Filme, muzica si fotografii din PC sau telefon pe televizor fara cabluri, cu DLNA – tutorial video

Salut prieteni, astazi va voi explica ce inseamna DLNA si la ce foloseste, asta pentru ca multi dintre voi aveti probabil dispozitive certificate DLNA si/sau UPnP.
Conectarea dispozitivelor intre ele este o mare problema, uitati-va in spatele computerului vostru si veti prinde imediat ideea, daca wireless-ul s-ar putea aplica la toate ar fi minunat, imaginati-va un computer conectat doar la reteaua electrica si atat, restul vor fi conexiuni wireless, sisteme de sunet wireless (exista partial), monitor wireless, mouse si tastatura wireless (deja exista).
DLNA inseamna Digital Living Network Appliances, aceasta este o organizatie care a pus la punct un set de masuri ce trebuiesc respectate ca dispozitivele multimedia sa poata “vorbi” intre ele prin intermediul retelei comune la care sunt conectate (pe acelasi router), DLNA este mai mult o certificare aplicata dispozitivelor dar si unor softuri. Chiar si sistemul de operare Windows 7 este certificat DLNA, din Windows Media Player este un campion DLNA, (daca se solicita voi face un tutorial cu acesta).
UPnP inseamna Universal Plug And Play si este un set de protocoale ce permit dispozitivelor multimedia sau nu sa colaboreze neingradite, Utorrent sau BitComet sunt exemple de aplicatii UPnP, acestea isi pot crea drum prin hatisul de porturi fara a mai fie nevoie de port forwarding (daca UPnP este suportat si activat in router).
Sa revenim la DLNA, imaginati-va ca dispozitivele certificate DLNA din casa pot “vorbi” intre ele fara conexiune directa (hdmi, scart, vga), folosind doar conexiunea la retea, fie aceasta pe fir sau wireless. Nu avem nevoie de autentificare, pur si trimitem fisierele de la unul la altul incredibil de usor.
Ati vazut cat de dificil este sa urmaresti fotografiile de pe telefon pe televizor sau calculator, ai nevoie de cabluri, de drivere si de timp pentru transferul fisierelor, dar daca nu avem cabluri ?
Dupa cum veti vedea si-n tutorial, daca avem un televizor certificat DLNA si un telefon DLNA sau macar UPnP, putem urmari super confortabil filmele, fotografiile sau putem asculta muzica.
Pentru vizionarea continutului din telefon pe televizor nu trebuie nici macar sa umblam la telefon, pornim un server DLNA din telefon (in cazul Samsung este aplicatia AllShare) si dupa aceea facem totul din telecomanda televizorului, da pentru ca DLNA nu este un simplu protocol de comunicatie, acesta este mult mai complex.
Chiar si dintr-un PC putem prelua fisierele, conditia ar fi ca acele fisiere sa fie in libraria Windows Madia Player-ului sau sa fie pornit un server ca Samsung AllShare.
Cel mai bine este ca utilizatorul nu trebuie sa aiba cunostinte avansate in domeniul retelelor, are nevoie doar de dispozitive certificate DLNA.
Atentie:
Daca va achitionati un televizor sau un smartphone nou, aveti grija sa fie certificat DLNA sau macar sa “stie” UPnP, de obicei ultimele modele de la Samsung, LG, Philips, Sony sau Panasonic sunt capabile DLNA. Chiar si smartphone-urile de ultima generatie se pot descurca cu UPnP si/sau DLNA.

………………………………..

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 700 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.
Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (48)

    • cristian:
      In ce tara e fabricat telefonul tau Galaxy Note?

      Va rog sa va limitati la subiectul tutorialului sau macar la subiecte apropiate, comentariile de genul asta vor fi sterse de acum inainte.

  • Buna Cristi! Foarte interesant,multumesc Am descarcat softul AllShare pt Pc folosind link-ul de mai sus. Posed un tel Samsung GT-C6712 dual sim fabricat in China 2011, pe care l-am cumparat anul trecut si nu are AllShare. Merge si pe mobil softul pt PC? Multumesc frumos!

    • Ionutz:
      As vrea sa stiu cum sa fac PC-ul meu cu Windows 7 DLNA.

      Daca ai Windows 7 poti folosi Windows Media Player sau mai simplu citeste comentariile de mai sus, am dat un link spre aplicatia Samsung AllShare.

  • Revin: Buna Cristi! Foarte interesant,multumesc Am descarcat softul AllShare pt Pc folosind link-ul de mai sus. Posed un tel Samsung GT-C6712 dual sim fabricat in China 2011, pe care l-am cumparat anul trecut si nu are AllShare. Merge si pe mobil softul pt PC? Multumesc frumos!

    • George:
      Revin: Buna Cristi! Foarte interesant,multumesc Am descarcat softul AllShare pt Pc folosind link-ul de mai sus. Posed un tel Samsung GT-C6712 dual sim fabricat in China 2011, pe care l-am cumparat anul trecut si nu are AllShare. Merge si pe mobil softul pt PC? Multumesc frumos!

      Nu poti instala softuri pentru PC pe telefoane, fie ele si telefoane Windows Phone.
      Telefonul tau nu este un smartphone, dar poate Samsung iti ofera ceva aplicatii pentru telefonul tau, nu am de unde sa stiu pentru ca nu am avut de a face cu asa ceva.
      Pe Android sau ios este simplu, este un loc in care se gasesc tot felul de softuri, pe Android este Market iar pe iOS este App Store.

  • salut domnu cristi si mii de felicitari pentru tutoriale.
    cind deschid programu pe pc nu-mi apare numele telefonului , acolo la DISPOZITIV PARTAJAT CONECTAT dedesupt imi apare NICI UN DISPOZITIV ...DECE ???
    cind inchid programu acolo jos in bara tot imi apare dar cind dau sa vad o poza din telefon nu-mi gaseste nici un dispozitiv pe tel , care e problema ??

  • Mia placut tutorialul facut dar ,am o intrebare:cum pot sa fac un transfer de date(foto,muzica.imagini)de la un tlf.la un PC sau invers fara cablu de date sau este facut si nu gasesc eu.Va multumesc anticipat

Related Post

This website uses cookies.