LG G3 review, super smartphone cu bune si cu rele

Salut prieteni, astazi a venit vremea verdictului pentru LG G3, super telefonul pe care-l testez de o saptamana si ceva.
Am ajuns la cateva concluzii, unele sunt de bine, din pacate avem si cateva vesti mai putin bune.
Telefonul LG G3 l-am primit pentru testare de la evomag.ro, care in perioada asta au o oferta foarte buna pentru LG G3 impreuna cu o tableta LG la oferta. Daca totusi acest telefon este peste bugetul vostru, puteti arunca o privire prin magazin in categoria telefoane mobile unde cu siguranta veti gasi ceva la un pret bun.
Prima impresie
Ca orice utilizator pasionat, cand am pus mana prima oara pe LG G3 am fost vrajit, ecranul superb, finisajul cu look metalic, pozitia “perfecta” in palma. Desigur asta este prima impresie, o emotie de care toti producatorii vor sa se foloseasca ca sa ajunga la buzunarul clientului.
Contactul cu software-ul la prima setare a fost destul de ciudat, ferestre cu termeni si conditii si alte “ghiduri” care parca imi intarziau contactul cu interfata. La Nexus 4 totul a fost foarte simplu, am bagat contul Google, am conectat telefonul la wi-fi si gata.
Primele zile cu LG G3
In primele ore si zile de folosire parca esti vrajit, ecranul urias si super clar pur si simplu nu inceteaza sa te uimeasca, asta la interior ca atunci cand iesi afara nu mai este chiar atat de “superb”.
Primul incident
Prima oara cand am scapat telefonul (sper ca evomag nu citeste), am avut un mare soc, in primul rand nu era telefonul meu si daca-l stricam nu stiu ce se intmpla, trebuia sa ma caut de vreo 2400-2700 de lei.
Am ridicat telefonul si am observat ca nu avea mai nimic, o mica zgarietura pe capacul din spate care din fericire s-a estompat dupa cateva frecari pe o carpa. Trebuie sa va spun ca nu l-am scapat pe beton aspru sau pe asfalt, telefonul a fost scapat pe gresie in casa. Se pare ca, capacul de pe spate este facut dintr-un plastic ceva mai moale care parca se modeleaza cu timpul.
La cateva zile am observat ca vopseaua de pe langa butoanele de volum (pe spate) a inceput sa se cojasca, asta nu este bine deloc, mai ales ca in locul ala nici nu avea cum sa se frece de masa si in buzunar cu cheile nu l-am tinut. Cred ca vopseaua aceea se cojeste in contact cu aciditatea pielii in timp ce folosesti telefonul.
Ergonomia
Aici presa internationala a punctat destul de pozitiv telefonul LG G3, eu va spun ca am alta parere:
Este usor de manevrat in modul portret.
Este mai greu de manevrat / usor de scapat in modul landscape (margini stanga-dreapta prea subtiri).
Este foarte greu sa-l ridici de pe masa daca este cu ecranul in jos.
Nu poti sa-l folosesti cu o singura mana decat daca ai maini foarte-foarte mari.
Knock Code mai rau te incurca dupa cateva zile de folosire, cand stai pe loc e ok insa atunci cand te misti, de exemplu cand mergi si vrei sa bagi codul parca nu mai este atat de ok.
Knock On este ok, daca ai ceva spatiu liber pe home screen, daca nu ai spatiu liber e mai greu sa blochezi telefonul cu doua tapuri pe bara de sus, chiar mi-am dat seama ca mi-a intrat in sange gestul asta, ar trebui sa fie implementat pe toate telefoanele. Tutusi trebuie sa specific foarte clar ca acest Knock On si Knock Code sunt functii posibile datorita folosirii unui coprocesor care consuma foarte putina energie, doar SOC-urile Snapdrogon 400, 600, 800 si 801 au asa ceva.
Hardware si performanta
LG G3 are putere, nu putem nega asta, problema este ca telefonul asta ingreunat de interfata si de serviciile care ruleaza in fundal si de care nu poti scapa dacat cu modificari profunde (root, custom rom, custom recovery).
In jocuri se misca perfect, din pacate cand vrei sa treci de la o aplicatie la alta te lovesti de interfata Optimus UI care te ingreuneaza.
Chiar daca folosesti alt launcher, interfata tot ramane imprastiata pe ici pe colo prin telefon si asta este ca un noroi alunecos sub picioarele lui Snapdragon 801.
SOC-ul Snapdragon 801 este un campion, nu incape discutia, nici nu se oboseste cu treburile de zi cu zi, mai tot timpul tureaza doar doua dintre cele patru nuclee la vreo 20% din capacitate. Doar cand este cazul se mai incordeaza putin insa mai tot timpul sta relaxat la o frecventa confortabila.
UPDATE:
Pentru pasionati, guvernatorul folosit pe LG G3 este “Interactive”, fata de “Ondemand” care era preferatul pana acum.
Grafica Adreno 330 este incredibila, a rulat 3DMark fara probleme la framerate confortabil pentru ochi tot timpul (nu prea a scazut sub 30 fps. Totusi sa nu uitam ca 3DMark nu este un joc, este o aplicatie de testare care este facuta sa puna in dificultate hardware-ul, deci in jocuri acest telefon nu are probleme deloc.
Software si functii
Partea de software la LG G3 este gandita destul de bine insa nu peste tot, in unele locuri interfata este simplificata si utila iar in unele locuri este de-a dreptul inutila si chiar obtuza.
