Repararea stick-urilor de memorie protejate la scriere sau nedetectate

Salut prieteni, astazi m-am gandit sa fac un tutorial despre repararea stick-urilor usb si a cardurilor de memorie care nu pot fi formatate si de pe care nu se pot sterge fisiere, sau care nu sunt recunoscute de sistemul de operare.
Am ales sa fac acest tutorial deoarece chiar eu am avut ieri aceasta problema. Am vrut sa formatez stick-ul si nu am reusit, primeam un mesaj de genul “acest disk este protejat la scriere”, evident aceasta este o problema, mai ales pentru cei cu mai putina experienta. De multe ori aceste stick-uri ajung la gunoi, cu toate ca pot fi reparate.
De ce nu sunt recunoscute stick-urile sau de ce nu pot fi formatate ?
Motivele pot fi multe, cel mai frecvent este din pricina unui program infectat sau de la unele fisiere care sunt prtejate la scriere, astfel stick-ul sau cardul de memorie preia de la fisiere acea protectie la scriere. de multe ori aceste probleme sunt doar niste bug-uri software si pot fi reparate, din pacate mai sunt si cazuri in care stick-urile si-au epuizat ciclurile de scriere pentru celulele din flash si nu mai pot fi folosite. Din fericire cazurile in care stick-urile sunt “consumate” se intalnesc destul de rar, asta deoarece stick-urile si cardurile de memorie sunt folosite mai putin intens decat hard disk-urile sau SSD-urile.
Cert este ca problema exista, din fericire in cele mai multe cazuri, problemele pote fi remediate.
Cum facem ?
Deschideti o sesiune de lucru in CMD cu drepturi de Admin si dati urmatoarele comenzi:
1. diskpart
2. list disk
3. select disk “si mumarul disk-ului bolnav”
4. attributes disk clear readonly
5. clean
6. create partition primary
7. format fs=ntfs “sau fat32”
Asteptati sa se formateze pana la 100%.
Atentie:
Aveti grija cand selectati disk-ul, sa fie stick-ul sau cardul de memorie care necesita acest tratament, o clipa de neatentie va poate strica tot sistemul de operare si/sau fisierele.


[media id=1096 width=480 height=223]
Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (233)

    • De cele mai multe ori stick-ul este detectat in diskpart.
      Câteodată este posibil ca stick-ul sa aiba o defecțiune hardware, evident atunci nu se poate face nimic la nivel software.

      • DiskPart has encountered an error: The request could not be performed because of an I/O device error.
        See the System Event Log for more information.

      • nu mg frate, eu am windows 10.
        fac ce faci u......si dupa ce se termina 100%, imi apare iar diskpart si licare o bara.....ce trebuie sa fac??

    • Am avut o problema similara cu a ta. Stick-ul era perfect functional dar windows-ul meu refuza sa il afiseze. Noroc ca prin casa mai am si alte portabile ce ruleaza Windows si ciudat sua nu, celelalte portabile imi vedeau/afisau stick-ul in my computer
      Testeaza stick-ul si vezi daca este vazut de un alt calculator/laptop. Daca nici asa n-ai noroc atunci nu prea mai ai ce face cu el.
      Incurcate sunt caile IT-ului! :)

    • Am un stick de 4GB si nu pot sa ii dau format deloc am incercat din windows,am mai incercat sa-l formatez bagand windows-ul si am descarcat si programe specializate.Ce trebuie sa fac?

  • imi aduc aminte asta vara mi am cumparat si eu un stick de 8gb,am ajuns acasa si repede repede
    l am bagat in calculator sa copiez pe el niste foldere care foldere aveau si ceva mp3-uri in ele
    eram putin grabit si nu am mai avut rabdare sa se copieze tot si am dat cancel (observasem ca muzica o mai aveam si in alt stick)
    de cand am dat cancel cancel a ramas in windows mi a dat o eroare si de atunci stickul ala nu a mai fost bun de nimic :(
    Recunosc metoda asta nu am incercat-o decat in interfata grafica
    multumesc Cristi

  • In cazul meu nu a functionat! Am un stick PNY 4GB si este vazut si pe PC (Windows XP) si pe laptop (Windows 7) ca unitate neformatata problema este ca nu vrea sa il formateze nici windows XP nici Windows 7!

