Overclock simplu pentru placa video cu ntune si testarea rezultatelor cu furmark – tutorial video

In acest tutorial vom merge pe taramul performantelor grafice si al overclock -ului cu ajutorul unor programe ce ne vor usura sarcina de overclock-are a placilor video de la Nvidia si de testare a performantelor obtinute ( Benchmark ) .

Aceste programe sunt: primul este Ntune care este un utilitar de overclock si monitorizare pentru placa video ,produs chiar de compania Nvidia iar al doilea utilitar este Furmark,un soft ce ne ajuta sa testam performantele obtinute in urma procesului de overclock ( Benchmark ) si dupa aceea sa verificam si stabilitatea, prin stresarea placii video,simulind o folosire intensa a acesteia ( stability test ) sau ( burning stress ).

Overclock -ul este folosit din ce in ce mai mult pentru a ridica performantele componentelor fara a platii in plus,doar prin ridicarea frecventelor de lucru pentru GPU ( graphic procesing unit ),memoriile placii video si frecventa shadere-lor.

Esenta overclock-ului este obtinerea de performante ridicate la preturi scazute,insa in timp aceasta ramura IT s-a dezvoltat si s-a indepartat de scopul initial,acum impatimitii overclock-ului investesc mii de euro in componente din ce in ce mai sofisticate si in sisteme de racire revolutionare.

In momentul in care ridicam frecventa unui : CPU (central procesing unit) , GPU ( graphic procesing unit ) sau RAM ( random access memory ), se mareste performanta,dar ca efect secundar creste si temperatura si tocmai de aceea avem nevoie de un sistem de racire activ,adica cu ventilator.

Producatorii de placi video din necesitatea lor de a reduce costurile au eliminat racirea activa de pe multe placi video entry level (gama de incepatori) si unele din main stream ( gama de mijloc care este cea mai vinduta )  si tocmai de aceea videotutorial.ro nu recomanda overclock-ul pentru aceste placi video ce nu au un sistem de racire activa.

Acest tutorial video face parte dintr-o serie de tutoriale video dedicata componentelor pc si overclockului , pe care le puteti gasii cu ajutorul motorului de cautare de pe site-ul nostru.

Videotutorial.ro nu isi asuma nici o responsabilitate pentru eventualele defectiuni ce pot survenii in momentul procesului de overclock.

Acest lucru il faceti pe propria raspundere,noi doar va aratam,dar alegerea este a voastra pentru punerea in practica a explicatiilor din aceste tutoriale video.

de Cismaru Cristian


Cristi:

View Comments (162)

  • salut.felicitari.am invatat multe de la voi.am o problema.am o placa geforce 2mx 400.stiu ca e veche.nu am driverele originale.le pot pune pe ultimele de la nvidia,chiar pe un calculator mai vechi din 2003?merci.cind faceti un tutorial cu azureus.

  • uite id meu:beb3_mykk daca e unu din voi cristi sau boby sa ma lamureasca si pe mn cu ceva bagati idu asta makr sa ma lamuriti ......on line.....ms frumos

  • @beb3_mykk: Sa te lamurim in legatura cu ce? ca nu ai intrebat nimic! Nu contactam pe nimeni nu va mai lasati id-urile si mailurile ca o sa primiti un spam de toata frumusetea de la cei mai rau intentionati!

  • pacat am ATI Catalyst oricum pc meu e invechit moral si fizic, defapt l-am cumarat de la magazin invechit exact cum a zis cristi in tutorialul trecut mi-am luat teapa dar nu sa imi mai iau tieti-o tot asa sper sa nu va lasati de aceste frumoase tutoriale numai bine

  • @eugen: nu ti-a raspuns nimeni pt ca raspunsul e chiar sub ochii tai! sa aratat in tutorial cum te duci si cum sa descarci un driver pt placa video nVidia,daca nu are pt tipul tau de placa asta e...oricum nu poti sapui altfel de driver decat de la modelul tau de placa!

  • am rezolvat.merci.cit la suta se poate overcloca o placa fara sa o ardem..sau depinde de placa.am o nvidia 8600 gt.depide de cit suporta placa de baza?

  • @eugen: Overclock-ul nu prea are limite...tre sa stii cate ceva despre fregvente...tre sa simti cand mai poate sau nu sa-i mai "dai" sa simti cand oboseste...cand e destul...sa nu fii calic sa te arunci la fregvente mari...ci sa le ridici cate putin...sa simti cand trebuie sa le cobori

  • Care ar fi temperatura cea mai ridicata la care ajunge o placa video , fara sa o "prajim" ?

Related Post

This website uses cookies.