Prezentarea noului Android 4.4 KitKat

Salutare prieteni, in tutorialul de astazi o sa vorbim despre noul sistem de operare Android ajuns la versiunea 4.4 cu numele de cod KitKat. Asa cum probabil stiti deja, sistemul de operare Android este dezvoltat de compania Google pentru smartphonuri si tablete.
Cu fiecare versiune de Android, Google si-a propus sa deschida noi orizonturi si sa introduca noi tehnologii software care sa ofere utilizatorilor o experienta cat mai placuta atunci cand acestia doresc sa consume continut multimedia sau sa foloseasca serviciile Google. In Romania Android este cea mai utilizata platforma pentru utilizatorii de gadget-uri si multi o aleg pentru usurinta in utilizarea si flexibilitatea fantastica pe care o are sistemul de operare Android. Folosind Android te poti bucura de o experienta extraordinara atunci cand privesti clipuri video din platforma YouTube, cand joci jocuri, cand citesti carti electronice sau cand asculti muzica.
Desi Android 4.4 KitKat s-a lasat mult asteptat, acesta a fost anuntan impreuna cu noul smartphone Nexus 5 fiind si primul dispozitiv ce ruleaza Android 4.4 KitKat.
Ce este nou in Android 4.4 KitKat?
Desi in interfata nu sunt foarte multe modificari, au foat aduse imbunatatiri in ceea ce priveste stabilitatea sistemului de operare acesta fiind optimizat pentru un consum mai mic al resurselor, comutarea mai rapida intre aplicatii, imbunatatri in ceea ce priveste grafica. A fost adaugat suport pentru smartphoneurile ce vor inculde un infrared blaster, acest lucru va permite dezvoltatorilor sa construiasca aplicatii ce ne vor permite sa controlam diverse alte gadget-uri ce pot fi controlate cu o telecomanda cum ar fi televizoarele Smart. Tot in imbunatatirile ce nu au legatura cu interfata intra si suportul Bluetooth MAP (Message Access Profile) ce permite masinilor auto prevazute cu Bluetooth sa comunice cu dispozitivul Android, pentru dezvoltatorii de aplicatii a fost introdus Chrome Web View insemnand ca aplicatiile care folosesc afisarea continutului web, o vor face de acum inainte folosind Chrome.
Au fost aduse imbunatatiri asupra touch-ului asta insemnand ca acesta este mult mai rapid si mai precis in Android 4.4 KitKat si de asemenea au fost introduse noi gesturi touch pe care developerii de aplicatii le pot folosi. Este borba mai exact de “double tap” si “double tap and drag”
In ceea ce priveste interfata sistemului de operare Android 4.4 KitKat avem noi iconite pentru aplicatia Telefon (Phone), Setari (Settings). Aplicatia Telefon ne da posibilitatea sa cautam numere de telefon ce apartin companiilor, afacerilor locale, chiar daca acestea nu se afla in agenda telefonica.
Daca aveti o conexiune internet activata pe dispozitiv, in momentul in care scrieti Pizza sau numele unui fast food in casuta de cautare a aplicatei Telefon, aceasta va va sugera pizzerii din apropierea voastra si cu o simpla atingere pe rezultatul afisat se va face apelul catre pizzeria respectiva.
Tot in aplicatia telefon este folosit si Google Caller ID asta insemnand ca daca va suna un numar pe care nu il aveti in agenda, Google va incerca sa identifice apelantul si sa va afiseze numele sau firma care va apeleaza. Practic Google va consulta in cateva secunde afacerile listate in Google Maps si va incerca sa identifice numarul.
Tot legat de interfata vom observa ca acum iconitele din Home Screen si Drawer (sertarul cu aplicatii) sunt ceva mai mari, fonturile folosite in sistemul de operare sunt putin mai ingrosate si mai placute ochiului. In setarile sistemului au fost adaugate doua optiuni, “Ecran de pornire” (Home Screen) si “Printing” (Printare). Sectiunea Home Screen ne permite sa schimbam cu usurinta intre eventualele Launchere iar Printing ne permite sa printam cu usurinta documentele. Pentru a putea folosi sectiunea Printing va trebui sa conectati imprimanta voastra la Google Cloud Print
Alte noutati ar fi ca: prin intermediul aplicatiei Hangouts putem trimite si SMS-uri, practic mesageria este unficata intr-o singura aplicatie, suport pentru emoticoane in tastatura Google, Quickoffice ce permite gestionarea fisierelor locale, din contul Google Drive sau alte conturi cloud.
Functionalitatea de a adauga widget-uri in Lock screen a fosst dezactivata insa aceasta poate fi reactivata din Settings (Setari) > Securitate (Security) bifand casuta Enable widgets (permite widget-uri sau activeaza widget-uri).
Curios este faptul ca in Android 4.4 KitKat s-a revenit la vechea modalitatea de a adauga widget-uri in Home Screen asa cum se proceda in Android 2.3 Gingerbread, acestea nu mai sunt regasite in Drawe-ul cu alicatii (sertarul cu aplicatii). Pentru amplasarea unui widget in Home Screen va trebui sa atingeti lung o portiune libera din Home Screen si sa atingeti iconita WIDGETS.
Ce este Project Svelte si de ce este acesta important?
Cu fiecare versiune de Android, Google si-a propus sa optimizeze si sa imbunatateasca sistemul de operare. Probabil va mai amintiti de Project Butter ce a luat nastere odata cu versiunea de android Jelly Bean, proiect in care Google si-a propus sa optimizeze sistemul din punct de vedere al performantei grafice optimizand efectele de tranzitii de la o aplicatiee la alta, de la un home screen la altul incercand sa ofere utilizatorilor o experienta “lina” in utilizare.
Odata cu lansarea lui Android 4.4 KitKat, Google anunta si Project Svelte, un proiect prin care isi propune sa aduca noul sistem de operare chiar si pe dispozitive mai slabe prin micsorarea resurselor de care Android are nevoie ca acesta sa poata rula si pe dispozitivele mai slabe cu doar 512 MB RAM. Incepand de la kernel, sistem, framework s-a redus amprenta pe care o pun acestea pe memoria RAM si s-au adus imbunatatiri la modul in care sistemul de operare Android manageriaza, gestioneaza sau foloseste memoria RAM.
In concluzie, interfata noului sistem de operare Android 4.4 KKitKat este mult mai placuta, mult mai calda renuntandu-se la culorile predominante albastru si fundal negru regasite in multe aplicatii. Interfata acestuia a devenit mai simpla si mai intuitiva iar aceste masuri au fost probabil luate pentru ca de multe ori publicatiile sau companiile concurente argumentau ca Android ar fi un sistem de operare mult prea greu de inteles si prea complex in interfata.
Am cateva zile de cand utilizez Android 4.4 KitKat si va spun sincer ca imi este greu sa revin la o versiune anterioara. Odata ce te obisnuiesti cu noul design mai luminos si mai cald din Android 4.4, iti va veni greu sa revii la o versiune mai veche care foloseste batrana combinatie de culori albastru si negru.


Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (88)

  • Adrian, ai putea sa imi dai un link de unde as putea downloada Android 4.4 pentru Samsung Galaxy Y ?

    • Nu vreau sa fiu rautacios dar nu cred ca cineva se va osteni sa construiasca un ROM Bazat pe Android 4.4 pentru acest model pentru simplul fapt ca este batran si are specificatii foarte slabe.
      De la Samsung iti spun sigur ca nu vei pupa un update la Android 4.4, de la Google nici atat, acestia mentin si ofera update-ul la ultima versiune Android doar pentru dispozitivele Nexus (Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 si Nexus 10. Nexus One, Nexus S si Galaxy Nexus nu vor mai primi update-ul la Android 4.4 pentru ca au depasit ciclul de 18 luni, timp in care Google se angajeaza sa ofere update-uri pentru un dispozitiv din gama Nexus)
      Practic esti la mana entuziastilor si developerilor terti de pe XDA sau alte forumuri. Daca cineva se incumeta sa construiasca un build bazat pe Android 4.4, ramane de vazut! Momentan nu exista rom-uri custom bazate pe Android 4.4 pentru Samsung Galaxy Y, e mut prea devreme. Fa si tu cateva cautari pe forumul XDA Developers si cine stie, poate in urmatoarele saptamani un developer se va indupleca sa construiasca asa ceva si pentru detinatorii de Galaxy Y

  • Softul de captura cu care ai monitorizat interfata android-ului functioneaza foarte foarte sacadat pe Android 4.4 KitKat, are un lag imenes si foarte intarziat, ceea ce pe Jelly Bean nu ara chiar asa ...., trebuie sa gasesti o alta metoda de captura sau poate alt ROM ceva mai stabil :D

  • Salut Adrian. Exista vreo posibilitate sa urmarim tutorialele voastre pe o tableta android? Imi cere flash player.

    • Instaleze Flash Player. Avem deja tutorial despre Cum instalam Flash Player pe sistemul de operare Android 4.2.1 Jelly Bean pe care il găsești cu căsuța de cautare din dreapta sus.

  • Salut
    Se poate instala si folosi WhatsApp Messenger pe un android instalat pe VirtualBox?
    Multumesc

  • Cum se instaleaza pe Galaxy S2 sau pe orice alt dispozitiv Android sistemul de operare curat cel de la Google, adica ce vrreau sa spun, sa-l install fara root, deci pe scurt vreau sa pun Android 4.2 sau 4.3 pe galaxy s2 fara sa fac root, fara cyanogenmod, fara nimic, pur si simplu cum este pe Google Nexus 4 sau 5. Ca vreau sa incerc sa vad diferentele intre Android pur si cel cu TouchWiz. Cum fac acest lucru, ca sa nu stric tel. cu kernele cu root de nu stiu unde, vreau sa flash-uiesc cu Odin un android pur 4.2 sau 4.3.

