Cum se instaleaza driverele ATI, nVidia si Flash Player pe Ubuntu Linux – tutorial video

Intr-un alt tutorial am invatat impreuna cum instalam Ubuntu Linux fara a modifica partitiile si am promis ca intr-un alt tutorial o sa invatam cum se instaleaza driverele pe Ubuntu Linux, iata ca a venit si acea zi.

In tutorialul de astazi va invit sa invatam impreuna cum se instaleaza driverele placii video ATI sau nVidia si cum instalam Adobe Flash Player precum si JRE (Java Runtime Environment). De driverele placii video o sa avem neaparat nevoie atunci cand dorim sa ne jucam cu minunatele efecte Compiz Fusion care intrec cu mult in frumusete efectele unui windows Vista sau Windows 7. Va spun de pe acum ca, daca nu reusiti sa instalati driverele placii video nu va veti putea juca cu aceste efecte pe care le are Ubuntu Linux prin Compiz Fusion.

Adobe Flash Player si Java va trebui sa le instalam pentru ca fara ele nu putem vedea continutul media de pe internet. In tutorial am prezentat 3 moduri prin care puteti instala driverele placii video. Metodele sunt foarte simple si pot fi facute atat din interfata grafica fara sa atingem nici o secunda terminalul fie atingand doar pt o singura linie terminalul insa nu va speriati linia de comanda este una foarte simpla si usoara.
Driverele pot fi instalate manual mergand pe siteul celor de la ATI sau nVidia, descarcand un fisier cu extensia .run si dand o simpla linie de comanda in terminal “sudo sh ./numefisier.run”, apasam enter si urmam wizardul din interfata grafica ce ne va aparea.
O alta modalitate ar fi sa ne ducem in “Add/Remove Program…” sau “Synaptic Package Manager”  in casuta de cautare scriem ATI sau nVidia, asteptam ca Linuxul sa faca cautarile, selectam driverul pentru placa noastra video dam “Apply”
Iar cea de a 3-a metoda ar fi sa mergem pe “System” apoi “Administration” si click pe “Hardware Drivers” asteptam sa ne cauta driverul, daca va fi gasit va apare in cadrul ferestrei, selectam driverul si dam click pe “Activate”.

ATENTIE: Pentru ca nVidia ofera un suport mai bun decat ATI pentru drivere, in cadrul ferestrei “Hardware Drivers” este posibil sa aveti listate mai multe drivere. Daca se va intampla acest lucru, nu intrati in panica, selectati driverul ce are in dreapta lui specificatia “(Recommended)”

Dar haideti mai bine sa urmarim impreuna tutorialul video.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !

Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..landpc.wordpress.com

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (121)

  • Foarte bun tutorialul multumesc mult de tot... Pe viitor va rog sa mai faceti tutoriale cu linux... mai ales cu comenzile din el

  • Foarte bun tutorialul! E intr-adevar folositor; ceea ce as vrea eu, in urmatorul tutorial este , sa ne arati cum se instaleaza utorrent si cum se copie filme de pe torrente; probabil se procedeaza la fel, dar cum nu suntem familiarizati cu acest sistem de operare , chiar nu-mi dau seama cum sa fac toate aceste lucruri simple!
    Va multumesc inca o datasi nu uitati ceva:
    Esti om prin fapte (, prin ceea ce faci,)!

  • Cu un an si ceva in urma cautam un astfel de tutorial si nu am gasit.
    Iar acum cand nu mai am nevoie de el iatal ca apare.
    In fine ma bucur ca ai scos acest tutorial. E scutesc pe incepatori de greseli.
    Personal prima data camd instalat driverele(eu am placa video ATI) pe Ubuntu 8.10 am avut probleme.
    Succes incepatorilor in linux !!!

  • Mai întâi de toate, Jos Pălăria în fața voastră!
    Am instalat ubuntu pe VirtualBox și nu știu cum sa instalez Guest Additions, ma poate ajuta cineva? Multumesc anticipat.

  • Am instalat Ubuntu 9.04 pe un netbook Acer One D250, si pot sa spun ca functioneaza mai rapid si mai stabil decit Windows XP cu care a venit preinstalat.
    Inca nu reusesc sa instalez driverele de wireless,si v-as ruga sa faceti un tutorial si pe aceasta tema.
    Multumesc mult.

