Cum se partitioneaza corect si cum se instaleaza Ubuntu Linux in dual boot cu Windows XP – tutorial video

Acum cateva zile va prezentam cum se instaleaza Ubuntu Linux cu Wubi fara a modifica Windowsul insa am vazut ca dorinta multora dintre voi este sa-l instaleze in dual bot, insa de data asta de-adevaratelea si nu prin Wubi.
Iata ca a venit si aceasta zi, partitionarea si instalarea lui Ubuntu Linux este extrem de simpla tot ce va trebuie dumneavoastra pentru a reusi sa puneti Ubuntu de-a binelea in dual boot cu Windows este sa fiti foarte atenti la acest tutorial. Ideal ar fi pentru cei dintre dumneavoastra care isi permit, sa aiba 2 harduri iar pe unul din ele sa-l dedicati in totalitate Ubuntului. Daca aveti 2 harduri decuplati hardul pe care deja aveti windows XP, Vista sau Windows 7, nu il scoateti din unitate ci pur si simplu trageti cu grija mufa de alimentare si conectorul care il leaga de placa de baza, si lasati conectat la placa de baza si sursa doar hardul care vreti sa il dedicati sistemului de operare Ubuntu Linux. Va duceti si descarcati o imagine ISO cu Ubuntu de pe siteul oficial al celor de la Ubuntu Romania http://www.ubuntu.ro faceti un cd bootabil cu acea imagine ISO. Daca nu stiti cum sa ardeti un CD Bootabil colegul meu Cristi a prezentat in mai multe tutoriale cu diferite softuri de ars cum puteti face acest lucu. Screti in casuta “cauta pe videotutorial.ro…” aflata in dreapta sus a siteului: “CDBurnerXP” (soft gratuit de ars cd-uri) sau “Nero” sau “ImgBurn” (soft gratuit de ars cd-uri) sau “cum se face un cd bootabil” sau doar “Cd Bootabil”, apasati enter si veti gasi tutorialele.
Presupunand ca ati facut toti pasii de mai sus, nu ne mai ramane decat sa bagam cd-ul bootabil ce contine o imagine ISO cu Ubuntu Linux in unitate, setam din BIOS ca sistemul sa faca bootarea prima data de pe CD-ROM (doar in cazul in care nu aveti deja setat acest lucru) sau apasati tasta pentru meniul rapid de boot (suportat doar de cateva placi de baza, spre exemplu la placile Gigabyte apasati tasta F12 navigati cu sagetile “sus” – “jos” CD-ROM apasati Enter si sistemul va boota de pe CD)
Daca nu aveti meniu de boot rapid si nu stiti cum sa setati din BIOS ca sistemul vostru sa inceapa prima data bootarea de pe CD colegul meu Cristi a facut un tutorial in care a explicat BIOS-ul printre care si acest lucru. Pentru a gasi tutorialul tastam in casuta “cauta pe videotutorial.ro…” situata in dreapta sus: “cateva explicatii sumare despre BIOS” apasati Enter si veti gasi tutorialul.
Acum ca totul este pregatit restul pasilor sunt simpli si sunt prezentati foarte pe larg in tutorialul video de mai jos. Puteti instala Ubuntu Linux in dual boot cu windows si fara sa decuplati hardul cu windows insa in timp cand veti dori sa scapati de Linux o sa aveti “probleme” in sensul ca meniul GRUB va “incaleca” boot managerul windows si chiar daca veti formata hardul unde este instalat Linux GRUB-ul linuxului va ramane pe partitia primara de pe hardul Master (hardul pe care se afla Windows) si astfel cand veti dori sa intrati in windows este foarte posibil sa va gasiti in imposibilitatea de a mai boota in windows. In cazul in care nu aveti 2 harduri nu aveti ce sa faceti decat sa puneti Ubuntu Linux pe acelasi hard cu windows insa pe o alta partitie si nu aveti cum sa impiedicati ca GRUBU-ul de Linux sa fie pe C (partitia cu windows) insa daca aveti 2 harduri aveti aceasta posibilitate sa faceti astfel incat cele 2 sisteme de operare sa nu stie unul de altul si sa nu aveti nici un fel de problema prin simplu fapt ca decuplati hardul cu Windows pe timpul instalarii Linuxului iar apoi evident dupa ce ati instalat Ubuntu puteti cupla la loc hardul cu Windows. O alta mentiune asupra acestei metode de a instala ubuntu Linux pe alt hard si a decupla pe timpu instalarii pe cel cu windows este ca atunci cand veti dori sa intrati in Ubuntu va trebui sa intrati in BIOS si la Boot Prioriti sa setati de pe ce hard sa se faca bootarea.

