LightScribe o tehnologie simpla de printare a diskurilor – tutorial video HD

Salut prieteni, in acest tutorial video voi prezenta tehnologia LightScribe, aceasta este o optiune interesanta pe care o avem de ceva timp la dispozitie si cu ajutorul careia putem printa diskuri compatibile cu tehnologia LightScribe in nuante monocrome.

Pentru a putea folosi LightScribe, avem nevoie de 3 lucruri:

1. Unitate DVD writer compatibila cu tehnologia LightScribe, adica trebuie sa scrie pe tray ” LightScribe”.

2. Diskuri speciale, compatibile LightScribe, trebuie sa scrie si pe acestea “LightScribe”.

3. Soft special “LIGHTSCRIBE SYSTEM SOFTWARE (LSS)” care controleaza procesul de printare, disponibil la download pe site-ul LightScribe

Optional puteti folosi si alte softuri ajutatoare, eu am folosit in acest tutorial LIGHTSCRIBE TEMPLATE LABELER pentru o printare mai usoara bazata pe teme gata facute, temele pot fi modificate cu mare usurinta, cu acest soft aditional puteti foarte usor introduce in acele teme: imagini, text, grafica.

Totul este extrem de usor pentru orice utilizator, nu trebuie sa ai experienta in grafica pentru a printa un disk LightScribe.

Cum functioneaza aceasta tehnologie, numita atit de sugestiv LightScribe ?

Discul este unul normal, diferenta consta intr-un strat reactiv, care expus unei lumini laser de 740 nm isi schimba nuanta, procedeul este asemanator cu cel folosit la hartia de fax sau la cartelele de metrou, bineinteles LightScribe nu se poate compara cu cartela de metrou, insa la baza, aceste doua metode de inscriptionare sint asemanatoare .

Diskurile LightScribe se gasesc in mai multe nuante, eu in acest tutorial video am folosit o culoare maron deschis, pe piata puteti gasi si diskuri rosii, verzi, albastre etc, fiecare isi va alege nuanta diskului in functie de tema proiectul de printare pe care-l va aborda .

Sa nu aveti impresia ca LightScribe va poate printa color, deocamdata aceasta tehnologie poate printa doar monocrom, in acest tutorial se foloseste un dvd LightScribe de o culoare maron deschis, imaginea finala este formata din mai multe nuante de maron, unele mai inchise, altele mai deschise, toate acestea formeaza o imagine cu un aspect vintage, parca ar fi o fotografie de le inceputul secolului al 19-lea.

Poate printre voi sint si pasionati de fotografie, sint sigur ca ei vor fi incintati de efectul de patina pe care-l are un disk printat cu LightScribe.

Acest subiect legat de printarea pe diskuri va continua cu alte tutoriale in care vom printa cu ajutorul LightScribe imagini ale DVD-urilor originale de filme sau jocuri, vom face tutoriale si despre printarea diskurilor in imprimanta pentru un aspect de disk original color, vom face si tutoriale pentru printarea copertilor la imprimanta.

FOARTE IMPORTANT !

In acest tutorial video, am omis ceva foarte important, diskul trebuie intors pe partea cealalta pentru a putea printa diskul cu ajutorul LightScribe, practic dupa ce ardem datele (muzica, jocuri, poze etc) diskul trebuie intors pe partea cealalta, invers fata de cum suntem obisnuiti.

MARE ATENTIE !

Dupa printarea disk-urilor cu ajutorul LightScribe trebuie sa fim foarte atenti cu le depozitam pentru ca aceste diskuri sint foarte sensibile la lumina, este indicat sa le ferim de lumina soarelui, cel mai bine se pastreaza in plicuri de hartie sau si mai bine in genti speciale pentru diskuri .

Va doresc vizionare placuta .

Cismaru Cristian


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (35)

  • Interesant sistemul de printare, dar nu se compara cu cel clasic cu cerneala.Fotografia printata are o calitate destul de slaba.Din cauza aceasta acest procedeu nu s-a impus.Poate daca o sa mai evolueze...

  • @sorin: Asa este, trebuie sa recunoastem ca imaginea este destul de slaba, totusi cred ca o sa aiba ceva de spus in viitor aceasta tehnologie.
    Cu toate astea pentru ceva Home-Made, este destul de bine, sigur se poate si mai bine si vom arata asta cu prilejul unor tutoriale viitoare.

