Ghid de folosire Windows 10, tot ce trebuie sa știi

Ghid de folosire Windows 10

Ghid de folosire Windows 10

Windows 10 este o întoarcere la rădăcini. Cu meniul start, Microsoft își recunoaște greşeală făcută in Windows 8. Atunci, utilizatorii au fost șocați când au văzut ca meniul start lipsește, iar in locul lui a venit un meniu total nou, optimizat pentru tablete; De parca toți își aruncaseră PC-urile si s-au dotat cu tablete.
Eu, sincer sa fiu, ma obișnuisem cu Windows 8 si parca îmi lipsesc unele funcții. De exemplu bara de adrese din browser, care pe Windows 8 era jos; Daca s-ar putea, Microsoft te rog frumos, baga o opţiune in browserul Edge, sa putem muta bara de adrese jos.
Acum suntem in 2015 si tabletele, convertibilele si laptopurile cu ecran touch sunt mult mai multe; De aceea Windows 10 se potrivește mănuşă pe piața PC-urilor. In acelaşi timp nu trebuie sa uitam de milioanele de utilizatori care folosesc in continuare PC-uri fără ecrane touch.
Cat de rapid este Windows 10 ?
Ceva rapid decât Windows 7 si mult mai rapid decât Windows 8.1; In plus gestionarea energiei la nivelul sistemului de operare este mult îmbunătățita. De exemplu, daca lași un tab cu YouTube deschis, după un timp Windows-ul pune pauza acelui video si conserva bateria, iar când intri iar in tab se reia clipul de unde a rămas.
Pentru acest ghid de folosire Windows 10, am testat Windows 10 pe desktop si pe doua tablete, una de 8 inch si alta de 12 inch. Pe desktop e normal, merge perfect cu 8 GB de memorie ram. Chiar si pe tableta de 12 inch cu 4 GB ram totul este super OK. Surpriza a venit de la tableta de 8 inch cu 2 GB memorie, unde Windows 10 rulează ireproșabil, mult mai bine decât Windows 8.1, care uneori se cam chinuia sa deschidă ferestrele.
In concluzie, Windows 10 știe sa ruleze bine si pe hardware mai slab. Se pare ca se mulează pe sistemul pe care rulează, ca resursele consumate sunt diferite pe cele trei dispozitive.
Noutati in Windows 10 – Ghid de folosire Windows 10
1.Butonul cu meniul de start
2.Cautare rapida aplicatii cu filtrare dupa nume
3.Centrul de actiuni in loc de charm bar
4.Toogle-uri pentru setari rapide in centrul de actiuni
5.Cautare foarte rapida
6.Desktop-uri multiple
7.Multitasking imbunatatit (mai ales pe tableta)
8.Modul tableta / modul desktop foarte asemanatoare
9.Zona setari moderna, optimizata pentru touch
10.Asistent personal Cortana (in romana nu este disponibil)
11.Aplicatie Xbox cu streamning de pe Xbox
12.Bara pentru captura video in jocuri
13.Tastatura touch poate fi folosită si pe desktop cu usurinta
Acestea sunt doar cateva din noutatile din Windows 10. Mai multe veti descoperi in tutorial si pe cont propriu când veti folosi sistemul de operare.
Daca aveti nelamuriri sau probleme legate de tranzitia la Windows 10, puteti adrea intrebari pe rubrica de comantarii si noi va vom raspunde.
Inainte sa vizionati acest ghid de folosire Windows 10, in caz ca n-ati instalat upgrade-ul, puteti urmarind acest tutorial cu Upgrade fortat la Windows 10.
Upgrade fortat la Windows 10


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (128)

  • Frumoasa prezentare, felicitari, un singur lucru nu-mi place la Windows 10, unele iconite parca sunt din Windows 98... :P

  • Salut Cristi ! Am făcut exact cum ai făcut și tu în tutorial. Funcționează normal până la primul restart apoi următoarea eroare ( 0xC1900101-0x20017 Instalarea nu a reușit în etapa SAFE_OS, cu o eroare în timpul operațiunii BOOT )
    Am încercat să instalez si de pe USB și de pe DVD dar restartează imediat după ce îi dau comanda să plece de pe USB respectiv DVD
    Menționez că Win 7 si 8 functionează normal.
    Am următoarea configurație :
    Procesor Intel® Pentium® G3258, 3.20GHz, Haswell, 3MB, Socket 1150
    Memorie HyperX FURY Blue 4GB, DDR3, 1600MHz, CL10, 1.5V
    Placa de baza Gigabyte H81M-S1, Socket 1150
    SSD 120 gb
    Ți-aș fi recunoscător ție sau orcui citește această postare pentru un sfat util.
    Vă multumesc pentru înțelegere .

    • Încearcă să deconectezi tot de pe unitate. Deconectează cititoare de cârduri, camere web, imprimante și celălalt hard disk-uri.
      Lăsa Windows-ul singur cu SSD-ul, să se cunoască și ei :-)

  • Multumim pentru acest tutorial Cristi, desi am butonat si eu nu aflasem cate ai prezentat tu aici. Ce nu m-a multumit e ca nu am gasit cum sa fac toti acei pasi pentru optimizarea SSD-ului, desi ii am notati si i-am facut la atatea instalari de windows. Daca vrei te rog sa faci un tutorial scurt cu pasii astia in windows 10 am fi foarte recunoscatori. Multumim anticipat.

