Marirea vitezei wireless din latimea de banda a canalelor

Salut prieteni, astazi vom vedea cum putem avea viteze de 300 sau 150 Mbps (depinde de placa de retea) pe wireless. Multi dintre voi v-ati achizitionat laptop sau tableta si ati observat ca viteza pe wireless nu este atat de mare precum va asteptati, asta chiar daca sunteti langa router.
Cauza pentru viteza limitata pe wireless este largimea de banda a canalelor, de obicei routerul emite 20/40 Mhz, in schimb marea majoritate a placilor de retea sunt limitate la doar 20 Mhz.
Trebuie spus ca nu toate placile de retea wireless N pot atinge 300 Mbps, dar multe pot atinge si nu o fac tocmai din cauza acestei limitari.
Ca sa atingeti viteza maxima cu placa voastra de retea trebuie sa aveti putere de emisie maxima de la router iar placa de retea sa poata functiona in modul 20/40 pentru wireless B, G si N. Foarte importante sunt driverele, trebuie sa aveti cele mai bune drivere, de preferat de pe site-ul oficial al producatorului.
Atentie.
Placile de retea wireless N150 nu pot merge pana la 300, ele sunt limitate din fabrica si nu aveti ce face.
Tutorialul se adreseaza celor care au placa de retea N300, au router N300 si totusi placa de retea merge doar pana la 150, sau pentru cei care au placa de retea N150 si in realitate nu ajunge desat pe la 65-72 Mbps.
Daca inca nu aveti un router, dar nici un buget prea mare, va recomand doua routere pe care eu le detin, sunt destul de bune si nu sunt scumpe deloc.
TP-LINK TL-WR740N, un router wireless super ieftin si super bun
Netis, un router si repeater capabil, mic si foarte ieftin


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (86)

  • Cristi as vrea sa fac si eu acelas lucru da nu pe placa de retea wireless si pe cea ethernet integrata, la Speed imi apare 100 Mbps desi placa de retea este Gigabit, in setari acolo in tabu Advance nu am bandwidth capability si nici o alta setare care sa imi permita sa setez asta. Se poate ca sa isi ia singur viteza in functie de viteza routerului ? placa de baza Gigabyte GA-B85-HD3 rev2.0

    • Degeaba ai placa de retea gigabit dacă routerul nu este gigabit și nu ai pachet de date gigabit de la providerul de internet

      • Routerul este cel care l-a prezentat Cristi in tutorialu de acum cateva zile Netis si poate merge pana la 300 Mbit si as fi vrut ca macar si placa mea de retea sa mearga la 300 de Mbit, ca asa daca sa zicem cam am un NAS in retea ce fac stau sa transfer cu 100 nici macar cu 300 Mbit ?

        • Intr-adevar router-ul poate merge pana la 300, dar pe wireless. Pe fir nu merge decat pana la 100.

        • Intr-adevar, routerul merge pana la 300, dar pe wireless. Pe fir merge doar pana la 100

  • Domnule Cristi mi-am achizitionat acest ruter [ http://www.emag.ro/router-cu-doua-benzi-n600-wireless-2-x-300mbps-wf-2471-retw0066/pd/DSLQCBBBM/ ] si as vrea sa stiu ce raza de acoperire detine eu sunt in Madrid si as dori sa ma connectez la ruterul vecinului [al parintilor [ Problema este ca se afla la circa 100,200 metri de mine un bloc ca obstacol am achizitionat acest ruter cu speranta ca ma voi putea connecta insa intrebarea mea este. ce as putea face sa ma pot connecta la acel ruter Multumesc

    • Din pacate Androidul nu are setari atat de avansate. Totusi o sa fac cateva sapaturi, poate cine stie....

        • Acesta setare este si pe Android-ul clasic.
          Eu ma refer la setari avansate pentru placa de retea. Gen Windows "Configure..."
          Probabil este pe undeva un fisier conf, insa trebuie sa-l gasim si sa-l macelarim.

