Recuperare poze si fisiere pierdute din memoria telefonului Android

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vedem cum putem recupera datele sau fisierele pierdute in urma formatarii unui smartphone Android ce nu dispune de un slot pentru card SD.
Pentru ca piata dispozitivelor Android este foarte vasta, exista modele de smartphone-uri Android ce nu au suport pentru card de date SD. Desi pentru multi utilizatori acest lucru este un dezavantaj, exista totusi si pentru noi posibilitatea de a recupera fisierele pierdute in urma unei formatari chiar daca nu avem posibilitatea sa luam ca masura de precautie scoaterea cardului de date SD inainte sa ne jucam cu tot felul de ROM-uri asa cum o pot face detinatorii de smartphone-uri cu slot pentru card de date SD.
Recuperare poze sterse Android?
Trebuie sa stiti ca inauntrul oricarui dispozitiv Android, fie el cu suport pentru card SD sau nu, exista mai multe partitii. Chiar daca cei ce detin un dispozitiv fara slot pentru card SD nu au posibilitatea sa scoata cardul cu datele utilizatorului, acolo unde se salveaza fotografiile facute, clipurile video filmate, muzica si download-urile, acestia au totusi o partitie in interiorul dispozitivului numita “userdata” care se comporta precum un card SD sau “memorie externa”. Cei care detin un dispozitiv fara slot pentru card SD si folosesc un manager de fisiere au putut observa probabil ca atunci cand navigheaza prin fisiere, managerul de fisiere afiseaza doua locatii: Device (unde se vor afla fisierele de sistem) si storage (locatie unde se vor afla fisierele externe create de diverse aplicatii sau de utilizator cum ar fi muzica, filme, fotografii, descarcari) sau Device si sdcard, locatie reprezentata chiar de o iconita ce afiseaza un card SD desi dispozitivul nu are asa ceva.
Ei bine acest lucru se intampla pentru ca, asa cum va spuneam si mai sus, in memoria interna a dispozitivului exista mai multe partitii una dintre ele fiind “userdata” ce este trata ca stocare externa sau partitia utilizatorului, e ca si cum am avea un card SD pe care nu il putem scoate din dispozitiv.
Pentru ca nu ptem scoate partitia “userdata” din telefon inainte sa formatam si sa ne jucam cu tot felul de ROM-uri, exista foarte mari sanse sa pierdem fisierele importante (“userdata” contine muzica, filmele, clipurile video, fotografiile cu cei dragi) in timpul unui “Factory data reset” sau atunci cand dorim sa flash-uim un nou ROM. In cazul in care am facut totusi greseala de a face un “Factory data reset” direct din setarile sistemului de operare si nu dintr-un Recovery, iata cum va trebui sa procedam pentru a recupera fisierele importante pierdute in urma unui “Factory data reset”
Inainte sa incepem trebuie sa stiti ca este nevoie sa indeplinim urmatoarele cerinte:
– Sa rulati un sistem de operare Linux, Ubuntu sau Linux Mint, acesta poate fi instalat si rulat intr-o masina virtuala gen VirtualBox sau VMware Player sau poate fi rulat si live de pe un CD sau stick USB. Daca alegeti sa folositi Linuxul intr-o masina virtuala gen VirtualBox sau VMware Player, va trebui sa instalati Guest Additions (daca folositi VirtualBox) sau VMware Tools (daca folositi VMware Player) pentru a putea folosi dispozitivele USB intr-o masina virtuala. Daca nu stiti sa faceti acest lucru, noi am facut in trecut un tutorial despre Cum se folosesc dispozitive USB ca webcam, tuner tv, bluetooth, etc in Virtualbox
– smartphone-ul sau tableta pentru care doriti sa recuperati datele trebuie sa fie ROOT-at/a
– sa aveti instalat BusyBox pe dispozitivul pentru care vreti sa recuperati datele (daca aveti root sau folositi un ROM custom si nu cel oficial cu care a venit dispozitivul, aveti instalat cel mai probabil si BusyBox)
– sa aveti cablul de date al dispozitivului Android pentru care vreti sa recuperati datele, la indemana pentru a putea conecta dispozitivul la calculatorul ce ruleaza Ubuntu/Linux Mint sau la masina virtuala ce ruleaza Ubuntu ori Linux Mint.
VHD Tool care ne va ajuta sa convertim partitia “userdata” intr-un VHD (Virtual Hard Disk) ce poate fi montat intr-un Windows 7 sau Windows 8
– un soft de recuperare a datelor pentru Windows cum ar fi: Recuva, iCare Data Recovery sau Pandora Recovery
Pasul 1:
– deschidem un terminal in Ubuntu sau Linux Mint (in functie de ce ati ales voi sa folositi) si tastam urmatoarele comenzi una cate una apasand tasta Enter dupa fiecare comanda introdusa:
sudo apt-get install android-tools-adb android-tools-fastboot
sudo apt-get install pv
– conectam dispozitivul Android de pe care dorim sa recuperam fisierele, in modul ADB, la PC-ul sau masina virtuala ce ruleaza Ubuntu sau Linux Mint. Pentru ccei care nu stiu cum se conecteaza un dispozitiv Android in modul ADB, am explicat acest lucru in tutorialul video de fata si cu ocazia altor tutoriale video realizate de noi.
– deschidem din nou un terminal si tastam urmatoarele comenzi una cate una apasand tasta Enter dupa fiecare comanda introdusa:
adb devices
adb forward tcp:5555 tcp:5555
adb shell
/system/xbin/busybox nc -l -p 5555 -e /system/xbin/busybox dd if=/dev/block/mmcblk0p12
-lasati fereastra terminalului in care ati rulat comenzile de mai sus deschisa, creati un nou folder pe Desktop sau in partitia Home pe care il denumiti cum doriti (eu am ales sa il denumesc “nexus”) si deschideti un nou terminal in care rulati urmatoarele comenzi:
adb forward tcp:5555 tcp:5555
cd nexus ( pentru a naviga prin intermediul terminalului in folderul “nexus” sau “cd Desktop/nexus” daca ati ales sa faceti folderul “nexus” pe Desktop)
nc 127.0.0.1 5555 | pv -i 0.5 > mmcblk0p12.raw
Practic aceasta ultima comanda va transfera partia “userdata” (mmcblk0p12.raw) prin intermediul lui Netcat (nc) in folderul “nexus” in care ne aflam pentru ca tocmai am navigat pana la el prin intermediul terminalului folosind comanda mai sus mentionata (cd nexus sau cd Desktop/nexus). Pentru ca in comanda am folosit si “pv” (Pipe Viewer) vom avea si un progres al transferului.
Pentru ca m-am cam lungit cu textul, pasii de convertire a partitiei “userdata” (mmcblk0p12.raw) intr-un VHD pe care mai apoi il vom monta ca partitie intr-un Windows 7 sau Windows 8 pentru a recupera datele cu unul din softurile de recuperare mai sus mentionate, ii gasiti in tutorialul video.
Acestea fiind spuse, va invit sa vizionati tutorialul video pentru a vedea exact ce trebuie sa facem pentru a recupera fisierele importante de pe un smartphone sau tableta Android fara suport pentru card SD, in cazul unui Factory data reset.


Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (99)

    • Foarte bun tutorial ! O mica precizare . In al doilea terminal, dupa ce dati comanda adb shell ,scrieti su si dati enter . Asa va intra in root. Dupa aceea : /system/xbin/busybox nc -l -p 5555 -e /system/xbin/busybox dd if=/dev/block/mmcblk0p12 (sau ce scrie la voi in dreptul user data ,puteti afla foarte usor cu DiscInfo,pe care il gasiti in PlayStore ). M-am poticnit cateva zile la rand sa vad de ce nu reuseam sa fac sa porneasca copierea datelor din user data. Deci foarte importanta comanda: su .

  • portal: aceasta procedura e valabila si daca dorim sa recuperam sms-uri sterse ?

    Nu caci sms-urile nu sunt stocate in partitia "userdata"

  • portal: aceasta procedura e valabila si daca dorim sa recuperam sms-uri sterse ?

    Pe viitor fa backup la sms-uri, exista chiar si aplicatii care fac backup automat pentru sms-uri si log-urile apelurilor. Una a fost prezentata chiar de colegul meu in tutorialul "Spionaj sau backup pentru call log si sms pe telefoane android" pe care il gasesti cu casuta de cautare din dreapta sus.

  • Buna seara echipa Videotutorial.ro , am o rugaminte.. am un iphone 4 s si i-am pus cod la deblocare dar l-am uitat. Un tutorial despre ce pot face? multumesc :)

  • salut Adrian am si eu o intrebare , exista vre-o modalitate ca sa pot sterge definitiv fisierele de pe telefon (poze , videoclipuri sau muzica ) ca sa nu mai poata fi recuperate nicioadata , vreau sa vand un telefon si nu vreau sa imi mai poata recupera fisierele de pe el
    multumesc frumos
    Felicitari pt tutoriale

  • Cristi am o mare intrebare la tine,cand editezi video si transcodezi cu ce preferi sa o faci,cu leptopul sau cu calculatorul presupunand ca amandoua au aceleasi componente ,aceleasi performante si aceleasi specificatii,vreau parerea ta si zimi si motivul

  • A si inca ceva,daca si leptopul si calculatorul au aceleasi specificatii si aceleasi performante ,cu care iese calitatea mai bune a rezultatului ,ma refer la editatul si transcodarea video ?

  • gigi: ITI MULTUMESCPENTRU TOT CEACE FACI PRIVIND VIDEOTUTORIALEE .MULTA SANATATE

    Multumesc, si dumneavoastra la fel!

Related Post

This website uses cookies.