Cum se monteaza o sursa noua sau cum se inlocuieste sursa veche – ghid hardware

Salut prieteni, in acest tutorial va voi arata cum se schimba o sursa in cazul in care o inlocuim pe cea veche sau pur si simplu facem un sistem nou si trebuie sa montam sursa.
Pe placile de baza desktop, sursa (PSU) trebuie sa se conecteze in doi conectori, primul este conectorul ATX de 20 sau 24, in functie de vechimea placii de baza, placile mai vechi au conectorul ATX de 20 de pini iar cel noi au ATX 20+4. Al doilea conector care trebuie introdus in placa de baza este pentru alimentarea procesorului, acest conector poate fi de 4 sau de 8 pini, in functie de vechimea placii de baza, placile mai vechi (sau entry level) au conectori de 4 pini.
Dupa ce am conectat placa de baza, trebuie sa alimentam si celelalte componente cum ar fi: placa video, unitate optica, hard disk, ssd, etc. O sursa buna are conectori dedicati pentru placa video si pentru sata, daca nu aveti asa ceva, puteti folosi adaptoare de la Molex (5V+12V) la PCI Experess (12V) sau de la Molex la sata(5V), Molex-ul are 4 conductori, doi de culoare neagra (masa), unul rosu (5v) si unul galben (12v), in functie de ce adaptor folosim Molex-ul ne poate ajuta. Recomandarea mea ar fi sa folositi doar temporar aceste adaptoare.
Operatiunea de schimbare a sursei nu este complicata, trebuie doar rabdare si atentie.
O operatiune care tine de fluxul de aer din carcasa, dar si de aspect, este cable managementul. Este vorba despre asezarea cablurilor prin carcasa astfel incat sa nu fie impiedicat fluxul de aer, vital pentru buna racire a componentelor. O carcasa cu un interior colmatat de cabluri va avea un flux de aer slab si implicit o racire defectuoasa a componentelor.
Cand vine vorba despre cable management, calitatea carcasei conteaza foarte mult, producatorii consacrati (Antec, Corsair, LianLi, Thermaltake, Chieftec, etc) faciliteaza montarea si aranjarea cablurilor, astfel putem avea un cable management foarte bun cu minim de efort.
Chiar si pe o carcasa ieftina, un om inventiv poate face treaba buna, asta tine mult si de imaginatie si bineinteles de lungimea cablurilor sursei.
Acest tutorial face parte din seria de tutoriale hardware dedicata montarii componentelor din care fac parte si urmatoarele tutoriale video:
Cum se monteaza un procesor, cooler si memoria ram pe placa de baza
Diferenta intre o sursa buna si una slaba, conectori, zgomot si pornirea surselor la rece
Daca nu aveti inca o sursa buna, puteti urmari acest tutorial dedicat achitionarii unei surse:
Ghidul cumparatorului, cum ne alegem sursa pentru computer
Inainte sa va apucati de treaba, urmariti cu atentie tutorialul, aveti grija la componentele si piesele de pe placa de baza, unele pot fi sensibile, deasemenea aveti grija la mufele sata ale hard disk-urilor sau ale unitatilor optice, aceste mufe sunt foarte sensibile si se pot rupe foarte repede, mai ales daca tragem de un cablu sata atasat.
Inainte de toate, inarmati-va cu rabdare.
Spor la treaba !

………………………………..

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 700 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (36)

  • Felicitari pentru tutorial, Cristi ! Ar mai fi trebuit sa arati cum se face un Wire Management, multi or sa lase cablurile aruncate pe acolo si nu o sa dea bine la circulatia aerului in carcasa.
    Am observat ca sursa pe care ai dat-o jos era un Delux, chiar ai avut curajul sa ti o asemanea sursa intr-un asemenea PC?

    • Delux-ul l-am montat cu 2-3 zile inainte (temporar), in mod normal sistemul acela a functionat cu o sursa Fortron Epsilon de 500W, din pacate ventilatorul acesteia facea un zgomot insuportabil si oricum voriam sa-i pun alta sursa, mai silentioasa, acum nici nu-ti dai seama cand porneste PC-ul.
      Despre cable management voi mai vorbi in urmatoarele tutoriale, in general este greu sa faci asa ceva fara o sursa buna si o carcasa bine gandita.
      Fiecare are in PC alte componente, plasate in diferite moduri si nu stiu daca va fi cuiva de folos un tutorial special pentru cable management.
      Cu putina imaginatie poti ascunde cablurile la mare arta, indiferent ce carcasa ai.
      Am vazut acum cateva luni pe viu o carcasa corsair si nu am vazut niciun cablu cand am deschis capacul, cel care configurase sistemul merita nota 10, adevarul este ca , carcasa Corsair facuse aproape toata treaba.
      http://www.corsair.com/pc-cases/obsidian-series-pc-case/obsidian-series-800d.html
      Check this out !
      Cablurile sursei (pozitionata jos) intra imediat in spatele panoului din dreapta si ies acolo unde ai nevoie de ele.

