Partitionarea unui hard disk ce contine doar partitia sistemului de operare – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa invatam impreuna cum putem partitiona, redimeniona, realoca, crea noi partitii din partitia C fara a reinstala sistemul de operare. Tot mai multa lume isi cumpara in ziua de astazi un Laptop cu sistem de operare preinstalat, ajunge acasa, il porneste si observa ca are un hrd de 160 GB si cu toate astea in My Computer apare o singura partitie C, care contine sistemul de operare. E destul de neplacut sa ai un hard de capacitate mare si sa ai doar o singura partitie. Este recomandat ca pe un PC sa existe minim 2 partitii din mai multe motive: avand 2 partitii veti putea manageria mult mai usor fisierele, la reinstalarea sistemului de operare veti pierde doar ce se afla pe partitia C nu si datele aflate pe celelalte partitii, veti putea separa documentele si fisierele de sistemul de operare. E bine ca in partitia C sa fie doar softurile si sistemul de operare iar documentele si fisierele importante pentru noi sa le tinem pe alte partitii. In cazul unui dezastru, avand o singura partitie, instaland un soft care probabil nu e foarte compatibil cu sistemul de operare, la un restart s-ar putea ca sistemul de operare sa nu mai booteze si cei dintre voi mai nepriceputi vor recurge la un reinstall, automat la un reinstall tot ce se afla in C se va pierde, insa cum am spus si mai sus, daca avem 2 partitii, avem grija sa separam si sa punem intr-o alta partitie fisierele importante si astfel in caz de ceva nu merge bine si va fi nevoie sa reinstalam sistemul de operare, se va pierde doar ce se afla pe partitia C. Eu va mai recomand sa nu tineti pe Desktop sau in C fisierele descarate de pe net, muzica, softurile importante pentru voi ci sa le puneti pe o alta partitie, incercati sa pastrati C-ul doar pentru sistemul de operare si pentru softurile instalate.
In tutorialul de astazi o sa invatam cum putem crea din C alte partitii fara sa ne folosim de nici un soft ci doar de Disk Management ce vine in Windows, evident putem folosi si alte aplicatii speciale pentru partitionare despre care noi avem tutoriale pe site dar de ce sa mai istalam un soft in plus daca avem deja in Windows utilitarul de care avem nevoie. Inainte sa ne apucam de treaba trebuie sa facem 3 pasi EXTREM de importanti.
Faceti o curatare de fisiere temporare cu ajutorul utilitarului CCleaner despre care noi avem un tutorial, il gasiti scriind sus in casuta de cautare CCleaner. Apoi mergem pe Start dam click pe All programs apoi pe Accessories apoi pe System Tools si dam click pe Disk Defragmenter. Va trebui sa facem o defragmentare a hardisk-ului mai exact a partitiei C care urmeaza sa fie micsorata si spatiul luat din C sa fie alocat pentru crearea celorlalte partitii. De ce este necesara o defragmentare inainte sa ne apucam de partitionare?
Trebuie sa ne asiguram ca fisierele sunt asezate unul langa altul spre “marginea” disk-ului si nu se afla dezordonate pe toata suprafata disk-ului. Daca nu facem defragmentarea este posibil ca fisiere importante de sistem sa se afle exact pe portiunea unde disk-ul va fi “taiat” pentru a se aloca spatiu  altei partitii, si astfel riscam sa stricam sistemul de operare si sa-l facem de nefolosit.
Dupa ce sa realizat si curatarea fisierelor temporare precum si defragmentarea partitiei C mai avem de facut un ultim pas VITAL. Va trebui sa facem un backup al partitiei C fie cu softul de Backup ce vine preinstalat in Windows 7 sau Vista fie cu unul din utilitarele despre care noi avem tutoriale video deja realizate. Un soft foarte bun pentru backup este binecunoscutul Acronis True Image, gasiti tutorialul despre acesta scriind sus in casuta de cautare din dreapta sus: Acronis True Image si apasand Enter sau va puteti folosi de un soft pentru backup gratuit care se numeste Paragon, la fel noi am realizat un tutorial video despre acesta.
Daca veti indeplini toti acesti pasi si veti fi foarte atenti la tutorialul video de mai jos nimic rau nu se va intampla sistemului vostru de operare si totul va decurge cum trebuie.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..landpc.wordpress.com

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (226)

  • interesant dar ai mers cumva mai repejor pentu cei ce nu prea 'le au '. la inceput. ok am o intrebare, spuneai ca revo face valuri si dezinstaleaza orice din toate.. for ever, vorba ta. mai tine ?

