Ghidul cumparatorului, cum ne alegem sursa pentru computer – ghid video

Salut prieteni, astazi m-am gandit sa va ofer cateva informatii in ceea ce priveste sursele care ne alimenteaza computerele.
Sursa este o componenta esentiala, practic PSU (sursa) hraneste cu energie electrica toate componentele dintr-un calculator, ca orice lucru pe lumea asta si sursele sunt foarte multe pe piata, asta nu face decat sa ne incurce atunci cand trebuie sa facem o achizitie.
Multi stiu ca au sursa de 450W si cam atat despre “motorul” care alimenteaza componentele, ca sa va dati seama, va pot spune ca sunt pe piata surse de 500W la 50 de lei si surse de 400W care costa 300 de lei, acum va imaginati si voi ca puterea nu este un criteriu principal in alegerea sursei, de fapt pe noi ne intereseaza puterea pe care sursa o poate oferi componentelor, nu puterea absorbita de la retea (cazul surselor proaste). Probabil nu intelegeti mare lucru acum insa sunt sigur ca dupa vizionarea tutorialului veti avea o imagine mult mai clara.
Multi dintre voi aveti in computer o sursa de proasta calitate (400-500W), aceste surse sunt cele cu care vin echipate carcasele ieftine (proaste), in termen popular acestea sunt poreclite “tigai” sau “chiftele”. Despre calitate nu pote fi vorba, sunt niste surse care nu ofera nicio protectie, ba chiar mai mult, aceste surse consuma foarte mult si fac mare galagie.
O regula de baza atunci cand dorim sa ne cumparam o sursa este sa nu luam surse mai ieftine de 150 lei (50 dolari), abia de la 150 lei in sus putem gasi surse de calitate, asta daca stim ce cautam pentru ca toate sursele arata aproape la fel.
O sursa buna inseamna: PFC activ, Short circuit protection (SCP), Overpower protection (OPP), Overcurrent protection (OCP), Overtemperature protection (OTP), Overvoltage protection (OVP), Undervoltage protection (UVP), eficienta peste 80+, 4+4/8 conectori ATX, cel putin doi conectori PCI-E, cel putin 6 conectori SATA, o linie de 12V de cel putin 45A sau 4 linii de cel putin 20A pentru 12V.
Ca sa nu riscm este bine sa alegem producatori consacrati: Enermax, Corsair, Seasonic, Fortron, Thermaltake,etc.
Pentru inceput ar fi bine sa stabilim ce putere trebuie sa aiba sursa, pentru asta putem folosi un calculator online special conceput pentru asta.
http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
Dupa ce am stabilit puterea trebuie sa plecam la shoping, sursa trebuie sa fie produsa de o firma consacrata, daca luam noname-uri putem spune lejer ca am aruncat banii pe fereastra.
Ar fi cazul sa acordati o atentie mai mare surselor, la noi in Romania se merge mult pe pc-uri preconfigurate, sa stiti ca magazinele care construiesc sisteme nu au niciun interes sa va puna voua in sistem o sursa buna, de cele mai multe ori se merge pe sursa din carcasele de 100 de lei “tigai”.
Daca vrei sa va bucurati de sistemul vostru si sa obtineti performante, trebuie sa aveti o sursa de calitate, in afara de sanatatea sistemului, in timp castigati la factura de energie electrica, sursele cu PFC activ si eficienta mare au un consum mic, astfel pretul sursei va fi amortizat in timp.
Recomandarile noastre:
Sistem silentios:
Seasonic X460 fanless
Sisteme medii:
Cooler Master GX – 550W
Enermax Liberty ECO2 – 400W
Corsair CX500 – 500W
Sistem performant:
Enermax MODU 87 – 600W
Corsair AX750 – 750W
Seasonic X-660 660W
Seasonic X760 – 760W
Sistem overclock, SLI / CrossFire:
Enermax Revolution 85+ – 850W
Fortron Everest 1010 – 1000W
Antec TruePower Quattro – 1000W
Cooler Master Silent Pro Gold – 800W
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 500 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !

de Cismaru Cristian

 

 

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (151)

  • Da,un totorial cam lung ,dar interesant, Cristi ,stii cemi place la tine ,ca stii sa explici foarte clar si + la asta mai scoti si chite o gluma. Ms :) de tutorial

    • Omega: Da,un totorial cam lung ,dar interesant, Cristi ,stii cemi place la tine ,ca stii sa explici foarte clar si + la asta mai scoti si chite o gluma. Ms de tutorial  

      Zi "sarutmana" ca e gratis si ai de unde invata...auzi e lung domle....nu te mai uita...te pune cineva sa te uiti? N-ar fi mai bine sa n-ai de unde? sa nu fie deloc?

      • AdrianGudus:
        Zi “sarutmana” ca e gratis si ai de unde invata…auzi e lung domle….nu te mai uita…te pune cineva sa te uiti? N-ar fi mai bine sa n-ai de unde? sa nu fie deloc?  

        Ehehe,cei cu tine,parca nai mincat,"Da,un totorial cam lung ,"dar interesant". Pur si simplu in ziua de azi timpul este pretios,eu cu placere privesc.Toate salutarile mele.

  • Salut Cristi, foarte bun tutorialul. As avea si eu o intrebare. De ce ai renuntat la browserul opera?

  • Excelent tutorial,maestre...asteptam si alte tutoriale legate de caracteristicile diverselor componente.

  • Inca mai erau de zis foarte multe lucruri, daca voi credeti ca invatati IT in 5 minute va inselati enorm (Ca in conceptia voastra asa atat ar trebui sa tina tutorialul...5 minute sau eventual cineva sa va dea niste injecti pe care sa vi le faceti in creer si asa dintr-o data, dupa injectie sa fiti semizei in toate)

    • AdrianGudus: Inca mai erau de zis foarte multe lucruri, daca voi credeti ca invatati IT in 5 minute va inselati enorm (Ca in conceptia voastra asa atat ar trebui sa tina tutorialul…5 minute sau eventual cineva sa va dea niste injecti pe care sa vi le faceti in creer si asa dintr-o data, dupa injectie sa fiti semizei in toate)  

      Ai dreptate.

  • sursa antec true power are ventilatorul pe exterior sa inteleg ca e o sursa proasta. aici gresesti cu afirmatia ta

    • ionut: sursa antec true power are ventilatorul pe exterior sa inteleg ca e o sursa proasta. aici gresesti cu afirmatia ta  

      Nu, este o sursa foarte buna, ventilatorul a fost pus pe exterior pentru ca in interior nu mai era loc, sursele sunt construite pe baza unor standarde, cei de la Antec au ales solutia asta ca sa indese cat mai multe componente in interior, asa ca au pus ventilatorul pe exterior.
      Solutia nu este cea mai eleganta, de aprecia este ca nu a fost sacrificata performanta.

Related Post

This website uses cookies.