Protecția antivirus pe Android – nu aveți nevoie de antivirus

Protecția antivirus pe Android este o problema care a venit din inerția Windows, unde eram aproape obligați sa folosim un antivirus.

Ce-i cu antivirușii pe Android?

Multa vreme pe Android nu au existat “viruși”, de fapt corect ar fi sa spunem “malware”. De vreme ce nu existau pericole, nu avea rost sa folosești un antivirus. Totuși, producătorii de programe antivirus, nu puteau ignora ecosistemul Android, care intre timp a devenit cel mai mare ecosistem mobil din lume.
Dacă la început programele antivirus nu aveau ce face pe Android, au venit cu tot felul de funcții, cu care sa ia ochiul utilizatorului, gen: golire RAM, ștergere cache, etc.

Care-i situația actuala pe Android ?

In prezent pe Android au început sa activeze o mulțime de amenințări, iar producătorii de antiviruși sunt bucuroși sa ne tot zică “ți-am zis eu…”. Totuși, situația actuala de pe Android nu seamăna deloc cu Windows-ul, iar antivirușii sunt aproape inutili pe aceasta platforma. Pe Android întâlnim amenințări mult mai sofisticate, iar virușii nu sunt de găsit.

Putem sta fără antivirus pe Android ?

Android-ul nu este Windows, unde majoritatea utilizatorilor folosesc contul de administrator. Pe Android, ca sa avem drepturi de admin, trebuie sa facem ROOT. Asta înseamna ca pe Android aplicațiile nu se pot instala aiurea, fără intervenția utilizatorului.

Nu exista protecție 100%.

Sigur, dacă un “specialist” își pune în cap sa te facă, te face pe orice platforma; Dar pentru utilizatorul simplu protecția de baza oferita de Android este suficient de buna.
Utilizatorul trebuie sa fie atent, indiferent dacă folosește sa nu antivirus.

Ce sa facem pentru protecția împotriva malware-ului?

Cateva masuri foarte importante pentru o protecție mai solida:
1. Nu deblocați bootloader-ul aiurea
2. Nu faceți root aiurea
3. Nu instalați ROM-uri dubioase
4. Nu ignorați mesajele sistemului de operare
5. Nu activați instalarea APK-urilor din “surse necunoscute”
6. Nu instalați aplicații piratate

Cele mai enervante și periculoase chestii.

Calea prin care ne putem infecta cel mai ușor este browser-ul, care poate fi folosit pentru introducerea în telefon a malware-ului. Sunt site-urile cu reclame pop-up, super enervante, care ne pot infecta foarte ușor. Este ca un dans printre reclame, de care sincer ne-am saturat cu toții.
Ultimul tip de malware întâlnit de mine este un script luat din browser, care trimite SMS la un număr cu suprataxa. Din fericire nu aveam ROOT și SMS-ul nu s-a putut trimite fără acceptul meu. Dar știți cum e, multă lume vrea sa scape de aceste bannere și apasă pe tot ce apare pe ecran.
Care-i protecția antivirus pe Android ?
1. Aplicațiile sunt scanate permanent în PlayStore și telefon
2. Când un malware este detectat, acesta este eliminat automat din telefon
3. Atenționări cu privire la descărcare executabilelor periculoase
4. Telefonul nu oferă utilizatorului drepturi elevate (ROOT)
5. Default, telefonul nu permite instalarea apk-urilor necunoscute

Protecția antivirus pe Android

– Tutorial Video





Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Poate ai face si tu un tutorial de blocarea pop up-urilor gen ADblock ar fi bine venit

    • Ad Block nu funcționează cum trebuie fără root.
      Eu am o aplicație, Block This! se numește, care merge binișor. Mai bine din jumătate de reclame le ascunde. Folosește o conexiune Vpn.