    • Din cate imi dau seama esti foarte confuz. Orice sistem de operare vine cu un kernel, fara el sistemu de operare este nefunctional. Sigur, poti plashui separat un alt kernel daca doresti insa majoritatea build-urilor (rom-urilor custom) vin la pachet ca un intreg si vor contine imaginea system, imaginea bootloader, imaginea de recovery, kernel si tot tacamul.
      Android Open Source Project (AOSP) pune la dispozitie codul si tot ce este necesar pentru a optimiza, personaliza si crea un ROM Android sau un sistem de operare personalizat.
      De multe ori cei care construiesc un ROM din sursa AOSP (repet, AOSP este o sursa nu un sistem de operare gata pus la punct) acestia aleg sa includa in ele diferite functionalitati si fac modificari fie in interfata, kernel sau sistem.
      Rar se intampla ce developerii sa construiasca din AOSP un android curat, fara functii suplimentare in ROM sau fara adaugiri, modificari in kernel. De multe ori modificarile asupra kernel-ului trebuiesc facute neaparat caci altfel ROM-ul rezultat din AOSP nu va fi functional pe dispozitivele pentru care acesta se construieste.
      Deci daca alegi sa vezi cum arata Android-ul pur asa cum vine pe Nexus, va fi pentru unii imosibil iar pentru altii posibil.
      Spre exemplu pe forumul XDA Developers niste developeri au construit din AOSP un ROM bazat pe Android 4.3 pentru Samsung Galaxy S2 (precum si pentru S3 si alte smartphone-uri) si din fericire nu au fost adaugate chestii in plus, cel putin asta sustin ei pe pagina respectiva: http://goo.gl/UlFhCN
      Din pacate nu ofera ROM-ul flash-uibil prin Odin ci prin ClockworkMod Recovery
      Acum, daca iti rootezi dispozitivul sau flash-uiesti un custom recovery (ClockworkMod Recovery) nu va fi un capat de tara! Orice smartphone poate fi adus la starea din fabrica daca iti faci un backup inainte. Oricarui smartphone i se poate face unroot (poti scapa de root, poti scoate root-ul) si i se poate sterge imaginea custom recovery prin simpla restaurare a backup-ului (presupunand ca ti-ai facut unul)
      Sa iti rootezi smartphone-ul NU ESTE UN LUCRU RAU! Iti ofera mai mult control asupra sistemului, il poti controla mai mult, il poti modifica, poti folosi aplicatii care necesita root (si acestea sunt extrem de numeroase)

    • Nu ma laud cu nimic. Obisnuim sa mentionam in tutorialele video diferitele device-uri sau coomponente hardware pe care le folosim caci este important pentru persoanele mai tehnice care privesc tutorialele noastre sau vor sa foloseasca aceleasi dispozitive sau acelasi hardware.
      Daca nu mentionam ce smartphone am folosit se interpreta ca as fi avut deja pe mana un Nexus 5 sau oricum multi ar fi intrebat pe comentarii pe ce smartphone am instalat Android 4.4
      Maturizeaza-te!

  • salut, ai idee pe nexus 7 2012 cand o sa apara update-ul oficial? banuiesc ca pe telu tau s-a facut pe cale oficiala acest udate.

    • Nu, am mentionat chiar si in tutorial ca Samsung Galaxy Nexus NU mai primeste update-uri de la Google, am explicat chiar si motivul.
      Google nu anunta cand elibereaza update-urile pentru dispozitivele din gama sa. Acestea vin pur si simplu, cand vor fi disponibile, le vei primi cu siguranta.

  • Bună prezentarea dar suna a reclama Nexus. Nexus n sus Nexus în jos.... și care e sfatul pentru cei multi care avem deja telefoane destul de potente? Să ne cumpărăm Nexus? Faceți prezentare la Android 4.4 ... și ce dacă ? Cei mai mulți sunt la mâna unor incompetenți care nu dau doi bani pe clienți. În loc să facă update-uri la vechile sisteme acolo unde se poate ei scot alte telefoane mai performante deci banul contează. Restul că e gratis, că e cel mai tare la ora actuală, că Nexus parcă e Dumnezeu mă lasă rece. Reveniți cu picioarele pe pământ. Faceți tutoriale care să ajute cu ceva pe ceilalți. Baftă!

    • Eu nu am impun nimănui nimic! Nu am făcut decât să prezint sistemul de operare și avantajele unui smartphone din gama Nexus. Cine vrea își cumpără, cine nu, foarte bine!
      Nu cred ca am spus in tutorial cumparati-vă Nexus. La voi totul sună a reclamă. Nu mai poate să zică omul nimic caci automat este reclamă. Și chiar reclamă de-ar fi, îți pune cineva cutitul la gât sa cumperi Nexus?
      Nu mai fiti așa incordati!

Related Post

This website uses cookies.