          • Salut Cristi am un rooter de la orange huawei B662 si viteza este de 54 mb ii pot mari viteza?

          • Viteza maxima pe wireless G este de 54 Mbps. Acesta viteza nu poate fi marita.

  • Sal, eu detin un router wireless TP-LINK TL-WR 841N si pe cutie imi arata 300MB, iar la conexiune imi arata doar 72 MB. Ce setari sa-i fac ca sa ajunga si la mine macar la 250 MB. Iti multumesc si iti doresc o zi cat mai buna.

    • Seteaza in router channel width pe frecventa de 40 Mhz. Vezi aici: http://www.tp-link.ro/resources/simulator/TL-WR841ND_v9/Index.htm.
      Astfel routerul are sa atinga rata de transfer maxima de 300 mb/s. Receptorul tau wifi va atinge un trafic de maxim 150 mb/s daca lucreaza pe 20 Mhz , daca poate lucra si pe 40 Mhz (adica 20+20 Mhz, banda dubla, cum se poate vedea in acest tutorial) atunci traficul receptat poate fi mai mare de 150 mb/s.
      Tu realizezi doar 72 mb/s pentru ca routerul tau nu are facuta setarea de care am pomenit mai sus si el emite doar pe 20 Mhz frecventa default, astfel nu va putea sa atinga o rata de transfer mai mare de 150 mb/s si tu receptezi undeva la jumatate pentru ca atata poate receptorul tau wifi.

  • Ba da, am urmarit dar tu ai un altfel de router fata de al meu si eu nu am gasit la mine Bandwitch Capability. Nu te intrebam daca nu as fi urmarit videotutorialul. Asa ca, cum ramane? Imi spui si mie la router-ul meu cum trebuie sa fac setarile? Merci.

    • Bre, eu nu am facut setari la router, am modificat o setare la placa de retea. Se presupune ca routerul este setat bine si poate emite cu 300 Mbps.
      Daca vreti sa fac un tutorial despre setarile avansate ale unui router, solicitati pe rubrica de comentarii.
      Antentie, cum am spus si-n tutorial si-n text, nu toate placile de retea pot merge pana la 300Mbps, daca este N150, poate merge maxim pana la 150Mbps.
      Daca este N150 si nu se apropie de acesta viteza, poti face setarea asta. Daca nu ai setarea asta inseamna ca placa ta de retea nu iti permite sa faci schimbari prea avansate.
      Sunt placi de retea mai avansate si placi de retea mai simple.
      Driverul deasemenea joaca un rol foarte important.

  • Am si eu aceeasi problema cu un laptop Presario CQ56 cu Windows 7 x64 rom. si nu am setarea aia in proprietati ! Daca m-ati putea ajuta si pe mine ... Am net de la Upc cu wirellesul lor si am viteza de 72 chiar langa router.

  • Faceti tutoriale frumoase, interesante. Dar am observat ca ati cam incetat cu tutorialele pentru software, si servicii web ca mail, gazduire web, site-uri. Decat hardware si despre telefoane.

    • Sunt mai multi vizitatori interesati de hardware si Android decat de hosting si administrarea unui domeniu / site / blog etc.
      Daca ar fi mai multe solicitari pe rubrica de comentarii, cu siguranta am reveni si cu astfel de subiecte.
      Lucram si noi cu materialul clientului...

      • Da corect, ai dreptate. Ar fi frumos sa mai vedem si tutoriale despre software, internet, mail, site-uri etc ca inainte.
        Oricum ramaneti cei mai tari in materie de tutoriale video, ghiduri si sfaturi.

  • orice conexiune are un nume
    daca sti numele conexiunii la ruterul respectiv,si daca PC-ul vede conexiunea aceea,si bineinteles sa ai sti
    si parola atunci te poti conecta la acel router SIMPLU ca buna ziua :)

Related Post

This website uses cookies.