Instalarea si noutatile din noul Ubuntu Linux 14.04 Trusty Tahr

Salutare prieteni, in tutorialul de astazi o sa vorbim despre Ubuntu Linux 14.04 LTS Trusty Tahr. Mai exact vom vedea cum se instaleaza ultima versiune de Ubuntu si ce vin nou cei din echipa Ubuntu in aceasta versiune LTS (long time support). Pentru ca este o versiune LTS ne va oferi update-uri si suport termen de 5 ani, mai exact pana in Aprilie 2019.
Asa cum stiti, la fiecare 6 luni Canonical, compania din spatele sistemului de operare Ubuntu, lanseaza o noua versiune de Ubuntu Linux. Trusty Tahr, asa cum a fost denumita versiunea Ubuntu 14.04 LTS, nu aduce foarte multe imbunatatiri in ceea ce priveste partea grafica insa sistemul de operare este mult mai stabil si mai rapid fata de versiunea anterioara Ubuntu 13.10
In Ubuntu 14.04 avem acum posibilitatea sa facem Launcher-ul Unity mai mic de 48 pixeli si il putem reduce pana la 16 pixeli. Tot ca o noutate in Ubuntu 14.04 avem si posibilitatea sa alegem afisarea meniurilor pentru aplicatii in fereastra acestora sau in Menu Bar (bara de meniuri aflata in partea de sus a desktopului) asa cum vine setat de baza sistemul.
Incearca Ubuntu Linux 14.04 LTS


Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (93)

  • multumin pentru prezentare. poti sa faci un tutorial despre cum sa ne facem un server de mail propriu pe ubuntu ? si webserver ar fi bine. se pot face amandoua in acelasi videotutorial. :)

  • Am inlocuit Ubuntu, cu Mac OS Mavericks 10.9 care merge super bine am destule aplicatii fata de Ubuntu care nu prea exista aplicatii asa interesante ca pe MAC. Pe el gasesc ogramada de programe, softuri Yahoo,Winamp,Team Viewer, etc. ce pe Ubuntu ii spune Pidgin, Emphay Messenger, etc. Am preferat MAC, deoarece se deschide foarte repede prin aplicatii si nu da CRASH ca pe Ubuntu.
    P.S : Mac este instalat pe un Haswell, ceea ce cu greu instalezi, dar m-am documentat si l-am instalat merge perfect, nici nu ma asteptam sa aiba un asa timp de access f f mic.

    • am incercat si eu sa instalez mac os pe un laptop, dar nu am reusit ,cu toate ca am incercat multe variante de hakintosch. poate ma poti ajuta si pe mine te rog

  • Un sistem de operare foarte stabil si placut de utilizat(aici vorbesc de Ubuntu in general).Altii care nu l-au incercat sa nu mai denigreze aceasta minunata unealta oferita gratis de creatorii sai(cand ne gandim ca alti hapsani cer sute de euro pe ceva poate mai performant,dar care nu va fi folosit la adevarata sa capacitate de mai mult de 15-20% din utilizatorii sai).Personal,sunt foarte multumit de Ubuntu,in particular,de 14.04.

  • Un tutorial cum nu am vazut de mult de la Adi. Se pare ca videotutorial e din nou pe val :)

    • Ai dreptate, Marian! Intr-o saptamana au fost postate 3 tutoriale, daca nu ma-nsel.

  • @ Adrian sau Cristi, sper ca vei continua cu acesta serie de tutoriale cu si despre Ubuntu. Eu n-am mai folosit Ubuntu de la versiunea 12.04 LTS, iar acum lasandu-se acesta versiune LTS ma bate gandul sa-l reincerc.
    Inca ceva: Avand instalat Ubuntu 12.04 LTS in dual-boot cu Windows pot instala noua versiune peste cealalta (sa-l upgradez) sau corect este sa-l instalez de la "zero" ? In caz ca-l voi reinstala de la "zero" formatez partitia exact ca pe Windows...?

    • Cred ca "problema" mentionata de tine merita un tutorial dedicat despre "cum instalam o noua versiune de Ubuntu renuntand la vechea versiune insa fara sa pierdem fisierele salvate in partitia Home (muzica, poze, dosumente, clipuri video"
      Voi ce ziceti?
      Mai tin sa mentionez ca avem un site dedicat utilizatorilor de Linux: linux.videotutorial.ro pe care cu regret recunosc ca nu am mai postat de foarte mult timp dar promit sa reiau munca si acolo.

    • Upgrade-ul de la LTS la LTS se face simplu din administratorul de actualizări. Durează în medie o oră -două.Nu vei pierde date, dar un back-up este bine de făcut. Dacă la instalare ai partiție separată de /home, atunci este și mai simplu. Instalezi pe curat noul LTS , partiția /home lăsând-o neformatată. Important este și să creezi același user ca în versiunea precedentă.

  • orice tutorial este bine venit,mai ales in zona linux-“cum instalam o noua versiune de Ubuntu renuntand la vechea versiune insa fara sa pierdem fisierele salvate in partitia Home (muzica, poze, dosumente, clipuri video”astept!!!

  • Multumesc ca ati inceput sa faceti din nou tutoriale despre ubuntu. Eu am o problema cu noua versiune de ubuntu... Dupa ce ma loghez pe monitor apare "No signal" timp de 1 minut, dupa 1 minut isi revine. Stie cineva ce pot face sa rezolv aceasta problema?

    • Vezi daca nu e de la rezolutia afisata sau de la placa video, poate trebuie un driver.

  • Adrian am o problema (scuze ca nu are legatura cu tutorialul de mai sus)
    Ma uit cu mare interes la video-urile voastre
    Am o mare rugaminte la tine sau Cristi
    Detin laptop Alienware mx15. http://www.notebookcheck.net/Review-Alienware-M15x-Gaming-Notebook.22280.0.html
    Vreau sa-i pun un SSD si 2 placute de 8GB DDR3 1600MHz si un procesor de ultima generatie si nustiu daca placa de baza este compatibila.
    Si a doua problema cu driver de la placa video care am cumparato de pe ebay Nvidia GTX 670mx 3GB.
    Driverul merge instalat dar trebuie modificat si nustiu care e cauza. https://www.youtube.com/watch?v=YQqPmFhqIbs
    TE ROG AJUTA-MA.Astept raspunsul dumneavoastra
    Multumesc

Related Post

This website uses cookies.