  • Cristi ai o familie minunata sa-ti traiasca si sa fiti sanatosi. Cat despre imagine intradevar lasa de dorit dar dupa cum ai zis si tu pentru un leu chiar merita, in rest numai de bine!!!

  • @blackarow: Oameni buni nu vreau sa fiu rautacios insa incetati sa va mai plangeti de calitate!!! Vad acelasi fenomen ca la tutorialu cu GIMP...toata lumea vrea photoshop da nici nu stie ce sa faca cu el sau nici nu stiu cat costa o licenta photoshop...o sa spuneti ca exista torrente...da asa este insa,daca vrei sa produci bani cu photoshop de pe torrente nu o sa poti,cad vrei sa castigi sa scoti banu,tre sa fii in legalitate,nu poti sa fii webdeigner cu photoshop de pe torrente niciodata!!ca faci pt tine acasa templateuri lucrari e alta treaba dar cand incepi sa iti vinzi munca treaba se schimba si tre sa fii legal!! Asa si cu Lightscribeul,e ceva cum a spus si Cristi Home made adik facut acolo in cuibusoru tau,cu un pc la bani putini,un cd de 25 de mii chiar n-ai voie sa ceri mai mult pt ce se ofera deocamdata!!! Daca vrei sa fii profi cumparativa tata scule profi si va iese mai bine,daca vrei sa iti iasa cd-ul ca la studiouri atunci cumpara tata aparatura speciala pt asa ceva!!! Nu poti construi un bloc doar cu o roaba si o lopata si niste saci de ciment!! Asa si aici,pretentiosii sa-si cumpere utilitare performante asta e un Home made!!! facut acasa in casuta ta cu banutii omului de rand care stim si toti ce buget are romanu...asa ca,obisnuitiva cu ideea!!!

    Felicitari Cristi pentru tutorial,momentan nu-mi permit un DVD-RW cu Lightscribe dar cine stie...in viitor e bine venita tehnica!!

  • Adrian aproape acelasi lucru l-am zis si eu dar cu mult mai putine cuvinte insa in nici un caz nu m-am "plans" .

  • Cat ajunge un dvd de acesta...???100-200lei???Au cartus??se termina???pot fi inlocuiti???:)

  • @Paul: Te-ai uitat la tutorial pana in deal si mai la vale...ai privit doar titlul si atat!!! Ia da play la tutorial sa vezi ca sa spus cat costa!!! Si nu-ti trebuie nici un cartus pt ca nu-l inscriptionezi cu imprimanta ci cu DVD-RW in caz ca suporta Lightscribe...pur si simplu CD-ul pe partea neinscriptionabila are o pelicula fotosensibila,si cum toti stim ca DVD-RW are in el un laser cu care scrie cd-urile,acel laser incalzeste acea pelicula si ea isi modifica culoarea in functie de temperaturile pe care le are raza laser din DVD-RW!!! Aceste instructiuni de asi modifica temperatura acea raza laser sau a o mari bine inteles ca le primeste de la calculator!!

  • Bravo Adrian,bine punctat,aceste tutoriale ne ajuta sa supravietuim in lumea virtuala cu costuri cat mai mici si e laudabila activitatea baietilor de aici.Eu personal apreciez enorm tutorialele despre gimp tocmai din motivul ca nu imi permit sa folosesc adobe si nu pentru faptul ca nu l-as gasi pe torrente ci pentru ca gimp-ul e ideal pentru utilizatorul casnic,ceea ce imi acopera nevoile.E pacat ca unii nu apreciaza munca acestor oameni,nu e chiar simplu sa intretii un site cu un asemenea profil si se vede din materialele lor ca pun pasiune in ceea ce fac.Cu bine.

  • Multumesc mult pentru acest tutorial . Vad ca multi se pling de calitatae imaginii. Eu nu sunt de aceeasi parere. Am ars destule dvd-uri cu aceasta tehnologie si pot spune ca poti avea o calitate mult mai buna decit ceea ce s-a prezentat in videotutorial.Esential este sa folosesti dvd-uri de calitate mai buna si un alt soft decit asta prezentat. Eu sunt sigur ca o sa prezentati si alte softuri si ar fi bine k lumea sa deprinda din tainele tehnologiei ceva mai avansate(dupa parerea mea) . YOU ARE THE BEST !!!! Multa sanatate si asteptam mereu noi tutoriale la fel de interesante ca si cele de pina acum. !!! BAFTA !!!

Related Post

This website uses cookies.