Ghid achizitie televizor, 4K sau Full HD, Led sau Plasma

Salut prieteni, astazi vom discuta despre televizoare, mai exact vom vedea cum trebuie sa alegem un televizor. Pentru ca sunt multe detalii care ne ametesc si avem nevoie de cateva lamuriri.
In trecut am mai vorbit despre televizoare insa stiti cum stau lucrurile in tehnologie…
Poate vreti sa vedeti si tutorialele de mai jos, nu pot decat sa va ajute:
Informatii despre tehnologiile LCD, Plasma si Led
Care televizor este mai bun dintre Lcd, Plasma si “Led” ?
Cel mai important lucru cand incepem sa cautam televizorul este sa stim ce diagonala de ecran este potrivita pentru incaperea in care o sa-l amplasam.
Cum se determina diagonala potrivita a televizorului ?
Prima oara trebuie sa masuram distanta de la televizor (locul de amplasare) si ochii privitorului. Aceasta distanta se calculeaza pentru orice camera separat. Nu conteaza cat de mare este casa noastra sau cati bani avem de cheltuit.
O treime din distanta de mai sus va fi diagonala televizorului, adica daca avem 3 metri de la locul televizorului pana la canapeaua pe care vom sta, atunci televizorul va avea un ecran cu diagonala de 1 metru, sau apropiat (102cm-108cm).
Ce rezolutie trebuie sa aiba televizorul ?
In mod normal cu cat mai mare este rezolutia cu atat mai bine. Din pacate lucrurile nu sunt chiar asa de simple, daca la PC-uri este chiar recomandat sa-ti cumperi un monitor cu o rezolutie mai mare , pentru ca stai aproape de el cu privirea, la televizor trebuie sa tinem cont de standarde.
La noi in Romania inca nu exista niciun post de televiziune care emite 4K si nici chiar in viitor nu se intrevede asa ceva.
Colectia noastra multimedia nu este alcatuita din fisiere 4K, poate doar pozele sa se vada mai bune in rest nu vom fi avantajati de un televizor.
Cand apar televiziuni 4K in Romania ?
Problema este foarte asemanatoare cu “oul si gaina”, normal posturile TV nu se gandesc la 4K pentru ca oamenii nu au televizoare 4K, iar oamenii nu-si cumpara televizoare pentru ca nu sunt posturi 4K.
Cand merita sa-ti iei un televizor 4K ?
Daca este pasionat de fotografie si video, atunci merita sa investesti intr-un TV 4K, mai ales ca in ultima vreme s-au ieftinit foarte mult.
Merita sa-mi cumpar un televizor 3D ?
Din punctul meu de vedere nu. Daca la 4K avem totusi posibilitatea sa ne producem propriul nostru continut chiar cu un telefon care filmeaza 4K, 3D nu putem produce noi, este greu de filmat, greu de editat si greu de vizionat. Pretul ochelarilor, penibilul situatiei, etc, etc.
Daca totusi vrei un televizor 4K si nu gasesti continut, vezi ca sunt pe youtube o gramada de filmulete in 3D.
Tehnologia televizoarelor in ziua de azi:
Ce televizor sa aleg, LCD, Plasma sau OLED ?
Eu as alege plasma cat inca se mai gasesc. Chiar daca consuma ceva mai mult decat un LCD, calitatea culorii si profunzimea culorilor fac toti banii. Fiind pe final de cariera, plasmele nu sunt chiar asa de scumpe.
O alegere foarte buna este si LCD-ul insa trebuie sa fim atenti, aici marketing-ul este la el acasa, unde poate transforma o chiftea intr-ul avion.
LCD-ul si backlight LED nu trebuie sa fie confundat cu OLED-ul. Aici tot managerii de marketing si-au bagat coada si au lasat lumea sa creada ca LCD-ul nu este LED.
LCD-ul este acelasi monitor ca si cele LED, difera doar partea de iluminare de pe spate.
In tutorial am vorbit despre diferitele tipuri de backlight si despre modul in care ele pot influenta calitatea imaginii.
OLED-ul este diferit de LED (lcd)!
OLED-ul este altceva, nu are nici cea mai mica legatura cu LED-ul (LCD), mai curand se poate compara cu plasma, pentru ca ambele, si pixelul de plasma si cel de OLED au propria lor lumina.
Pentru ca au propria lor lumina, plasma si OLED-ul pot atinge niveluri de contrast incredibile si ofera o imagine pe ecran superba si ziua si noaptea.
Pot sa joc jocuri pe televizor ?
Ca sa folositi televizorul legat la o consola sau un PC de gaming, trebuie sa acesta sa aiba un input lag foarte mic.
Ce este input lag-ul ?
Este timpul scurs de la lansarea unei comensi pana la finalizarea ei. Pe romaneste input lag-ul este timpul care se scurge de cand apesi pe tragaci pana iti iese glontul din pusca.
Input lag-ul poate transforma o sesiune de gaming intr-un cosmar.
Cele mai bune pentru gaming sunt plasmele, ele avnd cel mai mic input lag si cel mai rapid timp de raspuns.
Ce este refresh-ul dinamic ? (400Hz, 600Hz, 1000Hz)
O minciuna de marketing, cel mai important este refresh-ul nativ, adica de cate ori se poate reimprospata panoul pe secunda, un televizor cu 60Hz se va reimprospata de 60 de ori pe sencunda.
La contrastul dinamic se folosesc tot felul de tehnici pentru a mari artificial rata de refresh. Se intercaleaza cadre negre intre cadrele interpolate si rezulta o cifra mai mare care nu reflecta realitatea, dar care da bine pe cutie.
Ce este contrastul nativ la televizoare ?
Diferenta intre cel mai deschis si cel mai inchis pixel dintre scena. la panouri LCD nu poate fi mai mare de 1000:1 – 2000:1, si asta pentru cele mai scumpe modele cu local dimming.
La plasma se poate ajunge si la 5000:1 – 8000:1.
Intrari si iesiri ?
Pe langa tunere, wifi si alti conectori analogici, as vrea sa va recomand sa fiti atenti la 3 tipuri de mufe.
1. Suport pentru HDMI2.0 (pentru rata mare de refresh)
2. Mufa HDMI C.E.C (consumer electronics control), din telecomanda televizorului poti comanda alte dispozitive conectate prin HDMI.
3. HDMI ARC (audio return chanel) sunet de la televizor la reciver sau invers doar prin cablul HDMI.
Ce sunt televizoarele SMART ?
Televizoarele SMART sunt televizoare cu un player multimedia incorporat si care se poate conecta la internet pentru descarcarea de continut sau pentru update-uri. Cand am spus descarcarea de continut nu m-am referit la site-ul ilegale sau torrent. este vorba despre descarcarea continutului cu bani sau fratuit de pe site-uri multimedia (youtube, voyo, vimeo).
Sfatul meu ar fi sa nu va luati un televizor SMART, mai bine va cumparati un televizor normal si un Android Mini PC, in felul asta veti avea libertate mai mare si veti fi mult mai satisfacuti.