Un exemplu de parte software inutila este zona de notificari care este mult prea aglomerata. De ce sa tinem tot timpul acolo niste togle-uri care sunt folosite extrem de rar si sa nu lasam spatiul pentru notificatile email, sms, facebook. Practic uneori trebuie sa dai scroll ca sa-ti vezi notificarile, pentru ca prima oara cand lasi zona de notificari in jos vezi numai togle-uri si slidere.
Bineinteles sunt foarte multe parti software implementate bine cum ar fi:
Aplicatia de telecomanda
Clip Tray (un fel de multi clipboard)
Dezinstalarea multipla a aplicatiilor din app tray
LG Health (iti numara pasii)
Notificarile smart care nu-ti intrerup un film cand suna telefonul (o notificare discreta in partea de sus).
Tastatura care vine cu suport pentru limba romana si se poate redimensiona / customiza dupa preferinte (facuta in colaborare cu dev. Go Keyboard).
Ecranul
Stiti deja ca LG G3 este smartphone-ul cu cel mai bine definit ecran, acesta are o rezolutie de 2560 x 1440 sau QHD ( Quad HD), ca sa inteleaga toata lumea, in ecranul lui LG G3 pot intra patru ecrane de Galaxy S3 sau Nexus4 (aproape).
In ciuda rezolutiei, acest ecran se comporta foarte bine, poate reda extrem de precis culorile (cu exceptia rosului) si nuantele. In comparatia LG G3 vs Nexus 4 o sa vedeti cat de bine se comporta acest panou. Singurul punct slab al acestui panou, pe langa supraincalzirea inevitabila, este vizibilitatea slaba in soare puternic, repet in soare puternic. Mai jos aveti doua teste, in soare puternic si in soare acoperit cu nori.
Vizibilitate ecran in soare puternic
Vizibilitatea ecranului in soare acoperit de nori
Audio
Aici am fost surprins, cand am deschis cutia si am vazut castile Quad Beat 2, mi-am spus ca aceste casti trebuie sa fie bune, din pacate nu a fost deloc asa, castile sunt sub medie. Daca inlocuiesti castile cu unele de calitate este ok, eu am bagat o pereche de casti mai vechi si sunetul care iesea era foarte bun, nu avem volum prea mare insa e ok.
Difuzorul tel. se aude foarte bine mai ales pe retele cu HD Audio, de multe ori am simtit nevoia sa las mai jos volumul. la volum maxim se aud ceva distorsiuni in convorbire insa nu este deranjant.
Speaker-ul este bun, are volum insa sunetul nu este foarte bine definit, lipsesc joasele care daca stam bine sa ne gandim, nici nu puteau fi generate intr-un apatiu atat de mic. HTC One M7 si M8 au spatiu de rezonanta pentru difuzoare, de aceea se aude atat de bine. Trebuie mentionat expres ca speakerul la LG G3 se aude mai bine si mai tare decat cel de pe Samsung Galaxy S5, care probabil are probleme cu membrana hidrofobica. Speakerul lui LG G3 se aude chiar daca este acoperit 100% cu degetul, este incredibil dar adevarat, nu se mai aude atat de bine dar se aude neobisnuit de tare. In concluzie nu cred ca ar trebui sa va faceti probleme in ceea ce priveste speakerul.
Baterie si autonomie
Bateria este facuta de LG si are aproape 3000 mAh, acesta se incarca foarte repede daca este folosit un incarcator de 2000-3000 mAh, cred ca asta se datoreaza faptului ca LG foloseste materiale speciale pentru anod, materiale care grabesc incarcarea si pot descarca bateria mai gradual si mult mai profund. Bateria are aceeasi forta in ea si la 100% dar si la 10%. Nu veti avea surpriza sa sara de la 20% la 5% in 2 minute.
Testele de autonomie s-au desfasurat pe parcursul a doua zile, timp in care au fost derulate aceleasi teste.
Rezultatele:
Telefonul poate rezista:
In standby 267 ore, sau
Ruland video pe local 7.10 ore, sau
Ruland video pe youtube 5.30 ore, sau
In gaming 4.20 ore, sau
Pe internet (web) 5.20 ore
Sa nu se inteleaga ca telefonul poate rula cu toate valorile de mai sus adunate. Exemplu: Daca ne uitam la filme timp de 3.5 ore, mai avem timp de gaming doar vreo 2.1 ore. Orice activitate scade din portia celorlalte activitati, intelegeti voi…doar tote folosesc aceeasi baterie.
Valorile de mai sus au fost obtinute pornind de la bateriea incarcata 100% pana cand telefonul s-a oprit.
In timpul masuratorilor toti senzorii au fost porniti, inclusiv wi-fi, gps, bluetooth, sincronizare conturi si reteaua de internet mobila.
Valorile masurate de voi pot fi diferite.
Camera, foto si video
LG G3 poate face poze pana la o rezolutie de 13 MP in formatul 4/3 sau 10 MP in formatul 16/9. Poate filma 4k, asta inseamna 3840 x 2160 (aveti mai jos mostre) , 1080p, 720p si chiar slow motion 720p (care de fapt este un 480p scalat la 720p), nu am dovezi clare insa am ochii, care nu ma inseala, marketing-ul asta….
Calitatea imaginii este buna in 4K si 1080p care este putin cam soft (probabil se aplica o formula pentru sub scalare care nu merge perfect), 4K-ul este clar si bine definit, singurele momente cand vedem artefate sunt momentele in care miscam rapid camera dintr-o pare in alta, atunci apare si efectul de rolling shuter

