Ghid detaliat pentru alegerea unui aparat foto

Salut prieteni, astazi voi incerca sa va ofer toate informatiile necesare in alegerea unui aparat foto. Sunt foarte multe detalii despre tipurile de aparate, diferentele dintre ele, dotarile, performanta si multe altele. Tocmai de aceea va rog sa va inarmati cu rabdare si cu siguranta veti invata cateva lucruri noi, asta daca nu cumva sunteti deja un fotograf priceput care stie bine toate dedesubturile tehnicii foto.
Acest ghid nu este pentru cei experimentati, ei cu siguranta deja stiu toate detaliile din tutorial, este un ghid pentru amatorii care vor sa traga cateva poze si nu stiu ce aparat foto sa aleaga.
Cele trei categorii de aparate foto sunt:
1. DSLR-urile
2. Mirrorless
2. Compacte + bridge
Dslr-urile sunt acele aparate mari cu o “cocoasa” pe mijloc, acea “cocoasa” adaposteste pentaprisma si sistemul de focalizare (atentie, nu toate cocosatele sunt DSLR-uri). Aceste aparate sunt preferate de profesionisti datorita sistemului de focalizare performant dar pentru usurinta in utilizare. Daca la compacte trebuie sa intri prin meniuri ca sa modifici setari de baza, la un DSLR setarile de baza se pot face din butoanele dedicate din mers, fara sa ridicam ochiul din vizor.
Mirrorless este o categorie noua de aparate, acestea sunt pe piata de cativa ani si castiga din ce in ce mai multa popularitate. Tehnic sunt la fel de performante ca si DSLR-urile insa sunt mult mai mici ca dimensiuni, asta datorita faptului ca lipsesc o multime de parti mecanice si optice, acestea fiind inlocuite de electronica.
Aparatele mirrorless sunt practic niste DSLR-uri intr-un permanent live view mode, insa aceste aparate “fara oglinda” se comporta mult mai bine decat DSLR-urile in live view.
Singurul avantaj pe care DSLR-urile in mai au un fata apratelor mirrorless este autofocusul de tip Phase Detection, dar si acest avantaj in curand va fi eliminat datorita avansului tehnologic care permite plasarea senzorilor de autofocus Phase Detection chiar pe sensorul CMOS, fapt ce va imbunatati foarte mult sistemul de autofocus in aparatele Mirrorless.
Aparate Mirrorless cu Phase Detection pe sensor:
FUJIFILM X-Pro1
Nikon 1
Sony Nex 6, 5N
Sony A7
Canon M
Samsung NX300
Aceste aparate pe langa sistemul Contrast Detection autofocus au acest Phase Detection, asta le face sa se comporte ca niste veritabile aparate profesionale. Focusarea este facuta perfect in cateva fractiuni de secunda, in plus este posibila focusarea automata intre cadre la fotografierea in rafala.
O alta categorie importanta de camere foto sunt compactele, acestea au fost privite destul de ironic multa vreme, acum cu intrarea profesionistilor ca Sony RX100, Sony RX1 si Fujifilm X100 in peisaj, lumea si-a schimbat parerea despre “compacte”, deci se poate si altfel. Bineinteles pretul acestor bijuterii este egal sau mai mare decat cel al DSLR-urilor entry level, dar dupa cum stim performanta costa.
In acest moment cele mai rentabile aparate cu un raport perfect performanta-dotari-pret sunt DSLR-urile din gama entry level, acestea vin cu un sensor urias, baterie generoasa (600-800 poze), design ergonomic, rezistenta la tavaleala, calitate foarte buna a imaginii, filmare la o calitate si la o estetica foate bune, toate astea la pachet cu experienta companiilor ca Nikon, Canon, Pentax, Sony. Aceste companii au rafinat in timp sistemele de focalizare, masurare, algoritmii de procesare si ergonomia aparatelor pana la punctul in care nu prea ai ce sa le mai reprosezi.
Cateva recomandari:

DSLR entry level:
Nikon D3100, 14.2MP + Obiectiv 18-55mm VR

DSLR fotograf amator:
Nikon D5100, 16.2MP + Obiectiv 18-55mm VR

DSLR filmare
Canon EOS 650D, 18MP + Obiectiv EF-S 18-55mm III DC

DSLR pentru profesionisti:
Nikon D7100, 24.1MP, Body (sport, aventura)
Nikon D610, 24.3MP, Body, Black (portret, nunta)

