Protectie din sticla temperata pentru ecranul telefonului

Salut prieteni, astăzi va voi arata cum se aplica protecția foarte rezistenta din sticla temperata pentru ecranul telefonului, care culmea, este facut tot din sticla temperata.
De ce sa mai punem inca un strat de sticla temperata ?
Raspunsul este simplu, pentru protectie. Daca se sparge primul strat ramanem cu ecranul original nevatamat. Daca am folosi folie normala, aceasta nu ofera protectie la cazaturi, ci doar la zgarieturi.
Sticla temperata este un tip de sticla care oferă multe avantaje fata de foliile clasice din plastic, care se folosesc in mod normal pentru protecția ecranului la telefoane si tablete. Tocmai de aceea si ecranul telefoanelor moderne este acoperit cu un strat din sticla temperata.
Sticla temperata sau securizata este mult mai dura decât sticla clasica, in plus protectoarele de ecran din aceasta sticla sunt acoperite cu straturi care ajuta la creșterea rezistentei la abraziune, pe românește, se zgârie foarte greu.
Un plus al sticlei temperate este acela ca oferă un plus de confort pentru utilizatori, lucru posibil prin aplicarea unui strat oleofobic, care împiedica acumularea grăsimii pe ecran si micșorează aderenta, pe romaneste, degetul alunecă mult mai ușor pe ecran decât in cazul folosirii foliilor din plastic.
nillkin3
Protectorul de ecran din Tutorial este foarte rezistent si oferă o protecție desăvârșită ecranului, in același timp păstrând transparenta si experienta plăcută in utilizare.
Duritatea foliei de ecran din sticlă temperata din Tutorial are duritatea 9H. Duritatea este măsurată pentru suprafața sticlei, care este tratata special.
Cat de dura este sticla temperata din care este făcut protectorul de ecran ?
Cum se măsoară duritatea ?
Fiecare material are o duritate relativa, adica fiecare material poate afecta suprafața altui material mai slab sau poate fi afectat de alt material mai dur, atata timp cat suprafața materialelor este asemănătoare. De exemplu avem doua materiale cu duritate 8H, unul plat si altul ascuțit, chiar daca au aceeași duritate, materialul ascuțit poate afecta materialul cu suprafața plata sau poate fi afectat de acesta.
Duritatea este foarte greu de măsurat cu exactitate, tocmai de aceea este folosit termenul duritate relativa.
Scala MOHS (duritatea materialelor)

Talc (creta de scris pe tabla) 1 H
Gips (gips medical, ipsos) 2 H
Plastic (folie ecran clasica) 2 H
Unghia umana (keratina) 2.5 H
Sarea (condiment) 3 H
Marmura (decorațiuni, pavaj) 3 H
Cuprul (monede, conductor) 3.5 H
Aur (bijuterii, electronice) 4 H
Lama cuțit, foarfeca (casnic) 5 H
Sticla normala (fereastra) 5.5 H
Pahare, sticla (sticla comuna) 5.5 H
Otel laminat (construcții) 6 H
Porțelan (farfurie, cana) 6 H
Sticla termorezistenta (Yena) 6H
Otel special (scule, mecanica) 6.5 H
Sticla medicala (eprubete, etc) 7 H
Nisip (plaje, prin aer, strada) 7 H
Quartz ( mineral natural) 7 H
Granit (piatra naturala) 7 H
Gorilla Glass (compoziție) 7 H
Gorilla Glass (pe suprafața) 8 H
Safir sintetic (buton iphone) 8.5 H
Burghiu beton (cap vidia) 8.5 H
Safir natural (mineral) 9 H
Diamant (cel mai dur) 10 H