    • interesant dar ai mers cumva mai repejor pentu cei ce nu prea ‘le au ‘. la inceput. ok am o intrebare, spuneai ca revo face valuri si dezinstaleaza orice din toate.. for ever, vorba ta. mai tine ?  Citeaza-ma

      nu inteleg de ce mai instalati revo unninstaler incercati metoda clasica din windows ce rost are sa instalezi revo? ca doar tot dezinstalarea deafult o face

      • nu inteleg de ce mai instalati revo unninstaler incercati metoda clasica din windows ce rost are sa instalezi revo? ca doar tot dezinstalarea deafult o face  

        Face dezinstalarea default precum spui dar la modul avansat,creeaza un punct de restaurare(lucru foarte bun)si apoi analizeaza toate itemurile si registrii restanti in windows pe care ii va sterge.Altfel windowsnu se va umple de fisiere inutile care pana la urma il vor (ingreuna sau deteriora.Un program de dezinstalat precum revo sau smart uninstaller este absolut necesar pentru un utilizator initiat cat de cat in calculatoare.

      • nu inteleg de ce mai instalati revo unninstaler incercati metoda clasica din windows ce rost are sa instalezi revo? ca doar tot dezinstalarea deafult o face


        Cred ca nu folosesti
        cum trebuie revo uninstaller, daca-l poti compara cu uninstallerul din windows, revo are mai multe nivele de agresivitate.
        Vezi ca avem noi un tutorial cu revo, o sa-ti schimbi parerea.

  • am o intrebare, am 2 hard-uri unu de 80 si unu de 500, si ala de 80 are 2 partitii, se poat cumva unii cele 2 partiti fara sa le formatez ?

    • am o intrebare, am 2 hard-uri unu de 80 si unu de 500, si ala de 80 are 2 partitii, se poat cumva unii cele 2 partiti fara sa le formatez ?  

      DA se poate fara "SA LE FORMATEZ".Muti tot ce este pe pe una din partitii,pe cealalta,apoi dai delete la partitia care nu mai are nimic pe ea si apoi extinzi pe cealalta peste spatiul devenit acum liber sau disponibil.Deci observi ca nu am formatat nimic.ACEST lucru se poate face atata cu windowsul cat si cu programe specializate gen ACRONIS.Daca nu vrei sa dai delete atunci iti va mai ramane o bucatica de vreo cativa mega din partitia eliberata in care sunt informatii ale partitiei respective(ntfs,cluster,etc)pe care nu o vei putea ingloba in cealalta.

  • ce inseamna sa faci un back-up?va multumesc pt tutorial.acuma ma apuc de treaba.

    • smart uninstaller

      scrie in bara de cutare backup si vei gasi tutoriale despre backup.suces.

    • ce inseamna sa faci un back-up?va multumesc pt tutorial.acuma ma apuc de treaba.  

      back-up...da un search pe nenea google si ai sa vezi cate linkuri cu referire la ce spui or sa apara

  • Sal baieti faceti o treaba excelenta...in legatura cu acest tutorial se poate face sa se uneasca doua partitii? Cam cum sar face?

  • Ar trebui sa mai inveti ca giga nu are 1000 de mega 1-giga egal cu 1024 de mega.Si inca o chestie DICTIA!

    • Ar trebui sa mai inveti ca giga nu are 1000 de mega 1-giga egal cu 1024 de mega.Si inca o chestie DICTIA!  

      Am notat numai ca aici era vorba de rotunjire, am spus asa ca sa vina mai usor celor ce nu cunosc astfel de informatii sa calculeze mai usor cati G lasa si cati taie. Cat despre dictie, parca tot tie ti-am mai spus printr-un comentariu: NU SUNTEM LA TELEVIZIUNE !!!!
      Suntem oameni simpli, daca vrei sa il auzi pe unu vorbind ca Andreea Esca uitate la ProTV, dar pana si ea se balbaie si rad carcotasii de ea. E destul de dificil sa te cobori cu gandirea sa poti explica pe intelesul tuturor. Iti dau numarul daca vrei sa vorbim la telefon si vorbim numai in termeni tehnici. Insa daca i-as folosi aici nu stiu cati ar intelege ce spun. Si uite asa e destul de dificil si cam greu sa iti tii in cap ideile si tot odata sa cauti cuvinte usoare non tehnice sa explici cat mai pe intelesul tuturoro ceea ce faci!

