Cum verificăm bateriile descărcate fără aparate

Bateriile sunt nelipsite din viata noastră. De la ceasuri, pana la mașini cu telecomanda sau blitz-uri, toate aparatele au nevoie de energie, pe care o extragem din banalele baterii.
Problema intervine atunci când, avem prin casa atâtea baterii, ca nu mai știm care este încărcata și care este descărcata.
Multimetrul este unealta care ne ajuta ca vedem cat de încărcata este o baterie. Din păcate, nu toata lumea are multimetru, sau nu toată lumea are chef sa-l caute/folosească, doar pentru a verifica bateriile.
Metoda cea mai rapida de depistare a bateriilor descărcate, consta in “lovirea ușoara a acestora pe masa” si observarea reactiei. Acesta metoda de verificare a bateriilor chiar funcționează, și nu este vreo născocire.

Cum verificăm bateriile descărcate fără aparate

Cum verificam bateriile descărcate ?
Pe o suprafața draptă, solida și stabila, de la 5 cm, scăpam ușor bateria, într-un mod controlat. Dacă bateria sare ușor, înseamna ca este descărcata, sau folosita pentru o perioada mai lunga. Bateriile încărcate, nu au comportamentul acesta, când sunt lovite ușor de masa. Bateriile încărcare, parca se lipesc de masa, nu sar deloc.
Observație interesanta!
Dacă folosiți aceasta metoda de verificare a bateriilor descărcate mai mult timp, va veți da seama care baterii sunt mai descărcate decât altele; Pentru ca, nu toate bateriile sar la fel.
Este posibil sa in baterie sa mai fie ceva energie, dar insuficienta pentru electronice serioase.
Cum funcționează metoda de verificare a bateriilor?
Bateriile sunt formate din trei componente principale, printre altele. Avem Anodul, Catodul și Electrolitul, care, în cazul bateriilor alcaline, este o baza (alcalina) de consistenta unui gel. Când bateria este folosita, se produce reacția chimica, care produce curent. Reacția asta chimica, transforma electrolitul, din gel, într-o masa solida, cristalizata. De aceea bateriile consumate, sau aproape consumate, sunt mai săltărețe.

Tutorial video – Cum verificăm bateriile descărcate fără aparate



Tutoriale similare


Despre Cristian Cismaru

Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi.
Invat ca sa va invat !

Comments

  1. dar aveti grija daca taiti sa nu cumva sa bagati in apa bateria taiata. ca va exploda destul de violent. si aveti grija cum si unde taiati ca din cauza umezelii poate exploda. pt ca acel gel de care zice cristi reactioneza foarte violent in contact cu apa. daca vreti sa faci experiment sa faca poc facetil afara dar nu va sfatuiesc pt ca poate sarii in ochi sau sa loveasca pe cineva. si chiar cand e descarcata poate exploda ca mai raman urme de gel. plus aveti grija ca e foarte toxica si pote contine mercur pe langa alte metale grele

  2. salut. un videotutorial linux cu instalare si setare server de mail personal se poate ? am server web si tin o pagina “www.nume.ro” . acum as vrea sa am si mail personal “[email protected]” . nu prea am incredere in hosting gratis sau platit …daca tot am un server linux as tine la mine.
    daca nu aveti timp voi sau aveti alte motive o indrumare cat mai explicita pe internet pentru un incepator in servere de mail pe linux ? am cautat eu da imi da cu virgula. nu zice nici unu de la cap la coada exact cum se face .

    • Sfatul meu ar fi sa platesti pentru hosting. Gasesti si la 1 dolar pe luna, si vei avea o gramada de instrumente la dispozitie.
      Serverul tinut acasa este cea mai prosta idee. In primul rand o sa ai zgomot non stop. Providerii de net, nu prea sunt de acord cu serverele acasa, si cateodata blocheaza porturile 25, 21, 22. Curent vei consuma mai mult de 1 dolar pe luna. Problemele care vor aparea in timp, iti vor consuma energia si te vor tine din treaba.
      Serverul email tinut acasa poate fi vazut ca si sursa de spam; Iar daca se intampla asta, serverul tau va deveni inutil.
      Serios; Nu recomand!

      • da cristi stiu, ai dreptate. am gasit cu 6 euro / luna hosting full options. as vrea eu sa stiu cum se face un server de mail pe linux si ma gandeam ca nu sunt singurul care vrea. portul inchis a fost 25 pentru care am facut cerere de deblocare si l-am inchis eu din server sa nu fac spam din greasela , pana reusesc ceva concret cu serverul mail. sunt multe firme care au server linux cu : server web , mail , ftp ….. nu cred ca e foarte greu da inca nu am gasit informatia concreta.

        • Salut 🙂
          Sper sa fiu de folos.
          Server poti sa faci acasa destul de simplu, daca ai deja nume.domeniu, banuiesc ca ai rezolvat deja DNS-ul dinamic, astfel incat nume.ro intotdeauna arata catre IP-ul tau dinamic.
          Pentru a face un server, cauta un tutorial despre instalare: postfix + dovecot + spamassassin + clamav + mysql (optional, dar e mai usor de gestinat userii) este o combinatie destul de buna. Detin asa ceva de ani de zile, merge fara probleme.

