Prezentare noul Windows 10 Technical Preview

Salutare prieteni, in tutorialul de astazi vom vorbi despre noul Windows 10 aflat momentan in stadiul Technical Preview sau pe romaneste o faza in care sistemul de operare Windows 10 este in stadiul de dezvoltare si este oferit spre testare entuziastilor si persoanelor tehnice ca acestia sa ajute Microsoftul in a aduce sistemul de operare intr-un stadiu final pentru consumatori.
Pentru ca windows 8 i 8.1 nu s-a bucurat de un asa mare succes pe cat se astepta compania Microsoft, aceasta a decis sa dezvolte un nou sistem de operare numit Windows 10. Un nou sistem de operare care isi propune sa uneasca cele doua interfete Desktop si Metro UI sau Modern UI intr-una singura. Desi cu Windows 8 si 8.1 nu era nimic gresit din punct de vedere a performantelor si functionalitatii, Microsoft si-a dat seama ca doua interfete diferite (Desktop si Metro UI sau Modern UI) nu fac decat sa deruteze utilizatorii simpli.
In windows 8 si 8.1 cand rulai o aplicatie Desktop erai aruncat in interfata Desktop, cand rulai o aplicatie Metro UI sau Modern UI, printr-un efect de tranzitie, erai comutat rapid intr-o alta interfata conceputa pentru acel mediu de lucru.
Windows 10 si-a propus sa elimine aceste confuzii si sa aduca ambele medii de lucru (Desktop si Metro sau Modern UI) intr-una singura. Deasemenea tot Windows 10 ne aduce inapoi si vechiul meniu Start din Windows 7 cu mici modificari de design dar cu aceleasi functionalitati.
O alta noutate extrem de utila introdusa in Windows 10 este Task switcher si posibilitatea de a adauga desktop-uri virtuale asa cum o putem face si pe Linux de foarte mult timp.
Pana acum, in versiunile anterioare de Windows puteam obtine desktop-uri virtuale doar daca instalam aplicatii terte insa, nimic nu se compara cu ceva nativ.
Pe final va reamintesc ca sistemul de operare Windows 10 ese in faza Technical Preview si nu este recomandat ca acesta sa fie folosit ca sistem de operare principal pentru utilizarea calculatorului de zi cu zi. Versiunea finala Windows 10 urmeaza a fie lanzata la sfarsitul primaverii sau in vara anului 2015 si daca doriti sa testati aceasta versiune o puteti face accesand adresa http://windows.microsoft.com/ro-ro/windows/preview
Puteti testa Windows 10 Technical Preview intr-un mediu virtual precum VirtualBox sau VMware Player asa cum s-a aratat in tutorialele noastre pe aceasta tema pe care le puteti gasi folosind casuta de cautare din dreapta sus a site-ului nostru sau daca aveti un calculator/laptop pentru a testa Windows 10 puteti descarca imaginea ISO si mai apoi puteti face un DVD sau stick USB bootabil cu aceasta procedand in acelasi mod ca si pentru Windows 7, windows 8 sau 8.1


Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (89)

    • Aparent/vizual asa pare insa cei de la Microsoft sustin ca e un nou sistem construit de la baza pana la varf menit sa usureze munca developerilor si in care accent se pune pe integrarea cu cloud-ul si mediul Enterprise

  • Salut Adrian.
    Am o intrebare care am postat-o la tutorialul "Toate versiunile originale Windows 7 si 8 la download". Daca cumva ai timp sa o citesti, pentru ca nu vreau sa postez aici aiurea, te rog din suflet sa-mi raspunzi, daca se mai poate face ceva sau nu.

    Multumesc frumos!

  • Dupa ce au dat-o in bara cu Vista si apoi au reusit cu Windows7 acum dupa 8 cu 10-le acesta sigur o sa fie perfect.

  • super acest Windows
    ce mi-ar place mie=====as vrea ca atunci cand din desktop apas tasta start cand apare lista cu softuri instalate (si cele de baza) si langa apar si cele din Modern UI (METRO),e sa pot detasa lista cu cele
    din Modern UI (METRO) separat si sa imi ramana aceea tot timpul pe desktop (bineinteles sa poata fi
    si redimensionata ori jumate de ecran,ori mai mica) astfel incat sa am pe desktop afisate in timp real
    toate apps-urile ;cum era la Windows Vista acea bara de pe desktop cu ceasul vremea etc dar sa poata
    fi mutata si redimensionata
    daca in versiunea finala se va integra asa ceva in Windows ar fi foarte tare ar fi de departe (cum e si acum)
    cel mai tare system de operare
    multumesc Adrian

    • si inca ceva
      nu stiu de ce in Windows 8 si Windows 8.1 s-a renuntat ma rog s-au inlocuit temele din Windows 7
      mai ales cea Aero (transparente) era de mare finete,era foarte frumoasa
      as vrea sa fie integrate inapoi ar fi super

  • Salut, am instalat si eu acest build 9841, merge bine, rapid pot sa zic, nu am probleme cu driverele nici cu programele mele. Insa cea mai mare problema o am cu conectarea la net rds. Azi dimineata nu mai mergea. Dupa pornire: Error 813 cu galben, ca am pornit o a doua incercare de conectare, cand prima ruleaza. Sa opresc prima si sa reincerc. NU MERGE NICI CUM!!!. Nici cu 8.1 si 8.1.1 nu am conectare automata, ca si la windows 7 si 8. Dar macar manual ma pot conecta. Acum scriu de pe 8, ca nici dupa o zi, a trebuit sa dezinstalez acest windows 10. Astept versiunea finala, dar am o mare temere, ca nici cu aia nu o sa am noroc, si o sa trebuiasca sa cumpar un router.
    O zi buna.

