Deep Cool S40 review, cooler silentios si ieftin

Salut prieteni, astazi m-am hotarat sa fac unitatea centrala a PC-ului cat mai silentioasa. Pentru asta voi folosi Deep Cool Gammaxx S40, un cooler pentru procesor care este ieftin si foarte silentios, in plus este si usor de montat, lucru important pentru cei fara prea multa experienta.
Coolerul stock de la Intel sau AMD este destul de bun, din pacate aceste coolere fac mult zgomot, lucru destul de neplacut cand iti petreci mult timp la PC.
Am ales coolerul Deep Cool S40 pentru ca este ieftin, silentios si usor de montat/demontat. De multe ori montarea si demontarea PC-ului este foarte importanta, cel utin pentru mine asa este. Am o carcasa Antec in care sursa se monteaza sus, si nu poti monta/demonta sursa fara sa scoti coolerul (daca este mare). Deci pentru mine este important sa pot demonta usor coolerul in caz ca vreau sa scot sursa sau pur si simplu vreu sa-l folosesc in alta unitate.
Cat de bun este Deep Coole Gammaxx S40 ?
In prima faza nu ma asteptam la prea mult de la el, din fericire acesta raceste mai bine procesorul decat coolerul stock si face asta mult mai silentios.
In testul de incarcare am folosit Prime95 si CoreTemp pentru citirea temperaturilor.

Coolerul Intel stock:

Dupa 20 de minute de Prime95
Temperatura maxima = 87 grade Celsius
Presiune sonora = 22 db
…………

Coolerul Deep Cool S40

Dupa 30 de minute de Prime95
Temperatura maxima = 73 grade Celsius
Presiunea sonora = 16 db

…………

Temperatura incapere = 22 grade Celsius
Presiune sonora incapere = 14 db
Trebuie sus ca acest program de stress utilizeaza procesorul foarte intens, lucru pe care niciun soft nu-l va face vreodata. Prime95 exagereaza folosirea procesorului, in mod normal nu veti atinge niciodata temperaturile astea folosind programe normale.
Rezultatele sunt clare, Deep Cool S40 este un cooler eficient, ieftin, silentios si usor de montat.
Daca aveti de gand sa faceti overclock “extrem”, acest cooler nu va va ajuta foarte mult. La overclock light coolerul face fata cu brio.
Unde gasesc cooler pentru procesor?
Cooler Thermaltake Contac 21 compatibil Intel/AMD (acelasi cooler mai ieftin)
Colerul din tutorial (voucher de reducere I1I7YG41)



Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. Foarte tare,apropo vreau sa faceti un videotutorial cu yahoo messenger 12 pentru ca la multe sisteme de operare nu merge de exemplu la windows xp sp2 nu merge pot sa-l instalez,pot sal rulez dar cand vreau sa vorbesc cu o persoana nu pot ca imi dispare de tot programul pe windows 7 parca merge nu mai stiu pe vista nu am incercat dar pe xp sigur nu merge . Multumesc! 🙂

  2. multumesc, bine de stiut.

  3. Heat pipe pentru coolere este o teava cu canale capilare longitudinale sau captusita la interior cu un strat de oxid spongios care are rol de canal capilar. Intre zona de evaporare si cea de racire se stabileste o diferenta de presiune si indiferent de pozitia tevii, lichidul se transfera impotriva gravitatiei prin capilare din zona de presiune mare (cu vapori saturati, in zona de racire) spre zona de presiune mica (cu vapori nesaturati, in zona calda de evaporare). Acest circuit este posibil si pentru faptul ca in teava este un vid relativ inaintat care permite evaporarea la temperaturi mici ale agentului termic ( acetona, alcool, etanol etc) si diferenta de temperatura intre evaporare si condensare permite transferul entalpic al caldurii la valori sub 40-50 grade Celsius. Astfel se explica lucrul in orice pozitie al cooler-ului, capilaritatea si diferenta de presiune.