Este bine sa nu filmati pe stanga sau pe dreapta daca mergeti cu masina.
Camera frontala este si ea destul de buna pentru selfie, mai ales cu functia de Beauty Filter care iti poate face fata mai fina, iti scoate cosurile sau chiar barba.
Tot camera frontala mai vine cu un as in maneca, in medii mai intunecate poate face crop imaginii si pe margine apare doar o rama alra sau roz foarte luminoasa, asta tine loc de flash si isi face treaba incredibil de bine, ca sa vezi, un fel de pseudo flash pentru selfie.
Camera de pe spate este foarte buna, daca avea mai mult suport din partea stratului software era perfect. Chiar si asa rezultatele sunt bune, poze foarte bine detaliate atunci cand este lumina suficienta. In locuri mai intunecate stabilizarea optica excelent implementata (vedeti in tutorial cum functioneaza) ajuta foarte mult, asta pentru ca telefonul poate folosi o viteza o obturatorului foarte mica fara sa ne trezim cu poze blurate.
Blitz-ul, adica ledurile isi fac treaba dar nu foarte bine, se vede ca pe smartphone-uri flash-ul inca nu este luat in serios, nu este sincronizat cum trebuie si de cele mai multe ori se supra expune prea mult subiectul.
Sistemul de focusare este neasteptat de bun, aveam prin casa un aparat foto compact mai vechi si l-am comparat cu LG G3 la auto focus si am ramas surprins, LG G3 cu noul sau sistem de focusare cu ajutorul laserului este chiar eficient.
Sistemul de auto focus cu laser este ca un fel de phase detection, sistem de pe DSLR-ul simplificat, aici laserul este folosit pentru masurarea distantei pana la subiect. Trebuie spus sa laserul acela nu face treaba singur, este ajutat de sistemul de focusare contrast detection in unele cazuri, de exemplu atunci cand faci focus manual prin tap pe ecran este folosit contrast detection. Sistemul acesta a fost folosit prima oara pe un prototip de aspirator dezvoltat de LG care pana la urma nu a ajuns pe piata dar se pare ca sistemul acesta de focusare a fost de folos pana la urma (ce buna este cercetarea si dezvoltarea).
Un lucru foarte important pe care multi dintre cei care au facut review pentru acest telefon l-au trecut cu vederea este posibilitatea de a face pull focus care merge mana in mana cu masurarea spot, nu sunt chestii trecute in fisa cu specificatii. Chiar daca nu este un manual focus totusi este ceva si este extrem de util mai ales pentru cei care filmeaza mult si vor sa traga cateva cadre cu LG G3 pe post de camera B (din alt unghi). Pull focus iti permite sa muti focusul de pe un obiect din apropiere pe unul mai indepartat.