Mirrorless entry level:
Sony NEX-3NL, 16.1MP, Black + Obiectiv 16-50mm

Mirrorless performant
Sony NEX-6, 16.1MP, Black + Obiectiv 16-50mm
Olympus E-M5, 16.1MP, Body, Silver

Compact entry level performant:
Aparat foto digital Canon PowerShot S110, 12.1MP, Black

Compact senzor mare (excelent):
Aparat foto digital Sony Cyber-Shot DCS-RX100, 20.2MP, FullHD, Black + Geanta Piele LCJRXAB


[media id=1091 width=480 height=223]
Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (48)

    • Sper ca nu v-am plictisit. As fi vrut sa fie mai scurt insa sunt atat de multe de spus incat abia am reusit in 70 de minute.
      Sunt o multime de informatii extrem de folositoare pentru cei care vor sa-si cumpere un aparat foto si nu se pricep.
      Mai bine te uiti atent la acest ghid si ai certitudinea ca poti alege camera potrivita, decat sa te duci la magazin si sa cheltuiesti banii pe cine stie ce tampenie de aparat.

      • Salut ! V-am urmarit toate tutorialele despre dslr-uri sunt foarte bune.MUTUMESC
        Vreau sa cumpar un dslr pentru video aprox 80% o sa-l folosesc doar ptr video , as dori daca se poate va rog cateva recomandari pana in 35.000 lei .Multumesc inca odata mi-ati fost de mare ajutor.

      • Plictisit?eu nici nu observam că tutorialul are o oră şi douăzeci min. dacă nu subliniai acest lucru.Felicitări şi aştept un tutorial "plictisitor"şi despre camere video.

  • Salutare...am si eu o intrebare..de ce nu pot sa vad tutorialele voastre pe telefonul mobil?..am un samsung s3..inainte avem un samsung s 9001 si nu aveam probleme..am instalat si flashplayer si tot nu le vad..am incercat diferite browsere..tot asa...care-i explicatia?
    multumesc mult...!

    • Ce inseamna "nu vad tutorialele", nu vezi deloc tutorialul sau nu porneste?
      Incercati sa descrieti mai bine problema.
      In mod normal tutorialele merg cu flash player pe android, din pacate trebuie sa folosesti vechiul browser AOSP, flash-ul nu merge in Chrome.
      Poti folosi firefox pentru Android.
      Sistemul nostru de streaming video este ceva mai complex, este perfect optimizat pentru flash. Probabil v-ati dat seama ca tutorialele pe desktop, laptop sau chiar telefon cu flash se incarca foarte bine, derularea este instant iar buffering-ul este inexistent, asta pentru ca se foloseste un server special de streaming.
      Problema vine din faptul ca marile companii sunt intr-un permanent razboi al formatelor si tehnologiilor video patentate.
      Noi suntem prinsi la mijloc intre Adobe Flash Player si HTML5, primul este excenent insa nu este agreat pe mobile iar HTML5 nu ne poate oferi acelasi nivel de confort.
      Daca de maine am trece pe HTML5, cu siguranta ne-ar injura toata lumea pentru ca nu se va mai incarca / derula atat de rapid.
      In prezent o foarte mica parte din vizitatori ne acceseaza de pe mobil iar tutorialele pentru mobile le incarcam pe YouTube.
      Credeti-ne, si noi vrem tot ce-i mai bun pentru voi insa uneori dezavantajele sunt mult prea mari ca sa schimbam barca din mers.
      Cand HTML5 se va fi maturizat si in browsere va fi un suport generos pentru diferite codecuri, vom trece si noi insa pana atunci asteptam si facem teste.

      • In loc de tutorial imi apare un patratel mic si imi scrie,,get the flash player,,..am dat clik pe acel patratel ca sa se deschida asa faceam pe samsung s plus si mergea,dar pe s3 vad ca nu se inampla nimic..,dupa cum am spus mai sus am instalat si flash playerul si tot nimic...nu as crede ca e de la telefon...
        multumesc..

    • Nu poti sa scrii tu in bara de adrese intreaba.videotutorial.ro ?
      Daca ai vazut ca acel buton cu (probleme) nu functioneaza, de ce nu te apuci sa scrii inbara de adrese sau sa cauti pe google ...

