iReboot, cum schimbam rapid intre sistemele de operare cand avem configuratie multiboot – tutorial video

Daca in ultimele tutoriale s-a tot vorbit despre sistemul de operare Ubuntu Linux iata ca astazi o sa vorbim despre un softul pentru sistemul de operare Windows, mai exact o sa vorbim despre softulet-ul numit iReboot. Spun softulet pentru ca functiile lui sunt foarte putine iar acesta nu are o interfata ci doar un meniu contextual la click dreapta pe iconita acestuia.Daca va intrebati cate resurse “mananca” iReboot aflati ca nu este deloc “flamand” consumand doar 400kb din memoria voastra RAM

Ce face mai exact acest iReboot?

Nimic mai simplu. Si cum puterea exemplului e cea mai buna haideti sa ne imaginam un “scenariu”

Sa presupunem ca aveti 2 sisteme de operare (dual boot)… nu stiu… Windows 7 cu Ubuntu, Windows XP cu Vista, in principiu oricare 2 sau mai multe sisteme de operare pe acelasi PC. Ei bine stim cu totii ca avand 2 sisteme de operare la pornire sau restart sistemul va boota automat in sistemul ce se afla pe hardul Master sau in cazul in care nu sunt instalate pe harduri diferite va boota in ultimul sistem de operare instalat.

Si astfel daca ati instalat intai XP apoi Vista sistemul la pornire sau restart va boota automat in Vista pentru ca a fost ultimul sistem de operare instalat.

Cei ce aveti dual boot ati observat probabil ca la bootare sau restart aveti un timp de boot de 21 de secunde sa alegeti in ce sistem de operare sa bootati, totul e ok pana aici insa ce ne facem daca dam restart si ne suna telefonul sau …nu suntem langa pc cand il pornim si astfel am pierdut cele 21 de secunde in care puteam alege in ce sistem sa bootam? Poate noi nu dorim sa bootam in primul sistem ci dorim sa bootam in al 2-lea sistem si ne fiind langa calculator in acel boot time de 21 de secunde in care putem alege in ce sistem sa bootam el va boota automat la expirarea celor 21 de secunde in primul sistem selectat.

Ei bine aici ne ajuta iReboot, ne permite sa alegem in timp ce suntem pe sistemul de operare in ce sistem de operare sa bootam la urmatorul restart si astfel nu va mai trebui sa stam langa calculator sa asteptam boot time-ul ca sa selectam sistemul de operare dorit.

Eu am gasit acest soft foarte util pentru ca sa intamplat de multe ori sa fiu intrerupt sau sa trebuiasca sa parasesc calculatorul dupa ce il restartam si era destul de enervant sa dau mereu restart ca sa aleg alt sistem de operare decat in cel setat default. Si astfel am scapat de grija de a mai sta langa calculator sa astept boot time-ul unde sa-mi aleg in ce sistem sa bootez.

Sigur ca metode pentru a putea seta in ce sistem sa booteze pc-ul la restart sau pornire sunt multe, insa pentru cei mai putin avansati exista acest minunat softulet, e ideal pentru cei care nu stiu sa se “joace” sau cum sa se “joace” prin msconfig.

Din pacate aceasta aplicatie nu ruleaza decat pe sistemele de operare microsoft windows, cu siguranta nu sunteti deranjati de asta pentru ca multi dintre voi folositi sisteme de operare windows.

Dar haideti mai bine sa urmarim acest tutorial video.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !

Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..landpc.wordpress.com


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (95)

    • sieigi: am si eu o intrebare despre ubuntu cum schimb MAC-ul la placa de retea  

      Foarte buna intrebarea, chiar o sa fac si despre asta un tutorial daca nu maine cel mai sigur poimaine! Promit!

      Iti multumesc de propunere si de ideea unui nou subiect de tutorial

  • Am si eu o intrebare legata de acest Wubi. El lasa urme in MBR ?
    GRUB cu siguranta lasa. M-am convins de acest lucru facand un mic dualboot intre Ubuntu si windows xp in Virtualbox. In momentul in care am sters pur si simplu partitia lui ubuntu, Windows xp nu mai putea boota (desi nu m-am atins in nici un fel de partitia NTFS). Singura posibilitate de a repune Xp-ul pe picioare a fost sa incarc un live cd ( In cazul meu - Hiren boot cd) si sa aleg un program ce poate repara MBR-ul. Pana la urma mi-a iesit.