Recomandari televizoare

OLED

Televizor OLED Smart 3D LG, 55EA970V, 139 cm

Tv 4K

Oferte Televizoare Rezolutie Ultra HD / 4K

Tv Full HD

Oferte Televizoare Rezolutie Full HD


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (65)

    • Pentru jocuri TN are un refresh si un timp de răspuns mai rapid. Chiar si PLS-ul celor de la Samsung este bun pentru ca oferă si timp de acces dar si unghiuri de vizibilitate bune.

  • Felicitari pentru tutorial.Super documentat.As dori aici pe rubrica de comentarii un top al firmelor producatoare de televizoare.Multumesc

    • Din pacate lucrurile nu sunt chiar așa de simple. Fiecare producător are modele bune si modele slabe. Daca eșuează la un model, excelează pe alta parte.
      La ora actuala diferențele intre modelele din aceeași lăsa sunt neglijabile. Depinde de preferințele fiecaruia.
      Eu prefer produsele Panasonic.

      • Multumesc Cristi pentru ajutor.Am un Philips din generatia 3700 dar se misca f.f. incet,in rest e bun,zic eu.Este de 107 cm in diagonala.Nu sunt un patimas,sunt un "privitor TV" si atat,dar datorita varstei inaintate parca as vrea ceva mai mare(121cm)dar nu ca si Philips!!!

