Ghid hardware, cum alegem cel mai bun cooler pentru procesor – ghid video

Salut prieteni, in acest ghid video o sa va prezint tehnologiile ce stau la baza racirii componentelor IT si nu numai, coolerul asa cum stim cu totii este o piesa in mare parte metalica menita sa raceasca componente care se incalzesc excesiv.
Orice masinarie sau piesa electronica care consuma energie poate degaja caldura, caldura este considerata energie reziduala sau mai pe romaneste energie risipita, cu cat masina sau componenta electronica degaja mai putina caldura cu atat este mai eficienta, adica foloseste energia consumata in mod eficient si risipeste doar o mica parte, procesoarele din ziua de azi folosesc mai putina energie si sunt mai destepte, pe deasupra se incalzesc si mai putin.
Chiar si automobilele au nevoie de un sistem de racire, radiatorul de pe automobile impreuna cu pompa de apa si termostatul ajuta la racirea motorului, mai exact la pastrarea unei temperaturi optime pentru ca un motor nu functioneaza prea bine atunci cand este rece.
Noi nu vom discuta despre automobile, grija noastra sunt componentele unui computer care se incalzesc excesiv cum ar fi: procesorul, paca video, memoria ram, chipsetul, vrm, etc.
Cea mai importanta componenta dintr-un PC este procesorul, datorita numarului de operatii si a frecventei de functionare acesta se incalzeste foarte tare, daca nu este racit corespunzator se poate defecta, nu este cazul procesoarelor moderne care au protectii, inainte de crash acestea se opresc cand ajung la o temperatura critica pentru a se proteja, fara cooler se incalzesc in cateva secunde.
Pe piata in acest moment sunt doua sisteme de racire, primul si cel mai folosit este sistemul de racire pe aer, acesta este destul de simplu, punem peste procesor o bucata de metal (heat spreader sau cooler) care are rolul de a prelua caldura de pe suprafata procesorului, ca sa nu mai asteptam degajarea naturala a caldurii se grabeste putin procesul de racire prin montarea unui ventilator care sufla are rece (la temperatura camerei) spre peste bucata de metal (heat spreader).
A doua metoda este racirea pe apa, incorect spus apa pentru ca lichidul recirculat nu este apa, aici procedeul este asemanator cu cel folosit pe automobile, aceasta metoda este mai eficinta insa acest intreg ansamblul nu este atat de fiabil, avand mai multe componente este mult mai probabil sa esueze, practic daca se strica pompa de apa suntem morti, lichidul nu se mai recircula si procesorul sau alte componente (daca racim si alte componente cu acel sistem) nu se mai racesc.
Sistemul de racire pe aer este mult mai fiabil, aici avem un singul element electric care poate ceda, chiar daca ventilatorul cedeaza, va ramane heat spreaderul metalic care poate disipa o mare parte din caldura in mod pasiv.
La coolere pe are regula este simpla, cu cat coolerul este mai mare cu atat va raci mai bine, in timp aceste coolere au fost perfectionate prin introducerea Heat Pipe-urilor, aceste sunt niste tevi din cupru umplute cu lichide care se pot evapora la temperaturi mai mici de 100% C, aceste heat pipe-uri ajuta la transportul caldurii de la baza (de pe suprafata procesorului) spre varf unde caldura este transfetata pe niste lamele de aluminiu si in final disipata in aer, si aici procesul este grabit prin folosirea ventilatoarelor.
Coolerele mari cu multe Heat Pipe-uri pot fi folosite si fara ventilator, practic vom obtine un sistem de racire foarte eficient, rata de esec a acestui sistem este 0%, tocmai din aceasta cauza pe servere este ales sistemul de racire pe aer semi-pasiv (cu flux de aer indirect), asta inseamna ca avem un cooler pasiv care nu poate ceda, trebuie sa tinem cont ca serverele functioneaza 24/7.
Entiziastii overclock-ului folosesc si alte metode de racire, cel mai folosit este azotul lichid, acesta este un lichid care poate ingheta pe loc orice, overclock-erii folosesc acest lichid pentru perioade scurte in timpul unor competirii sau in perioada de tastare si validare a unor rezultate, acest sistem de racire nu poate fi folosit zi de zi pe un computer normal, chiar si overclock-erii, in mod normal folosesc pentru computerele lor sisteme de racire conventionale, pe aer sau pe lichid (pe apa).
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 500 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !

