Prezentarea noului sistem de operare Google Chrome OS – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de astazi am deosebita placere sa va prezint sistemul de operare a celor de la Google denumit Chromium OS sau Google Chrome OS. Denumirea Chromium OS este folosita momentan pentru distributia aflata inca in statiul de development. Sitemul de operare prezentat astazi nu este o versiune finala ci o versiune de testare astfel in cat voi aveti posibilitatea sa il descarcati si sa il testati pe o masina virtuala. Este un sistem de operare open source programat in C si C++ bazat pe Unix-like (Linux) destinat exclusiv pentru a folosi aplicatii web. sistemul de operare a inceput a fi desvoltat pe 7 iulie (ziua mea de nastere…ce coincidenta) 2009 si urmeaza a fi finalizat si a se oferi publicului larg in a doua jumatate a anului 2010. Google Chrome OS nu va fi disponibil pentru download pentru a fi descarcat si instalat ci va veni instalat pe Hardware specific Google (netbook-uri sau notebook-uri) sau parteneri. Acelasi lucru se intampla acum si cu Mac OS a celor de la Apple, daca vrei sa rulezi Mac OS trebuie sa cumperi hardware Apple. interfata acestui sistem de operare foloseste defapt interfata browserului Google Chrome cu care deja ne-am obisnuit cu totii. Deci nu va fi o problema in al utiliza. Motivul pentru care google dezvolta acest sistem de operare pentru a lucra doar cu web based aplications (aplicatii web) este acela ca, oricum omul cea mai mare parte din timp o petrece pe net, pe diferite site-uri media, precum YouTube. Evident ca in timp si aplicatiile web vor fi din ce in ce mai “evoluate” daca putem spune asa, si vom ajunge sa folosim aplicatii precum Photoshop si Autocad, fara sa le avem pe propriul nostru pc, ci prin simpla accesare a unui site. Daca accesul la aceste web aplicatii vor fi cu plata sau nu, ramane de vazut. eu personal vad aspectul acesta de a muta lucrul la PC pe aplicatii web, ca pe o solutie de combatere a pirateriei, si nu stiu de ce dar cred ca la asta se va ajunge in final. Cine va avea de castigat din asta? Depinde pe cine intrebi! Daca am fi intrebati noi ca useri simpli ce credem despre asta. Eu as raspunde ca e foarte bine sa se intample asa. De ce? Pentru ca nu va mai trebui sa am harduri de stocare de capacitati mari pentru a stoca datele. nu va mai trebui sa-mi ingreunez sistemul de operare cu tot felul de softuri, nu va mai trebui sa am grija backupului, sau grija insuficientei spatiului de stocare. Totul va fi cloud, pe diferite siteuri iar pc-ul va fi folosit doar pentru ca aceste aplicatii web sa fie accesate. Ce vor castiga cei de la google precum si siteurile ce vor dezvolta aplicatii web nu este greu de ghicit!
Tot ce avem nevoie pentru a rula si testa acest sistem de operare este sa descarcam o arhiva ce contine un Hard virtual al acestui sistem de operare, si o masina virtuala ca VirtualBox despre care noi avem mai multe tutoriale sau VMWare Player tot o masina virtuala comerciala. Pentru a descarca arhiva ce contine hardul virtual al acestui sistem de operare aveti nevoie de uTorrent pe care oricum il are toata lumea in pc si acest Magnetlink URI:

magnet:?xt=urn:btih:TZOVZA4KGJCINT2M3ZDWZU2DIU4HTYLK

pe care va trebui sa il bagati in clientul vostru de torrente si in scurt timp va incepe download-ul. asteptati ca download-ul sa se finalizeze, apoi extrageti arhiva intr-un folder si urmati pasii prezentati in tutorial. Acestea fiind spuse eu va invit sa urmarim impreuna acest tutorial video si daca doriti va astept pe rubrica de comentarii a acestui tutorial sa dezbatem subiectul mai sus mentionat. “Ce vor castiga companiile ce vor dezvolta web aplicatii si ce va castia Google, daca toata lumea va folosi aplicatii web?”
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..landpc.wordpress.com


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (90)

    • JIJI Fecali: magnetu’ a murit, numai da jos nimic  

      si ce ziceai? Cine a murit? Ia da click AICI

      Asteapta si tu putin sa-si faca indexul, sa se faca conexiunile...

