Revenire la Android stock, unroot, blocare bootloader pentru orice dispozitiv Nexus

Salut prieteni, in tutorialul de astazi vom vorbi despre revenirea la stock (back to stock) pentru orice gadget din gama Nexus (Nexus S, Samsung Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 si Nexus 5)
Daca din varii motive v-ati saturat de flashuit rom-uri custom si doriti sa reveniti la rom-ul stock Android ce a venit preinstalat pe dispozitivul vostru Nexus, vom vedea in tutorialul video de astazi cum facem acest lucru. Un alt motiv pentru care va trebui sa instalati rom-ul stock este atunci cand doriti sa trimiteti gadget-ul in garantie pentru a fi reparat. Trebuie sa stiti ca daca ati root-at gadget-ul, acesta nu va mai fi acoperit de garantie. Asa ca, inainte de a fi trimis in garantie, va trebui sa il readuceti la configurarile din fabrica. In cazul in care aveti root si bootloader-ul este deblocat, un simplu “Resetarea configurarilor din gabrica” ce se afla in setarile sistemului de operare in sectiunea “Creati o copie de rezerva si resetare”, nu va va fi de folos!
Pentru a pune in practica procesul de flash-uire a rom-lui stock, avem nevoie de urmatoarele:
ADB installer (daca ati urmarit tutorialul trecut in care v-am prezentat Cum se instaleaza Android 4.4.2 KitKat pe Samsung Galaxy Nexus si mai aveti inca instalate driverele necesare, ADB si Fastboot, nu mai este necesar sa instalati ADB Installer)
– arhiva ce va contine imaginea stock oficiala a sistemului de operare Android pentru dispozitivul vostru care poate fi descarcata de pe site-ul oficial https://developers.google.com/android/nexus/images
Inainte sa va apucati de treaba va recomand sa dezinstalati sau sa dezactivati softurile de securitate instalate (antivirus). Atunci cand este nevoie sa conectati gadget-ul la calculator sau laptop prin cablul de date care a venit odata cu acesta, nu folositi hub-uri USB sau prelungitoare si nu conectati gadget-ul la porturile USB frontale (aflate in partea din fata a calculatorului/front panel). Folositi direct porturile USB ale placii de baza aflate in partea din spate a calculatorului.
Trebuie sa stiti ca prin acest proces se vor pierde aplicatiile descarcate din Play Store, fotografiile existente, clipurile video si documentele aflate pe dizpozitiv. Inainte sa parcurgeti pasii de revenire la stock, conectati gadget-ul la calculator si salvati fisierele importante intr-un folder sau intr-o partitie. Deasemenea prin acest proces se va pierde root-ul, custom recovery (daca aveti flashuit ClockworkMod Recovery sau TWRP-Team Win Recovery Project) si rom-ul custom pe care il aveti flash-uit in acest moment.
Puteti folosi metoda prezentata in tutorial si pentru a flash-ui o versiune mai veche de Android in cazul in care nu va place sau nu sunteti multumiti de ultima versiune Android la care s-a updatat automat gadget-ul vostru Nexus.


[media id=1100 width=480 height=223]
Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (65)

    • Nu poți face asta.
      Dacă erai puțin atent, după ce am extras arhiva descărcarea, radio, bootloader-ul și imaginea sistemului de operare sunt separate. Nu sunt toate într-o singura arhiva asa cum se întâmplă la rom-urile custom

  • Vad ca din ce in ce producatorii de telefoane mobile gen Samsung, LG, Sony, fac sistemele de operare Jelly Bean foarte rapide, nici numai trebuie sa folosim custom rom ca cele stock fac treaba foarte bine sunt optimizate de catre producatori in asa fel incat sa nu aibe niciun fel de lag, de infranare, etc. Daca folosim custom rom o sa avem la bug-uri ca inainte, de exemplu o sa avem un scor mai mic decat ca pe cel stock, s.a. Eu concluzia am tras-o ca rom-ul stock este cel mai bine optimizat, chiar daca el in unele procese are o mica infranare sau putin lag, asta nu inseamna sa bagam custom rom ca merge greu.
    Eu am testat LG G2 se misca excelent, ireprosabil de bine, nu-i lipseste nimic in rom-ul stock, fata de unul custom care e ''chel'' si merge numai in bug-uri la orice pas.

  • Am vazut.
    Cum le pun intr-o arhiva?
    E nevoie neaparat de ele?
    Vreau sa pastrez cwm recovery.
    Nu as folosi fastboot pt ca am probleme la conectarea telefonului,pc-ul e vechi.

