Probleme cu certificatul în browser

Probleme cu certificatul în browser

In ultima vreme, pe rubrica de comentarii, ne-au venit mai multe solicitări privind o problema cu certificatul pe google, youtube, facebook, yahoo, twitter și altele cu conexiune SSL (https).
De ce am probleme cu certificatele ?
De cele mai multe ori, problema are o rezolvare foarte simplu, și anume, setarea corecta a datei pc-ului.
Pe lângă data setata greșit, putem avea și un site cu certificat inexistent, dar care încarcă pagina în https, cu toate ca nu are certificat. Dacă voi aveți încredere într-un site care încarcă pagina în https, dar nu are certificat înregistrat, puteți intra. Totuși, dacă nu cunoașteți site-ul, va sfătuiesc sa nu intrați.
Care-i treaba cu data și certificatele ?
Certificatele sunt eliberate de autoritate pentru un anumit interval de timp. Dacă noi avem setata data la PC în afara acestui interval, certificatul este văzut ca fiind expirat. De aceea este important ca data si ora PC-ului sa fie setate corect.
Cum se dereglează data pe PC ?
Data la PC se poate deregla: la reinstalarea unui nou sistem de operare, la rularea unui live CD pe aceeași mașina, la resetarea bios-ului, etc.
Pont legat de conexiunea SSL (https).
Ca sa va dați seama, dacă pagina pe care o vizitați este valida sau nu, verificați domeniul pentru care este înregistrat certificatul. Dacă site-ul este google.ro, atunci certificatul trebuie sa fie înregistrat pentru domeniul google.ro. In cazul în care se face, de exemplu, o otrăvire de DNS, în bara de adrese poate apărea google.ro, dar voi sa va aflați pe un alt site, care seamăna 100% cu google.ro, dar de fapt sa fie un site de phishing. Comparați numele de domeniu din bara de adrese, cu domeniul pentru care a fost înregistrat certificatul. Asa se verifica validitatea site-urilor care lucrează pe conexiuni securizate (https). Exemplu; La o otrăvire de DNS, site-ul poate apărea ca fiind google.ro, în bara sa scrie google.ro, certificatul este valid, DAR nu este înregistrat pe domeniul google.ro, ci pe alt domeniu.
Tutorial video – Probleme cu certificatul în browser


Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

 1. Si eu am avut problema asta cu certicicatele si tot pe win 10 …… insa la mine ora era setata bine.Si totusi certificatele nu mergeau.
  Pana la urma am rusit sa i dau de cap. Era de la niste hot-fix_uri se securitate primite prin windows updatates chiar de la MICROSOFT. Dupa ce le-am dezinstalat problema s-a revolvat.

  • Nu prae cred Allez, că Microsoft ți-a trimis actualizări ca tu să nu poți accesa diferite site-uri.

   • bun ….. si atunci de ce dupa ce am dezinstalat acele hotfix_uri, problema cu certificatele s-a rezolvat ? Subliniez ora era setata corect era clean install am kaspersky ……. si a 2 a zi dupa install aveam prb cu certificatele

 2. caisindonici a zis

  as vrea sa aflu cum descarcam schema notebook-lui respectiv de pe saiutul datasheet sau cum se fleshuieste un controller al unui stik,ca precis sunt multi care arunca stikul daca nu-l detecteaza windowsul,este un tutorial pe acest sait despre stikuri dar nu ajuta totdeauna. numai bine…

 3. caisindonici a zis

  dar daca apare aceasta problema cu setarea datei si ora dupa fiecare repornire a pc-ului,atunci problema e de la bateria de pe placa de baza de 3volti,trebuie de schimbat

 4. Tot nu am inteles cum se rezolva cu certificatele dupa ce data a fost setata.

  • Ăia e eroare ca nu e acceptată cererea de server din cauza diferenței de data/oră. Nu a fost o problema strict legat de certificate . oricum asta e cea mai simpla rezolvare pentru eroarea asta. Sunt cazuri când chiar expiră certificatele .

 5. mda doar in microshit ai probleme cu data timpu care se poate deregla aiuria. :)) iar zic si o sa mai zic lasat mizeria de win si puneti linux. eventual pastrati-o pt jocuri deskop sau programe pt care nu sunt alternative in linux. si app pana si microsoft a batut palma de parteneriat cu canocical care dezvolta ubuntu. si stati sa vedeti cand va fi finalizat mir cautati daca nu stiti ce e mir si o sa vedeti despre ce vb. repet lasati mizeriile de win si treceti pe ceva curat frumos care merge de cum a pornit fara rateuri.

  • …mizerie e in capul tau de consumator ce vrea sa fie totul gratis…cumpăra licența și vorbim apoi.
   Un windows cu licența și tot ce e in el licențiat fără antiviruși gen home merge perfect pe o mașina corect făcuta…dacă fac un pc din piese no name preț mic la nevoi mari și cu softuri la mina 100 e normal sa am un sistem varza.
   Mir mai are până prinde măcar cu 0.0001% direct x ca și răspuns la calitatea imagini sa zicem

 6. Un tutorial cu , -cum alegem un SSD pentru linux/Ubuntu, cum activam TRIM- si ce mai trebuie sa stim !

 7. La mine data e buna, dar tot nu se incarca google.ro, imi apare eroarea: “NET::ERR_CERT_INVALID” ce sa-i fac?

 8. dupa multe cautari pe net,am gasit rezolvarea aceastei probleme.
  deschideti browserul mozilla-unelte-optiuni-avansat-retea-conexiune intram in setari iar acolo bifam optiunea fara proxy.
  acuma merge fara probleme

Speak Your Mind

*