Functiile, setarile si calitatea imaginii camerei IP Hikvision

Salut prieteni, cu cateva tutoriale in urma v-am prezentat camera de supraveghere IP Hikvision DS-2CD2732F-I, o camera care in final s-a dovedit a fi excelenta, de fapt cu mult peste asteptarile mele din momentul achizitiei.
In afara faptului ca acesta camera IP are un senzor de top, vine si cu un obiectiv vario focal (2.8mm-12mm) foarte “sharp”, avem ceva aberatii cromatice insa trebuie sa tinem cont ca vorbim despre o camera de supraveghere nu de ARRI Alexa + Ziess.
Calitatea imaginii din senzor este perfecta, trebuie doar sa lasam putin contrastul si claritatea ca sa obtinem o imagine mai naturala.
Mare atentie la slidere, multi vor fi tentati sa le ridice pe toate la maxim, din pacate daca ridicati la maxim ce nu trebuie (reducerea zgomot imagine, sharpness, WDR) veti obtine imagini cu aspect artificial si motion blur.
Lasand la o parte calitatea imaginii trebuie sa va spun ca aceasta camera are si ceva enervant, aici ma refer la focus, trebuie sa stai vreo 2 minute sa focusezi cum trebuie. Din fericire nu trebuie sa focusezi decat odata si ai scapat. Adevarul este ca nu le putem avea pe toate, focusarea manuala a permis dezvoltarea altor componente fara ridicarea costurilor. Apropos de costuri, daca nu ai un buget prea permisiv, te invit sa vizionezi doua tutoriale video pe care le-am publicat acum ceva vreme, acolo am vorbit despre un sistem ceva mai ieftin care in plus are si microfon, perfect pentru interior si zone bine luminate:
Configurarea unui sistem de supraveghere audio video, partea 1, instalare si setare camera IP
Configurarea unui sistem de supraveghere, partea 2, inregistrare si gestionare audio video
Acum sa trecem la capitolul inregistrare pe camera noastra, aici Hikvision DS-2CD2732F-I este campion, poate inregistra in baza unor evenimente, evenimente care acopera cam tot ce-ti trece prin cap. Bineinteles ca acesta camera IP poate inregistra non stop pe cardul micro SD sau intr-un cont de stocare din retea (NAS, FTP, CIFS), dar de ce sa faca asta cand poate inregistra doar cand este cazul.
Daca nu stiti ce este NAS si FTP, va invit sa vizionati tutorialele despre NAS si FTP:
Tutoriale NAS:
Prezentare Zyxel NSA 320, unitate pentru stocarea in retea si nu numai
Tutorial complet despre setarea si folosirea unui NAS Zyxel NSA320
Tutoriale FTP:
Instalare si setare xampp ce contine server apache php mysql si server ftp
Cum se transfera fisiere prin ftp cu filezilla server
Dupa stabilirea regulilor camera poate filma la:
1. Detectarea miscarii in cadru.
2. Miscare intr-o anumita zona stabilita de noi.
3. Trecerea unei linii desenate de noi pe ecran in contul de administrare (Line crossing).
4. Agresarea camerei (Video tampering).
5. Detectarea intrusilor care trec prin chenarul stabilit de noi (Intrusion detection).
In plus, camera IP Hikvision DS-2CD2732F-I poate filma inainte si dupa detectarea miscarii, adica poate filma cu cateva secunde inainte sa intre hotul in cadru (Pre-record si Post-record)
O alta functie de securitate este raportarea pe email in momentul in care sunt detectate incercari de login invalide.
As putea vorbi foarte mult despre aceasta minunata camera insa mai bine sa vizionati tutorialul, acesta contine mult mai multe detalii.
Daca in urma acestui tutorial sunteti interesat sa va jucati cu o camera IP, nu uitati ca am facut un ghid hardware despre achizitia unei camere de supraveghere in care gasiti o multime de informatii care v-ar putea ajuta.
Aaaa, inca ceva, in “Internetul Lucrurilor” (internet of things) camera IP a fost cam primul device, din pacate toata lumea este concentrata pe frigidere si cuptoare conectate la internet. OMG !


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (62)

  • eu nu stiu ... mi se pare ca are claritate numai de aproape pe pompieru ala ... in rest e in ceatza asa .. ori trebuie facuta din zoom ...
    asteptam si conectarea poe.
    multumim.

    • Datorita senzorului relativ mare si diafragmei mari (f1.2) profunzimea de camp (linia de focus) este destul de ingusta la distante mici. Cei care au folosit un aparat foto pe manual, stiu despre ce este vorba. Nu este un defect, este chiar ceva placut cateodata.
      Totul in focus este posibil doar cu senzori foarte mici si cu diafragma mica, de la f8 in sus.

  • Cristi nu ai plictisit. Nu te-ai gandit sa renunti la unitate? sa-ti iei sau sa-ti construiesti un all in on pc?

    • Sincer m-am gândit, la prima vedere este mai eficient din punt de vedere a spațiului economisit.
      Din pacate un all in one nu cred ca are un nivel de performanta atât de bun, si eu sunt obișnuit cu performanta.
      Laptopurile si pc-urile all in one au un nivel de performanta net inferior desktopului datorită constrângerilor de energie si mai ales termice.

      • Cei drept in carcase chiar mici e rau dar in ceva de genu Carcasa Antec ISK 600, nu mai e all in on dar ... :) sau alte genuri de carcase, am vazut placi de baza mini ITX chiar performante, ca idee dor ceva diferit de carcasele traditionale

  • as dori un tutorial despre - pe ce criterii ne alegem un inregistrator video de bord,multumim ca existati!!!

