Anti ransomware anti criptare fișiere NOU în Windows Defender

protejate foldere de ransomware, videotutorial protejarea fișiere de ransomware, cum te aperi de ransomware, cum te protejezi de ransomware, tutorial video protejate fișiere de ransomware, tutorial protejarea foldere de infecție ransomware, protejare fișiere importante de ransomware, protejare fișiere prețioase de ransomware, Controlled folder acces, Protected Folders, videotutorial Controlled folder acces, previne pierderea fișierelor importante, prevenire pierdere fișiere importante
NOU în Windows Defender anti ransomware anti criptare fișiere
Salutare prieteni, în tutorialul de astăzi o să vorbim despre securitatea fișierelor importante sau prețioase. Mai exact o să vedem cum ne putem proteja fișierele prețioase de infecțiile de tip ransomware care, odată ce ne-a infectat calculatorul, va cripta toate fișierele și astfel la vom pierde.

Controlled folder acces

Este un nou strat de protecție adăugat în Windows Defender odată cu noul update major a lui Windows 10, Fall Creators Update care este deja disponibil încă de pe 17 Octombrie pentru sistemul de operare Windows 10. Dacă nu aveți update-ul la Fall Creators Update, nu veți beneficia de noul strat de securitate “Controlled folder acces”

Ce face Controlled folder acces?

Prin intermediul lui avem la dispoziție două funcționalități numite Protected Folders și Allow an app through Controlled folder acces.

Ce face sau ce este Protected Folders?

Ei bine, această funcție ne permite să adăugăm un folder sau mai multe într-un fel de “cutie blindată” care se presupune că ar trebui să blocheze accesul virușilor la fișierele care se află în folder-ul respectiv. De bază, dacă avem activată funcția Contrllef folder acces, sistemul protejează automat fișierele de sistem și fișierele aflate în Documente, Desktop, Muzică, Fotografii, Video, Favorite dar nu și celelalte fișiere aflate probabil și pe alte partiții. Folosind Protected Folders, putem adăuga manual cele mai prețioase fișiere într-un folder și mai apoi, adăugăm folder-ul respectiv în secțiunea Protected Folders.

În cazul unei infecții de tip ransomware ce va cripta toate fișierele din calculator, se presupune că fișierele care s-au aflat în folderele din secțiunea Protected Folders, nu vor fi afectate deci nici criptare.

La ce folosește “Allow an app through Controlled folder acces” ?

Această funcție ne permite să adăugăm o aplicație la lista aplicațiilor care au acces sau pot folosi, modifica, adăuga sau șterge fișiere dintr-un folder existent în Protected Folders. Dacă se întâmplă să folosiți o aplicație mai exotică căreia sistemul nu-i va permite să scrie, modifice, adauge sau să șteargă un fișier existent în folderele din Protected Folders, puteți adăuga aplicația exotică în “Allow an app through Controlled folder acces”

De bază, sistemul de operare oferă deja acces automat la aplicațiile foarte cunoscute sau prietenoase (așa cum le denumește Microsoft) dar dacă se întâmplă ca o aplicație să se plângă de faptul că nu poate avea acces sau că nu poate modifica fișierul X din folder-ul existent în Protected Folders, o puteți adăuga manual.

Tutorial video – NOU în Windows Defender anti ransomware anti criptare fișiere



Tutoriale similare


Despre Adrian

Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

Comments

  1. salut. a scapat cineva de criptatea .[[email protected]] .arena ?
    am probat cativa decriptori dar nu am reusit.

  2. Foarte fain. Multumim de tutorial si sunt extrem de curios cum se comporta aceasta protectie la o infectare a sistemului cum e cea facuta de Cristi in tutorial.

  3. nici cu linux nu se pot descchide folderele sau fisierele criptate ?

  4. Problema este daca avem alt antivirus…..intrebarea este daca merita schimbarea din Avast free in Microsoft Windows Defender. Ce parere aveti ? Chiar ma intereseaza…

  5. Pentru windows 8.1, exista ceva asemanator? Multumesc!

  6. Eu folosesc si Antivirus Avast si este dezactivata aceasta optiune prezentata de dumneavoastra. Si nici nu o pot activa, este inactiva. Poate se ocupa antivirusul de aceasta treaba.

