Cum se monteaza mufele pe cablul de net, ordinea standard a culorilor – tutorial video

Salut prieteni, in tutorialul de azi va voi arata cum se monteaza mufele pe un cablu de net de tip UTF, FTP, STP.
E bine sa stim asta pentru ca in general serviciile pe care le ofera meseriasii in domeniu pot fi scumpe, deasemenea din momentul in care ai semnalat o probleme la cablu, dureaza vreo 2-3 zile pana ajunge echipa si la tine.
De ce avem nevoie ?
1. Cleste special pentru sertizarea cablului UTP, FTP, STP.
2. Mufe ethernet cu 8 contacte
3. Cablu UTP, FTP, STP (pentru distante lungi este mai bun FTP sau STP)
Procedeul este simplu, trebuie sa aranjam cablurile inainte sa le introducem in mufa si s-o sertizam.
Codul culorilor T-568B:

Inainte sa introducem cablurile in mufa, trebuie sa le “tundem” putin, ca sa aiba si ele un “breton” frumos, altfel este posibil ca unele cabluri sa nu faca contact cu lamelele mufei.
Cred ca nu mai trebuie sa va spun ca aceasta operatiune se face pentru ambele capete ale cablului…

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Pe rubrica de comentarii incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, astfel putem oferi si altor vizitatori un tutorial + comentarii relevante, comentariile pot fi un ajutor in plus pentru userul cu probleme sau cu dorinta de a invata.
Inainte de a pune o intrebare incercati sa cautati printre comentariile mai vechi, de cele mai multe ori exista deja raspuns la intrebarea voastra.
Folositi mai mult categoriile din partea de sus a site-ului si motorul de cautare din partea dreapta sus pentru a ajunge rapid la ceea ce va intereseaza, avem peste 800 de tutoriale care acopera cam toate genurile de softuri, noi le-am realizat, voi trebuie doar sa le cautati si sa le urmariti.

Instructiuni de folosire videotutorial.ro

Motorul de cautare.
Daca de exemplu aveti o problema cu Yahoo Messenger, puteti introduce in motorul nostru de cautare termeni ca: Yahoo, Mess, Messenger, id mess, multimess, problema messenger, eroare messenger, etc, veti vedea ca o sa aveti de unde alege.

Categoriile.
Daca folositi categoriile drop-down, acestea le gasiti pe bara de sub Home cu categoriile: Birou, Grafica-Design, Hardware, Internet, Multimedia, Securitate, Sistem, Stocare-Backup, sub aceste categorii sunt organizate sub-categorii si sub-sub-categorii, asta pentru o filtrare mai precisa. Pentru a gasi ceva legat de Yahoo Messenger cu ajutorul categoriilor va puteti duce pe categoria:Internet, acolo se vor deschide alte subcategorii de unde veti alege Mesagerie-Chat, de acolo va puteti duce pe subcategoria Yahoo, in final, cu ajutorul acestor filtre veti ajunge pe o pagina unde sunt numai articole legate de Yahoo Messenger sau Yahoo Mail.

Arhivele.
Pe pagina Arhive puteti gasi toate tutorialele noastre organizate frumos pe zile, saptameni, luni si ani.
Totul este logic, trebuie doar sa urmati logica.

Vizionare placuta !
de Cismaru Cristian


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (59)

  • Salut Cristi, am si eu cablu din acela cu folie de aluminiu in interior, dar ordinea firelor este diferita fata de ce ai facut tu si anume: a.portocaliu, portocaliu, a. verde , a. albastru, maro ,verde, albastru , a.maro dc?

  • Ms pentru tutorial. Ieri mi-am cumparat clestele pentru mufe pentru a face un prelungitor de 2-3 m de la rooter pana la pc, ca cel cumparat de la magazin nu era de doamne ajuta (poate ca am dat eu putin de el), asa ca m-am hotarat sa imi fac eu .
    Eu mi-am luat si niste mufe ecranate, oare sunt mai bune pt prelungitor sau sunt la fel ca mufele normale pt distanta asa de mica (2-3m)?

  • Foarte interesant,iar pentru a face un cablu crossfire se inlocuia la unul din capete maro-ul cu verdele nu?