  • Ideea cu tutorialul de a boota sistemul de pe un stik este grozava, deci daca se poate, go fot it

  • da, trebuie avut rabdare, dupa cateva minute a inceput sa coboare, deci aveti rabdare la cine porneste mai greu

  • vreau sami iau un al doilea hard si vreau sa mil instalez eu acasa insa am o problema, nu dau de cablu de alimentare a hardiskului ce trenuie sa fac ????????????? AJUTATIMA VA ROG FRUMOS CA NU MAI AM MEMORIE DEJA

    • sasha-097: vreau sami iau un al doilea hard si vreau sa mil instalez eu acasa insa am o problema, nu dau de cablu de alimentare a hardiskului ce trenuie sa fac ????????????? AJUTATIMA VA ROG FRUMOS CA NU MAI AM MEMORIE DEJA  

      De la sursa ta de curent din PC trebuie sa ai o mufa molex libera care arata ASA pe care va trebui sa o conectezi la Hard disck-ul tau ca AICI

      Daca Hard Disck-ul tau e SATA mufa de alimentare care trebuie sa vina de la sursa trebuie sa arate cam ASA

      Daca de la sursa ta nu vezi nici o mufa de alimentare SATA inseamna ca sursa ta nu are conectori SATA si va trebui sa recurgi la a cumpara un "convertor" Molex to SATA care arata ASA (click pe cuvintele scrise cu rosu)

  • Frumos! Poate faci un tutorial si depsre Mac sau poate distributii de Linux. Sucees!

    • Alex: Frumos! Poate faci un tutorial si depsre Mac sau poate distributii de Linux. Sucees!  

      Ai citit textul de deasupra tutorialului? Desigur ca nu....

      Acolo am spus cam asa: Ca sistemul de operare Mac OS nu poate fi rulat decat pe software de la Apple si nu si pe Pc-uri obisnuite. Ai vazut cat costa un Mac Book Pro? sau Mini?

      Despre distributii Linux avem tutoriale...despre Mandriva, Kiwi Linux, Ubuntu nu mai zic...avem o gramada. Le gasesti scriind in casuta din dreapta sus de pe marginea neagra: linux sau mandriva sau kiwi linux...sau ubuntu...dai enter si vei gasi tutorialele.

      • Adrian:
        Ai citit textul de deasupra tutorialului? Desigur ca nu….Acolo am spus cam asa: Ca sistemul de operare Mac OS nu poate fi rulat decat pe software de la Apple si nu si pe Pc-uri obisnuite. Ai vazut cat costa un Mac Book Pro? sau Mini?Despre distributii Linux avem tutoriale…despre Mandriva, Kiwi Linux, Ubuntu nu mai zic…avem o gramada. Le gasesti scriind in casuta din dreapta sus de pe marginea neagra: linux sau mandriva sau kiwi linux…sau ubuntu…dai enter si vei gasi tutorialele.  

        Poate fi rulat si pe pc, cu incompatibilitati ce-i drept. Da, stiu ce preturi au pentru ca ma intereseaza sa trec de pe ws pe mac.

    • Hmmm,nu vad de ce as folosi OSul Google,daca nu-l pot instala pe propriul meu PC (nu folosesc notebook sau netbook,fiindca n-am ce face cu ele).Iar cloud computing merita o discutie separata,nu mi se pare totul chiar atat de "roz".