  • Sfaturi de viitor pentru evitarea deteriorarii mediilor de stocare USB sau a cardurilor SD (carduri de memorie):
    - NU anulati NICIODATA un transfer de fisiere de pe stick/card catre PC sau de pe PC catre stick/card.
    - NU scoateti NICIODATA un stick sau un card de memorie in timp ce pe acesta se scriu fisiere (sau se copie fisiere de pe acesta pe PC) sau este folosit de un alt soft
    - Cel mai indicat este ca inainte de deconectarea stick-ului sa dati click stanga pe iconita USB din sistem tray (langa ceas) si sa alegeti din meniul contextual optiunea Eject...
    - Nu scoateti si NU introduceti un card de memorie din/in telefon in timp ce telefonul functioneaza (unele telefoane au suport "hot swap" ce permite inlocuirea/scoaterea cardului de date in timp ce telefonul functioneaza)
    - pentru ca tot a venit iarna, daca aveti un stick (valabil si pentru smartphone-uri, tablete) si veniti cu el de afara, de la temperaturi scazute, nu il introduceti imediat in PC. Lasati stick-ul/telefonul/tableta cel putin jumatate de ora sa se obisnuiasca cu temperatura camerei. Atuncic and sunt folosite, aceste dispozitive se incalzesc. O trecere brusca de la cald la rece va strica cu siguranta dispozitivul vostru/mediul de stocare USB (stick USB)
    - odata ce termini treaba cu stick-ul, nu le lasati conectate la PC caci acestea sunt citite/initializate la fiecare pornire/restartare a PC-ului. Ultilizati astfel inutil ciclurile de citire
    - Unele stick-uri si adaptoare pentru cardurile micro SD au un butonas fizic pentru a proteja dispozitivul de stocare (asa cum aveau dischetele floppy candva) Butonul are doua pozitii, prima permite scrierea/citirea si cea de a doua pozitie a butonasului permite doar citirea. Verificati ca acel butonas sa fie in pozitia corecta. In multe cazuri doar simpla comutare a butonasului in pozitia opusa rezolva problema "protejat la scriere" sau "this device is write protected"

  • O problema ceva asemanatoare dar putin diferita am avut acum de curand cu un stick de 8 gb. TDK si am sa va spun cum am rezolvat eu . Cu totii am avem sau nu, un tv led sau lcd in casa cu mufa USB in spate in care se introduce un stick usb ptr. vizionarea unui film etc.Ei bine stickul meu a mers ori de cate ori il bagam si il ( vedea ) tv-ul fara probleme asta pana cand am facut un stick bootabil cu windows pe el de mi-am facut treaba cu el ptr ce am avut nevoie , dupa care am formatat stickul. ,,,mentionez ca tv-ul vede ambele sisteme de fisiere NTFS cat si FAT32 si binenteles l-am formatat in FAT32 .si surpriza nu il mai vede tv-ul sub nici-o forma ....( pe desktop nu avem probleme cu el ) ..,,l-am tot facut ba in NTFS ba in FAT32 si tot degeaba.... Acum mi-a venit idea de-a ma uita in disk management si acolo am observat ca stickul avea partitie primara (in urma windowsului ) pe care l-am avut pe el si am zis in ia sa-i fac partitie logica sa vad ce se intampla..,,,l-am facut cu (EASUS HOME PARTITION) am sters partitia primara si l-am facut in FAT32 logical si acum ia-ta ca tv-ul meu il vede din nou foarte bine fara probleme .Acum,nu stiu ca sa zic chiar asta sa fi fost problema. sau a avut el ceva.? Eu ma bucur ca l-am rezolvat si nu mai eram nevoit sa cumpar alt stick.

  • Eu am bulite 3 stickuri din care 2 de bună calitate. Am încercat foarte multe metode. Fără succes. Sincer: suspectez sistemul de operare windows 8.0 pro. Toate s-au defectat prin „protejare la scriere„ doar când erau conectate la un win 8. Poate pare o glumă dar au fost folosite cu grijă și am rămas mască cum de s-au defectat brusc, pe rând, în câteva luni. Acum nu mai am win 8.

  • in cazurile in care nu merge asa,mai puteti incerca sa bootati de pe un cd cu windows xp si la partitii ve-ti gasi stick-ul,sterge-ti partitia,apoi o creati si ar trebui sa functioneze

Related Post

This website uses cookies.