Introducere în programare – tutorial C++ – cursul 1 – primi pași

Introducere în programare - tutorial C++ - cursul 1

Introducere în programare – tutorial C++ – cursul 1

In acest tutorial vom învață primele lucruri despre programare. Pentru acest lucru am ales limbajul C++, ce ne ajuta sa înțelegem cum funcționează programarea, dar și sa creștem dificultatea gradat pana la un nivel avansat. Deși noi la Venkon, folosim și alte limbaje precum Java, PHP, HTML, CSS, Javascript, consideram ca C++ este cel mai bun limbaj pentru a face primii pași în programare.

Ce program o sa folosim?


O sa folosim un IDE (mediu de dezvoltare pentru programatori), și anume Code::Blocks, pe care îl puteți descarca de aici, unde selectam “codeblocks-16.01mingw-setup.exe”.

După descărcare cream un nou proiect de tip “Console Application”, selectam limbajul de programare și fișierul în care dorim sa lucram și putem începe programarea.

Despre Compilator

Pe scurt compilatorul este unealta care transforma codul scris de noi în limbaj de nivel înalt pe care procesorul îl poate înțelege.

Despre Biblioteci

Bibliotecile sau Library, sunt colecții utile programatorilor, în care deseori se găsesc funcții sau alte unelte ce facilitează programarea. Un exemplu ar fi operațiile matematice care se afla în biblioteca “math.h”, sau chiar “iostream” care ne ajuta sa citim și sa scriem în consola folosind cin (Console INput) sau cout (Console OUTput).

Despre int main () { … }

In main cum mai este numit se găsește efectiv conținutul programului. Instrucțiunile sunt executate de sus în jos, iar cînd se ajunge la “return 0” compilatorul știe ca aici s-a terminat main-ul. Orice instrucțiune în C++ se termina cu “;”!
Despre variabile

Variabilele sunt “cutiuțe” în care putem retine valori. Un tip elementar de variabile este “int”. Acest tip de date retine valori întregi de la -231pana la aproximativ 231- 1. (Poate varia în funcție de compilator)

Cîteva exerciții:

1. Se citește un număr de la tastatura. Sa se stocheze într-o variabila și sa se afișeze ( ca în tutorial)
2. Se citesc 2 numere, sa se stocheze fiecare într-o variabila și sa se facă o inter-schimbare, apoi sa se afișeze. (Ca în tutorial).

2. Se citesc 3 numere, sa se stocheze fiecare într-o variabila, și fiecare dintre ele sa ia valoarea următoarei variabile. Avem a, b, c si a -> b, b->c, c->a; (Se folosește principiul de la inter-schimbare cu variabila auxiliara).

Introducere în programare – tutorial C++ – cursul 1 – tutorial video


Tutoriale similare


Comments

  1. Foarte frumos…asteptam tutoriale despre C++.Multumesc!

  2. Salut echipa videotutorial.ro va rog poate faceti un tutorial cu recomandari referitoare la ce fel de produse sa avem in atentie (raport pret-calitate; anumite tehnologii si certificari argumentate) pentru Black Friday, si ma refer aici pentru oferte de laptopuri, ssd-uri, televizoare. Altfel intelegem si putem selecta dintre produse cand ai in spate niste recomandari si explicatii asa cum a-ti mai facut voi si in alti ani. Va multumesc pentru tot ce faceti.

  3. Excelent!Sper sa vedem cat mai multe tutoriale din acest domeniu.Multumiri!

  4. Foarte frumos explicat tutorialul, astept si urmatoarele tutoriale despre C++.
    Multumesc

  5. Bravo! Succes in continuare!

  6. bine zis,bine gandit
    asteptam continuarea

  7. Tot inainte
    succes

  8. SUPER BETON___Andreas esti primul care tine cursuri in romana despre C++___cochetez cu microcontrolere si sunt interesat_____esti bun omule , astep urmatoarele cursuri__o zi buna si sa fiii iubit

  9. Uau, m-ati surprins. Felicitari !!!!

  10. Profesionist!
    Undea ai stat ascuns pana acum mai baiete? N-ai avut curaj?
    Ti-a iesit foarte bine.
    Multumesc.
    Bafta si astept si alte tutoriale legate de acest subiect.

