Gimp program gratuit de editat poze partea 1 instalare si layere – tutorial video HD

In acest tutorial video voi prezenta GIMP, un program de editare foto asemanator celebrului Adobe Photoshop, Gimp este gratuit fata de Photoshop care este un soft comercial destul de scump, diferentele intre cele doua pot fi simtite doar de catre profesionisti, pentru un utilizator casnic Gimp este o solutie foarte buna pentru editarea fotografiilor sau pentru grafica si animatie .

GIMP este prescurtarea de la “GNU Image Manipulation Program” ce înseamna “Program de manipularea a imaginii sub licenta GNU(un tip de licenta prin care se permite folosirea,copierea si redistribuirea programului in mod gratuit)” si este un soft de creare si editare a graficii, animatiei si a imaginilor digitale. De obicei este utilizat ca software gratuit pentru a înlocui Adobe Photoshop.

În anul 1995, studentii Peter Mattis si Spencer Kimball au început sa lucreze la GIMP, iar un an mai târziu, în 15 februarie 1996 a fost lansata prima versiune 0.54, cu interfata bazata pe “Motif” (o aplicatie cu licenta pentru programarea interfetelor grafice), însa rapid au creat o alternativa gratuita cu numele GTK. Cei doi, dupa ce au absolvit facultatea în 1997, au abandonat munca la program, însa câtiva voluntari au recuperat codurile si au lansat, în iunie 1998, versiunea 1.0. GIMP 1.2 a adus o îmbunatatire a interfetei, abilitatea de a folosi pensule (brushes) si repararea bug-urilor din versiunile anterioare. GIMP 2.0 a folosit pentru prima data setul de instrumente GTK2+, abilitatea de a edita texte si suportul pentru spatiul de culori CMYK. Schimbari majore au avut loc la variantele 2.2 pâna la 2.4. si au inclus suport îmbunatatit pentru spatiile de culoare RGB, HSV, CMYK, culori Pantone, nuante de gri, noi instrumente pentru selectii si schimbarea în totalitate a interfetei. O data cu lansarea versiunii 2.6 s-a îmbunatatit si interfata programului , interactiunea dintre program si utilizator fiind mai eficienta.

Caracteristicile programului includ 48 de pensule (brushes) standard plus facilitati pentru a crea altele noi, aproximativ 150 de filtre si efecte, optiuni pentru straturi, selectii, canale de culoare si masti, atât pentru imagini digitale, grafica vectoriala cât si pentru animatii.

Cu GIMP se pot deschide, edita si salva o multitudine de fisiere cum ar fi: JPG, PNG, GIF, TIFF, BMP, PSD, EPS, PRN, PS etc. compatibile cu majoritatea programelor de prelucrare a imaginilor printre care Adobe Photoshop, Paint Shop Pro sau cu limbajul Postscript. Utilizatorul poate importa documente Adobe PDF, si formate RAW de la majoritatea camerelor video digitale, însa nu le poate salva.
Softul ruleaza pe platformele Windows, Linux si Mac OS X, ceea ce îl face sa fie unul din cele mai folosite programe gratuite în domeniul graficii, animatiei si imaginii digitale.

Acest prim tutorial descrie modul de instalare al programului GIMP si modul de utilizare al layer-elor(straturilor).Cu ajutorul acestui program putem realiza colaje din mai multe imagini, trucari de imagini, adaugarea de efecte, etc.

Va doresc vizionare placuta si va astept  la urmatoarele tutoriale video despre GIMP .

Dan Constantin

tutorialegimp.blogspot.com

 

 

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (133)

  • :-o....dan...in sfarsit
    ...
    de cand asteptam....
    asta este partea 1 ..adk primul episod....
    ster sa fie cat mai multe
    ...o sa urmaresc cu placere filmul gimp(ca sa zic asa)

  • Merci Dan dar eu am observat ca 25 de min ai vorbit numai de straturi ..cred ca vei avea nevoie de vreeo 5 tutoriale sa ne explici tot.ms orcum îmi place vocea ta.

    • si tu in cat timp explicai de straturile acelea, PROFESORULE CARE NU STII NICI SA-TI INSTALEZI UN WINDOWS SIMPLU PE PC???

  • Bravo super programul si chiar cautam un program de modificat poze .
    Inca-odata bravo pentru tutorial sper sa mai fie si altele .
    Ar mai fi un lucru daca puteti sa imi spuneti si mie cum se cheama programul acela de filmat desktopul.MULTUMESC ANTICIPAT:)

  • bv voua frumos tutorial, imi place faptul ca ati fost foarte detaliat tineti-o tot asa, bv videotutorial, bv voua.

  • Raman la photoshop cs3...m`am obisnuit cu el..semnaturi..bannere..alea alea..tuning...si mi se pare dificil sa recurc la programu asta si sa renunt la ps...dar...cat despre tutorial...cred k e cel mai bun si mai explicativ tutorial pe kre l`am vazut...explicativ in sensu k ai si aratat...adesea arata instalarea si gata...tinete`o tot asa..de la voi am instalat multe chestii...dar...ati avut un tutorial...in care erau niste setari pt windows..dupa ce reformatam pc..ce sa facem...nu mai stiu ce sa scriu la search..era facut de bobby park..sau tot de tine..nu mai stiu..sa imi spuneti si mie daca va amintiti...
    ms..thx up !

  • Felicitari ! De mult asteptam un tutorial despre un program de editare foto.Astept cu nerabdare urmatoarele tutoriale pe aceiasi tema !

  • @niku: La grafica nu este chiar asa usor ca la alt tip de programe.
    Am un prieten care lucreaza in web design si mi-a spus ca lucreaza de 10 ani cu Adobe Phptoshop si tot nu l-a invatat pe tot.
    Gimp este la fel ca Photoshop, e greu de lucrat cu el, dar atunci cind prinzi firul ai satisfactii foarte mari, asta bineinteles daca te intereseaza, daca esti pasionat de jocuri sau de messenger nu este prea indicat sa te apuci de design pentru ca vei pierde timpul si nu te vei alege cu mare lucru.
    Sfatul meu pentru toti este: Daca tot pierdeti timp la computer incercati sa faceti si ceva mai interesant, lasati fifa si shooterele si invatati ceva folositor.
    Cind am invatat eu computer nu exista nici un videotutorial.ro, mi-ar fi fost mult mai usor, profitati de cunostintele stocate pe acest site sau pe alte site-uri si faceti lucruri frumoase.
    SUCCES.

  • Frumos videotutorial foarte explicit si detaliat sincer bravo Dane le astaptam si pe celelalte cu mult interes,foarte calm si curat imi place cum explici si cei mai prosti inteleg,frumos n-am ce obiecta impecabil multumesc.

Related Post

This website uses cookies.