Mikrotik hAP AC review, un router de top ignorat pe nedrept

Mikrotik hAP AC este vîrful de gama SOHO al producătorului din Letonia de rețelistica. Acest router wireless nu se lauda cu un marketing solid, dar se poate lauda cu performantele și cu funcțiile ferite de sistemul de operare Router OS, care transforma routerul wireless într-un adevărat router super smart. Mikrotik hAP AC review, un router de top.

Designul Mikrotik hAP AC:

Aici cei de la Mikrotik nu se joaca cu designul, hAP AC este un dispozitiv simplu, cu o carcasa din plastic rezistenta. Aceeași forma și carcasa o s-o întîlnim și la alte modele Mikrotik.
Routerele Mikrotik, adică Routerboard, ca asta-i brandul de produs, se vor a fi în primul rand funcționale și performante. Design-ul rămîne unul neutru, plăcut, nu kitsch-os, cum mai vezi la unele routere de pe piața. Per total îmi place, eu fiind mai conservator. Singura problema cu designul asta este ca pare prea generic, parca ar fi un switch oarecare, nu un router wireless de top.
Mikrotik hAP AC review, un router de top

Ieșire PoE pentru AP-uri sau camere IP.

Un avantaj major al lui Mikrotik hAP AC este ieșirea PoE pe ultimul port Lan. Aceasta funcție ne scutește un cablu de alimentare atunci cînd vrem sa montam o camera IP au un AP, acestea putînd fi alimentate prin cablul de net.

Specificații:

Viteza maxima wifi – 1750 Mbps (benzile agregate)
Clasa router – AC1750
Viteza maxima 2,4Ghz – 450 Mbps
Viteza maxima 5Ghz – 1300 Mbps
Antene – triple ring – adică 3×3 MIMO
Mufe pentru antene externe – Da, pe placa de baza
Antene interne – 6 antene / 2db
Putere maxima – 800mw adică 30db
PoE – PoE in și PoE out
Standarde wifi – 802.11 B, G, N, AC
Procesor – 720 Mhz
Memorie RAM – 128 MB
Memorie flash – 16 MB
Sistem operare – Router OS
Server VPN – Da, PPTP, L2TP, OpenVPN
Server FTP – Da
Hotspot – Da
Suport LTE – Da
Temperatura de lucru – -20C – +60C

Antenele 3×3 + mufe pt. antene externe:

Avem în Mikrotik hAP AC o așezare triple ring a antenelor, adică MIMO 3×3. Asta nu e tot, pentru ca avem pe placa de baza mufe pentru cuplarea unor antene exterioare, dacă vrem sa facem asta. Cu toate ca toate cele 6 antene (3 pe 5Ghz si 3 pe 2,4Ghz) sunt interne, și a un cîștig de 2 db, acestea îmi oferă o acoperire mai buna decît am în prezent cu Asus RT-AC56U, și culmea, acoperirea este mai buna și decît cea a lui Asus RT-AC87U.

Are legătura:
mAP Lite, un router cat o cutie de chibrituri de la Mikrotik
Asus AC87U, routerul cu cea mai buna acoperire wifi
Tutorial router wireless Asus RT-AC56U
Transfer fișiere intre PC-uri la viteză foarte mare

Viteza maxima a conexiunii intre router si laptop respectiv mobil

Pe laptop avem placa de rețea Intel 7265 2×2 și avem 866 Mbps.
Mikrotik hAP AC review, un router de top
Pe telefonul mobil (Oneplus 3) avem AC 1×1 si avem 433 Mbps.
Mikrotik hAP AC review, un router de top

Puterea de acoperire Mikrotik hAP AC:

In testele mele, făcute pe setări default, Mikrotik hAP AC a fost mult mai bun decat Asus-urile pe distanta mare. Asta se datorează probabil și puterii de emisie de aproape 800mw. Eu am încercat și setarea wireless de 30db adică 800mw, dar n-am simțit mare diferența la interior, iar pentru exterior routerul la setările de baza este capabil sa-mi acopere curtea fără probleme (curte mica, 500m2).

Rezultat teste WAN to LAN Mikrotik hAP AC

942 Mbps de fiecare data cu încărcare 0 pe CPU (Fasttrack activat)
Mikrotik hAP AC review, un router de top

Rezultat teste LAN to LAN Mikrotik hAP AC

941 Mbps de fiecare data cu încărcare 60%-80% pe CPU (Fasttrack activat)
Mikrotik hAP AC review, un router de top

Mikrotik hAP AC vs Asus RT-AC56U

In proximitatea routerelor Mikrotik-ul este mai bun pe download iar Asus-ul pe upload. Cînd ne îndepărtam de routere, Asus-ul începe sa piardă semnal, iar Mikrotik-ul se tine cu încăpățînare de laptop.
Mai jos aveți graficele de download și upload pe wireless, făcute cu telefonul mobil și cu laptop-ul.