  4. salut baieti
    am avut si eu un procesor care se incingea fara motiv, mai ales ca era si intel
    eu am avut mai multe “experiente “in trecut si ajunsesem la concluzia ca numai cele amd se incing (uite ca nu e asa)
    stiti cu totii ca inainte procesoarele erau cu pastila de siliciu descoperita fara protectia aia de metal , si inca
    mai sunt pe laptop -uri
    si cum spuneam am schimbat cooler-ul ; pasta termoconductoare dar degeaba statea numai in 70 de grade ; pana la urma l am schimbat si ce sa vezi si asta nou tot la fel facea
    apoi l- am demontat l-am curatat si am pus cooler-ul fara pasta termoconductoare adica fier pe fier
    si surpriza sta numai in 38 – 40 de grade (asta a mers la mine , asta nu inseamna ca la toti poate sa fie asa )

    • Eliminand pasta conductore este o surpriza pt mine sa mai mearga si uite totu-si, inseamna ca la inceput pasta se solidificase si avea rolul de a izola, dupa aceea ai aplicat tu si nu ai aplicato bine sau pasta fiind de foarte proasta. Totu-si daca ingineri de la fabricile de procesoare sau cei de la fabricile de ventilatore recomanda pasta termoconductore inseamna ca o recomanda pentru ceva,(totu-si sunt ingineri).

      • pasta termoconductoare este pentru imperfectiuni (parerea mea) si nimic mai mult cand e vorba de procesoarele care au protectie de metal
        cand e vorba de procesoarele care au pastila de siliciu descoperita da trebuie aplicata neaparat pentru ca pastila nu este finisata dreapta (si nu e de metal) dar trebuie aplicat un strat subtire astfel incat dupa montarea cooler-ului sa nu curga pe margini ca asa nu am facut nimic ba mai mult e mai rau dupa cum am spus mai sus

  5. eu credca daca e un pc de generatie mai noua gen 2012 2014 are inclus un asemena cooler din fabrica pt ca majoritatea biosurilor sau mai nou UEFI au optiunea sa setezi din el cum sa merga cooleru ventilatoarele etc. si inb plus cam pun accent sa fie cat mai silentioase. si din bios sau UEFI avem de ex silentios pt perfomanta full sau costum. oricum tutorialu e util ca am un pc mai vechi si ii trebuia cooler nou.

  6. Salut, pot sa pun un sd card de 64 daca tableta suporta 32? Tablets este cu windows 8.1 full ca pe desktop. Multumesc!

  7. Între procesor si cooler, datorita abaterilor de planeitate si a rugozitatii celor doua suprafete, exista o zona de contact direct intre cele doua medii solide care reprezinta un procent destul de scazut raportat la toata suprafata de contact. În zona de contact direct intre metale caldura este transmisa prin conductie si este modul cel mai eficient. Pe restul suprafetei unde nu avem contact direct intre cele doua suprafete metalice exista aer care se incalzeste de la mediul cald si transmite prin convectie caldura celuilalt corp metalic. Deoarece aerul este mai putin dens contine mult mai putine molecule in contact cu suprafetele metalice si transmite mai putin eficient caldura de la o suprafata la cealalta. Umplerea acestor goluri cu substanta mai densa si care are conductivitate termica cat mai mare face ca fenomenul de convectie termica sa fie eficientizat. Daca substanta contine pulberi metalice convectia termica nu se transforma in conductie termica dar se eficientizeaza si mai mult. Ideal este ca pasta termoconductoare sa fie cat mai densa si cat mai subtire sa nu devina o bariera termica (mercurul e perfect, dar, extrem de toxic).