    • In mod normal se lucreaza dupa niste standarde, daca cei care ti-au mufat tie nu au respectat standardele, asta e alta problema.
      In principiu merge sa mufezi oricum, atata timp cat faci la fel la ambele capete. Teoretic nu este in regula deoarece cablurile alea nu-s imperecheate aiurea, sunt facute astfel incat sa se elimine pe cat posibil crosstalk-ul, adica interferentele in interiorul cablului.

    • O sa facem si-un crossover (cred ca la asta te referea-i), crossfire este configuratia mulyi gpu la ati/amd.

  • Cablurile alb-albastru,albastru,alb-maro,maro nu sunt folosite,cu perechile protocalii si verde se realizeaza conexiunea.Daca inversezi perechile portocalii cu verde este standardul t 568A.
    Acel cleste se numeste cleste de sertizat::)
    Puteai sa vorbesti mai mult despre acest subiect
    Cu respect pentru tutorialul facut:)

  • e bine sa folosim standardul de culori aratat de cristi. am inteles ca sunt producatori de cablu mai neseriosi care fac perechile de fire nefolosite ( pe 100 mb/s) 4 5 7 8 albastru alb-albastru alb-maro maro cu un procent de cupru mai mic pentru a le scadea lor pretul de productie. cat despre mufele ecranate ( cu camasa metalica) se folosesc mai mult pe exterior si firul de masa din cablu trebuie sa faca contact cu camasa metalica a mufei.

  • eu stiam ca de cativa ani buni incoace chiar 10 as putea spune placile de retea autonegociaza intre ele nemaifiind neaparata nevoie folosirea de cablu crossover pentru conexiune pc-pc . daca folosim cablu straight se face inversarea 1-2 3-6 dar o face direct placa de retea. asteptam tutorialul cu mufarea si folosirea cablu crossover. Multumim Cristi

  • Foarte folositor tutorialul, de multe ori am avut nevoie de o mufare la cablu si a trebuit sa astept pe cei de la RDS sa vina... si nu se prea grabesc ei deobicei....
    Cristi, problema cu tableta sa cam rezolvat din senin nush cum... am suntat la eboda si maiu zis sa reinstalez sistemul de operare, nu lam instalat... am zis alta data cand o sa am timp, am descarcat de pe internet yahoo messenger varianta mai veche ca alta nam gasit... am incercat sa dau update fiindca google play imi zicea ca este disponibila alta versiune mai noua dar lafel imi dadea eroare, seara am dat si eu pe update asa la abureala fiind sigur ca da eroare si a mers, mam uimit si am incercat sa downloadez si un joc, a mers... si nush ca nu am facut chiar nimic... ciudat, oricum ma bucur ca pot downloada din google play.
    Acum am alta intrebare: cum sa pot intretine bateria de la tableta, adica sa aiba o viata mai lunga? Eu am lasato vreo 6 ore la incarcat prima data si a doaua oara oleaca mai mult.... Cei de la altex miau zis ca bateriile astea nu se formateaza cum se facea inainte la telefoane... As vrea sa ma lamuresti si pe mn te rog. Nu am bani sa schimb tableta asa la 2 ani sau mai putin ca se duce bateria, si as vrea sa o intretin in asa fel incat si dupa 2 ani sa tina acolo cateva ore...
    Multumesc mult.

  • cristi-admin:
    O sa facem si-un crossover (cred ca la asta te referea-i), crossfire este configuratia mulyi gpu la ati/amd.

    Da la asta ma refeream insa seamana mult termenii si mi-a venit in minte mai repede.

  • Tutorialul este bunicel numai ca vine cu o intarziere de cativa ani.
    O observatie ar fi ca trebuie verificata si adancimea la care intra fiecare cablu in mufa.Toate trebuie sa intre pana la capat.
    Exista si testere cu care calitatea mufarii se verifica .Cele doua mufe de la capatul firului se introduc in tester si apoi se verifica continuitatea pe fiecare fir.
    Astept tutorialul cu crossover.
    O idee de tutorial ar fi si cum se face legatura intre un PC si un leptop cu cablu e Sata.

Related Post

This website uses cookies.