In concluzie: Daca alegeti sa instalati Ubuntu pe acelasi hard insa pe o alta partitie sau pe alt hard insa fara sa decuplati hardul cu windows pe timpul instalarii lui Ubuntu, veti putea schimba intre cele 2 sisteme de operare printr-un simplu restart. Iar daca alegeti sa instalati Ubuntu pe un alt hard si sa decuplati hardul cu windows pe timpul instalarii lui Ubuntu, ca sa accesati Ubuntu va trebui sa intrati mereu in BIOS si sa schimbati prioritatile de boot intre cele 2 harduri.

Dar haideti mai bine sa privim impreuna tutorialul.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !

Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..landpc.wordpress.com

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (86)

  • puteti lua cei care aveti rds si versiunea 9.10 si conectarea la net se face simplu fara grafica,intrati in terminal si tastati comanda ( sudo pppoeconf), foarte simplu

  • Sal...

    As vrea sa stiu si eu ce Thema folosesti pe XP Adrian...Thema aceea neagra.

    Multumesc anticipat

  • Si eu am patit o chestie de genul acesta, in sensul ca mi-au disparut toate partitiile. Initial am setat partitia ext 3 si swap, dupa care ubuntu parea ca incepe sa formateze ce era de formatat, insa mi-a dat o eroare. Dupa ce am repornit calculatorul am primit mesajul "Disk boot failure". Am bagat un live cd de windows iar dupa ce el s-a incarcat, am dat pe my computer si observ ca nu mai am nici o partitie (decat Ramdisk).
    In fine, acel live cd continea si programul "recover my files"...am avut noroc.
    Deci un al doilea hdd e obligatoriu (sau un stick 8GB+)

    • vali: Si eu am patit o chestie de genul acesta, in sensul ca mi-au disparut toate partitiile. Initial am setat partitia ext 3 si swap, dupa care ubuntu parea ca incepe sa formateze ce era de formatat, insa mi-a dat o eroare. Dupa ce am repornit calculatorul am primit mesajul “Disk boot failure”. Am bagat un live cd de windows iar dupa ce el s-a incarcat, am dat pe my computer si observ ca nu mai am nici o partitie (decat Ramdisk).
      In fine, acel live cd continea si programul “recover my files”…am avut noroc.
      Deci un al doilea hdd e obligatoriu (sau un stick 8GB+)  

      Nu e obligatoriu ci e mai sigur. dupa cum ai vazut in tutorial eu am pus Ubuntu in dual boot pe acelasi hard unde pe o alta partitie era si windows, si dupa ce am finalizat instalarea lui Ubuntu nu sa intamplat nimic, aveam si windows si Ubuntu, Doar ca tre sa fii foarte atent cand faci partitiile!! Mai mult ca sigur tu ai selectat partitia unde era C-ul si avea Windows pe ea. Daca respecti instructiunile si esti atent la ce faci nu ai ce sa strici!

      Dupa cum ai vazut mie mi-a iesit totul OK fara sa stric nimic.

  • Eu am scapat de acel bug din bootare pe alta cale (alta varianta):
    MyComputer(clickdreapta)-system properties-advanced-startup and recovery(settings)
    si de acolo am selectat "Edit" si se ajunge la aceeasi pagina notepad din care se sterge linia cu pricina.

    • LiviuFlorin: Eu am scapat de acel bug din bootare pe alta cale (alta varianta):
      MyComputer(clickdreapta)-system properties-advanced-startup and recovery(settings)
      si de acolo am selectat “Edit” si se ajunge la aceeasi pagina notepad din care se sterge linia cu pricina.  

      Da asa este, sunt mai multe modalitati, iti multumim pentru completare. Indiferent ce cale alegi tot acolo ajungi, am preferat sa arat metoda mea pentru ca astfel cei care nu stiu...cu ocazia asta au invatat sa faca folderele ascunse sa fie vizibile, si astfel au invatat ca Windowsul de fapt ascunde multe fisiere. In pc nu se afla doar ce se vede!!!

    • Cristi: Dar nu este necesar sa facem si o partitie /boot ? care sa aiba 32 sau 64 de mb?  

