Google Drive, cel mai bun serviciu online de stocare, sincronizare si nu numai – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de astazi o sa vorbim despre Google Drive. Un serviciu Google de stocare a fisierelor si documentelor de orice tip. De ieri serviciul Google Drive sau Google Disc asa cum este numit pentru cei din Romania, a inceput sa fie disponibil celor ce utilizeaza un cont Google. Se pare ca inca unele persoane nu au acces la contul Google Drive in timp ce altii au deja acces. Asta se intampla pentru ca serviciul este abia la inceput si in curand va fi disponibil pentru toata lumea. Daca nu aveti acces la Google Drive, va invit sa cititi articolul postat ieri pe blogul nostru pentru a vedea ce trebuie sa faceti pentru a obtine accesul la Google Drive
Probabil multi vor fi tentati sa creada ca Google Drive este un simplu serviciu de stocare si sincronizare a fisierelor ca si SugarSync, Wuala, SkyDrive, Dropbox, ADrive, Amazon Cloud
Nu este deloc asa! Haideti sa privim putin dincolo de faptul ca toate acestea sunt servicii de sincronizare si stocare a fisierelor si sa vedem ce alt ceva mai pot face aceste servicii.
Serviciul Google Drive ofera 5 GB spatiu de stocare online (in cloud) oricarui utilizator Google. Pe langa stocare mai ofera si posibilitatea de a sincroniza fisierele existente in cont, cu toate dispozitivele noastre cum ar fi tableta, telefon Android, laptop si asa mai departe.
Asta inseamna ca vom avea acces la documentele si fisierele importante pentru noi de pe orice dispozitiv, le vom putea accesa, edita, sterge, share-ui cu prietenii. Mai trebuie sa stiri ca Google Drive ofera si un client desktop pentru sistemele de operare Windows (XP, Vista sau 7), Mac OS X, Android. Clientul desktop pentru Google Drive instalat pe PC nu face decat sa permita sincronizarea fisierelor cu spatiul de stocare Google Drive si cu celelalte dispozitive pe care dorim ca fisierele sa existe. Spre exemplu, daca avem doua laptop-uri si pe ambele este instalat clientul Google Drive, atunci cand vom dori ca un document sau fisier aflat pe primul laptop sa existe si pe cel de-al doilea, va fi suficient sa punem fisierul sau documentul in folderul Google Drive de pe primul laptop si acesta va fi disponibil imediat pe cel de-al doilea laptop cu conditia ca ambele laptop-uri sa aiba o conexiune la internet si ambii clienti desktop Google Drive sa fie conectati cu acelasi cont Google.
Daca nu dorim instalarea clientului desktop, vom putea descarca manual fisierul pe celelalte dispozitive accesand interfata web a serviciului Google Drive.
Ce putem face in Google Drive accesand interfata web a acestui serviciu?
– putem urca foldere sau fisiere de orice tip si le putem descarca, putem crea foldere sau le putem sterge ori redenumi
– putem crea documente pentru birou, prezentari, documente word, foi de calcul, formulare, desen, tabele
– putem colabora la crearea unui document. Asta inseamna ca atunci cand scriem un document, putem invita un prieten (sau mai multi) pentru a participa la cearea acestuia. Ambii vor putea edita documentul in acelasi timp fiind vizibil in timp real pentru ambii ce face fiecare si ce scrie fiecare in documentul respectiv. Daca eu sunt acasa si Cristi la birou, putem crea un document impreuna, in timp real fara sa fim unul langa altul, din confortul propriu
– putem distribui fisierele, folderele existente in cont, cu prietenii. Fotografiile si videoclipurile existente in Google Drive pot fi share-uite pe Google Plus.
– putem deschide/vizualiza continutul fisierelor de tip XLS, SVG, DOCX, PSD, AI chiar daca pe calculator nu avem softurile ce permit vizionarea acestor fisiere
– putem oferi prin email link-ul catre un film urcat de noi in Google Drive
– putem instala aplicatii din Chrome Web Store pentru a le folosi in Google Drive. Daca vom dori sa facem sarcini mai complexe cu fisierele existente in Google Drive, instalam aplicatii si putem lucra cu fisierele in cloud fara sa folosim softurile din calculator. Practic avem la degetul mic o intreaga platforma extrem de flexibila ce permite lucrul avansat cu fisierele fara ca noi sa avem o putere de procesare mare pe calculatorul de pe care vom face asta. Totul se intampla in cloud, online.