Protectoarele pentru ecran din sticla temperata au o rezistență naiva de 7 H insa pe suprafața au un tratament in plus care consta in scufundarea sticlei intr-o baie de substante care întăresc foarte mult suprafața acesteia si o fac foarte rezistenta la zgârieturi. Practic este imposibil sa zgârii ecranul cu obiecte metalice (cu excepția vidia).
Cu toate astea chiar si cele mai dure suprafețe din sticlă temperata se pot zgâria. Nisipul este cel mai mare dușman al ecranelor. Chiar si cel mai mic grăunte de nisip poate aplica pe ecran tot felul de forme “exotice”, tocmai de aceea trebuie sa fiți atenți daca umblați cu mana in nisip (construcții, terenuri de joaca, plaje).
Incredibil nu? Cine ar fi crezut ca amaratul de nisip este mai dur decât otelul ?
Atentie !
Daca primesc mai multe comentarii in care se solicita un test de rezistenta cu screen protectorul din sticla temperata, o sa fac un tutorial in care voi testa in fel si chip acest screen protector, pana cedeaza. Sa vedem si noi cat de rezistent este.
Cu cat sunt mai multe comentarii in care se solicita asta, cu atat mai repede voi face tutorialul.

“Folii” din sticla temperata (Romania)
“Folii” protectie ecran din sticla temperata (Amazon.co.uk)



Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. un test de rezistenta a foliei de sticla ? sunt curios daca se zgarie cu cheia.

    • Pai daca tot ma apuc de treaba, o sa testez cu mai multe materiale.
      Daca tot o scot de pe telefon, ma gândesc sa o fac varza. Poate reușesc sa ajung la baros, trecând bineînțeles prin șurubelnițe, mașină de gaurit, chei, monede, spirale vidia, cutite si poate un diamant (daca îmi dați voi unul)
      O sa vedem cat de rezistent este un astfel de screen protector in comparație cu o folie clasica.

      • am aplicat eu o astfel de folie pe un samsung galaxy s3 si pot sa-ti spun ca nu am fost deloc multumit de felul cum arata telefonul dupa aplicarea protectiei de sticla. in primul rand ca folia de protectie nu acopera in totalitate ecranul telefonului ramanand un contur de 2-3 mm pe margini. raman mici bule de aer pe care nu ai cum sa le mai indepartezi si apoi daca dezlipesti folia de pe ecran la o alta aplicare nu mai adera atat de bine. nu cred ca isi merita banii nicio folie existenta pe piata pentru samsung galaxy s3 .

  2. Am ramas eu in urma,cred,cu termenii tehnici referitori la sticla.Eu stiam ca exista sticla CALITA,sticla cu o duritate mult mai mare decat cea nesupusa tratamentului de calire.Marirea duritatii se mai poate face si prin procedee chimice.Mult mai bine era daca se folosea termenul de “sticla calita”,majoritatea romanilor stiind ce inseamna “calire”.Daca e sa folosim termenul corect,imprumutat din limba Italiana,atunci trebuia sa se cheme:”sticla temprata”(vetro temprato).Temprata in traducere inseamna CALITA.Asa a iesit un termen care iti sugereaza ca este o sticla “calmata”.,de la “a tempera pe cineva sau ceva”(o actiune,poate fi temperata….etc.).Scuze pentru comentariul pe langa subiect,dar ,sincer ,nu stiu unde vom ajunge,tot “imbogatind” vocabularul limbii romane cu termini care mai de care mai “modern”.

    • Cine face un instrument pentru prima oara, de obicei ii da si numele (patent, șubler, oberliht)
      Cine descoperă un proces de fabricație pentru prima oara, de obicei o să-i dea si o denumire (și o să-l patenteze desigur).
      Sticla temperata este altceva decât sticla călita, tocmai de aceea este universal denumită “temperare”
      Temperarea consta in procese repetate de scufundare in substanțe (secrete) calde sau reci, asta oferind “suprafeței” sticlei anumite proprietăți. Ei vor sa obțină o sticla foarte elastica dar cu suprafața dura. Sticla călita este dura in masa.
      Unele lucruri nu ai cum, sau nu trebuie sa le traduci: procesor, driver, etc.
      Tot aud de limba Romana, hai sa fim serioși, vorbim orice altceva decât Romana pura, care de fapt înseamnă doar câteva cuvinte pe care ne ferim sa le mai folosim, restul cuvintelor bin tot din alte limbi (franceza, turca, italiana, germana, engleza).
      Când vine vorba de domeniul tehnic, si nu numai, nu mai tine, limba este ceva dinamic, periodic se pierd si se adaugă alte cuvinte.
      Nici mie nu-mi place când aud la MasterChef cuvinte ca “starter” “main course” “dish” “plating”, asta chiar este snobism. In IT nu exista snobism, asta este, nu am inventat noi nimic in domeniul asta, cel puțin nu recent.
      Limba Romana de acum 50 de ani nu seamănă cu cea de azi, iar azi schimbam limba mult mai rapid si in 10 ani o sa schimbam si mai rapid datorita comunicării si înlăturării barierelor informaționale.