    • Cu SSD-ul nu este nevoie de nicio setare acum. Windows-ul știe să se descurce.
      Dacă totuși vrei sa-i faci manual optimizare, mergi în This PC (fostul My Computer) / click drepta pe partiția C: / Proprietăți / Tools / Optimize Drives și aici poți optimiza manual SSD-ul, iar dacă ai HDD poți face defragmentare.
      Oricum nu este necesar, Windows-ul face aceste operațiuni saptamanal în mod automat.

  • Salut Cristi,ca intotdeauna numai tutoriale de calitate! Ce nu am reusit eu este;sa pun windowsul in romana dar tastatura sa ramana tot in engleza,si la fel in microsoft edge,sa am acele stiri in romana,desi aici am vazut ca nu exista limba romana. Cam astea ar fi nelamuririle mele deocamdata. Multumesc anticipat !

    • O să colectez toate cererile voastre și o să le pun dintr-un tutorial,care va veni în completarea acestuia.

  • Atențiune!
    În noaptea de 4 spre 5.08.2015, adică în noaptea asta, vom face câteva operațiuni de întreținere la servere și pentru scurt timp videotutorial.ro va fi offline.
    Am ales să facem asta noaptea, intr-o zi și la o ora când traficul este mai "subțire".
    Mulțumim pentru înțelegere.

  • Cristi nu mai vb prostii si spune ca windows 10 are cele mai multe setari ce pe alte sisteme operare nu are asa multe. pe linux poti modifica tot din radacina. si browserveru de la microsft nu e mai rapid ca chromium. nu google chrome. chrome de la goole e modificat de goole deci merge mai greu desi se trage din chromium.

        • Eu am făcut testul acela pe o tabletă cu softul de captura pornit. În mod normal pe acea tabletă Edge scoate 114 ms în sunspider, iar pe desktop, tot în Edge am scos 79 ms.

          • eu ziceam de chromium. incerca testu in chromium si apoi in chrome de la goole. mie mi-a iesit cel mai bine in chromium chiar mai bine ca edge. plus chromium nu te spioneaza ca si chrome.... testu a fost facut pe window 10 pe 32 biti

    • am testat si eu iar chromium e la jumatatea vitezei lui edge; 309.6ms fata de 153.4ms , asa ca....(windows 10 pe 64 biti)

  • Tu chiar te joci Asphalt 8 sau...ai instalato asa sa testezi Windows Store-ul? Oricum...am o nelamurire mult mai importanta ca cea de sus: Cand vreau sa fac Update...update-urile imi esueaza pur si simplu..l-am intrebat si pe Adrian pe Ask-ul lui si...mi-a zis ba ca am ,,carcalaci'' bagati in PC,ba ca-i de la antivirus si torrent... .l-eam dezactivat pe ambele din startup si la fel... update-urile se completeaza pana la 58% si dupa ,,,we coluldn't complete windows update'' sau ceva de genu. http://s7.postimg.org/a1ytpmzjf/Untitled_2.jpg

    • Foarte rar am timp de jocuri. Am băgat Asphalt8 ca să testez tabletă cu Windows în comparație cu tableta iPad Mini 2 și cu telefonul Oneplus One.
      În legătură cu problemă, încearcă să mai de instalezi programele care pot fi incompatibile.

      • Nu stiu...poate e de la mine...dar din punctul meu de vedere Windows 10 este momentan INSTABIL....de exemplu dintr-odata daca descarc o melodie in pc si o rulez cu toate mediaplyerele posibile,nu se aude nimic(P.S. am incercat si pe clipuri din pc care inainte se auzeau)..in schimb daca intru pe YouTube sa ascult se aude....nu ai si tu ask sau ceva ca poate gasesti greu comentariile?

  • Mulțumesc pentru tutorial. Sunt la rândul meu incantat de Windows 10. Am întâmpinat însă doua probleme. Windows10 îmi vede doar 2Gb ram deși eu am 4. A doua problemă este ca nu găsesc "Project " ca la Windows 8.1 pentru a comuta ușor intre monitor și televizor. Fac operațiunea din display settings ceea ce este destul de incomod. Mulțumesc anticipat pentru eventuale răspunsuri.

    • Îți vede doar 2 GB pentru că cel mai probabil ai instalat versiunea sistemului de operare pe 32 biți. Pentru a afla mai multe despre avantaje și dezavantaje între sistemul pe 32 și 64, scrie în căsuța de căutare din dreapta sus "32 biți vs 64 biți" și apasă tasta Enter și vei găsi tutorialul nostru pe această temă

  • Desi am un Laptop Aspire 5742G nu imi vede Bluetooth-ul am incercat sa ii bag driver-ul de win.7 si spune ca nu este compatibil, am incercat sa il iau de la ei, si au o multime de variante, am loat una si la-m instalat si nu functioneaza, in continuare nu il gaseste,am incercat sa il dau vizibil din optiunea Fn si f3 si nu il gaseste,....multumesc anticipat.

Related Post

This website uses cookies.