    Cred ca ai luat o decizie inspirata in momentul in care ai hotarat sa continui tutorialele de linux. Intotdeauna vor fi persoane curioase care vor dori sa incerce lucruri noi. Pe de alta parte vor fi si persoane ce nu vor dori linux, nu poti sa ii impaci pe toti. Era necesar ca cineva sa ia taurul de coarne si sa incerce sa faca asemenea tutoriale. Tine-o tot asa.

    • vali: Am si eu o intrebare legata de acest Wubi. El lasa urme in MBR ?
      GRUB cu siguranta lasa. M-am convins de acest lucru facand un mic dualboot intre Ubuntu si windows xp in Virtualbox. In momentul in care am sters pur si simplu partitia lui ubuntu, Windows xp nu mai putea boota (desi nu m-am atins in nici un fel de partitia NTFS). Singura posibilitate de a repune Xp-ul pe picioare a fost sa incarc un live cd ( In cazul meu – Hiren boot cd) si sa aleg un program ce poate repara MBR-ul. Pana la urma mi-a iesit.Cred ca ai luat o decizie inspirata in momentul in care ai hotarat sa continui tutorialele de linux. Intotdeauna vor fi persoane curioase care vor dori sa incerce lucruri noi. Pe de alta parte vor fi si persoane ce nu vor dori linux, nu poti sa ii impaci pe toti. Era necesar ca cineva sa ia taurul de coarne si sa incerce sa faca asemenea tutoriale. Tine-o tot asa.  

      Lasa urme doar daca il stergi brutal ca in cazul tau, eu am facut un tutorial acela unde aratam cum se instaleaza pe real ubuntu in dualboot cu Linux (nu prin wubi) si acolo am aratat cum te descotorosesti de Wubi fara sa mai ramana urme...

      E normal si firesc sa isi puna un boot loader in partitia cu Windows (C) pentru ca acea partitie este verificata si de pe ea se citeste prima data la bootare, si ca boot loaderul lui Linux chiar daca e prin wubi sa apara la bootare trebuie sa isi bage si el "codita" in C

      Ori dezinstalezi wubi ca pe orice soft, reruland executabilul wubi si apoi repari micul fisier boot.ini din C (care este ascuns) ori stergi linia de comanda din fisierul boot.ini apoi dai format la partitia cu wubi sau pur si simplu stergi folderul wubi din partitia unde ai ales sa se instaleze.

      Cel mai bine este sa urmaresti ACEST tutorial pentru a te lamuri ce lasa wubi in urma...

  • Se pare ca Ubuntu depinde oarecum de bootloaderul din windows. Stau si ma gandesc la urmatorul scenariu:
    1) Am Wubi pe partitia D
    2) Xp-ul se strica pur si simplu din diferite motive, virusi, drivere necorespunzatoare, blabla. Este necesara prin urmare reinstalarea windowsului. Insa inainte de formatarea partitiei C --- (printr-un live cd ceva) salvez fisierul boot.ini , sau mai bine spus salvez decat acea linie de comanda ce ajuta la incarcarea lui Ubuntu si o pastrez undeva. Dupa care formatez partitia C si reinstalez Windows xp, Wubi nu va mai fi capabil sa se incarce in acest caz.
    Si acum intrebarea mea : Daca umblu in acel fisier Boot.ini si ii adaug acea linie de comanda ce am salvat-o inainte de a formata partitia C, Wubi va mai fi capabil sa se incarce ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat ?

    • vali: ..., Wubi va mai fi capabil sa se incarce ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat ?  

      Cred ca raspunsurile tale se afla -aici-.Partea cu "how to reinstall Wubi cred ca te`ar lamuri.
      Metoda asta "user-friendly" de a instala Ubuntu eu o consider doar ptr a testa.De aceea in caz ca ai instalat Ubuntu prin wubi.si se intampla ceea ce spui tu aici:

      Xp-ul se strica pur si simplu din diferite motive, virusi, drivere necorespunzatoare, blabla

      Eu iti recomand sa nu mai reinstalezi xp..ci Ubuntu direct,instalat pe curat.
      Binenteles ca nu multi sunt asa de "sariti" ca mine sa faca acest pas,dar totusi consider ca ar trebui sa privim lucrurile si din perspectiva asta.