  2. Sandu al-III-lea a zis

    In principiu nu pot avea malware pe Android.Ok.Dar daca de exemplu,gasesc pe internet prin intermediul browserului Google Chrome,care vine preinstalat pe toate telefoanele cu Android,o poza care-mi place si care vreau s-o folosesc ca si wallpaper.Dar poza respectiva e infectata cu malware.Automat cand o descarc de pe internet in telefon ca sa o pot pune ca wallpaper,nu mi-am infectat telefonul?Virusul nu-mi intra in sistem cu tot Androidul lui cu tot?Si atunci nu am nevoie de un antivirus?Eu folosesc B…… Mobile.

    • In principiu, nici pe windows nu ai nevoie de un antivirus, daca esti un utilizator prudent si stii pe unde umbli…..Totusi realitatea demonstreaza ca inventivitatea infractorilor cibernetici e fara limita si te poti infecta chiar acolo unde te astepti mai putin. Un exemplu ar putea fi sutele de aplicatii infectate cu asa-numitul malware DressCode care, ghici ce… puteau fi descarcate de pe Google Play. O nimica toata…malware-ul permite ascultarea telefoanelor.

    • Nu am mai auzit ca o poza sa fie infectata. Niciodata nu am folosit niciun fel de antivirus pe android, nici nu m-am intalnit cu asa ceva in 5 ani …

  3. Adrian Marin a zis

    Daca nu ai root facut, poti da o revenire la setarile din fabrica si totul e ok. Un antivirus, in general iti va incetini telefonul destul de mult

  4. Pe cand un tutorial ptr blocatea reclamelor din aplicatii?Eu am AdAway si chiar isi face treaba foarte bine!

  5. adblock pentru android(atentie de unde descarcati),si ati scapat de toate pop-upurile nedorite,respect

  6. Cristi in urmatorul tutorial sa ne arati cel mai bun launcher!

  7. DNS66,cel mai bun adblock (tot ce e reclama din orice aplicatie)…si ca si luncher cred ca Nova luncher e cel mai complet

  8. Ai nevoie de antivirus. Ca e o preventie , ca uneori si la cei de la google le scapa virus. Plus daca navighezi mult ai nevoie

  9. Am un Samsung Galaxy J3(2016) mode SM-J320F si nu reusesc sa gasesc optiuni dezvoltator. Are cineva vreo sugestie? Multumesc

    • Adrian Gudus a zis

      Opțiuni dezvoltator nu trebuie să o găsești ci să o activezi. Setări > Despre telefon (sau Informații dispozitiv) > atingi de 7 ori secțiunea Numărul versiunii.
      Dai back/înapoi și acum deasupra lui Despre telefon (sau Informații dispozitiv) vei avea Opțiuni dezvoltator

  10. Cristi sau adrian. Nu faceti un tutorial cum putem dezactiva in win 10 verificarea semnaturii aplictiilor , ca uneori trebuie oprita de ex cand deblochezi bootloaderu pe xiaomi cu aplicatia unlock mui. Ca daca eon nu poti. Si alte aplicatii. Si apoi cum.dam on. In win 10 e pb doar din ce stiu

  11. Păi Google Play scanează aplicațiile pentru potențiale amenințări, dar au existat multe amenințări malware și nu numai prin intermediul aplicațiilor descărcate de pe google play, așa că nu vă încredeți prea mult în securitatea google paly care a fost compromisă de multe ori.Cea mai recentă amenințare de la sfârșitul lunii ianuarie 2017, propagată prin aplicațiile din google play a fost HummingWhale.

  12. Ajutor! Am facut upload Android la un Samsung J3 2017 si, dupa cateva minute de joc Minesweeper, telefonul se restarteaza. Ce pot face? Inainte de a actualiza sistemul de operare, jocul – descarcat de pe Play Store – functiona perfect. Am tot dezinstalat si reinstalat Minesweeper-ul, dar degeaba. In rest, telefonul functioneaza la fel ca inainte de actualizare a Android-ului.

Speak Your Mind

*