Mikrotik hAP AC vs Asus RT-AC56U – test download

Mikrotik hAP AC vs Asus RT-AC56U – test upload

Testele oficiale Mikrotik hAP ac ne arata ca routerul poate mult mai mult, dar pentru asta trebuie sa facem ceva configurații mai speciale cu nic bonding, ca sa putem trece de viteza Gigabit.
Mikrotik hAP AC review, un router de top

Credit:
Mulțumim echipei Mikrotik.ro pentru ca ne-au pus la dispoziție acest router.




Mikrotik hAP AC review, un router de top – tutorial video


Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Salut Cristi! Da, acoperirea e mai buna pentru ca Producatorii gen Mikrotik sau Ubiquiti fac echipamente enterprise ce necesita cunostinte mai aprofundate de retelistica. Personal, pana sa-mi crape routerul Netgear R7000 (hardware fail) nu credeam, dar mi-am luat de curant un router Ubiquiti Edgerouter X insotit de un Access Point Ubiquiti AP-AC-LR si-ti pot spune ca avand doar unul singur am acoperire super buna intr-o casa cu parter si etaj(170mp) plus range destul de mare si in exterior, inca 200m.
    Pe viitor daca ai posibilitatea chiar te sfatuiesc sa recomanzi si altor useri produse Ubiquiti si Mikrotik.

  2. Foarte bun tutorialul.
    As dori daca se poate sa faci un tutorial cum se poate face o retea cu acces pointuri care sa acopere o zona mare cu produse de microtik.

  3. cristi ce pare ai despre mediaboxurile upc? ca eu prind pe tel 84 Mbs Dow si uo 6.40 avand in vedere ca banda mea maxima de net e de 150. poate faci si un tutorla cu ele. cum e mai ok configurate etc. mie unul mi se par foarte bune.

  4. Cristi,sunt începător in ale retelistici,daca nu ma înșel ai specificat dintr-un tutorial mai vechi pentru a fi un router decent trebuie sa aibă gigabit wan si lan,accelerare hardware nat ,ac si qos basic.Dar întrebarea ma este pe ce routere wireless găsit accelerare hardware nat,Ca acest lucru nu este specificat pe saitul producătorului și de ce este asa de importanta accelerarea hardware nat la routerul wireless ?

    • Fiecare producător denumește altfel această funcție. De fapt accelerarea hardware este o intervenție software minima, daca are sens.
      Pe routerele Asus de numește CTF (cut through forwarding) iar la Mikrotik de numește Fasttrack.
      Asta ajuta la timpi de răspuns mai mapid prin eliminarea la minim a intervenției software.
      S-a văzut în tutorial, pe Mikrotik hAP AC, când am testat Lan to Lan, procesorul nu era încărcat deloc. În schimb când am testat de pe Wan pe Lan, procesorul de ridicase destul de mult, intre 60% și 80%, pentru că acolo, la conexiunile Wan to Lan, traficul trebuie să treacă pe la firewall, și să îndeplinească anumite reguli. Cu cât mai multe reguli, cu atât viteza este mai mică și încărcarea pe procesor mai mare.

  5. Salut Cristi, ti-am zis ca ai facut un tutorial in urma cu cativa ani la un D-Link Booster si am cumparat 3 bucati. Dar timpul a trecut… Acum am de 2 zile un hAP AC. Asa ca tutorialul a venit extrem de la fix. Bineinteles ca sunt interesat de port forwarding. Dar o chestie ce mi se pare foarte utila ar fi cum se face ca daca pe WAN nu mai am conexiune functionala sa intre automat stick-ul cu 3G sau eventual 4G. Si partea cu log-urile ar fi interesanta, ce pot oferi. Si aceea cu Graphing-ul care ai aratat-o. Eu la D-Link-ul de care spuneam am o problema ca se tot intrerupe la cateva ore sau minute si isi revine apoi. Chiar ar fi interesant la hap AC. Tu ai si un mod placut si decent de a prezenta setarea routerelor si asta e evident chiar daca nu as fi spus-o. La 4 mii de vizualizari in mai putin de 2 zile e o ocazie si pentru cei de la Mikrotik sa tina legatura cu tine ca sa avem cat mai multe detalii. Felicitari si asteptam o continuare cat e situatia si implicarea si colaborarea proaspata…
    De ce sa nu foloseasca si romanii routere bune cum sunt Mikrotik? Mersi fain