  • Salut! Va felicit pentru treaba care o faceti,si dak se poate as vrea sa faceti un tutorial despre un program cu care as putea instala drivere fara cd de instalare !! Multumesc anticipat !!Si Bafta la Multe Tutoriale......

  • singura solutie este daca vrei sa nu se strice bootul de la wuibi si reinstlaezi widowsul este sa dai acolo cand baci cd cu windows intact file not change asa am facut si eu si mia ramas windows 7,si va baga doar folderul cu windows si nu vei pierde nimik de pe partitia c inclusiv dula bootul cu wubi!

  • Instructiv tutorialul.
    Te rog Adrian, daca faci un tutorial despre cum schimbam MAC-ul la placa de retea,(in Ubuntu) poate ne indici si cum se instaleaza modemul de la Vodafone (ZTE K3565-Z)...Te rog.

    • LiviuFlorin: Instructiv tutorialul.
      Te rog Adrian, daca faci un tutorial despre cum schimbam MAC-ul la placa de retea,(in Ubuntu) poate ne indici si cum se instaleaza modemul de la Vodafone (ZTE K3565-Z)…Te rog.  

      Legat de modem, cu mare drag as face tutorialul daca cineva ne doneaza un model de modem specificat de tine! Din pacate nu avem sponsori si nimeni nu doneaza siteului desi este buton de donatii insa pretentii sunt multe din partea voastra. Suntem oameni simpli, nu stam cu fundul pe comori!

      Stiu ca poate o sa te supere raspunsul meu dar asta e adevarul. De vrut toata lumea vrea dar de oferit nu ofera nimeni.

  • plz vreau un ajutor din partea voastra cum se afla ce placa de baza ai da din windows,un prieten de al meu are o placa gigabyte,este de aproape un an,dar numia are net,nui merege si nare cum sa ale ce palca de baa are,trebuie sasi puna u nou procesor,dar poate sa sil ia ca nustiu ce serie e,in bios am cautat si eu si el si nu am gasit nimik!plz ajutor...

    • Paul: plz vreau un ajutor din partea voastra cum se afla ce placa de baza ai da din windows,un prieten de al meu are o placa gigabyte,este de aproape un an,dar numia are net,nui merege si nare cum sa ale ce palca de baa are,trebuie sasi puna u nou procesor,dar poate sa sil ia ca nustiu ce serie e,in bios am cautat si eu si el si nu am gasit nimik!plz ajutor…  

      Are gigabyte..sau nu are?Daca tot vrea sa isi cumpere alt procesor,automat trebuie sa desfaca carcasa,nu?
      Desfaci carcasa si pe placa de baza scrie acolo numele placii de baza,seria ei si eventual revizia.
      Daca are garantie si nu poate desface carcasa,iar procesorul urmeaza sa il monteze cineva specializat... in dreapta pe acest site,in casuta "cauta pe videotutorial..." acolo scrii : "Everest" ,si cauti tutorialul cu Everest.Privind tutorialul afli ce face acel soft.
      Dupa ce afli numele si seria placii de baza te duci pe site`ul producatorului placii si cauti informatii despre ce procesoare suporta,ce soket are...etc.

  • k,am vazu t tutorialul si mi am dat jos dynDNS ,mi am facut cont,dar cu imi pun server ul pe el si cum aflu ip cu care sa intru pe sever?

  • urmeaza un tutorial despre Yahoo!Messenger!PingBox, alaturi de cele de aici si de cel cu CamStudio!

    Scuzati, va rog, reclama!

  • pai are,placa este foarte noua,dar mam uitat eu sin bios,si scrie doar ce soket e trebuie seria!este inspecia faorte priceput la jocuri,pcu nu este vechi al lui dea este nou,dar are probleme cu netu si nu poae sa ia prog eva...o sa se duca mn la servis cu el si o savada ce are ca sai puna unproc noual luiera de 2.4GHZ amd athlon2X,acuam isi baga unu phenom de 3.0 sau 3.2 GHZ...oricum mersi pentru ajutorul acordat :)

Related Post

This website uses cookies.