      • Perfect de acord cu ce spui,Cristian!N-am facut comentariul cu gandul la limba romana,sau ca vezi doamne as vrea s-o protejez,sau ca nu-mi plac neologismele.Am dorit doar sa spun ca suna ca naiba:sticla temperata!Daca luam originalul din engleza:tempered glass,si incercam o traducere vei vedea ca tot la sticla calita ajungem(tempered=calit,tratat…).Cine a introdus termenul pentru prima data in romana,mai bine folosea originalul “tempered glass”(asa cum s-au preluat alti termeni de care ai amintit si tu), sau “sticla tratata”(asta reprrzentand exact ce-ai spus tu ca se face cu aceasta sticla).Ca sa-ti faci o idee de ce mie imi suna urat,iti dau exemplu de propozitie in care apare cuvantul temperata.:”Actiunea agresorului (….)a mai fost TEMPERATA de aparitia politiei”.E doar un exemplu.Imi cer scuze inca odata daca am ofensat pe cineva.In rest,FELICITARI pentru ceea ce faci pentru noi,utilizatorii obisnuiti de calculator sau alte “gadget-uri”!

  3. Salutare
    interesanta aceasta sticla de protectie as vrea sa vad un test despre cat de rezistenta e si daca modifica ceva la display ,luminozitate ,vizibilitate in lumina soarelui,etc.

  4. Cristi, stiu ca nu este in legatura cu subiectul video-ului dar am nevoie de un raspuns urgent.
    Cum pot face update pe o tableta toshiba Folio 100 de la 2.2 la 4?
    Multumesc anticipat!

    • Nu-ți pot da un răspuns deoarece nu am avut o astfel de tableta.
      Pot insa sa te trimit pe forumul xda-developers unde găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru dispozitivele mobile Android si Windows.

  5. Bună.
    Urmăresc tutorialele cu mare interes și pot să vă recomand și alte soluții pentru protecție de unde am cumpărat și eu …………..editat….
    Baftă în continuare cu tutorialele.

  6. Daca tot ai facut un videotutorial despre OnePlus One cum se face root, mi-ar placea sa vad si un videotutorial si cu unroot.

  7. Daca tot ai instalat un custom rom, spune-mi cat timp poti sa inregistrezi video la 720p si ce dimensiune are fisierul pentru ca in romul stock nu poti sa inregistrezi mai mult de 10 minute si fisierul are peste 1gb.Sa ai un telefon cu memorie de 64gb si sa nu pui la punct un asa aspect?Pe note 2 am avut un rom carbon care avea compresia foarte buna la filmat.Filma 3 ore cu aproape 4gb la o calitate foarte buna.Ceva idei?Multumesc.

  8. Si eu am fost uimit de cat de usor se monteaza folia temperata, fata de cea clasica, de plastic. E putin mai scumpa, dar merita.

  9. Salut Cristi, Adrian as vrea sa va intreb daca este o problema de la mine sau a situ-lui, pt ca am vrut sa vat un tutorial de-al vostru (https://videotutorial.ro/cum-se-copiaza-dvd-urile-originale-cu-protectie-pe-hard-disk-tutorial-video/) am incercat pe google Chrome si internet explorer si un pot sa il vad mi se tot opreste, in schimb pe YouTube pot sa vad orice clip si la orice rezolutie. Multumes.

