bazata exclusiv pe detaliile imaginii capturate intr-un mediu controlat.
      Am spus clar ca DSLR-ul are o ergonomie desăvârșită, lucru esențial atunci cand ești pe teren si vrei sa te miști rapid.
      Cu Oneplus One sau orice alt telefon nu poți focaliza rapid, nu poți schimba setările rapid, nu poți face balans de alb custom, nu poți modifica prea mult setările de expunere.
      Totuși, daca faceți o comparație între pozele din zip-ul care este mai sus le download, veti vedea cat de bun este Oneplus One, care sa nu uitam, are un senzor mic si obiectiv minuscul.
      Oneplus One face treaba asta din software, si o face foarte bine.
      Inca ceva, tehnologia pentru senzorii mici a avansat mult mai rapid decât pentru senzorii APS-C sau full Frame. Abia acum cateva luni Samsung a scos un aparat cu senzor APS-C cu circuitele pe spate (back side iluminated), tehnologie prezenta de ani de zile pe senzorii mici pana la 1".
      In momentul asta niciun DSLR nu poate filma 4K, doar cateva mirrorless-uri pot face asta.
      Chiar si la capitolul procesare telefoanele stau mai bine, hdr-ul se face on the Fly, pe cand DSLR-ul are nevoie de 2-3 secunde sa lipeasca expunerile.
      Despre HDR in video nici nu mai vorbesc.
      Pun pariu ca, daca fac cateva poze side by side DSLR vs Oneplus One (fara bokeh), majoritatea oamenilor vor alege pozele facute cu telefonul ca fiind mai frumoase.
      Repet, nu sunt fanboy, am si DSLR si Oneplus One si spun ceea ce vad.
      Pana la urma "cel mai bun aparat foto este cel pe care-l ai la tine".

      Zip-ul cu poze.
      https://videotutorial.ro/download/OneplusOne.zip

      ...verificati exiful pozelor....

  • Salut! Pentru cine are acest telefon bunt tutorialul. Din păcate nu foloseste decât în termeni de fotografie amatori. Astept tutoriale care sa se preteze pe ce se cere sau să fie de folos mai multora. Bafta!

  • Pana la urma „cel mai bun aparat foto este cel pe care-l ai la tine”.
    sunt de acord cu Cristi asta asa este dragilor (uitati-va cate se petrec in lume === vezi cu alegerile din diaspora) si multe situatii care au fost filmate cu telefonul mobil (nu mai conteaza firma de tel ) si care au fost si preluate de televiziuni

    • Daca fac o filmare side by side DSLR-ul si Oneplus One, cu siguranta Oneplus One va iesi mai bine ca si detalii. Poate o sa fac testul asta in review-ul final.
      Pana una alta daca este ceva care va intereseza, spuneti in comentarii si o sa cuprind in acel review la Oneplus One.

      Inca una:
      "Nu conteaza aparatul, important este fotograful"

  • Salut! Doresc sa exprim si eu o parere cu privire la tutorialele voastre. Urmaresc de cativa ani fiecare tutorial care apare pe site (unele si de cate 10 ori :D) si faceti o treaba foarte buna! Gandindu-ma cum as putea face si eu niste banuti in timpul meu liber de student, mi-a venit ideea cum ati putea face voi, echipa video tutorial niste bani in plus...asadar ceea ce vreau sa spun, este faptul ca ar trebui sa adaugati o subtitrare in limba engleza pentru fiecare tutorial pe care il aveti, sau cel putin la cele mai importante. Am auzit ca "afara", tutorialele de calitate, (precum ale voastre), sunt foarte bine cotate si sincer sa fiu nu prea vad pe nimeni, nici din Romania, nici de altundeva, sa aiba atata rabdare si sa explice fiecare detaliu asa cum o faceti voi in tutorialele voastre. Probabil ca ati avea si mai multi vizitatori, asta ar fi un avantaj pe termen lung.
    Este doar parerea mea, si sper ca nu deranjeaza pe nimeni, dimpotriva, m-as bucura sa stiu ca dintr-o banala idee, am ajutat si eu pe cineva!

    • Mulțumim pentru sugestie, sa știi ca ne-am gândit si noi la asta. Din păcate nu avem timp pentru traducerea lor, dar...
      Daca se oferă cineva sa traducă din romană in engleza toate tutorialele, il așteptam cu o oferta.
      Sunt in jur de 1300-1400 de tutoriale.
      Aștept oferte!