  • Salut! Am pus intrebarea si la contact dar nu am primit raspuns! Vreau ceva si sunt dispus sa platesc pentru asta. Pe voi va apreciez, printe multe altele, ca ne spuneti care sunt cele mai ieftine solutii. Vreau sa am un site sau pe pc-ul personal ceva pe care sa fac streaming din locatia A fara ip static(ca pe ustream, de exemplu) si sa pot accesa acel streaming din alta parte - locatia B - ca pe o sursa ip pentru a-l putea baga intr-un mixer video. V-as ruga sa imi dati cea mai ieftina solutie pe care o gasiti si apoi un pret pentru implementare si mentenanta, pret care daca imi va conveni o sa il platesc! Multumesc

    • La ce fel de streaming te referi, fișiere video, fișiere audio, evenimente live, radio?
      Fii mai explicit, sa stiu ce răspuns îți dau. Metodele de streaming sunt diferite. Idea e ca trebuie sa stii exact ce vrei si să-mi spui asta.

        • M-ai copleșit cu detaliile!
          De unde iei sursa video, ce hardware ai, ce metoda de streaming vrei (one to many, one-to-one), adica cați clienti vor vedea streamul sau streamurile.
          Deja ma simt ca un polițist care interoghează un suspect...
          Fii si tu mai generos cu detaliile, eu vreau sa te ajut, dar oarecare tu nu vrei.

          • Scuze, uitati toate detaliile. Eu am un modem 4G (nu se poate aloca ip static) de internet si un laptop. Prin intermediul unei placi de captura pe usb 3.0 (blackmagic Intensity Shuttle) captez o camera video in laptop. Vreau ca sa fac streaming cu acea sursa catre ceva, pe modelul ustream - de exemplu- catre un pc propriu cu ip static sau altceva, nu stiu, si apoi sa pot accesa acel streaming de la alt pc, ma gandesc la manycam sau splitcam pentru ca ele au posibilitatea de a folosi ca sursa video ip-streaming si le pot baga intr-un mixer video fara reclame. Pe scurt, vreau sa ma pot folosi de modemul 4G ca sa fac live catre un mixer video. Va multumesc pentru rabdare!

          • Daca sursa(imaginea camerei video) este văzută bine in sistem, poți folosi VLC media player. Poti folosi si flash streamer.
            Sa folosești un server pentru atata lucru nu merita. VLC sau Manycam merg bine pentru asta.
            Dar eu știam ca placile de captura sunt însoțite de softuri care îți permit sa faci ce vrei cu un flux live...verifica cd-ul placii de captura, poate scapi mai ușor.

  • as dori un tutorial sau ghid desprea achizitionearea monitoarelor led facut de tine in detaliu ai mai facut unul acum mult timp cand existau doar lcd ar fi frumos si o continoare ;D as dori si eu un led dar sunt foarte multe criteri de luat in calcul si multi nu stiu iar pretul nu este intot deauna calea usoara.[am auzit la uni ca monitorul meu reda un negru real altu ca eu am dimensiunea pixelului mai mica si etc ] scuzama pentru acest paragraf as fi recunascator pentru tutorial intotdeauna te-am ascultat ce este de luat in calcul.

    • O sa incep o serie de ghiduri de achiziție. Între timp s-au schimbat lucrurile in piață, avem rezoluții noi, 4k, mai noi chiar 5k (iMac). O sa începem in curand, prima oara despre monitoare.

        • TN, IPS sau PVA au ramas tot alea, singura diferență este ca producătorii fac mici modificari si vin cu denumiri noi care să-i ajute in vânzări.
          Noutatea este OLED-ul, care de fapt este o tehnologie mai veche si care pana acum nu a fost folosita la rezoluții mari din cauza costurilor.

          • da ma-m exprimat gresit ele sunt de mult timp ce vroiam sa zic ca acum au aparut pe piata inainte nu erau asa de cunoscute si difereau mult la caracteristici

  • Cristi aplicatia LagFix fuctioneaza pe nexus4 ?... si vreau sa stiu daca e necesar pentru nexus 4 aceasta aplicatie...

    • LagFix nu este utila pe dispozitivele ce au versiunea de Android 4.3 sau mai noua. Cu atat mai inutila este aceasta pe un device Nexus unde hardware-ul si software-ul se pupa perfect caci apartin aceluias producator

  • Am o intrebare pentru voi. Cum pot face un backup sistemului de operare de pe o tableta cu windows?

  • Salut!

    Cit de rezistenta este acceasta camera ip la descarcari electrice (fulgere), care afecteaza placile de retea, switch-uri la retelele care sunt pe cablu UTP sau FTP .

    • Niciun switch, router,placa rețea, camera ip, etc, nu rezista la un fulger.
      Avem nevoie de o componenta de sacrificiu. O sa fac eu in curând un tutorial in care voi prezenta ceva care sa ne protejeze de descărcarea electrica in rețeaua lan.
      Eu tocmai am pierdut:
      Un router D-link DIR 655
      Switch gigabit
      Placa rețea televizor Smart Panasonic.
      Fulgerul poate lovi oricând si trebuie sa fim pregatiti pentru asta.
      De multă vreme avem această problema in rețelele providerilor, dir ca niciodată nu se vorbește despre asta.

      • Chiar azi vroiam sa o montez, din păcate e un vânt foarte puternic afara si mi-e cam frica sa nu ma dea jos cu scara.
        Dupa ce o montez o sa va informez si o sa va spun cum am facut traseul de date si alimentare POE.

Related Post

This website uses cookies.