Instalare si prezentare Ubuntu 11.04 Natty Narwhal, in dual boot cu Windows – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vedem ce este nou in vesiunea Ubuntu 11.04 Natty Narwhal si o sa parcurgem pasii de instalare. Pentru cine nu stie inca, Ubuntu este un sistem de operare open source oferit gratuit utilizatorilor de PC-uri. Recent acesta a ajuns la o noua versiune 11.04 denumita Natty Narwhal. Acesta vine cu o noua interfata denumita Unity, o interfata intuitiva menita sa usureze munca la PC, foarte bine optimizata si pregatita pentru dispozitivele ce suporta touch. Un dezavantaj al interfetei Unity este faptul ca aceasta va rula doar pe un hardware mai capabil, cu o placa video decenta. Avand in vedere ca sistemul de operare Ubuntu vine integrat cu unele drivere in kernel, unii se vor putea bucura de interfata Unity imediat dupa instalare sistemului fara sa mai fie nevoie de instalarea driverelor sau de setari speciale insa in functie de placa video pe care o detineti si de performantele pe care aceasta le are, este posibil ca interfata Unity sa nu poata fi folosita decat dupa ce instalati driverele placii video. Daca aveti probleme cu folosirea interfetei Unity sau pur si simplu daca aceasta nu va place, puteti da log off sau restart si la logare puteti alege din panoul situat la baza ecranului interfata Ubuntu Clasic ce va va permite folosirea interfetei Gnome folosita si in Ubuntu 10.10.
Pentru mai multe detalii referitoare la cerintele hardware ale interfetei Unity, va invit sa accesati acest link:
https://wiki.ubuntu.com/DesktopExperienceTeam/UnityHardwareRequirements
Unity este o schimbare majora venita odata cu 11.04 Natty Narwhal insa pe langa aceasta interfata noua mai vin si alte mici imbunatatiri cum ar fi:
– drag and drop pentru adaugare de noi aplicatii in Launcher (dock)
– posibilitatea de a rearanja ordinea iconitelor din Launcher
– navigarea rapida cu ajutorul tastaturii folosind scurtaturi de taste
– suport pentru click dreapta si meniu contextual in Launcher
– Ubuntu One Control Panel permite sincronizarea selectiva si posibilitatea vizionarii progresului de download afisat in iconita din Launcher.
– viteza cu care se sincronizeaza fisierele in Ubuntu One a fost imbunatatita
– Ubuntu Software Center permite acum utilizatorilor sa voteze aplicatiile preferate sau sa adauge un mic review pentru acestea
– folosirea unui nou scroll bar denumit Ayatana Scrollbar pentru aplicatii si ferestre menit sa economiseasca spatiul folosit de vechiul scroll bar
– Ubuntu 11.04 vine cu ultima versiune de firefox 4, LibreOffice un inlocuitor pentru OpenOffice (suita de aplicatii pentru birou) versiunea 3.3.2 si Banshee 2.0 un player audio cu integrare in sound menu (meniul de sunet) ce va inlocui Rhythmbox
– noi Wallpapere, X.org 1.10.0 si Mesa 7.10.1.
– efecte vizuale pentru aplicatiile ce ruleaza si sunt minimizate in Launcher, precum si noi efecte la deschiderea si minimizarea aplicatiilor si ferestrelor.
– ascunderea inteligenta a Launcher-ului atunci cand maximizam o fereastra (cand comutam in modul full screen)
In concluzie, Ubuntu 11.04 Natty Narwhal este un sistem de operare ce vine preinstalat cu tot ce trebuie. Suita de aplicatii pentru birou, client de mesagerie instant, client mail si calendar, client de torrente, player video, audio, editor video, photo manager, soft pentru vizualizarea fisierelor PDF, soft pentru inregistrarea vocii, efecte vizuale, browser web, client pentru retelele sociale precum facebook, twitter, identi.ca, soft pentru sincronizarea fisierelor si backup-ul acestora in limita a 2G cu posibilitatea maririi spatiului de stocare plus posibilitatea de a instala oricand softuri gratuite. Acestea fiind spuse, va invit sa urmariti tutorialul videosi nu uitati: Ubuntu GNU Linux, mai mult decat gratuit, este open source!!!