    • Fa-ti un fisier cu extensia BAT in care scri asa:
      rasdial [denumire retea] [nume utilizator RDS] [parola RDS]
      Bineinteles, fara paranteze patrate si il pui in folderul Startup. Vei avea conectare automata.

      • @Paul B, mersi de sfat, l-am incercat mai de mult si nu a mers. Am facut-o si acuma in mai multe feluri: rds, rcs-rds, rds.ro ... dar atat se intampla cu acest .bat , ca apare dunga lata in dreapta, unde tot trebuie sa apas pe broadband connection, connect si apoi se conecteaza. Am facut si shortcut in startup, dar nici asa. Din multele comentarii citite am dedus, ca nu toti abonatii rds au problema asta." Numai cei cu fibra" mi s-a raspuns de la operatorul rds.?!?. Parca lipseste ptr. noi sau asa ceva explica fata, partea cu dial up unde poti bifa Connect Automatically.

  • Sper macar sa-l optimizeze atat de bine incat versiunea pe 64 de biti sa aiba nevoie de 1GB Ram si sa aiba suport pentru drivere create pentru Win 7.

  • Se vede ca si windows 10 este tot o corcitura in fiecare moment avand posibilitatea de a alege intre modurile Desktop si Metro sau Modern UI.
    Mult mai bine ar fi fost daca se putea alege numai un mod si numai daca vrei sa poti lucra in/cu ambele moduri.
    In rest se pare ca sunt foarte multe probleme(probleme care nu au fost cu preview-ul w7 care a fost primit cu bucurie de utilizatori) .

    • Se pare ca nu ai inteles prezentarea, by default, dupa instalare intri direct in interfata Desktop, cand rulezi aplicatii Metro le rulezi tot in interfata Desktop. Ai un singur mediul de lucru (Desktop) in care rulezi si aplicatiile obisnuite si aplicatiile Modern UI. Asa cum am aratat in prezentare, poti activa doar daca doresti modul Metro (sau pagina Start din Windows 8 si 8.1)

    • Sunt curios ce ți-ai dori tu sa aibă noul Windows 10 la lansarea finala. Chestii de care ai nevoie si pe care nu le ai deja pe Windows.

      • Nea Cismaru-le departe de mine gindul de gilceavă . 1- Seamănă a joacă de grădiniță. 2-Să fi depus un pic de efort, macar cît cei de la UBUNTU, și să fi făcut un instaler multilincv. (Dar nu la „oha” cu 4sau 5 limbi) Chiar ar fi fost o noutate. În rest mult „bla,bla”. Așa sfătuitori au avut. (pardon, consilieri).

        • const te porti urat fara motiv
          nu ai nici continut nici obiect ; de fapt nici nu sti ce vrei

    • ia-ti si tu un PC decent; nu un sac si ai sa vezi ca nu degeaba Microsoft e pom laudat
      pai daca stati cu niste vechituri de 300 de ani cum sa functioneze un soft nou.
      stiti vorba aia nici vin nou in burduf vechi - nici vin vechi in burduf nou
      toate au un rost

  • Salut Cristi,daca mai ai palitul GTX 560se poti face un tutorial despre cum sa schimbi pasta termoconductoare?

    Multumesc

    • Din pacate nu mai detin acea placa video.
      Legat de caz, sfatul meu este sa nu schimbi pasta termoconductoare, nu va avea niciun efect. Pasta termoconductoare nu se strica niciodata.
      Problema este cu alimentarea si designul coolerului. Daca nu ai sursa buna, VRM-urile de pe placa video se vor suprasolicita si in final se vor incalzi de fiecare data cand exista solicitare (gaming, video, cad, etc). O alta problema este designul coolerului, care nu poate disipa caldura in afara carcasei, combinand asta cu o carcasa prost ventilata, vei obtine o carcasa in care poti gati pizza.

      • Ca sursa am un Sirtec de 500w,carcasa e un Master Cooler elite 372 cu 4 venturi pe ea,unul care bate direct in placa video...
        Cu toate astea placa tot atinge 74 de grade in jocuri...
        Nu as vrea sa investesc intr-o placa noua si nici sa ii atasez un cooler de 200 ron nu as vrea.

        As putea sa ii fac ceva in cazul asta?

        • E ceva normal sa se incalzeasca cand te joci, te uiti la filme HD - BluRay...etc. La mine placa video nu scade sub 40 de grade in idle nici iarna, vara sta in 50 de grade idle - 75 - 80 in game. Ce, vrei sa aiba 20 de grade cand te joci? Cu cat e solicitata mai mult cu atat se incalzeste mai mult. Una e sa joci CS 1.6 si alta e sa joci TitanFall sau Crysis (jocuri de grafica).

Related Post

This website uses cookies.