Ghid de cumparaturi IT, cum alegem un notebook sau laptop – ghid video

Salut prieteni, astazi va voi ajuta sa alegeti un laptop, probabil vreti in perioada asta sa va innoiti, laptop-urile nu au fost niciodata mai la moda ca acum, preturile au scazut si un notebook nu mai este atat de scump ca altadata.
In ultima vreme vanzarile de laptop-uri au depasit vanzarile la sisteme de tip desktop, pentru prima oara in istorie laptopul este mai vandut ca desktop-ul, nu-i de mirare, performantele laptop-urilor sunt din ce in ce mai mari, se pot juca jocuri noi, se poate transcoda continut multimedia, toate astea datorita numarului din ce in ce mai mare de tranzistori ce sunt incorporati in procesoarele noi (intel I3, I5, I7), asta este posibil datorita trecerii la procesul de fabricatie pe 32 nm pentru procesoarele Intel.
Placile video pentru lapropuri sunt foarte aproape de performantele celor de pe desktop-uri, la fel ca si in cazul procesoarelor, cresterea performantei insotita de scaderea consumului si a temperaturii de lucru sunt posibile in urma trecerii la procesul productie pe 40 nm.
Display-ul este mai stralucitor decat inainte datorita backlight-ului bazat pe leduri, rezolutia migrand si ea spre taramul multimedia prin “turtirea” ecranelor, in zilele noastre rar mai gasim vreun laptop cu formatul ecranului 4:3, toate sunt wide 16:10 sau 16:9, asta este bine pentru filme si jocuri, cei ce lucreaza in mediul office cred ca-si “musca dintii” de nervi cand deschid un document excel sau pdf, din fericire sunt pe piata monitoare care se pot roti, speciale pentru office-isti inraiti.
In acest ghid video am plecat la cumparaturi si am facut exact lucrurile pe care le fac atunci cand aleg un laptop, in plus v-am pregatit si doua clasamente, primul este cu toate modelele de procesoare existente pe piata, si desktop dar si mobile, al doilea clasament este cu placile video pentru laptopuri, sunt prezente si IGP-urile (integrated graphic procesor) dar si GPU-urile (graphic procesing unit), acestea sunt puse in ordinea performantei si sunt insotite de cateva benchmark-uri (programe sintetice de testare a performantei).
Sper ca va veti face o idee in ceea ce priveste piata de laptopuri si veti sti sa raspundeti clar la intrebarile: Care este cel mai bun laptop ?; Cum se alege un laptop ?; Cum se alege un laptop ?
Sper sa nu va plictisiti, daca sunteti atenti veti ramane cu multe lucruri folositoare din lumea IT, asta va va ajuta pe viitor in alegerea celor mai bune produse hardware pentru bugetul de care dispuneti.
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !
Oferte, promotii laptop-uri eMag
Oferte, promotii laptop-uri Pc Garage
Cu acest voucher aveti reducere 1% la orice produs cumparat de la Pc Garage 88NX2AZW

de Cismaru Cristian


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (113)

  • La faza cu "Pcgarage magazin de calitate" nui chiar adevarata.Pcgarage a dezamagit la departamentul de garantii in sensul ca te trateaza ca pe "aurolac" ,in ultimul hal.Alti useri pe diferite forumuri care se plang de serviciile lor.Emag oricand si as mai adauga Evomag si ITDirect.Magazine de incredere.

  • Foarte adevarat graiesti Cristi Teo, dar... la cati au mai ramas in campul muncii se pare ca PROPORTIA a ramas cam aceeasi ca atunci cand calculatoarele portabile erau scumpe si isi permiteau putini sa le cumpere... din pacate!
    Acum sunt ieftine si chiar si egale ca performanta desktop-urilor, dar putini se mai se incumeta sa "arunce" banii pe asemenea bunuri... repet, din pacate!

  • Un tutorial foarte bun, imi place ca faci paranteze, de ex: cu monituarele LED... Chiar nu stiam exact ces cu ele!

  • Ar fi FOST foarte util daca acele clasamente - FOARTE UTILE - pentru mine unul, ar fi fost salvate sub o alta forma decat sub forma unor screen shot-uri, intrucat, avand in vedere multitudinea lor, sa fi putut sa fi fost, deci salvate intr-un format in care sa fi putut folosi functia "Ctrl + F", pentru o mult mai facila identificare. Daca le poti reface intr-un respectiv format de fisier care suporta functia de cautare "Ctrl + F", ar fi nemaipomenit!

    • Xantes: Ar fi FOST foarte util daca acele clasamente – FOARTE UTILE – pentru mine unul, ar fi fost salvate sub o alta forma decat sub forma unor screen shot-uri, intrucat, avand in vedere multitudinea lor, sa fi putut sa fi fost, deci salvate intr-un format in care sa fi putut folosi functia “Ctrl + F”, pentru o mult mai facila identificare. Daca le poti reface intr-un respectivformat de fisier care suporta functia de cautare “Ctrl + F”, ar fi nemaipomenit!  

      Poti intra pe notebookcheck.net si acolo gasesti clasamentele, pe deasupra vei gasi si o multime de review-uri interesante.