      Alex,tutoriale si tot felul de informatii despre distributii Linux (inclusiv modul de instalare) se gasesc si aici si pe multe alte siteuri - trebuie doar sa le cauti.Fa si tu un mic efort!

      Si apropo de distributii Linux:maine (mai precis peste 15 ore) apare openSUSE 11.3 - poate ar trebui sa incercati sa prezentati si alte distributii in afara de Ubuntu si Mandriva.
      La urma urmei,asta e tot farmecul - sa poti sa alegi!

      • Beda Venerabilis: Hmmm,nu vad de ce as folosi OSul Google,daca nu-l pot instala pe propriul meu PC (nu folosesc notebook sau netbook,fiindca n-am ce face cu ele).Iar cloud computing merita o discutie separata,nu mi se pare totul chiar atat de “roz”.Alex,tutoriale si tot felul de informatii despre distributii Linux (inclusiv modul de instalare) se gasesc si aici si pe multe alte siteuri – trebuie doar sa le cauti.Fa si tu un mic efort!Si apropo de distributii Linux:maine (mai precis peste 15 ore) apare openSUSE 11.3 – poate ar trebui sa incercati sa prezentati si alte distributii in afara de Ubuntu si Mandriva.
        La urma urmei,asta e tot farmecul – sa poti sa alegi!  

        OpenSuse este indreptat foarte mult spre comercial, si apartine de Novell, nu prea se adreseaza home userilor ci mai degraba bussines or compani use. are foarte multe "chestii" inutile pentru un user normal...si e cam subred si sensibil cand vine vorba de "stabilitate"...cel putin asa era acum foarte multa vreme cand mam jucat cu el. Punctul sensibil al acestei distributii este Yast-ul caruia i sa atribuit prea multe "sarcini" daca Yast pateste ceva sa dus dracului totul. Mie nu-mi place si nu mi-a placut niciodata OpenSuse e foarte aglomerat se lauda ca face si aia...si aia ...si ailalta si pana la urma nu face pe nici una bine. Pentru mine Opensuse e un Bloatware

  • foarte bun tutorialul...as dori un tutorial despre C si C++ ...sa stiu mai multe depre ele , interfata lor, ce versiuni sunt , etc.

  • Mai degraba browser, decat sistem de operare. Mai bine integrau optiunile acelea in browser si se lasau de sisteme de operare ca nu se poate numi asa ceva un OS. Sunt optiuni extrem de putine chiar si pentru un browser, da pentru un OS.

    • egasus08: Mai degraba browser, decat sistem de operare. Mai bine integrau optiunile acelea in browser si se lasau de sisteme de operare ca nu se poate numi asa ceva un OS. Sunt optiuni extrem de putine chiar si pentru un browser, da pentru un OS.  

      Pai, avand in vedere ca acest sistem de operare se adreseaza notebook-urilor sau netbook-urilor (trag concluzia ca nu ai citit textul de deasupra tutorialului) nu cred ca se pune problema optiunilor putine!!! Sa fim seriosi...ce poti face cu un netbook? Mai mult decat sa-ti citesti mailul, sa editezi ceva in office sau sa faci o editare bazica in Gimp sa zicem...ce alt ceva mai poti face pe un Display cat un Vocabular? Cu un Netbook,se presupune ca esti tot timpul pe drumuri si chiar nu ai nevoie de super putere de procesare deci un sistem intreg de operare gen Windows 7 este chiar inutil parerea mea!

  • As dori si eu sa vad un tutorial cat mai repede .. cu os-ul asta ,pentru al instala de pe un usb si chiar de pe un cd...dvd... si am vazut undeva..ChromiumOS Zero merge rulat de pe usb.. chiar as vrea un tutorial cu ..el daca se poate.eu am incarcat ceva..dar nu mi-a iesit.. uitati linck "http://www.topopage.net/google-chrome/chromiumos-zero-un-chrome-os-pentru-usb-stick/"

Related Post

This website uses cookies.