    • Adrian Guduș a zis

      Nu se ocupă de această treabă. Ca să activezi funcția respectivă, trebuie să folosești și să activezi Windows Defender

      • Dacă dezactivăm antivirusul curent și activăm Windows Defender pentru a activa Protected Folders,după care revenim la antivirusul nostru obișnuit,se va păstra setarea privind Protected Folders??
        Mulțumesc!

  7. Bun tutorialul!
    Off topic: Se poare face un tutorial pas cu pas cum se poate sa devenim afiliati amazon ca sa promovam link-uri pentru produsele lor si sa facem comisioane?
    Cred ca ar fi de mare folos pentru multi dintre noi!

    Multumesc

  8. Mihai Badea a zis

    Nu cred că este necesar un videotutorial demonstrativ. Dacă folderul de Adobe Premier sau Photoshop este protejat în mod implicit, este logic că programul respectiv va avea acces la el, nu?

    • Adrian Guduș a zis

      Nu. Eu am vorbit destul de clar, în limba română dar dacă tu pricepi mai greu română, dă-mi voie să-ți explic.
      Când adaugi un folder în Protected Folder, sistemul nu-i atât de inteligent să permită automat accesul și aplicației sau aplicațiilor care vor folosi sau folosesc acele fișiere din Protected Folder. Tu ceri prea multă inteligență de la un sistem de operare!
      Demonstrația pentru care v-am rugat să îmi scrieți pe comentarii dacă să o fac sau nu, se referă la un cu totul alt lucru!
      Și anume (deși am explicat clar în clip dar cu română pentru tine o fi mai greu, cine știe…) Să mă virusez intenționat cu un ransomware care îmi criptează datele și să vedem dacă într-adevăr fișierele adăugate într-un folder din Protected Folder vor fi sau nu protejate, dacă vor scăpa de a fi criptate de infecție ransomware

      • Vorbeste mai frumos cu oamenii, nu fi marlan.
        Ce-i cu dumele astea ? “deși am explicat clar în clip dar cu română pentru tine o fi mai greu, cine știe…” sau “Eu am vorbit destul de clar, în limba română dar dacă tu pricepi mai greu română, dă-mi voie să-ți explic.”. Vorbeste frumos cu omul. A intrebat pentru ca nu a stiu/ nu fost atent. Nu a dat cu parul, Revizuieste-ti comportamentul!

  9. Mihai Badea a zis

    Mulțumesc pentru clarificare. Ar fi într-adevăr interesant să vedem cum arată o infectare cu ramsonware și cum fișierele noastre importante scapă neatinse.

  10. Stefan Vlad a zis

    Saut,

    Acest update este valabil doar pentru sistemul de operare Win 10 Home sau si pentru varianta Win 10 Pro ?

    Multumesc,

    • Mihai Badea a zis

      În articolele pe care le-am consultat n-am citit nimic despre o diferențiere între cele două versiuni de Windows. În schimb, am aflat că nu toată lumea va vedea update-ul fiindcă Microsoft îl face disponibil în etape. Nu toate calculatoarele sunt eligibile de la lansarea update-ului. Procesul de actualizare durează câteva luni.

  11. Daca se poate un tutorial cu firefox quantum si cum sa ne merga addonurile pe care le-am avute inainte (exemplu NoScript, Beef Taco etc). Merci!

  12. Am observat de curând pe siteurile de filme “gratis”că procesorul este folosit la maxim.AM bitdefender ediția gratuită și mi-a blocat în chrome ceva cu bitcoinminer,este posibil să minez bitcoini pentru alții în timp ce mă uit la un film online?Mi se pare o gravă problemă de securitate ținând cont că nu doar pe un site se întâmplă asta.Poate faceți un tutorial despre asta.

  13. Un tutorial despre GrandCrab și proiectul No More Ransom al celor de la BitDefender e posibil Cristi?Adrian văd că e cam ocupat în ultima perioadă…Merci anticipat!

Speak Your Mind

*