      Sa facut, uitate mai atent la tutorial sau facut 3 partitii una "/" Ext4 cu jurnalizare apoi una "/home" unde vor sta fisierele media etc tot Ext4 cu jurnalizare si ultima "zona de swap" ce va fi folosita de sistem in caz ca nu o sa mai ai memorie ram disponibila. Nu tre sa faci "/boot" pentru ca oricum GRUBUL se va duce singur pe partitia sau hardul Master (in cazul de fata partitia C unde este Windowsul)

    • Marius-Iulian: In sfarsit ati facut un tutorial cu ubuntu. Ma intrebam cand se va intampla asta .Daca aveti nevoie de ajutor cu tutorialele pe ubuntu va ajut cu placere.windows is evil use Linux(ubuntu especially)  

      Cristi: Dar nu este necesar sa facem si o partitie /boot ? care sa aiba 32 sau 64 de mb?  

      Nu este nevoie de partitie /boot ,deoarece Grub care este un program de boot ,se instaleaza in master boot record adica MBR,care exista deja pe HD si e independent de celelalte partitii.

  • In sfarsit ati facut un tutorial cu ubuntu. Ma intrebam cand se va intampla asta .Daca aveti nevoie de ajutor cu tutorialele pe ubuntu va ajut cu placere.windows is evil use Linux(ubuntu especially)

  • Pentru cei care doresc ubuntu 9.10 cu net de la RDS : Buun e un BUG OFICIAL , si mai exact o problema in kernelul 2.6.31.

    Cum se poate rezolva :

    1. tastati in terminal pppoeconf ... dati yes yes si cand va cere tastati nume si parola de la provider.

    2. Pornire/Oprire net:

    sudo pon dsl-provider sa pornesti conexiunea
    sudo poff dsl-provider sa opresti conexiunea.

    Bafta!

    • k1k1: Pentru cei care doresc ubuntu 9.10 cu net de la RDS : Buun e un BUG OFICIAL , si mai exact o problema in kernelul 2.6.31.Cum se poate rezolva :1. tastati in terminal pppoeconf … dati yes yes si cand va cere tastati nume si parola de la provider.2. Pornire/Oprire net:sudo pon dsl-provider sa pornesti conexiunea
      sudo poff dsl-provider sa opresti conexiunea.Bafta!  

      Metoda ta e o solutie dar nu pentru toata lumea, daca citeai topicul de pe forumul ubuntu.ro vedeai ca multi au postat ca acesta metoda nu ii ajuta si ca netul "cade" la fiecare 5-10 minute si tre sa dai mereu in terminal "sudo pon dsl-provider" pentru a o reactiva. Nu stiu cui ii convina sa stea numai cu mana pe terminal din 10 in 10 minute la unii din 5 in 5 minute. Cel mai bine e sa avem rabdare sa fie reparat acest bug official, sau sa instalam versiunea anterioara 9.04 sau o alta metoda ar fi sa va cumparati un rooter. Eu am un rooter si am facut setarile pentru conexiunea RDS in rooter si astfel nu mai am nici un fel de bataie de cap, nu tre sa fac nici un fel de setare. Am internet imediat cum am terminat de instalat Ubuntu fara sa fac absolut nici o setare.

  • am si eu o intrebare care nimeni nu a stiut sa imi raspunda sigur!! am laptol Packard Bell(firma nu conteaza ci ca am laptop), E ADEVARAT CA DACA INSTALEZI DE MULTE ORI WINDOWS SAU ORICE SISTEM DE OPERARE SE STRICA BIOSUL, UNI AU RASPUNS DA UNI NU DAR NU SUNT SIGURI DACA E ADEVARAT, SI EU VARA ASTA AM INSTALAT WINDOWS XP, VISTA SI 7 DE VRO 10, 11 ORI NUMAI VARA ASTA, DCI LAPTOPUL ARE VRO 15, 16 SOSTEME DE OPERARE INSTALATE(POATE AM CAM EXAGERAT PUTIN ARE CRED VO 12 SISTEME INSTALATE) SI NU STIU DACA E ADEVARAT SAU NU CA SA NU INSTALEZ INCA VO DATA WINDOWS SAU ALCV. SI SA STRIC LAPTOPUL CA MAM ARS!!! AS VREA VA ROG UN RASPUNS CIT MAI RAPID