Plusuri LG G3
Ecran excelent cu plaja dinamica buna si culori naturale.
Design placut si mai confortabil decat alte device-uri asemanatoare.
Tastatura in limba Romana care poate fi redimensionata.
Camera buna si sistem de focusare rapid
Iluminare si pentru camera frontala (oarecum)

Minusuri LG G3
Pierdere semnal celular in zone slab acoperite
Ergonomie slaba in unele situatii
Interfata care ingreuneaza dispozitivul
Zona de notificari prea aglomerata

Concluzii finale
Sunt multe lucruri care-mi plac la LG G3 si cateva peste care nu pot trece. Semnalul 3G si 2G in zona mea este OK pe orice alt telefon, nu pot spune sa este foarte bun dar nici prost, cu Nexus 4 nu am avut niciodata probleme. Cu LG G3 am pierdut de cateva ori semnalul si nu a fost o chestie izolata pentru ca m-am suit in masina si am verificat cu ambele telefoane in diferite zone, Nexus 4 nu avea probleme pe cand LG G3 pierdea semnalul. sa fie telefonul pe care l-am primit eu defect, nu stiu !
Pe langa tot ce am insirat mai sus mai este ceva, senzatia de fragilitate. Nu ma intelegeti gresit, telefonul nu scartie, nu se indoaie si cine stie ce, insa pur si simplu nu inspira siguranta. Ai impresia sa dintr-o clipa in alta o sa-l scapi pe jos si se va face bucati-bucatele. Totusi este un telefon mobil, nu trebuie sa fiu asa temator, o fi designul ? oi fi eu paranoic ? cine stie !

Mostre VIDEO
Functia de reducere a imperfectiunilor fetei
LG G3 1080 video, low light
LG G3 4K, in lumina slaba
LG G3 vizibilitate exterior display in video
Test video LG G3 4K, autoexpunere de la soare la umbra
Test video LG G3 4k, pull focus de aproape si autoexpunere masurare spot
Test video LG G3 4k, pull focus la distanta
Test video LG G3 4K, paianjen la masa (detalii video)
LG G3 vizibilitate exterior display in soare puternic ora 13:00
LG G3 gaming, test Riptide GP2
LG G3 vs Nexus 4 display quality
LG G3 benchmark tests (60 fps)
LG G3 4K, stabilizarea optica in actiune

Mostre foto

Este o arhiva cu pozele originale pe Google Drive, le descarcati, le dezarhivati si va uitati in liniste la ele.
Preturi LG G3


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (82)

  • Zona de notificări se poate customiza cum dorești! O poți face mult mai simplistă.

    • Nu e vorba despre aliminarea togle-urilor sau a sliderelor. Cei ce la LG se puteau inspira chiar de la Android-ul clasic, sa fie separata zona cu unelte de cea cu notificari. E prea putin spatiu, asta in ciuda ecranului mare.
      La Nexus zona de notificari este mult mai curata, trebuia sa o lase asa.

    • Salut la toata lumea,
      Detin si eu modelul de 32 gb si marea lui problema pana acum este ca in 3 saptamani de cand il am s-a inchis singur de 6 ori.
      Aveti idee de ce.
      Multumesc

      • La mine s-a intamplat din cauza cartelei sim care nu facea bine contact. Atunci am crezut ca este o chestie izolata pe care am intalnit-o doar eu. Din pacate se pare ca LG G3 este un telefon cu cateva probleme destul de serioase.

        • Am lg g3 dedoua zile. In prima zi a functionat perfect. A doua zi au aparut probleme la expediere si receptie sms. Asta in conditiile in care are semnal pot apela si sa fiu sunat.

  • Cristi, cred ca aceasta este cea mai buna prezentare a ta din totdeauna ! Se vede ca ai muncit mult ca sa ajungi la aceasta calitate ! Bravo si succes pe mai departe !

