Dicteaza calculatorului in limba romana chiar si cu diacritice

In aceasta tutorial voi prezenta aplicaţia Dictation care ne ajuta sa dictam calculatorului in limba romana, ideal pentru lenesi. Aceasta a fost dezvoltată de către un developer indian care a făcut o treabă foarte bună, acesta a folosit de motorul de recunoaşterea vocală din google ca sa fac o aplicaţie foarte bună compatibila cu browser-ul Google Chrome.
Uşurinţa cu care poate fi folosit această aplicaţie este incredibila, nu trebuie decat sa apasam butonul start listening iar dupa aceea sa vorbim iar aplicatia se apuca de scris, singura conditie ar fi sa pronuntam cuvintele bine şi să avem răbdare, să nu ne grăbim pentru ca aplicaţia să poată recunoaste foarte bine termenii in limba romana, pentru ca stim cu totii, limba romana este o limba destul de dificila, mai ales pentru o entitate cu inteligenta artificiala.
Setarile in aceasta aplicatie sunt aproape inutile, la dictarea in limba engleza avem cateva comenzi pe care le putem folosi:
1. “New Sentence” , ne incheie propozitia curenta, pune punct si incepe o noua propozitie, bineinteles cu litera mare.
2. “New Paragraph”, incheie propozitia, pune punct si incepe un nou paragraf, bineinteles cu litera mare.
3. “Stop Listening”, opreste dictarea, practic aplicatia nu mai asculta.
Din pacate cele trei comenzi de mai sus sunt valabile doar atunci cand folosim dictarea in limba engleza. Sa speram ca in curand se vor introduce niste comenzi vocale mai neutre, adica sa functioneze indiferent de limba folosita la dictare.
Din partea noastră aplicaţia dictation are nota 10 chiar dacă iniţial in tutorial i-am dat nota 9,9 acum sunt convinsă că merită nota 10.
Trebuie sa va spun ca acest textul acesta a fost înregistrat cu ajutorul aplicaţiei dictation, eu nu am facut decat sa aduc mici corectii sa puna virgulă sa schimb paragrafe şi să corectez unele cuvinte , restul a fost facut de aplicaţia dictation.
Acum am si secretara artificiala…
Dictation – pentru Google Chrome


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (72)

  • Cand am vazut tutorialu7l nu mi-a venit sa cred cat de bine ti-a mers dictarea, am crezut ca mie nu-mi va merge. Am incercat si din prima mi-a recunoscut dictarea, am dictat cam 3 randuri si nu am gasit decat o gresala. Nota 10 pentru aplicatie, nici nu ma gandeam ca vreodata limba rommana va fi recunoscuta asa de bine.
    Multumesc videotutorial.ro faceti o treaba foarte buna pentru noi

  • PaulV:
    Cand am vazut tutorialu7l nu mi-a venit sa cred cat de bine ti-a mers dictarea, am crezut ca mie nu-mi va merge. Am incercat si din prima mi-a recunoscut dictarea, am dictat cam 3 randuri si nu am gasit decat o gresala. Nota 10 pentru aplicatie, nici nu ma gandeam ca vreodata limba rommana va fi recunoscuta asa de bine.
    Multumesc videotutorial.ro faceti o treaba foarte buna pentru noi

    Inainte de tutorial am zis ca ar fi bine sa fac cateva teste, sa nu ma fac de ras. La fiecare test dictarea era recunoscuta perfect, cand am vazut si diacritice, pe langa voice to text, am zic ca aplicatia este de-a dreptul SF.
    Visul oricarui lenes de cariera...

  • Salut,

    Eu folosesc Dragon NaturallySpeaking, care nu are implementata limba romana. Aplicatia asta mi se pare grozava, numai ca mie mi-a luat engleza ca default, iar cand vorbesc in romana imi scrie tot in engleza. Ai spus ca recunoaste automat limba. A facut-o, pentru ca am vorbit in engleza. Dar cum fac sa imi recunoasca romana? Ca automat nu o face... L-am sters si l-am instalat din nou... Tot asa se comporta.

    Incearca si tu asa: vorbeste in engleza, dupa care incearca in romana. Sau invers...

  • Un alt tool foarte important pentru dicatarea in limba romana se gaseste si pe iPhone, facut de cei de la Dragon.

    Aplicatia respectiva recunoaste si comenzi de genul punct, virgula, paragraf, etc/

  • Foarte tare,e chiar de ajutor l-am incercat dar trebuie sa vorbesti foarte clar.
    Tot asa! :D

  • Claudiu B:
    Salut,

    Eu folosesc Dragon NaturallySpeaking, care nu are implementata limba romana. Aplicatia asta mi se pare grozava, numai ca mie mi-a luat engleza ca default, iar cand vorbesc in romana imi scrie tot in engleza. Ai spus ca recunoaste automat limba. A facut-o, pentru ca am vorbit in engleza. Dar cum fac sa imi recunoasca romana? Ca automat nu o face… L-am sters si l-am instalat din nou… Tot asa se comporta.

    Incearca si tu asa: vorbeste in engleza, dupa care incearca in romana. Sau invers…

    Chiar acum am incercat pe aplicatia Dictation, merge si in romana si in engleza in acelasi timp, poti sa-i dictezi jumatate de propozitie in romana iar cealalta jumatate in engleza.
    E super tare.

  • Marius Agavriloaie: Un alt tool foarte important pentru dicatarea in limba romana se gaseste si pe iPhone, facut de cei de la Dragon.Aplicatia respectiva recunoaste si comenzi de genul punct, virgula, paragraf, etc/

    Cam ce acuratete are?

  • Claudiu B: Cam ce acuratete are?

    Cred ca nu putem vorbi de acuratete in cazul acestor aplicatii. Sunt multe variabile in joc, de exemplu conteaza: ce microfon ai, daca este zgomot pe langa tine, cat de bine pronunti, etc.
    Depinde de la persoana la persoana.
    Mie acum mi-a recunoscut toate cuvintele foarte bine insa insa daca beau vreo 2 beri nu stiu care va fi rezultatul...

  • Cristian Cismaru: Chiar acum am incercat pe aplicatia Dictation, merge si in romana si in engleza in acelasi timp, poti sa-i dictezi jumatate de propozitie in romana iar cealalta jumatate in engleza.E super tare.

    La mine merge doar engleza. Nu romana, nu franceza, nu rusa, nu spaniola. Cred ca fac vreun AVC. Am nevoie ca de aer de softul asta. Eu folosesc Dragon NaturallySpeaking (sunt paralizat), dar nu are si limba romana. Hai sa vorbim putin pe Skype. Id-ul meu este claudiu.bita

Related Post

This website uses cookies.