      • Buna,
        Am ajuns... aici din click-in-click, pornind de la tutorialul vostru din 2009:) pt domenii web&spatii de gazduire & all the rest.
        Vazand comentariul lui Vlad Andrey1456 si raspunsul la el... mi-am zis ca as putea face ceva pe ideea win-win; mai exact, pot sa va ajut cu traducerea unor tutoriale in engleza si italiana, in regim de voluntariat; nu am mai tradus tehnic pana acum dar, avand in vedere ca de aproape 2 luni sunt 'pe tot soiul de informatii&tutoriale' de linux, bash, procesoare etc (you name it, I've probably went there out of what seems to be an endless curiousity - pe care am inceput, pana la urma, incet-incet sa o... ordonez) - si majoritatea informatiilor cu pricina sunt in engleza (iar pe italiana si engleza am lucrat in customer service)- va propun sa imi spuneti, ce anume ati vrea sa traduceti, in prima faza si... let it roll. Daca va surade ideea, let me know - avantajul meu e ca oricum, invat ceva nou si imi exersez engleza si italiana si intr-un domeniu tehnic:) ; altfel, spor la lucruri bune si suflet frumos

        • Daca vrei sa traduci tutoriale, e bine sa traduci exact ce-ți place tie sa vizionezi.
          Sunt destule tutoriale si printre acestea cu siguranță vei găsi ceva să-ți facă placere. In felul asta merge si traducerea mai ușor.
          Ps.
          Pana la urma o sa găsim noi o metoda de recompensare, chiar daca vrei sa o faci de placere.

    • Eu pot deschide arhiva si vizualiza fotografiile fara probleme. Incearca sa o descarci cu alt browser.

    • Si eu am avut aceeasi problema. Am descarcat arhiva cu fotografii si cu Chrome, si cu Mozilla, si nu se deschidea nicidecum. Primeam eroare cum ca ar fi fost corupta. Ma gandeam ca doar la mine e problema, dar vad ca mai sunt si altii care se lovesc de problema asta. Spre surprinderea mea, dupa ce am descarcat cu Internet Explorer, am reusit sa dezarhivez fotografiile.

      • De cele mai multe ori problemele vin de la pluginuri si de la cache-ul google.
        Orice site web are anumite scripturi, css-uri sau fonturi care trebuie sa se incarce de fiecare data sau odată la ceva timp. In Firefox sunt pluginuri care blochează scripturile, care nu se mai incarca, cauzând întreruperea firului de download.
        In Google Chrome este folosit cache-ul proxy google pentru accelerarea încărcării, din păcate cateodata apar erori de afisare, daca autorul articolului schimba ceva in articol dupa publicare. Pe pagina este cookie insa pe fișierele la download nu avem cookie si aici se încurca cache-ul Google Chrome.
        Internet explorer este cel mai corect (neiertător) browser, daca faci o greșală (ca web developer) într-un site, internet explorer te pedepsește cel mai rău, celelalte browsere mai trec cu vederea erori in html, css sau js.
        Ar fi multe de spus despre site-uri si cum sunt văzute ele pe pe web in diferite browsere si diferite sisteme de operare. Daca solicita lumea, voi face un tutorial despre optimizare web, ca doar facem asta de ani de zile.

  • Sa ne dai sfaturi cum sa filmam cu acest telefon dar si cu restul telefonelor. Sa se vada acceptabil, sa nu fie de 1000GB etc. din experienta ta. De crticat nu am!

  • Dupa ce am vizionat fotografiile facute cu ambele camere concluzia este ca camera de pe telefon este cu adevarat buna,si fotografiile facute cu d5200 nu sunt aproape cu nimic mai bune,dar eu cred ca cine a facut fotografiile cu d5200 nu prea le are cu fotografiatul si asa nu prea stie sa scoata fotografii la valoarea reala a lui d5200 care nu este un DSLR foarte bun dar dar intrece aoricand orice camera de pe aroce talafon mobil sau tableta.In rest numai lumina buna si multe foto cu telefonul.

  • NIci eu nu reusesc sa descarc complet arhiva cu poze,am incercat in 2 zile diferite cu 3 browsere diferite,si de cateva ori,se descarca partial,dupa care se intrerupe descarcarea si nu se mai reia de unde a ramas!

Related Post

This website uses cookies.