  • Felicitari pentru tutorial!
    Totusi, ne poti sugera un televizor descris de tine(full hd "nespart"/smart) care sa intruneasca toate caracterisiticile mentionate(HDMI 2.0 etc) ce poate fi conectat cu succes la mini pc? O alta intrebare: pe ce brand ar trebui sa mergem, sony, samsung, lg etc.?

    Multumesc si bafta!

  • Am un LG 47LB671V. Este foarte bun din multe puncte de vedere:
    - imagine foarte clara;
    - sunet impecabil (2.1). La trailerele hd iti sparge timpanul, daca-l dai la maxim;
    - WEBOS-ul se misca foarte bine, e versatil, configurabil si usor de utilizat datorita telecomenzii Magice.
    - 3D-ul functioneaza impecabil, LG-ul fiind primul in domeniu, imbunatatind calitatea vizionarii;
    - SMART-ul nu te obliga nimeni sa il ai, dar este foarte util;
    - WI-FI-ul merge brici, eu avand un EDIMAX BR -6478.
    - pretul (3000ron) nu mi se pare mare, tinand cont ca nu iti iei TV in fiecare an.
    Norocul meu este prietenia cu un inginer IT care mananca tv-urile pe paine si care si-a luat primul SMART TV 3D acum 3 ani (intai SAMSUNG, apoi LG) si care le-a testat indelung.
    Review-ul are cateva minusuri majore:
    1. nu compara sistemele de operare ale TV-urilor (WEBOS etc.) intre ele si pe ele cu ANDROID, DIN PERSPECTIVA UTILIZARII PE UN DISPOZITIV FIX SI NON-TOUCHSCREEN SI NU A UNUI DISPOZITIV MOBIL.
    2. greutatea plasmelor, sensibil mai mare fata de cea a LCD-urilor .
    3. de la un anumit nivel ochiul uman nu mai face diferenta intre anumite rate de refresh sau contrast.
    4. care e problema sa ai un HDD montat pe PC dedicat 3D-ului, conectat pRIN cablu la TV? Sa fim seriosi, cine isi ia un SMART TV 3D, nu mananca doar sana si margarina...
    Concluzia mea e ca reyiew-ul este "dedicat" plasmelor, a caror vanzare scade continuu. Pacat.

  • Imi place ideea de stick android dar de unde pot gasi unul care sa-i pot schimba rom-ul. Marea majoritate au androidul cam vechi 4.1, 4.2. Android mai nou a ajuns la 5.0 si personal le am cu schimbatul rom-ului ,detin chiar si un telefon nexus 5 cu ultima versiune de android. Din experienta mea android 4.4 a fost cel mai mare pas pe care android la facut adica a disparut lagul din interfata. Tocmai de aceea prefer un stick android 4.4 dar din pacate nu gasesc. Sunt de aceeasi parere ca si tine in legatura cu smart tv adica inutila la fel ca 3D.

  • In textul de deasupra tutorialului ai link catre tutorialul in care s-a vorbit despre "Android Mini PC"
    Cand mai vedeti text scris cu rosu in textul de deasupra tutorialului, inseamna ca puteti da click pe acele cuvinte, sub acele cuvinte scrise cu rosu se afla link/link-uri catre un tutorial video aflat la noi pe site facut pe tema descrisa de cuvintele cu rosu

  • Si, in alta ordine de idei, mi se pare exagerata ideea ca un TV trebuie sa aiba nustiu ce HDMI ca sa joci nu stiu ce shooter. Sa sari de la un monitor cu o diagonala de 24-27 inch, la un TV cu o diagonala de 40-55 inch, pentru un joc sau altul, e chiar periculos pentru sanatatea gamerului.
    Asa dupa cum arata, ghidul e mai degraba adresat celor ce vor gaming pe ecrane mari. De ce sa nu facem un ghid si pentru pasionatii de jocuri pe panouri publicitare?

  • Salut Cristi
    Faci treaba buna cu aceste tutoriale de configurari, ghid achizitie etc
    Asteptam si un ghid de achizitie pentru laptopuri, cum ar trebui sa le alegem, sfaturi, recomandari etc
    merci

Related Post

This website uses cookies.