          • Salut . multumesc pentru sfat . am reușit eu ceva. Numai ca trimit mail ajunge la destinație da nu merge invers. Eu nu pot primi mail. Nici măcar în spam . cred ca mai e ceva de setat pe la rotld sau în serverul meu dns . nu știu…
            Mai am de învățat …

  3. Salut Cristi
    Ar fi interesant unul sau mai multe tutoriale despre computerul auto ECU ,care sa cuprinda si programe de scriere si stergere de instructiuni

  4. Salut.Am intrat pe ” https://videotutorial.ro/cum-se-face-un-website-partea-2-site-complet-realizat-de-la-0-in-html-css-cu-galerie-de-imagini-tutorial-video/” sa vad tutorialul si i-mi apare ” couldn’t load plugin”.De ce nu pot sa il vad?

    • Pentru vizionarea acelui tutorial, ai nevoie de flash player. Probabil nu ai flash player, nu-i instalat corect sau folosești plugin-uri care blochează flash-ul sau scripturile.
      Eu la incercat de pe diferite browsere cu Flash Player si merge bine.

  5. multumesc, foarte util!

  6. Va salut si va doresc un an nou cu sanatate tuturor ,nu in ultimul rind,celor de la Videotutorial.ro
    Va rog sa ma ajutati si pe mine la o problema care nu i-i dau de cap.
    Am un acer aspire one mic si nu pot sa instalz windows xp.Precizez ca inainte cind lam cumparat nou,a fost instalat xp pe el,dar dupa un timp am instalat windows 7.Acum se misca greu si mam gindit ca daca revin la xp o sa se miste mai bine.Si ma precizez ca nu booteaza de pe stic.Ce por face? Va multumesc din suflet.

    • Si eu am un acer cu 10″ diag. procesor Intel Atom, win xp venit din fabrica. I-am pus win 7 starter si merge bine nu foarte bine. Din BIOS se seteaza secventa de bootare. Pt bootare de pe orice, cauta in google plop
      La multi ani cu sanatate!

    • Vasile singura varianta pentru tine sa instalezi XP pe netbook e sa-ti cumperi un dvd extern pe usb…150 lei bagi cd-u cu xp in dvd-u extern conectezi la portul usb..selectezi sa buteze de pe dvdu-l extern..in BIOS verifici porturile sata sa fie pe IDE nu pe AHCI altfel nu o sa mearga dai F10 sa salveze Bios-u setarile si urmezi pasi de instalare.
      Un an nou fericit.

  7. Salut Cristi , recent mi-am prajit aparatul de masura , din graba l-am bagat in priza fara al da de pe dioda pe alternativ si i sa topit cablajul : am vazut la tine in tutorial un aparat de masura si asi dori sa stiu la ce pret este si daca merita sa-mi achizitionez si eu unul . Multam

    • Sincer, nici nu mai stiu cum a ajuns aparatul asta de masura la mine. Cred ca-l am de la cumnatul meu.
      Nu cred ca este mare scula de multimetru, dar iti faci treaba cu el.
      Gasesti aparate de genul asta prin magazine de specialitate sau pe ebay sau amazon.

  8. La multi ani videotutorial.ro si sanatate si sa vi se indeplineasca toate dorintele si in 2016

  9. Te-ai uitat la QI? 🙂

  10. Ctisti am o rugaminte care nu tine de subiectul acestui tutorial.In vara trecuta s-a lansat pe piata un telefon cu android pentru posibilitatile celor care dispun de un buget redus… Allviev A5_Easy.Se poate face un tutorial pentru root la acest dispozitiv?Softul este android 5.1 Lollipop.

  11. Esti tare Cristi, ca de regula.

  12. Salutare, nu s-ar putea crea un forum al acestei pagini sa zicem forum.videotutoriale.ro in care sa se discute tot felul de chestii, ca sa nu gasim in comentarii la tutoriale despre baterii intrebari despre instalarea win xp. Presupun ca site-ul are destui vizitatori si cei ce au probleme si ar avea nevoie de ajutor ar putea sa il gaseasca apoi. Cu siguranta s-ar gasi si voluntari pentru putina moderare pebtru ca echipa videotutorial sa se poata axa pe ocupatia lor de baza. Sper ca ideea de forum sa va convina si mai ales sa fie fezabila. Numai bine.

  13. Eu pana acum le testam altfel. Bagam un deget in gura pentru a il umezi si il puneam la polul minus al bateriei apoi atingeam cu limba polul plus al bateriei. Daca ma curenta, inseamna ca nu erau descarcate :))

  14. mariuszmeu a zis

    am niste acumulatori panasonic eneloop 2500mAh si un set din 6 (a cate 4 bucati) se descarca mai repede. am incercat sa nu le amestec intre ele ,asa ca acel set nu stiu care este problema : un acumulator prost sau mai multi . probelma e ca sunt inca in garantie la F64 , dar daca le trimit nu rezolv nimic .

Speak Your Mind

*