  10. Salut ! Cristi as vrea sa te intreb daca de pe acest link ……. ai luat Nilkin-ul te rog as dori un raspuns cat mai rapid pentru ca si eu as vrea sa imi comand un OnePlus One si vreau sa stiu sa nu fac o greseala te rog un raspuns cat mai rapid .

  11. Cristi nu ti se pare ca e chinezesc produsul? Dupa cum scrie pe el. Si apropo cutia ta e pe albastru … 😀 Imi poti da iar raspunsul rapid te rog . Si iti multumesc pentru raspunsul acordat inainte.

  12. Cristi De pe acest site are Cyanogen 11S? “http://oneplus.eu/oneplus-one/buy-original-oneplus-one-4g-lte-cyanogenmod-os-m11s-64gb-black-in-onepluseu-34-.html”

  13. Buna Cristi! Felicitari pentru Videotutorial.ro!!! O mica intrebare! Dupa ce ai montat sticla temperata pe Oneplus, nu a atins marginile de la carcasa Ringke?

  14. Salut Cristian 😉
    Pe site-ul Aliexpres am gasit sticla temperate de mai mult tipuri cu preturi de la 1 pana la 5$/buc…
    intrebare… sticlele temperate sunt de mai multe tipuri? ma refer la duritate, rezistenta, grosime, etc
    Este vreo diferenta intre sticlele temperate de pe site-urile din afara (amazaon, ebay, aliexpres) fata de cele care se gasesc pe site-urile din RO?
    ce recomanzi pt un Samsung i9505?

  15. De unde pot descarca aplicatii cu plata in Google Play gratis?

  16. Ionut V. a zis

    Salut! E adevarat faptul ca sticla temperata montata pe telefon, duce la pierderea semnalului? Sau afecteaza in vreun fel?

  17. Buna. Se poate pune sticla temperata peste folia de protectie ?

  18. Salut! Am si eu o folie de sticla de 5 luni si s-au format bule de aer pe margini. Cand trebuie schimbata

  19. sal. cum pot curata si eu praful si scamale dupa partea adeziva a sticlei temperate. e prea noua sa o arunc.

  20. Am o întrebare referitoare la acest articol. Se poate tăia,ajusta aceasta sticla temperata!!!?

  21. Marian Kimbo a zis

    Salut. Am citit pe net ca folia de sticla se dezlipeste. Eu personal am puso OK fara nici o bula totul bine. Este posibil asa ceva sa se dezlipeasca?

  22. Salut. În pachetul cu sticla temperată am mai găsit o folie de plastic cu decupaje circulare de diferite mărimi. Ar putea fi folie protectoare pentru camera foto? Deoarece și geamul camerei foto se poate zgâria, ar fi indicat să-i pun folie protectoare? Nu i-ar afecta performanțele?

  23. Ioan Dragus Roman a zis

    Am cumpărat trei folii de sticlă temperată (sticla securizată) pentru galaxy S7 edge și nu merg aplicate, se dezlipesc de pe ecranul curbat! Ce soluție îmi recomandați? Mai puțin wow fix it, care am înțeles că este o țeapă.

  24. Am și eu o preoblemă. Am cumpărat la fel o sticlă protectoare pentru telefon, dar îmi acoperă camera din față. Va fi o problemă la efectuarea unor poze?? Mă tem să o aplic pentru că să nu-mi facă probleme la calitatea pozelor. Să procur alta care nu acoperă camera, sau e ok și asta și nu e o problemă daca camera este acoperită????
    Ajutați-mă vă rog cu un sfat)))

  25. de ce nu se lipeste pe margini sticla? http://imgbugged.tk/?%20di=16151229652510

Trackbacks

  1. […] inca ce este o folie protectoare din sticla temperata, puteti viziona tutorialul in care am aratat ce este si cum se aplica folia din sticla temperata In tutorialul de azi voi fi foarte dur cu acest protector din sticla temperata pentru telefon, in […]

Speak Your Mind

*