  • Multumesc ptr tutorial, foarte buna prezentarea!
    Cristi, spune-mi te rog din informatiile tale,
    se merita sa-mi achizitionez oppo find 7?
    ...totusi nu sunt sigur ce sa aleg ptr ca am vazut mai
    multe modele interesante... imi poti da si o recomandare
    pana in 450 euro?... Multumesc!

    • Vezi cum a fost cu LG G3, prima oara am crezut ca este perfect, testarea a dovedit ca nu este chiar asta.
      Chestia asta se poate intampla la orice dispozitiv.

  • Review-ul de azi a fost super.Continua sa faci astfel de review-uri la telefoane si cred ca o ai succes! PS:incearca sa faci review si la telefoane concurente cum ar fi htc m8 si s5 dar si xperia z2 .

  • super_foarte detaliat , cu adevarat de la A la Z_dupa atita munca mai au tupeul sa-l ceara inapoi , acest model sar putea sa se ia la cafteala cu S4. LG telefoane bunicele dar au avut intotdeauna memorie mica iar eu am observat ca toate modelele care au avut Cortex 9 au fost foarte bune

  • multumim pentru prezentare. nici nu stii ce sa mai cumperi... si eu am probleme cu lg nexus 5 cu semnalul. pe orange am cartela. pe celelate retele nu stiu. sper sa fie de la orange problema cu antenele lor.
    urmatorul meu telefon nu va mai fi lg. o sa incerc htc sau sony. ar fi bine sa faci un test si pe unul dintre astea .

  • Dar lg g2 se merita ? m-ai ales la pretul acestuia .. ce ziceti ? imi propun sa il cumpar ..

  • concluzia e ca orice telefon daca stai sa il testezi etc are si plusuri si minusuri etc. deci nici un telefon nu e perfect indiferent de ce marca e sau daca e scump sau nu. si daca tot s-a gasit sponsor care sa dea telefoane in testare sper pe viitor sa dea tot m-ai multe sa testezi sa ne facem o parere ce sa luam ca la fata locului e greu sa te decizi sau din ce zic unii si altii. si sa faci si cu modele la preturi acesibile teste. si cu tablete ex windous versus android.

    • Așa este, un smartphone perfect din toate punctele de vedere, nu există!
      Important la un smartphone este să puncteze bine la capitolele care te interesează.
      De exemplu eu nu sunt foarte interesat de camera foto, nu-mi pasă cât de bine filmează/fotografiază căci nu mă omor cu făcutul pozelor folosind telefonul, nici măcar o cameră foto dedicată
      Mă interesează în primul rând ca software-ul să fie foarte bine optimizat, să poată folosi așa cum trebuie hardware-ul, să se miște bine, să fie fâșneț, să fie un dispozitiv popular în comunitatea entuziaștilor Android. Să am o gamă vastă de rom-uri custom, kernel-uri, să aibă memeoria internă de minim 8 GB căci așa cum știm, cu cât memoria internă e mai mare, cu atât încap mai multe aplicații

      • dupa asta ma cam uit si eu Adrian . ca nici eu nu ma omor dupa poze rar fac poze. dar e atat de greu sa alegi un telefon in ziua de azi sau o tableta ca nu sti asa doar de la primu contact de e ok sau nu. ci in timp. si plus nu toti au bani sa iei ultimele aparitii in telefoane sau tablete. majoritatea dau injur de 500 800 lei maxim fie telefon sau tableta

  • Salut... esti incredibil de bun in review-uri si in tutoriale... mutumesc pt. asta... intrebare:
    este mare diferenta intre g3 de (16gb)2gb ram vs (32gb)3gb ram? in teste pe YouTube am vazut ca ala de 3gb sta in coasta lu' S5 si peste cam toate restul... te intreb, ca parca totusi m-as duce pe un g3... acum am un S4 si vreau sa imi iau altceva... cu ecran mai mare... parca note 3 pare cam urias... mutumesc

    • Nu cred ca este nevoie de 3 gb de ram, mai ales cand nucleele lui Snapdragon executa atat de rapid. Mai mult ram nu te va ajuta cu nimic in cazul lui LG G3, poate doar in benchmark-uri, in rest 2gb este suficient.

    • Am specificat in text, ca sa fiu exact, nexus 4 se misca mai bine decat lg g3. Hardware-ul este de nota 10, degeaba daca totul este tras in jos de interfata LG.

Related Post

This website uses cookies.