– putem decide daca si cine ne poate vedea fisierele, cine le poate edita, cine le poate descarca
– ne putem intoarce in timp (30 de zile in urma) pentru documentele editate putand astfel sa vedem documentul in toate stadiile sale de editare, practic Google Drive poate salva multiple versiuni ale aceluias document. Deasemenea avem posibilitatea sa decidem ce versiune a documentului sa fie definitiva.
– putem restaura fisierele si documentele sterse. Atunci cand stergem un fisier, folder sau document, acestea sunt mutate in “Cos de gunoi”. De acolo, le putem sterge definitiv sau le putem restaura.
Ce m-a impresionat pe mine foarte mult la acest serviciu este cautarea foarte avansata. Imaginati-va ca aveti mii de fotografii in cont. Cautarea unei fotografii ar fi un calvar. Ei bine, pur si simplu scrieti in casuta de cautare din Google Drive denumirea obiectului, locului sau subiectului pe care il contine fotografia dorita de voi si Google Drive o va gasi. De exemplu, ne aducem aminte ca avem o poza in care am fotografiat un tigru, scriem in casuta de cautare cuvantul “tigru”, apasam enter si voila! Aceasta va fi gasita imediat chiar daca in denumirea ei nu se afla cuvantul tigru.
Tot un alt exemplu este si pentru documentele PDF, DOCX etc. Este necesar sa ne aducem aminte doar un cuvant pe care stim ca il contine documentul cautat de noi, il scriem in casuta de cautare si bummm, Google Drive ne va afisa toate documentele ce contin in ele cuvantul specificat de noi in casuta de cautare chiar daca in denumirea documentelor nu se afla cuvantul cautat de noi.
cum este posibil? Google Drive foloseste tehnologia OCR (Optical Character Recognition – recunoasterea optica a caracterelor). Practic, atunci cand cautam o fotografie sau un document, Google Drive nu se uita doar la denumirea fisierelor ci si in continutul acestor fisiere oferind astfel un rezultat relevant.
Ce ne-ar fi placut sa vedem in Google Drive?
– chiar daca instalati clientul desktop Google Drive, acesta nu va avea integrare cu meniul contextual din sistemul de operare. Mi-ar fi placut foarte mult ca atunci cand dam click dreapta pe un fisier, oriunde ne-am afla in Windows Explorer, sa vad optiunea “send to Google Drive”
– tot legat de integrarea in meniul conextual, mi-ar fi placut sa vad la click dreapta pe un fisier din folderul Google Drive aflat in PC, optiunea “Get public link” sau “Obtine link public”
– la click dreapta pe indicatorul Google Drive din System Tray mi-ar fi placut sa vad viteza de upload a fisierelor.
– in interfata web a serviciului, mi-ar fi placut sa existe posibilitatea redarii fisierelor audio, fara sa fie necesara instalarea unei aplicatii din chrome Web Store pentru Google Drive. Clipurile video pot fi redate insa nu si fisierele audio.
– procesul prin care se obtine un link public pentru share-uirea unui fisier catre un prieten ca acesta sa il poata descarca cu sau fara un cont Google (.rar, .mp3, .iso, .exe) mi se pare foarte incalcita si greoaie pentru utilizatorii nontehnici
– mi-ar fi placut ca, clientul pentru desktop Google Drive sa aiba posibilitatea de a seta limita pentru viteza de upload si download a fisierelor, asa cum se intampla cu clientul desktop pentru Dropbox.
– am testat putin viteza de upload a fisierelor si se pare ca Dropbox sincronizeaza/urca mai rapid fisierele.
Din punctul meu de vedere Google Drive este un serviciu incredibil, mai mult decat un simplu spatiu de stocare a fisierelor, este o platforma extrem de flexibila care in mod sigur va capata noi capabilitati in viitorul apropiat. Pentru mine, Google Drive nu este un serviciu de stocare si sincronizare a fisierelor ci o SUITA CLOUD. Va deveni in scurt timp un loc de unde poti sa faci orice cu documentele si fisierele tale folosind doar un browser fara sa ai softuri instalate pe calculator care sa stie sa lucreze cu fisierele existente in cont
Este incredibil unde a ajuns tehnologia astazi si felicitam cu aceasta ocazie echipa Google Romania pentru aportul adus acestui serviciu si pentru munca devotata. Google Drive este revolutionar, cel mai complex si flexibil serviciu online lansat vreodata de o companie