      • Da, ai dreptate in legatura cu un tutorial legat de aranjarea cablurilor, carcasele difera de la un utilizator la altul, dar merita sa prezinti ceva notiuni legate de aceasta tema. Eu detin o carcasa Segotep Raynor G2R si pot spune ca m-a ajutat destul de mult inclinatia acestei carcase spre cable management, pacat ca sursa pe care o am nu are sleeve pe cabluri, dar nu ma deranjeaza, pe viitor poate am sa achizitionez alta.

  • util pentru multi,dar ar fi fost si mai util daca ne-ai fi aratat cum se pun jumper-ii,asta chiar ar fi fost de mare ajutor,oricum,multumiri si la mai multe!:)

    • Urmeaza si montarea front panel-ului, cu filmare de aproape si explicatii, asta pentru pasionati.

  • cristi-admin:
    Delux-ul l-am montat cu 2-3 zile inainte (temporar), in mod normal sistemul acela a functionat cu o sursa Fortron Epsilon de 500W, din pacate ventilatorul acesteia facea un zgomot insuportabil si oricum voriam sa-i pun alta sursa, mai silentioasa, acum nici nu-ti dai seama cand porneste PC-ul.
    Despre cable management voi mai vorbi in urmatoarele tutoriale, in general este greu sa faci asa ceva fara o sursa buna si o carcasa bine gandita.
    Fiecare are in PC alte componente, plasate in diferite moduri si nu stiu daca va fi cuiva de folos un tutorial special pentru cable management.
    Cu putina imaginatie poti ascunde cablurile la mare arta, indiferent ce carcasa ai.
    Am vazut acum cateva luni pe viu o carcasa corsair si nu am vazut niciun cablu cand am deschis capacul, cel care configurase sistemul merita nota 10, adevarul este ca , carcasa Corsair facuse aproape toata treaba.
    http://www.corsair.com/pc-cases/obsidian-series-pc-case/obsidian-series-800d.html
    Check this out !
    Cablurile sursei (pozitionata jos) intra imediat in spatele panoului din dreapta si ies acolo unde ai nevoie de ele.

    Da, ai dreptate in legatura cu aranjarea cablurilor, carcasele difera de la un utilizator la altul. Eu personal detin o carcasa modesta (este vorba de un Segotep Raynor G2R) si m-a ajutat destul de mult cand a venit vorba de Wire Management, pacat ca nu am sleeve pe cablurile de la sursa, dar nu ma deranjeaza, tine mai mult de aspect.

  • Ma bucur ca exista acest site. E mult mai simplu de inteles cum se lucreaza cu un program sau cum se monteaza o sursa daca explicati video decat daca cineva explica in scris.
    Multumim pentru tutoriale baieti. Va salut.

  • Datorita voua pe langa ca acum stiu spre ce tip de componente sa ma indrept(datorita realizarii a numeroaselor giduri hardware) acum voi sti si sa le montez dar si sa imi optimizez sistemul datorita siteului VIDEOTUTORIAL! MULTUMIM PENTRU TOT CE FACETI!:)

  • Foarte bine ... Dar as dori sa intreb daca nu ma-i bine sa ai o carcasa cu sursa pozitionata jos ???

    • Depinde de preferinta si de buget, de multe ori carcasele cu sursa jos sunt mai scumpe deoarece ies din standard si orice iese din tipare este mai scump.
      La o carcasa cu sursa jos trebuie sa ai o sursa buna, cele ieftine au cablurile prea scurte sa le treci prin spate.
      Daca carcasa nu este de calitate, sursa pozitionata jos se va umple mai repede cu praf.

  • Pur si simplu ador ghidurile de genul acestuia, cele filmate cu camera, nu prea vezi asa ceva in romana, Majoritatea sunt in egleza si acelea sunt putine(nu ca respectivele nu sunt bune, dar e altceva cand vezi un compatriot de-al tau facand-o). Cand mai faci o modificare pe la sistem, ex. schimbatul sursei nu ezita sa faci un tutorial, mie personal imi place sa ma uit, pasionat fiind de aceste lucruri. Si ghiduri hardware mai asteptam, si poate si unboxinguri(pentru ca nici de acestea nu prea avem parte in Romania) sau review-uri la ce componente ai mai cumparat(sau orice altceva ce tine de lumea asta a IT-ului). Vreau sa-mi configurez si eu un sistem(pe hartie pe care il voi cumpara cand voi dispune de bani). Ceea ce vreau sa te intreb este: Pentru un procesor Intel Core i5, si restul componente destul de performante, ar fi buna placa de baza: Placa de baza Asrock H67M, socket 1155 ? Ar trebui sa ma iau dupa brand sau dupa caracteristici, pentru ca aceasta are cam tot ce mi-ar trebui (future proof). Inca o intrebare pentru ca te pricepi la surse:Pentru componentele de mai sus plus o placuta 4Gb ram, un hard sata 3, 1 Tb, si un SSD Solid-State Drive (SSD) Corsair Force GT 2.5" 60GB, SATA, CSSD-F60GBGT-BK, plus carcasa cu tot cu un cooler si tot felul de luminite, si momentan nu dar pe viitor poate cea mai persormanta placa video, cam ce sursa mi-ai recomanda? Stiu ca e componenta importanta, dar nu ma lasa inima sa dau mai mult de 200 (250 cu constrangeri de inima) pe o sursa, de aceea te intreb pe tine. Multumesc anticipat, te rog mult 2 porpozitii sa-mi raspunzi(da/nu la placa de baza, si o sursa acolo la nimereala sa scapi de mine :) ) si tine-o tot asa!