    • Bogdan: am si eu o intrebare care nimeni nu a stiut sa imi raspunda sigur!! am laptol Packard Bell(firma nu conteaza ci ca am laptop), E ADEVARAT CA DACA INSTALEZI DE MULTE ORI WINDOWS SAU ORICE SISTEM DE OPERARE SE STRICA BIOSUL, UNI AU RASPUNS DA UNI NU DAR NU SUNT SIGURI DACA E ADEVARAT, SI EU VARA ASTA AM INSTALAT WINDOWS XP, VISTA SI 7 DE VRO 10, 11 ORI NUMAI VARA ASTA, DCI LAPTOPUL ARE VRO 15, 16 SOSTEME DE OPERARE INSTALATE(POATE AM CAM EXAGERAT PUTIN ARE CRED VO 12 SISTEME INSTALATE) SI NU STIU DACA E ADEVARAT SAU NU CA SA NU INSTALEZ INCA VO DATA WINDOWS SAU ALCV. SI SA STRIC LAPTOPUL CA MAM ARS!!! AS VREA VA ROG UN RASPUNS CIT MAI RAPID  

      BIOS-ul e BIOS la fel ca si la calculator nu are cum sa se strice . La calculator nu se strica deci nici la laptop nu are cum ;)

  • k1k1 deci sa inteleg ca pot instala sisteme de operare cu sutele si nu se strica? Adrian e adevarat ca sa fiu e sigur ca imi zice un specialist. nu ca as zice ca ceilalti sunteti incompetenti, dar sa fiu eu sigur!!

    • Bogdan: k1k1 deci sa inteleg ca pot instala sisteme de operare cu sutele si nu se strica? Adrian e adevarat ca sa fiu e sigur ca imi zice un specialist. nu ca as zice ca ceilalti sunteti incompetenti, dar sa fiu eu sigur!!  

      Nu sunt specialist insa am multa experienta in acest domeniu si prostie mai mare ca asta cum ca "instaland foarte des sisteme de operare se strica biosul" nu am auzit niciodata, acum aud prima data. NU ESTE ADEVARAT ASA CEVA. BIOS-ul e BIOS e de sine statator are chipul lui si sistemul de operare e sistem de operare. Instaleaza cate sisteme vrei si de cate ori vrei.

    • Bogdan: k1k1 deci sa inteleg ca pot instala sisteme de operare cu sutele si nu se strica? Adrian e adevarat ca sa fiu e sigur ca imi zice un specialist. nu ca as zice ca ceilalti sunteti incompetenti, dar sa fiu eu sigur!!  

      da stiu cum e cand tre sa fii sigur :))=))

  • oricum Adrian iti multumesc pentru tutoriale si mai astept dar eu trec definitiv la ubuntu dupa ce vad toate tutorialele despre ubuntu pe care le faci, ei nici chear toate pina termini cu programele si cu setarle ca poate mai faci tu despre alte detali pe care uni au probleme cu ele si trebuie sa faci tutorial ca e ceva imp. eu am instalat in windows ubuntu: sunt multumit si chear imi place dar mai astept putin, ma informez bine intelegi?,,, a si am o problema la ubuntu :nu pot vedea tutoriale pe eldeloc si am flash player instalatnustiu daca java lam instalat dar cred ca da iar la yutube unele le pot vedea, altele nu

    • Bogdan: oricum Adrian iti multumesc pentru tutoriale si mai astept dar eu trec definitiv la ubuntu dupa ce vad toate tutorialele despre ubuntu pe care le faci, ei nici chear toate pina termini cu programele si cu setarle ca poate mai faci tu despre alte detali pe care uni au probleme cu ele si trebuie sa faci tutorial ca e ceva imp. eu am instalat in windows ubuntu: sunt multumit si chear imi place dar mai astept putin, ma informez bine intelegi?,,, a si am o problema la ubuntu :nu pot vedea tutoriale pe eldeloc si am flash player instalatnustiu daca java lam instalat dar cred ca da iar la yutube unele le pot vedea, altele nu  

      Asta se datoreaza internetului tau, seara...sau mai bine zis spre seara retelele sunt foarte incarcate, vin copii de la scoala, oamenii de la munca si incep sa-si bage filme la download, muzik etc si astfel retelele devin foarte aglomerate, daca devin aglomerate automat viteza ta scade si nu numai a ta ci a tuturor. O sa vezi ca seara foarte tarziu sau dimineata tutorialele or sa mearga foarte bine.

Related Post

This website uses cookies.