  11. In primul rand felicitari pentru intentie si realizare, ma refer la intreg ciclul de tutoriale text si video.
    Din pacate, citirea textului din pagina de prezentare imi produce 2 deziluzii la care nu m-am asteptat:
    – “transforma codul scris de noi în limbaj de nivel înalt pe care procesorul îl poate înțelege”. Procesoarele nu inteleg decat codul masina care reprezinta limbajul de programare de cel mai scazut nivel posibil
    – “Un tip elementar de variabile este “int”. Acest tip de date retine valori întregi de la -231pana la proximativ 231- 1. (Poate varia în funcție de compilator)”. In primul rand daca o variabila “int” ar fi stocata in memorie printr-un octet (byte) ar putea avea valori in limitele 0-255 sau -128 la 127. In realitate o variabila “int” este
    stocata in 2 octeti deci are valori intre -32768 si 32767. Apoi, desi nu sunt sigur de asta, nu cred ca valoarea “int” depinde de compilator.
    Eroarea cu numarul de octeti de stocare pentru variabile “int” s-a strecurat si in video.

    • Salut Horia!
      Am mentionat in video ca, codul de limbaj inalt (cel scris de noi) este transformat in cod low-level pe care masina pe care o utilizam il poate interpreta. In descriere le-am scris din greseala invers, am sa modific, multumesc pentru obiectie. Cat despre int, daca faci un research mai amanuntit pe internet o sa vezi ca in functie de compilator uneori rezultatul la instructiunea sizeof(int) returneaza 2, alteori returneaza 4. Cel mai uzual este pe 4 octeti, si de aceea am preferat sa exemplific acest lucru. Acolo unde faci tu referire in descriere era initial -2 la puterea 31 (adica pe 4 octeti), insa din cauza formatarii cand textul a fost transferat pe site s-a pierdut ridicarea la puterea.
      Din ce imi aduc aminte, in video am spus ca este stocat pe mai multi octeti ceea ce este corect.

  12. Felicitări
    Așteptam un asemenea tutorial

  13. Mai fratilor,
    Buna ziua,
    Exista vreun model de camera wireless cu antena patrata usb (cum e la mouse fara fir) care sa nu necesite logare la retea si sa se vada direct pe computer pc?
    Vreau sa pun camera wireless pe o masinuta teleghidata.
    Poate stiti un model de camera wireless pentru ce vreau sa fac, va rog sa-mi scrieti.
    Multumesc anticipat.

  14. Super !

  15. Ma poate ajuta cineva sa rezolv aceasta problema va rog?
    Sa se afiseze, pe ecran, toate numerele naturale de 4 cifre cu propietatea ca suma inverselor lor este un numar subunitar, iar cifrele sunt in ordine descrescatoare….

  16. Vasile Trifoi a zis

    Bun tutorialul ! Astept urmatorul tutorial .

  17. Buna, vreau si eu un link cu toate tutorialele pe care le faci. Am gasit doar unul dintre ele si mi-a placut mult cum ai explicat.

  18. Foarte clar explicat. Am incercat sa inteleg ceva din manuale (inclusiv pentru clasele 5-8) si mi s-au incalcit creierii. Din pacate, se pare ca ai renuntat la a continua acest demers. Sincer, daca ai putea face o aproximare a numarului de lectii necesare pentru saltul de la noob la avansat, as fi deschis la a lua in considerare chiar si cumpararea unor cursuri de la tine, daca le-ai face in acelasi mod ca acesta. In caz ca ai renuntat definitiv la a face o continuare la acest prim curs (desi pare destul de logic ca asa e, dat fiind timpul scurs pana acum), poate ca ar fi corect sa anunti pe toti cei care ti-au scris si ti-au solicitat sa continui ca nu are rost sa mai spere. O zi buna !!!

  19. Pavel Marius a zis

    Desi nu ma pricep mai deloc la programare, asta fiind prima lectie din care am inteles ceva si desi se pare ca cel care a postat-o nu mai intra pe aici, totusi, as vrea sa semnalez o posibila inadvertenta in exercitiul 3: textual se cere ca “fiecare dintre ele sa ia valoarea următoarei variabile”, iar reprezentarea prin semne: “a -> b, b->c, c->a” mie imi inspira sensul invers de atribuire, in genul: “fiecare variabila primeste valoarea variabilei anterioare””! Sau nu sunt eu in stare sa interpretez corect descrierea prin semne?

Speak Your Mind

*