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 500 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..linux.videotutorial.ro


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (95)

  • Ma bate gandu sa incerc si eu Ubuntu , am citit despre el am vazut tutoriale nu stiu ce sa zic la prima vedere ( poate e impresia mea ) pare greu , dar daca se descurca alti nu cred ca nu as face fata :)) oricum cred si sunt convins ca pe viitor e singura alternativa

  • vedeti cati reusit pana la urma sa faceti tutorial de ubuntu 11.04. Daca vreti puteti doar voienta e uneori. nu mai ziceti ca nu puteti face tutorial de x fel ca daca vreti gasiti o metoda pana la urma. felicitari si multumesc

  • Foarte detaliat tutorialul! Felicitari!

    Parerea mea este ca Ubuntu incearca sa se apropie cat de mult de alternativa sa platita, Windows 7 si de aceea a introdus "Unity", pregatind astfel sistemul pentru Touchscreen.

    • Vlad:
      Foarte detaliat tutorialul! Felicitari!

      Parerea mea este ca Ubuntu incearca sa se apropie cat de mult de alternativa sa platita, Windows 7 si de aceea a introdus “Unity”, pregatind astfel sistemul pentru Touchscreen.

      =)) iauzi la asta

  • Părerea mea e că încetişor Ubuntu va deveni din ce în ce mai "user friendly" (prietenos cu utilizatorul). Mă bucură foarte mult acest lucru, deoarece nu întotdeauna îmi este uşor să lucrez din terminal, chiar dacă de cele mai multe ori simplifică lucrurile foarte mult.
    Cât de curând voi instala şi eu Ubuntu în dual-boot.
    Totuşi aş avea o întrebare legată de instalare. În momentul în care este necesară partiţionarea, sunt trei opţiuni: Dual-boot, Replace Windows şi Something else. Iar la dual-boot am observat că este necesară partiţionarea spaţiului în două partiţii(Windows şi Ubuntu).
    Dacă doresc să iau puţin din ambele partiţii existente (C si D) şi să fac una specială pentru Ubuntu vor apărea trei chenare? C(Windows), D(Windows) şi Ubuntu?
    Că mă gândesc că e posibil să păstreze paritiţia C(pe care am Windows-ul) şi să încerce să pună pe D Ubuntu. Că aş dori să păstrez C şi D, iar Ubuntu să fie pe altă partiţie.
    Totuşi am impresia că voi fi nevoit să lucrez din opţiunea "Something else" dacă nu mă înşel, şi să redimensionez partiţiile de acolo. Dar cum nu sunt sigur am zis să întreb.

  • multumes adrian ca ai facut un tutorial despre ubuntu 11.04 chiar este folositor si este mai usor de folosit ca 10.10.
    as vrea sa te intreb cum ai facut in windows 7 bara ca jos cu butonul orb,internet explorer si ce mai era sa o pui sus ca in ubuntu
    miai fi de mare ajutor daca as primi un raspuns

  • Bun tutorialul. Felicitari. Insa se pare ca noua versiune de ubuntu are un mic bug la driverele video pt nvidia cel putin. Dupa instalare zice ca e activat dar nu e folosit: ceva de genu " activated but curently not in use".

    V-as mai propune o distributie linux interesante si user-friendly. e vorba de Pardus linux- o distributie turceasca dar care imi pare interesanta si destul de buna.

  • Foarte bun tutorialul.Multumesc mult pt ca ati facut acest tutorial despre ubuntu 11.04 chiar azi l-am instalat si eu si sincer dupa numai cateva minute ma pierdusem si vroiam sa renunt la el,avand alta interfata cu,care nu sant obisnuit dar acum dupa ce am vazut acest tutorial am hotarat totusi sa al pastrez vazand ca este chiar f interesant.

    • costel08_78:
      Foarte bun tutorialul.Multumesc mult pt ca ati facut acest tutorial despre ubuntu 11.04 chiar azi l-am instalat si eu si sincer dupa numai cateva minute ma pierdusem si vroiam sa renunt la el,avand alta interfata cu,care nu sant obisnuit dar acum dupa ce am vazut acest tutorial am hotarat totusi sa al pastrez vazand ca este chiar f interesant.

      Pori reveni oricand la vechea interfata din Ubuntu 10.10 fara sa instalezi nimic. S-a aratat in tutorial cum faci asta.

Related Post

This website uses cookies.