Coolere pe AER recomandate:

Cooler Procesor Scythe Mugen 2 rev B (recomandarea mea)
Cooler procesor Cooler Master V8
Cooler CPU Noctua NH-D14

Coolere pe LICHID (pe apa) recomandate:

Sistem de racire CORSAIR cu lichid
Cooler Thermaltake PW 850i

Pasta termoconductoare

Pasta termoconductoare Zalman, densitate mica ( se aplica usor)
Pasta termoconductoare Arctic Silver 5 (performanta)

de Cismaru Cristian

 

 

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (73)

  • buna ziua am si eu o problema daca ma puteti ajuta nu mai pot downloada de pe DepositFiles nimic intru i-mi apare secundele dar nu pot downloada numi apare linkul am ie9 va multumesc ma refer la free

    • marian 1: buna ziua am si eu o problema daca ma puteti ajuta nu mai pot downloada de pe DepositFiles nimic intru i-mi apare secundele dar nu pot downloada numi apare linkul am ie9 va multumesc ma refer la free  

      Foloseste alt browser, avem tutoriale despre toate browserele: Google Chrome, Firefox, Opera, Safari. Le gasesti scriind numele acestora in casuta de cautare din dreapta sus si dand enter.
      Poti dezinstala IE9 asa cum sa aratat AICI (click pe cuvantul AICI scris cu rosu) si o sa ai iarasi versiunea 8

  • Frumos tutorial. Bravo! Asteptam si alte tutoriale la fel de bine realizate ca acesta.

  • Iti multumesc mult pentru aceste tutoriale detaliate, Cristi! Imi face placere sa le urmaresc, si poti sa stai linistit ca nu ma vei plictisi niciodata :). Multa sanatate iti doresc!

  • @cristi-admin, te rog sa-mi raspunzi ce crezi despre acest cooler Arctic Cooling Freezer XTREME rev. 2. Daca n-ai avut de-aface cu el practic, macar sa-ti dai o parere dupa descriere/ specificatii de pe site-ul emag.
    Eu am acest cooler de cca un an si vroiam sa stiu si parerea ta despre el
    Multumesc
    PS: cand ai cautat cooler stock de la AMD ai uitat sa stergi si cuvantul intel inainte, ai sters doar "stock" si in final la cautare aveai "AMD intel cooler" si de asta nu afisa ce cautai

    • TurocK: @-admin, te rogsa-mi raspunzi ce crezi despre acest cooler Arctic Cooling Freezer XTREME rev. 2. Daca n-ai avut de-aface cu el practic, macar sa-ti dai o parere dupa descriere/ specificatii de pe site-ul emag.Eu am acest cooler de cca un an si vroiam sa stiu si parerea ta despre elMultumesc
      PS: cand ai cautat cooler stock de laAMD ai uitat sa stergi si cuvantul intel inainte, ai sters doar “stock” si in final la cautare aveai “AMD intel cooler” si de asta nu afisa ce cautai  

      Sa-l stapanesti sanatos, un cooler frumos, performanta este ok pentru pretul lui, eu am facut cateva recomandari in partea de jos a textului, acelea sunt favoritele mele, mai ales Scythe Mugen 2 rev B.

  • Respect, Maestre! Un articol foarte interesant, pe viitor se poate articole cu produsele celor de la apple? Recent s-a lansat ipad2 o jucarie foarte interesanta.Este adevarat ca este putin greu sa obtii una, sau chiar un imac...Dar poti vb cu cei de la apple si iti pot imprumuta o astfel de jucarie. Sunt foarte multe site-uri care procedeaza asa;)

  • Multumesc pentru tutorial.Multe adevaruri si lucruri interesante spuse aici.Vreau sa revin si eu asupra unui criteriu in alegerea unui cooler,alaturi de eficienta si nivel de zgomot trebuie sa tinem cont(sa acordam mare atentie) la dimensiuni si la restul componentelor montate pe placa de baza (de ex. placa video),masuratorile de rigoare trebuiesc facute cu mare atentie.Am o carcasa mai inghesuita si a trebuit sa fac "sapaturi" serioase pentru a gasi un cooler bun,dar care sa incapa si sa nu deranjeze celelalte componente.

  • Foloseste alt browser, avem tutoriale despre toate browserele: Google Chrome, Firefox, Opera, Safari. Le gasesti scriind numele acestora in casuta de cautare din dreapta sus si dand enter.
    Poti dezinstala IE9 asa cum sa aratat AICI (click pe cuvantul AICI scris cu rosu) si o sa ai iarasi versiunea 8 AdrianGudusCiteaza-ma
    va multumesc frumos a-m dezinstalat ie9 s-am rezolvat problema cu DepositFiles acum pot downloada va multumesc frumos

  • Ar fi frumos daca ati face si un ghid de achizitionare a carcasei,dupa cum stiti sunt 2 tipuri de carcase cele cu pozitia sursei jos si cele cu pozitia sursei sus

Related Post

This website uses cookies.