Cum se încarcă corect bateria pentru autonomie și viata lunga

Cum se încarcă corect bateria pentru autonomie și viata lunga

Cum se încarcă corect bateria pentru autonomie și viata lunga

Bateriile Li ion

Li ION este tehnologia care sta la baza bateriilor reîncărcabile din telefoanele si gadgeturile noastre. Dintre toate tehnologiile, Li ION este alegerea cea mai echilibrata; Asta înseamna ca este suficient de buna si suficient de ieftina. Sigur, exista tehnologii mai promițătoare, dar acestea sunt scumpe și/sau greu de fabricat.

Ce sunt ciclurile bateriei?

Ca orice obiect, bateriile nu țin o veșnicie, acestea având un număr limitat de cicluri de reîncărcare. In ciclu este considerat încărcarea de la 0 la 100% și descărcare de la 100% pana la 0.

Câte cicluri de reîncărcare are o baterie de telefon?

Depinde de producător si de calitatea bateriei, numărul ciclurilor poate varia intre 300 și 1000 de cicluri. As putea spune ca în medie, în ziua de azi cu reducerea costurilor, ne putem baza pe vreo 300-500 de cicluri. In funcție de materialele si procesul de lucru folosite, bateriile pot fi mai bune sau mai puțin bune.

Cata viata are în ea bateria unui telefon?

1. Depinde de cel/cea care încarcă telefonul. Dacă se face cate o încărcare de la 0 la 100% pe zi, atunci bateria va funcționa în parametri aproximativ 1 an.
2. Depinde de temperatura ambianta în care telefonul este ținut. Dacă tot timpul ținem telefonul pe plaja sau în zăpadă, atunci bateria va îmbătrâni și mai repede.
3. Depinde de temperatura de încărcare, unele telefoane având temperaturi foarte mari la încărcare, pentru ca diferitele metode de încărcare rapida nu pun preț pe temperatura bateriei în timpul încărcării.

Cât de sănătoasa este încărcarea rapida ?

Încărcarea rapida poate fi bine sau prost implementata. Trebuie sa știm ca bateriile Li ion sunt extrem de sensibile și încărcarea trebuie sa fie făcuta corect, nu putem doar sa injectam curent cu găleata în baterie. Un exemplu pozitiv este telefonul Oneplus 3,care are tehnologia de încărcare rapida numita Dash, tehnologie în care se încălzește încărcătorul si nu bateria. In comparație, pe telefoanele Samsung încărcarea rapida adaptivanu este prea sănătoasa, uneori fiind chiar criminala.

Pot sa folosesc încărcătoare cu amperaj mare?

Încărcătoarele cu amperaj mare pot fi folosite fără probleme, atâta timp cat au tot 5V la ieșire, asta pentru ca telefonul își trage cat are nevoie, indiferent de curentul pompat de încărcător.

Încărcător Quick Charge pe telefon normal?

Degeaba conectam un telefon care nu suporta încărcare rapida la un încărcător rapid sau invers, nimic nu se va întâmpla, încărcarea se va face normal. Tehnologiile de încărcare rapida se bazează pe tandemul telefon-încărcător, ca sa funcționeze. In plus, pe la ambele capete (telefon-încărcător) trebuie sa avem suportata aceeași tehnologie, altfel nu va funcționa încărcarea rapida.

Cum se lungește durata de viata a bateriei?

Cum se încarcă corect bateria pentru autonomie și viata lunga?
Chiar dacă specificațiile bateriei sunt de 500 de cicluri de reîncărcare, noi putem mari numărul de cicluri prin limitarea descărcării și încărcării. De exemplu nu vom lăsa telefonul sa se descarce sub 20% , după care vom limita încărcarea la maxim 80%. Astfel vom avea în jur de 3000-4000 de cicluri de reîncărcare; Si chiar dacă vom face doua încărcări de la 20% la 80% pe zi, tot vom avea 1500-2000 de zile de baterie sănătoasa.

Cum opresc încărcarea la 80%?