  • Foarte bun tutorialul, l-am urmarit cu foarte mare interes si nu ne-ai plictisit:d

    O intrebare din culise, de cati inch este monitorul tau? Ce placa video folosesti ? Logic daca vrei sa raspunzi:D

    In viitorul apropiat ar fi intereseant un ghid depre achizitionarea unui monitor, pe foarte multi i-am auzit ca isi cumpara monitoare ca au 3d, care este faza cu acest 3d, si la ce anume te ajuta?

    • Brabus: Foarte bun tutorialul, l-am urmarit cu foarte mare interes si nu ne-ai plictisit:dO intrebare din culise, de cati inch este monitorul tau? Ce placa video folosesti ? Logic daca vrei sa raspunzi:D
      In viitorul apropiat ar fi intereseant un ghid depre achizitionarea unui monitor, pe foarte multi i-am auzit ca isi cumpara monitoare ca au 3d, care este faza cu acest 3d, si la ce anume te ajuta?  

      Exista deja un tutorial despre "ghid achizionare monitor" pe care il gasesti cu casuta de cautare din dreapta sus. Eu stiu ca va plac tutorialele astea de-a gata, la nas, in romana cu toti termenii tradusi dar nu credeti ca ar fi cazul sa invatati si voi singuri? Pe wikipedia gasesti o gramada de informatie legata de 3D la fel gasesti detalii si despre "la ce ajuta un monitor 3D" pesite-ul celor care ofera asa ceva, este explicata tehnologia si mediul unde ajuta/poate fi folosita, trebuie doar sa te intereseze cu adevarat, sa vrei, sa cunosti limba engleza (daca nu o cunosti...ghinionul tau...ar fi cazul sa o inveti ca o sa mai dai de ea cat de curand si nu stiu daca o sa stea cineva dupa tine sa-ti traduca sau explice fiecare termen) si sa citesti. daca nu vrei sa faci toate astea, inseamna ca nu te intereseaza si nici altul nu va avea interes in locul tau sau nu va avea interesul sa te lamureasca ori sa-ti spuna ce e cu 3D atat timp cat tu nu ai facut nici un efort ca sa afli...

    • Brabus: rei sa fac

      suntem abia in faza incipienta pt 3D si preturile sunt pe masura insa pt cine isi permite un PC ultra performant pe aspectul multimedia (jocuri si filme) cu o placa video de la nVidia din seria GT, GTS sau GTX (mai sunt si altele poti cauta pe site-ul oficial nVidia) care suporta drivere de 3D impreuna cu kit-ul de ochelari nVidia 3D vision..., poate cumpara si un monitor 3D ready care merge pe 120 hertzi insa... cam piperate la pret.
      si astfel reusesti sa obtii un sistem ce depaseste ca utilitate un TV3D iar la pret, cu monitor cu tot, poate iesi chiar mai ieftin decat un TV 3D (insa nu ai diagonala acea mare de 1m a unui TV 3D)
      ce sa mai... monitoarele 3D sunt pt gamerii infocati si cu dare de mana sau pentru designerii (ingineri) ce fac proiectare la nivel inalt (desi nu stiu cat se aplica acestei ultime categori)
      asadar nu da 1500 lei pe un monitor 3D daca nu esti "nebun" dupa 3D si fara sa verifici compatibilitatea cu sistemul tau PC care cred ca are lipsuri.
      daca vrei ceva interesant si ieftin incearca amBX ca da ceva emotii si ala...
      eu unul am ramas la ochelari stereoscopici red-cyan.
      scuze de off topic!

  • Aşa zici Cristi.Uite care-i părerea mea, o vezi aici în partea dreaptă.Mai colaborez şi cu alţi furnizori de piese de laptop, ciudat că parerile-s aproape identice cu ce ştiu eu, dar dacă aşa spui tu, aşa o fii...

  • webdan: Aşa zici Cristi.Uite care-i părerea mea, o vezi aiciîn partea dreaptă.Mai colaborez şi cu alţi furnizori de piese de laptop, ciudat că parerile-s aproape identice cu ce ştiu eu, dar dacă aşa spui tu, aşa o fii…  

    Nu inteleg exact ce vrei sa spui, poate imi poti explica fara linkuri ce anume doresti sa transmiti.
    Acelea erau niste clasamente cu produse in service, daca sunt multe hp-uri in service nu inseamna ca hp-urile nu sunt bune, inseamna ca s-au vandut multe.
    Nu conteaza cine asambleaza un laptop, tot din componente este facut.
    Nu e rau sa fi echilibrat in viata, incearca sa- ti folosesti inteligenta cind te uiti pe statistici, fiecare poate vedea altceva, numai daca esti echilibrat poti interpreta un top, care este extrem de relativ.

  • Frate ai facut un tutorial foarteeee lungg cand puteai sa arati cate un laptop din fiecare cateogorie (office game si etc ...) ca sa stie omu ce sa iti cumpere ca nota informatica, te-ai complicat prea mult si te-ai incurcat in ele ... unu care habar nu are nu l-ai ajutat cu nimic in afara de faptu ca ai mentionat la inceput de rezoltuie hard memorie care sunt informatii bune. Si apropo zici ca in primele 3 laptopuri intra Hp Dell Acer sa imi arati si mie topu asta dupa ce il iei tu si bagi ACERU in top 3, lenovo il bate la cur din toate pozitiile.

Related Post

This website uses cookies.