      • Adrian: backup

        faci o treaba foarte buna Adrian, nu are rost sa pui la suflet tot ce spune lumea, punel pe el sa faca un videotutorial sa vezi in cat timp il face cu dictia lui

    • Ar trebui sa mai inveti ca giga nu are 1000 de mega 1-giga egal cu 1024 de mega.Si inca o chestie DICTIA!  

      1 gb=1024 mb ? :)) omule de ce spui prostii cand nai habar. 1024 mega se pune la ram cand iti iei 1gb . Nu are legatura cu memoria de la harddisk. Nu mai corecta cand nu te pricepi. Adrian a zis corect, 1000mb=1 gb Si mai lasa u naravurile tale cu dictia , daca nu iti plac tutorialele dute pe alt site cu tutoriale in limba romana hd ....

      • 1 gb=1024 mb ? ) omule de ce spui prostii cand nai habar. 1024 mega se pune la ram cand iti iei 1gb . Nu are legatura cu memoria de la harddisk. Nu mai corecta cand nu te pricepi. Adrian a zis corect, 1000mb=1 gb Si mai lasa u naravurile tale cu dictia , daca nu iti plac tutorialele dute pe alt site cu tutoriale in limba romana hd ….  

        Nu e adevarat, omul a spus bine insa am explicat, am spus suma rotunjita sa vina mai usor in calcul. Indiferent unde e vorba de G, ca e la Hard ca e la memoria RAM 1G = 1024MB

  • am urmat intocmai pasii pe care ii spune ii tutorial dar am avut o problema.am un hard de 464 de giga.si cand am dat srink nu m-a lasat decat sa iau din 464 de giga 200 de giga.am incercat sa dau la partitia C din nou srink dar imi spune ca nu mai pot lua nimik.dc?si deci imi ramane pe partitia C 260 de giga si pe partitia E 200 de giga.va rog sa ma ajutati.multumesc.

    • am urmat intocmai pasii pe care ii spune ii tutorial dar am avut o problema.am un hard de 464 de giga.si cand am dat srink nu m-a lasat decat sa iau din 464 de giga 200 de giga.am incercat sa dau la partitia C din nou srink dar imi spune ca nu mai pot lua nimik.dc?si deci imi ramane pe partitia C 260 de giga si pe partitia E 200de giga.va rog sa ma ajutati.multumesc.  

      Cat spatiu ai ocupat cu date pe partitia C ? (cat de plina e partitia?)

  • am ocupat maxim 40. dar mie pe langa partitia C imi mai apar 2 chestii. dak imi poti spune cum sa fac poza si sa ti-o trm ca sa vezi.o poza cand sunt acolo in disk management.acolo sa vezi cum imi apare mie.am urmat pasii tai. si am dat din nou la disk manage. dupa ce am facut partitia C si E.am incercat din nou sa vad daca pot da shrink la C si acum m-a lasat sa fac o partitie de 334 mega.pe care normal ca nu am facut-o.dc nu ma lasa sa fac din C alta partitie?

    • am ocupat maxim 40. dar mie pe langa partitia C imi mai apar 2 chestii. dak imi poti spune cum sa fac poza si sa ti-o trm ca sa vezi.o poza cand sunt acolo in disk management.acolo sa vezi cum imi apare mie.am urmat pasii tai. si am dat din nou la disk manage. dupa ce am facut partitia C si E.am incercat din nou sa vad daca pot da shrink la C si acumm-a lasat sa fac o partitie de 334 mega.pe care normal ca nu am facut-o.dc nu ma lasa sa fac din C alta partitie?  

      Scrie sus in casuta din dreapta: print screen ca sa inveti "cum se face o poza". Daca nu ma insel "chestiile" alea care zici ca apar in disk management sunt defapt partitii ascunse de recovery. Evident acolo sunt date doar ca in my computer sunt facute invizibile. Deci spatiul ala e ocupat si din moment ce e ocupat logic ca n-ai cum sa ie din el sau sa tai.

Related Post

This website uses cookies.