    • Nu este suficient sa pui cele 3 "pachete" asa, pur si simplu intr-o arhiva. Trebuie inpachetate intr-un anumit mod si mai apoi arhiva rezultata trebuie semnata.
      Daca vei cauta cu mai multa rabdare vei gasi probabil un rom stock (odexed sau deodexed - poate voi lamuri intr-un tutorial viitor ce inseamna odexed si deodexed, avantaje si dezavantaje, nu ezitati sa cereti asta pe rubrica de comentarii. Cu cat mai multe cereri, cu atat va avea o prioritate mai mare pentru un viitor tutorial) ce poate fi flash-uit din custom recovery.
      Pentru Galaxy Nexus exista asa ceva, il gasesti pe forumul XDA Developers insa problema este ca nu te scapa de root, vei avea in continuare recovery-ul custom si nu poti trimite dispozitivul in garantie astfel.
      Daca a iesit din garantie si nu te intereseaza partea cu garantia, atunci e ok.

  • buna ziua cristi parerea mea este ca stateai mai bine cu samsung acest nexus pe care il ai cred ca ti-lau facut cadou cei de la emag pentru publicitatea care o faci in favoarea lor.

    • Inga inga, confunzi persoanele. Eu sunt Adrian. tutorialul este realizat de Adrian asa cum scrie si sub titlul acestuia cat si deasupra primului comentariu ;-) Pentru cultura ta generala, Galaxy Nexus este facut tot de Samsung, la fel si Nexus S. Nexus 4 este facut de LG la fel si Nexus 5

  • Destul de interesant!
    Vin cu o intrebare: cand faceti si tutoriale cu si despre Windows Phone? Mi se pare destul de interesant si acest sistem de operare. Pana acu ati facut numai despre Android...

  • Buna ziua, va rog sa explicati cum revin la romul stock la tel. huawei g300,dupa ce am pus unul de la Vodafone Australia,problema este ca,cu acest rom,nu am functia 3g la internet,si vreau sa duc telefonul la reparatie in garantie,multumesc anticipat,astept un tutorial pe aceasta tema,

  • @moldoveanu

    Pai spune ce rom ai exact , ca sa stim daca e vorba de downgrade sau altceva pentru ca procedurile difera .

  • Pai mai, meseriasu', nu rulezi ADB si apoi fastboot! ADB este creat si se foloseste pentru "impingerea" de fisiere catre un dispozitiv de pe un PC, Mac, etc.! fastboot, in schimb, este un set de comenzi pentru efectuarea unor operatiuni de modificare a fisierelor sistem.

    PS - O cam facusi varza... ;)

    • ADB vine de la Android Debugging Bridge, un tool in linie de comanda cu ajutorul caruia un developer poate comunica si poate face debugging (depanare pe intelesul tau) unui dispozitiv Android, nu face doar impingerea asa cum afirma maria dumneavoastra meseriasul.
      ADB poate fi folosit si pentru a face un backup si in multe alte situatii. ADB este folosi mai mult cand sistemul este up and runing (deja bootat si ruland)
      Fastboot este un protocol de diagnostic pentru modificarea si flashuirea fisierelor de sistem folosind o conexiune USB intre dispozitiv si calculator. Fastboot poate fi folosit doar atunci cand dispozitivul se afla in modul bootloader.
      Cam vagai argumentele tale avand in vedere ca esti un meserias
      Chiar si meseriasii mai au uneori momente de neatentie, poate nu au avut o zi prea buna, poate le sta gandul la altele.

      • Neatentia in actualul context tehnologic, ar fi putut fi corectata prin reinregistrarea/editarea videoclipului inainte de a fi postat pe site...

        PS - Cunosc foarte bine termenii din domeniu pentru ca fac astfel de operatii inca de la aparitia primelor telefoane cu Android.

        • Asa cum probabil ți-ai dat seama (sau poate nu, se mai întâmplă) suntem oameni care pe lângă acest minunat site mai avem și o viata personala, familie, prieteni, unii o soție și copil. Sa refaci un tutorial video de aproape 1 ora nu este tocmai plăcut! Nici sa înlocuiești o părticică greșită nu îți ia foarte puțin timp.
          Dacă tot ești meseriaș, fa bine și răspunde comentariilor de mai jos. Prin asta vei dovedi celorlalți ca ești un meseriaș. La critica distructiva și la comentarii date în zeflemea cu aere de superioritate, ne pricepem toți sau doar în asta ești tu meseriaș?
          Întrebarea lui Istrate Marian mi se pare foarte interesanta, ce zici, te bagi?

          • 1. Vad ca nu esti mai putin ironic decat mine...
            2. Pentru intrebarea d-lui Istrate Marian: exista multe solutii, inclusiv o aplicatie numita „fotakill”. Dar nu inteleg de ce evita update-ul pentru ca aceste actualizari venite de la producator nu sunt realizate de dragul de a le realiza ci ele repara niste erori si aduc niste imbunatatiri.

Related Post

This website uses cookies.