  8. Cum obtinem pasta termoconductoare de calitate.
    Luam o bucata de sticla pe care o zgâriem cu un smirghel. Curatam bine suprafata sticlei. Punem o picatura sau doua de: glicerina, vaselina curata, crema de maini sau alta substanta vascoasa dar nu lipicioasa pe suprafata rugoasa a sticlei.
    Frecam energic si cu rabdare de suprafata sticlei, prin picatura de lichid, o cruciulita de argint astfel incat pulberea fina de argint sa fie inglobata in fluidul vascos. Când transluciditatea fluidului dispare si vascozitatea se mareste fara a-si pierde fluiditatea pasta este gata.
    Întindem pe suprafetele de contact ale procesorului si a coolerului un strat foarte fin de pasta. Fixam coolerul corespunzator si-l miscam circular pe procesor ca si cum l-am freca pentru a se realiza contactul dintre suprafete cat mai bine si a avea un strat intermediar de contact cat mai mic.
    In loc de argint putem utiliza aluminiu sau cupru, care in vaselina nu va oxida.

    • Lucian, multumesc foarte frumos pentru aceasta idee cu pasta termoconductoare. Nu m-as fi gandit la asta, inteleg ca esti specialist si te ocupi cu asa ceva. Am destule probleme cu temperatura unui Procesor AMD, am schimbat N radiatoare si N cooler-e insa fara prea multe rezultate benefice. Calculatorul este unul secundat, pe care sta sotia mea si se mai joaca pe internet/facebook. Deci n-as vrea prea multe investitii pentru el, gen un nou radiator cu cooler. Am o pasta termoconductoare la seringa, destul de ieftina, cred ca vreo 13 lei, este de culoare alba, tocmai ca am si o verigheta veche de 14k care este rupta, deci nu o folosesc, ar fi si mai bun daca as folosi-o in locul argintului? Va trebui sa iau mult din ea? N-ar fi problema de gramajul care-l folosesc, doar ca schimb pasta odata la 6 luni…ma gandesc sa o folosesc si pentru laptop si pentru unitatea principala. Multumesc, astept raspuns. Multumesc si tie Cristi.

      • Sfatul meu este sa nu strici verigheta, este păcat.
        Folosește pasta așa cum este.
        Diferenta intre cea mai buna si cea mai proasta pasta este de 2-3 grade maxim in situații limita.

        • Corect, nu se merita! Utilizarea argintului, sau a altui metal nobil, nu se justifica pentru faptul ca are o conductie termica semnimificativ mai ridicata decat alte metale. Pilitura metalica din fluid are rol de accelerator al transferului termic prin fluid, acest rol este diminuat la alte metale pentru ca in jurul grauntelui metalic se formeaza o bariera, stratul de oxid. Un alt rol benefic al argintului este faptul ca e un metal destul de moale si se muleaza in spatiul dintre cooler si procesor.
          Utilizarea cuprului cu vaselina poate da aceleasi satisfactii ca si argintul cu un liant de firma.
          Foarte important este ca intre cele doua suprafete de transfer termic sa avem foarte putina pasta, astfel incat sa existe zone de contact metalic intre cooler si procesor. Stratul cat mai fin cu pulbere metalica poate mari semnificativ zona de transfer prin conductie, adica numai prin metal, particulele metalice facand punti de transfer eficient intre cele doua suprafete in contact.
          Ca un sfat, stratul de pasta cat mai fin, dar care umple toate golurile se obtine printr-o fixare cat mai trainica si echilibrata in plan a coolerului pe procesor.

    • Salut. Am incercat aceasta solutie si pot spune ca merge perfect. Eficienta mai buna decat pasta standard de pe coolerele intel (i5 2500, 3.3gHz, in cazul meu). Am hotarat sa incerc pasta homemade dupa 3-4 ani de folosire a sistemului, la care nu am umblat pana acum. Ajunsesem la temperaturi de 60 grade in idle si 85 – 90 in load. Acum am in load 60 grade si 30 in idle. Multumesc foarte mult pentru sugestie!

  9. MULTUMESC CRISTI PT. COMENTARIILE TALE .SUNT SARIT DE 60 [ani] DAR MI–AI DESCHIS MINTEA IN DOMENIUL ASTA CU MULTE CHESTII–
    SA FI SANATOS CAT TRAIESTI TOT INVETI

Speak Your Mind

*