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 800 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !

de Adrian……..linux.videotutorial.ro


Adrian: Flamand de informatie si cunoastere, imi place tot ce tine de domeniul tehnic si impartasesc din cunostintele mele cu mare placere. Cei ce se daruiesc altora se vor pierde pe ei insisi dar cu folos, lasand ceva util semenilor. Bucurandu-ma de acest privilegiu, nu voi spune niciodata "nu stiu", ci "nu stiu inca" !

View Comments (39)

  • Felicitari pentru tutorial, foarte bun.
    As avea insa o intrebare. Am instalat in necunostinta de cauza o aplicatie in Google Drive, Sliderocket, acum as vrea sa o dezinstalez. Este aplicatia predefinita pentru vizualizarea pdf-urilor si nu sunt deloc incantat de ea sau macar cum as putea sa aleg ca mod predefinit aplicatia celor de la Google. Multumesc!

  • Am scris o intrebare mai intainte, vad ca nu sa postat. In cele din urma m-am dumerit in ceea ce priveste dezinstalarea unei aplicatii. In setari > "Gestionati aplicatii".
    Felicitari pentru acest minunat tutorial!

  • Foarte interesant google drive mai ales colaborarea si aplicatiile, insa ma o problema cand am intrat pe drive.google.com in loc de login aveam butonul notify me iar dupa apasarea acestuia parca mi sa cerut sa confirm ca mailul meu este cel de gmail dupa care in partea dreapta sus am mesajul "We'll email you at *e*m*a*i*l*@gmail.com when your Google Drive is ready. Learn more". De ce imi apare mesajul acesta pentru ca se pare ca google drive este functional ? A mai patit cineva asta sau stiti de ce apare ?

  • ionescu marian:
    Foarte interesant google drive mai ales colaborarea si aplicatiile, insa ma o problema cand am intrat pe drive.google.com in loc de login aveam butonul notify me iar dupa apasarea acestuia parca mi sa cerut sa confirm ca mailul meu este cel de gmail dupa care in partea dreapta sus am mesajul “We’ll email you at *e*m*a*i*l*@gmail.com when your Google Drive is ready.Learn more”. De ce imi apare mesajul acesta pentru ca se pare ca google drive este functional ? A mai patit cineva asta sau stiti de ce apare ?

    şi eu păţesc acelaşi lucru...

  • ionescu marian:
    Foarte interesant google drive mai ales colaborarea si aplicatiile, insa ma o problema cand am intrat pe drive.google.com in loc de login aveam butonul notify me iar dupa apasarea acestuia parca mi sa cerut sa confirm ca mailul meu este cel de gmail dupa care in partea dreapta sus am mesajul “We’ll email you at *e*m*a*i*l*@gmail.com when your Google Drive is ready.Learn more”. De ce imi apare mesajul acesta pentru ca se pare ca google drive este functional ? A mai patit cineva asta sau stiti de ce apare ?

    Scuzati comentariul. Inca nu citisem de pe blog.

  • Andy:
    Salut! De ce nu am acces la Google Drive?…

    ionescu marian:
    Foarte interesant google drive mai ales colaborarea si aplicatiile, insa ma o problema cand am intrat pe drive.google.com in loc de login aveam butonul notify me iar dupa apasarea acestuia parca mi sa cerut sa confirm ca mailul meu este cel de gmail dupa care in partea dreapta sus am mesajul “We’ll email you at *e*m*a*i*l*@gmail.com when your Google Drive is ready.Learn more”. De ce imi apare mesajul acesta pentru ca se pare ca google drive este functional ? A mai patit cineva asta sau stiti de ce apare ?

    Cititi textul de deasupra tutorialului. In text aveti si o trimitere catre articolul nostru de pe blog. Sunteti lamuriti din doua directii, raspunsul e chiar sub ochii vostri dar va place ignoranta!
    Cititi textul de deasupra tutorialelor in intregime si comentariile inainte sa postati si voi un comentariu

  • Nici eu nu ma pot conecta la Google Drive. Se pare ca au dat toti navala ca la sfintele moaste ale vreunui sfant. Asteptam ca e pe GRATIS !

Related Post

This website uses cookies.