  6. Cristi,pe routerele tp-link cum se numește accelerarea hardware nat

  7. si pe mufa de langa fibra de ce scrie poe in ? nu merge poe out pana nu alimentez cu cablu poe pe prima mufa poe in ? nu inteleg ce e poe in

  8. TE SALUT CU RESPECT CRISTI! AM ACHIZITIONAT RECENT UN MIKROTIK Router wireless RB952Ui-5ac2nD, SOHO 2,4GHz 802.11b/g/n 5GHz 802.11a/ac 5x Ethernet SI SINCER SA FIU,NU PREA SANT MULTUMIT. STIU.E ALTCEVA DDECAT CE AI PREZENTAT TU DAR LA CAT AM DAT PE EL MA ASTEPTAM SA FIE CEVA MAI BUNICEL. MA ROG,POATE NU MA PRICEP EU SA L STRUNESC PUTIN.iMI ARATA PE DESKTOP CA SANT CONECTAT SI AM INTERNET DAR CAND ACESEZ BRAUSERUL….PAUZA!

  9. Salut Cristi ne poti spune daca acest router cu acea mufa de fibra optica poate fi setat pentru a utiliza direct fibra optica de la rds fara a mai avea nevoie de ont lor?

  10. ma ajuta cineva cu setare pe 2 antene puct la puct plus ruter ,toate de la mikrotik

  11. setare simpla pentru 2 antene puct la puct multumesc/ model ,RBSXT5Hac D2n

  12. DS-2CD2432F-IW, am aceasta camera si u rutar MT HAP RB951UI-2ND SI VREAU SA LE CUPLEZ DOAR PRIN FTP ,PUN CAMERA SI NICI NU PORNESTE DOAR SE APRINDE LEDU ROSU DE LA MIKROTIK LA POZ MUFEI ROG AJUTOR.

  13. am un conect box si o camera hikvision totul este ok dar cand trec conect bocxul in modul modem adica inlocuiesc CONECT BOXU cu MIKROTIKU, camera nu mai merge pe telefonu meu am luat tote tutorialelele la rand si nimic .posibil sa fie softu de pe telefon ,,,CCTV Viewer,,,, doar asta merge pe iphone 4 pot sati trimit mikrotiku daca ai nevoie . model RB951G-2HnD …..O ZI BUNA.

  14. Acest tutorial chiar mi-a trezit interesul legat de routerele mikrotik si chiar as vrea sa achizitionez unul (numai ca am si eu cateva intrebari)

    1) Merge direct pe pe fribra celor de la rds fara sa mai folosesc echipamentul lor ?
    2) Ma intereseaza foarte mult serverul vpn L2TP/IPSec si acoperirea si nu in ultimul rand sa mearga f bine netul (am nevoie cand sunt plecat sa ma conectez la camere si anumite site-uri la care mai fac modificari)
    3) Ce recomanzi/recomandati cei ce folosesc deja acest router sau este o alternativa mai buna?

    Cu Respect

    Cezar

  15. Salut Cristi.

    Asteptam o categorie speciala cu tutoriale pentru aceste routere profesionale, le recomand.
    Am o retea facuta intr-un hotel doar din echipamente mikrotik, routere, ap-uri si switch-uri cu management. Nu raman blocate, se repornesc singure in situatii critice si performanta este impresionanta, garantez pentru ele. Au sistemul de operare foarte complex da merita sa il studiezi.

    O zi buna.

  16. Cu Capsman se poate face doar intre microtik-uri sau pe toate ???? microtik baza si restul ap ??

    Multumesc

  17. Cred ca ar fi binevenit un tutorial legat de acelasi ssid la wireless si routere diferite. Sa nu mai mai sa te deconectezi de la routerul de la parter si sa te conectezi la routerul de la et 2 cind urci sus, sa fie acelasi ssid peste tot.

  18. sunt si eu recent posesor de acest aparat,ce ma necajeste este ca nu reusesc sa ajung la viteza de 900mb!!!
    am avut maxim 850
    totul este default,am rcs 1gigabit

  19. RBD52G-5HacD2HnD-TC
    Poate poți face și despre acesta un review este mai nou.
    Mersi

Speak Your Mind

*