    • http://intreaba.videotutorial.ro

      Site-ul cu intrebari si raspunsuri este bine merci online, baga-l la favorite si-l poti accesa de cate ori ai nevoie de un raspuns la intrebari legate de IT & C
      Tot pe intreaba.videotutorial.ro poti gasi si raspunsuri la intrebarile tale prin functia de cautare, asta pentru ca de multe ori problemele noastre pot fi comune.

  • @ Cornel

    Incearca Puffin browser din PlayStore.
    Totusi spune-mi ce versiune de Android folosesti?
    Stock? Custom?

  • Salut, Cristi!
    Spuneai in tutorial ca in vizorul unui DSLR nu e nimic electronic. Totusi, am observat la DSLR-ul meu NikonD70 ca atunci cand scot bateria imaginea din vizor se intuneca si se defocuseaza putin.

    • Cand scoti bateria se inchide diafragma obiectivului deoarece parghia de pe marginea obiectivului nu mai poate fi tinuta la pozitie.
      Cand diafragma se inchide mai intra foarte putina lumina.
      Imaginea din vizor la dslr este reala, nu este niciun ecran acolo. Totusi sunt cateva componente electronice, este vorba despre senzorul de autofocus si senzorul de masurare (metering).

  • Va salut.Videotutorialul este foarte bine facut si la subiect deci nota maxima.Dar as vrea sa precizez niste lucruri asa ca de la un cunoscator.Mirolless-urile si toate compactele au un minus mare care le face sa nu fie preferate de nici un fotograf fie el amator sau profesionis,si anume e vorba de vizualizarea imaginii pe care vrei sa o imortalizezi.DSLR-urile dupa cum ai si explicat in videotutorial sunt sincurele camere care au sistemul de oglinda prin care imaginea ca se vrea fotografia sa vede prin obiectiv deci e imaginea foarte apropiate de cea reala si asta conteaza foarte mult,chiar as spune ca este imperativ necesara.Fotografierea cu un vizor electronic e dificila si nu este sicur ca ce vezi va fi si in fotografie,iar cea cu ecranul camerei e acelasi lucru si apoi sa nu spunem ca daca fotografiezi ziua cand e lumina multa nici nu vezi ce e pe ecran.Si mai este si chestia de ergonomie pe care un DSLR al are iar un mirolless sau o campactu anu o are,si sa nu uitam si de stabilizarea imaginii care trebuie sa recunoastem cu nu este perfecta la nici unul din camerele de pe piata asa ca daca flosesti un DSLR si faci fotografia cui el in stilul specific pentru acesta camera miscarea camerei e mult mai mica in comparatia cu un mirolless pe care al tii in maini intins in fata sa vezi ecranul si deci nu poti sa-l ti nemiscat.Asa ca in conluzie DSLR-ul va domina inca mult si bine pana cele spuse de mine mai sus nu vor fi cumva rezolvate,dar nu cred ca va fi asa in viitorul apropiat.

    • Mersi pentru nota, ma bucur ca va place tutorialul.
      Totusi trebuie să specific ceva, in tutorialul acesta n- am spus deoarece nu am vrut să bag lumea în detalii.
      Orice aparat foto DSLR are in vizor imaginea văzută prin obiectiv in acel moment, aceasta imagine nu este aceeasi cu poza finala, asta pentru că avem diagrama, obturator și iso care modifica poza finala. Vizorul poate fi luat ca si un ajutor in încadrare, nu ca imagine finala. De exemplu, daca avem o expunere 1/200, iso 100 si diagrama f16 la interior, chiar daca prin vizor imaginea este ok, poza finala va fi neagră.
      Este valabil doar pentru DSLR in modul normal, in live view aparatul incearca sa emuleze conditiile si pe ecran vom avea imaginea finala (sau pe aproape).
      Mirrorless-urile nu au aceasta problema pentru ca emulează imaginea in functie de setări si afiseaza in EVF (vizor electronic) si pe ecran o imagine aproape de poza finala, la fel ca DSLR in live view.

  • Avand in vedere ca suntem printre altele un popor de fotografi, cred ca ai avea succes cu tutoriale despre cum sa pozam sau diverse tehnici de pozare.

  • Bravo ! Extraordinar tutorial! Inca o data Cristi dovedeste ca este cel mai bun dezvoltator de tutoriale din Romania. Exista si altii care incearca sa faca tutoriale bune, iar pentru acestia jos palaria pentru efortul depus, insa tutorialele de pe acest site sunt, de departe, cele mai bune. Bravo Cristi !

Related Post

This website uses cookies.