    • LiviuFlorin: Am instalat Ubuntu 9.04 pe un netbook Acer One D250, si pot sa spun ca functioneaza mai rapid si mai stabil decit Windows XP cu care a venit preinstalat.
      Inca nu reusesc sa instalez driverele de wireless,si v-as ruga sa faceti un tutorial si pe aceasta tema.
      Multumesc mult.  

      Te duci pe "Applications" apoi pe "Add/Remove..." si in dreapta ferestrei la "Search" scrii: Wicd, bifezi casuta din fata lui si dai click pe "Apply Changes"

  • Dar mie numi arata niciun drivar, nu e nik, am facut update si am dat restart, netu e conectat, oare sint instalate?

  • am incercat acum sa scot ceva la imprimanta si a scos, eu am laptop Packard Bell si imprimanta HP, cred ca sunt instalate dar flash player nui instalat, finc nu pot vedea tutorialul pe ubuntu, nu porneste

    • Bogdan: am incercat acum sa scot ceva la imprimanta si a scos, eu am laptop Packard Bell si imprimanta HP, cred ca sunt instalate dar flash player nui instalat, finc nu pot vedea tutorialul pe ubuntu, nu porneste  

      Pai fa ca in tutorial si instaleaza flash player si java, am aratat asta in tutorial.

  • ok. dar as vrea sa faceti un video tutorial cu driverul pentru modem usb SpeedTuch 330 cum se instaleaza, si unde il gasim.

    • andrey: ok. dar as vrea sa faceti un video tutorial cu driverul pentru modem usb SpeedTuch 330 cum se instaleaza, si unde il gasim.  

      Modemul nu are nevoie de driver!!! nici pe windows nici pe linux, acel CD care l-ai primit de la ei te ajuta doar sa faci wizardul si sa-l setezi mai usor, nu contine nici un driver. Cel putin asa stiu eu, la fel e valabil si pentru rooter, din moment ce la pc te conectezi cu mufa RJ45 ce nevoie sa ai de drivere? Ai instalat ubuntu ai bagat mufa de la net si nu ai net?

      • Adrian: Modemul nu are nevoie de driver!!! nici pe windows nici pe linux, acel CD care l-ai primit de la ei te ajuta doar sa faci wizardul si sa-l setezi mai usor, nu contine nici un driver. Cel putin asa stiu eu, la fel e valabil si pentru rooter, din moment ce la pc te conectezi cu mufa RJ45 ce nevoie sa ai de drivere? Ai instalat ubuntu ai bagat mufa de la net si nu ai net?

        Are dreptate Adrian.Eu am un modem SpeedTouch 656v6 si nu am nevoie de driver nici pe Windows nici pe Linux.Cd-ul care ti-l da ei,contine un wizard prin care iti setezi modemul,nimic altceva. ;)

    • andrey: ok. dar as vrea sa faceti un video tutorial cu driverul pentru modem usb SpeedTuch 330 cum se instaleaza, si unde il gasim.  

      De ce nu iti cumperi un rooter? din cate am citit pe forumul celor de pe ubuntu romania sa ai un model de rooter ca al tau e un calvar, sunt foarte vechi, poti sa-ti iei altul nu te obliga romtelecomul sa il tii pe acela!! Si pentru ca e vechi si nimeni nu il mai foloseste nimeni nu a mai postat intrebari sau probleme legate de el.

      Vezi si tu daca te ajuta acest topic, da click AICI. citeste atent ce zic oamenii acolo. daca tot nu reusesti sau nu intelegi ceva, cel mai bine ar fi sa ii intrebi pe ei, ei nu pot sa te ajut pentru ca nu am modem, am net de la RDS si de 1 zi mi-am luat rooter, nu am facut nimic special in ubuntu, decat in rooter, lam configurat din windows 7 prin browser si cand am instalat ubuntu pur si simplu am avut net fara sa fac absolut nici o setare(pentru ca setarile pentru conexiunea RDS le-am facut in rooter)

  • Felicitari pentru acest tutorial excelent. Sper ca in urmatoarele tutoriale despre Ubuntu sa ne prezentati cum se instaleaza programele din pachetele de tip "tar.gz" si "tar.bz2".

Related Post

This website uses cookies.