    • In functie de placa video pe care o vei achizitiona, te poti uita dupa un OCZ ZS Series 550W sau un Cooler Master GX 450W . Placa aia de baza este destul de inghesuita, alternativele ar fi: Gigabyte GA-PH67-DS3-B3 sau ASRock H61iCafe. Tin sa mentionez ca daca doresti overclock va trebui sa achizitionezi o placa de baza cu chipset P67 (nu permite folosirea IGPU) sau Z68 (OC + IGPU).

  • Marian:
    Pur si simplu ador ghidurile de genul acestuia, cele filmate cu camera, nu prea vezi asa ceva in romana, Majoritatea sunt in egleza si acelea sunt putine(nu ca respectivele nu sunt bune, dar e altceva cand vezi un compatriot de-al tau facand-o). Cand mai faci o modificare pe la sistem, ex. schimbatul sursei nu ezita sa faci un tutorial, mie personal imi place sa ma uit, pasionat fiind de aceste lucruri. Si ghiduri hardware mai asteptam, si poate si unboxinguri(pentru ca nici de acestea nu prea avem parte in Romania) sau review-uri la ce componente ai mai cumparat(sau orice altceva ce tine de lumea asta a IT-ului). Vreau sa-mi configurez si eu un sistem(pe hartie pe care il voi cumpara cand voi dispune de bani). Ceea ce vreau sa te intreb este: Pentru un procesor Intel Core i5, si restul componente destul de performante, ar fi buna placa de baza: Placa de baza Asrock H67M, socket 1155 ? Ar trebui sa ma iau dupa brand sau dupa caracteristici, pentru ca aceasta are cam tot ce mi-ar trebui (future proof). Inca o intrebare pentru ca te pricepi la surse:Pentru componentele de mai sus plus o placuta 4Gb ram, un hard sata 3, 1 Tb, si un SSD Solid-State Drive (SSD) Corsair Force GT 2.5″ 60GB, SATA, CSSD-F60GBGT-BK, plus carcasa cu tot cu un cooler si tot felul de luminite, si momentan nu dar pe viitor poate cea mai persormanta placa video, cam ce sursa mi-ai recomanda? Stiu ca e componenta importanta, dar nu ma lasa inima sa dau mai mult de 200 (250 cu constrangeri de inima) pe o sursa, de aceea te intreb pe tine. Multumesc anticipat, te rog mult 2 porpozitii sa-mi raspunzi(da/nu la placa de baza, si o sursa acolo la nimereala sa scapi de mine ) si tine-o tot asa!

    N-am inteles niciodata de ce Romanul e ...
    Vrem sa avem...sa fim tari dar sa nu cheltuim...vrem sa ne tina dar sa nu dam multi bani, vrem sa fim tari dar daca se poate fara costuri mari...
    Nu exista asa ceva! Vrei sa zbori pe marte? Ai nevoie de o super racheta, asta e clar.... daca nu, decat sa faci treaba pe jumate sau sa te pierzi la jumatea drumului ori sa nu mai ajungi niciodata nici la capat nici acolo de unde ai plecat, atunci mergi "pe mana" improvizatiilor ieftine, pe mana chiciurilor si asa...o sa ai parte doar de batai de cap, frustrari si carpeli urate si din punct de vedere fizic si care-ti vor da o neliniste si din punct de vedere psihic.
    Daca vrei cel mai tare PC dar nu vrei sa dai banii pe o sursa sanatoasa care sa te duca, atunci tin sa te anunt ca vei cumpara sursa din luna in luna si mai mult o sa pierzi decat vei castiga.

  • Nota 10 pt tutorial si pt site, e de mare folos.... astept un tutorial pt conecatrea acelor cabluri multe si subtiri: power, restart, led hdd, led power, chiar mam chinuit sa gasesc combinatia buna cand am schimbat sursa, nici acum nu am led pt hdd, ca nu lam gasit... amea am reusit sa fac pt power si restart.

Related Post

This website uses cookies.