Din păcate producătorii de telefoane nu ne permit accesul la creierul bateriei, ca sa modificam limitele inferioare și superioare. De aceea trebuie sa folosim o aplicație care ne va anunța atunci când telefonul este încărcat sub sau peste un anumit prag. Bineînțeles telefonul trebuie sa-l scoatem noi manual de la încărcat când suna alarma.
Battery Charge Notifier – Play Store

Cum se încarcă corect bateria pentru autonomie și viata lunga

Tutorial video



Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (33)

  • eu de obicei descarc la 20% pana la 100% ca daca ma tine 2 ani e suficient. ca daca mergi undeva si mai wfi sau net mobil. mai ales retele mobile unde consumu de nergie e mai mare ca si wfi. si cu asta vreau sa te intreb cv cristi care telefon crezi ca e mai bun xiaomi 3S pro sau xiaomi redmi note 3 ? am un buget de 875 lei. sau daca recomanzi altceva la acesti bani. ca eu unul aceste modele mi sau parut cel mai ok la acesti bani

  • Sa o crezi tu ca o baterie poate sa tina zeci de ani.
    Sa zici mersi daca tine 10 ani. Chiar si incarcata cum trebuie.

  • Cand incarc telefonul de la o baterie externa si in acelasi timp il folosesc,incarcarea se intrerupe si trebuie sa apas pe tasta laterala a bateriei pentru a relua incarcarea.Cand doar incarc telefonul de la aceeasi baterie externa dar fara sa il folosesc,se incarca normal.Intrebarea mea este,de ce intrerupe incarcarea in momentul in care folosesc telefonul?O baterie externa nu e facuta sa fie folosita in acelasi timp cu telefonul?Doar sa-l incarce separat fara a umbla in tot acest timp pe telefon?

    • Se întâmplă asta pentru că bateria ta, cel mai probabil are un voltaj și un amperaj prea mic.
      Nu este suficient de puternică să livreze și curent pentru încărcarea și în același timp, și curent pentru alimentarea telefonului. Atunci când soliciți telefonul, acesta consumă evident mai multă energie. Bateria nu livrează suficient curent încât să încarce bateria (telefonului) pe cât de repede o consumă telefonul
      Ar fi fost interesant să ne spui și ce Output are acea baterie și ce device ai tu, ce specificații de Output ai pe încărcătorul de priză original al telefonului

      • si eu patesc asta si are 2 iesiri la mine una d e1 A si una de 2.1 A bateria e de 6000 in cazul meu in cazul lui sandu sa spuna

      • Da,ai intuit bine.Bateria e mica,doar 1400 de mAh.E un Allview a5 Ready.Bateria externa e de 4400mAh cu output de 1A.Si incarcatorul e slabut-500mAh.De aia am si luat bateria externa.Se descarca cea din telefon,ceva de speriat.Ma interesa de fapt DACA STRIC CEVA FOLOSIND TELEFONUL IN TIMP CE SE INCARCA DE LA BATERIA EXTERNA.Sau trebuie lasat in pace in timp ce incarca?

  • Da,ai intuit bine.Bateria e mica,doar 1400 de mAh.E un Allview a5 Ready.Bateria externa e de 4400mAh cu output de 1A.Si incarcatorul e slabut-500mAh.De aia am si luat bateria externa.Se descarca cea din telefon,ceva de speriat.Ma interesa de fapt DACA STRIC CEVA FOLOSIND TELEFONUL IN TIMP CE SE INCARCA DE LA BATERIA EXTERNA.Sau trebuie lasat in pace in timp ce incarca?

  • Buna ziua. Multumesc mult pentru munca si efortul depus in realizarea tuturor acestor tutoriale. Sunt tutoriale importante, continand tips & tricks care necesita si o document are pe masura. Pentru ceea ce faceti, aveti toata aprecierea noastra.
    Vreau sa va intreb daca metoda recomandata de incarcare / descarcare (80% / 20%) se aplica si asupra bateriilor de tipul Litiu-Polimer ?
    Numai bine.

    • Li ion si Li po sunt cam același lucru, ba chiar Li po sunt ceva mai sensibile, datorită învelișului soft.

Related Post

This website uses cookies.