Cum se foloseste TWRP recovery pe Android

Salut prieteni, astazi avem un tutorial despre recovery pe Android, mai exact Team Win Recovery Project sau TWRP recovery.
Un recovery custom (after market) ne permite sa facem mult mai multe lucruri, fata de un recovery stock, chiar inainte de intrarea in sistemul de operare Android.
Fara un recovery custom, nu putem instala diferite pachete zip (kernel, rom, radio, boot image, etc).
Cu ceva vreme in urma v-am aratat cum se foloseste ClockWorkMod recovery, sau CWM recovery, care a fost primul recovery custom de pe piata.
Recovery Stock vs Custom Recovery!
Intr-un recovery stock poti sa instalezi un zip semnat si sa resetezi telefonul. Normal, producatorul telefonului nu doreste sa-si bage nasul oricine prin matzele software ale telefonului.
In TWRP poti instala zip-uri nesemnate; poti sterge selectiv (dalvik, cache, data, sistem); poti face backup complet si restore; poti monta un drive usb in recovery; poti gestiona fisierele cu un file manager direct acolo. Eu in plus pot folosi mai multe sisteme de operare android (detalii in tutorialul viitor).
ATENTIE
La Wipe, nu stergeti “Internal Storage”, pentru ca acolo se afla pozele, filmele, muzica si descarcarile voastre.


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (38)

  • Vezi că acea versiune de recovery știe sa flashuieasca direct imagini .img , adică descarci un kernel pentru telefonul tău de pe net și dacă nu este împachetata într-un flashable.zip poți copia în telefon boot.img și flashuieasca direct cin recovery. Când dai pe opțiunea install zip in dreapta jos ai un buton prin care schimbi ce anume să-ți arate, zipuri sau .img-uri.

  • e foarte interesant dar cam superficial ca nu ai specificat cum instalm TWRP cum deblocam bootloaderu. si ar trebuii sa te axezi si pe telefoanele care nu sunt de top gen allview si altele. ca nu toti au bani sa isi cumpere telefoane de top sau scumpe sa spun asa. si nu ai last link spre situl care ai specificat acela de developer.

    • De obicei telefoanele care nu sunt de top și nu aparțin unui brand cunoscut, nu sunt băgate în seama de developeri terți! Nu este vina noastră! Există foarte multe modele despre care nu vei găsi nimic pe internet legat de CyanogenMod sau deblocare bootloader. De regula sunt device-uri cu un hardware mai exotic, slab sau păcătos, fără prea multă flexibilitate pentru developeri și de aici și lipsa de interes pentru ele. Dacă tot nu ai bani și nu ți-ai permis decât un device mai ieftin atunci cred că nici pretenții nu ar trebui să ai. Nu cred că cineva care își cumpără o dacie ar avea așteptări ca aceasta să "toarcă" ca un BMW (când spun "toarcă" mă refer la motor)

      • Dacă un lucru ieftin ar face același chestii ca un lucru mai scump, n-ar mai avea rost să existe lucruri scumpe și lucruri ieftine, nu ar mai exista competiție, diferențe. Toate ar fi la fel și ne-am plictisi teribil!

        • daca tu ai bani pt un telefon de top e perfect. da nu toti au bani. si eu am zis general nu am spus ca e vina ta sau a lui cristi ci am spus ce lipsea la tutorial sa fie cap coada. ce am zis eu ca ar trebuie sa se faca tutorial pt telefoane mai slabute era o paranteza. si nu ma astept sa toarca logic ca stiu ca nu poate multe un telefon mai ,, exotic,,

  • Tot pentru Călin, ca să ajungi pe site-ul mentionat de Cristi în tutorial, accesezi Google și în căsuța de căutare scrii "XDA Developers Forum" și apesi tasta Enter.

  • un tutorial achizitie laptop?sunt in ceata cu oferta actuala.ce e mai bun intel sau amd apu?buget 1500-1600 lei.

  • Salut, o intrebare care este diferenta dintrun android 5.0.2 si cyanogenmod?
    eu am sony xperia z2 cu android 5.0.2 si sunt foarte multumit de el si alta chestie am observat eu la sony ca la 3-4 saptamani primesc imbunatatiri la telefon scrie ca au rezolvat nu stiu ce erori la el, inaite am avut samsung nokia si allview dar nici unul nu a oferit atat de mult suport ca sony, desi la inceput am fost sceptic de sony recunsc, sa aveti o zi buna incontnuare. pa

    • CyanogenMod este un rom custom, aftermarket, tert sau cum vrei sa il numesti.
      Acesta vine cu interfata curata Android, interfata care o are si Android-ul pe device-urile Nexus, fara interfete grafice adaugate de producator gen TouchWiz (Samsung), OptimusUI (LG), HTC Sense (HTC)
      Deasemenea in sistemul de opeare ai multe functionalitati si optiuni pe care Android-ul modificat de producator (in cazul tau de Sony) nu le are, nici macar Android-ul curat, cel existent pe gama Nexus nu are optiunile pe care le vei gasi in CyanogenMod.
      Avantajele folosirii CyanogenMod sunt amprenta mica asupra stocarii (ocupa putin spatiu pe telefon), rapiditatea in utilizare datorita lipsei interfetei pe care toti producatorii o adauga peste sistemul de operare pentru a-l peersonaliza si (chipurile) imbunatati (dar mai rau fac, il ingreuneaza si ofera uneori functii intuile pe care nu le folosesti niciodata, aici ma refer desigur la Samsung)
      CyanogenMod vine fara aplicatiile Google, pachetul de aplicatii google il flash-uiesti separat daca vrei sa ai Play Store.
      Daca vrei sa afli care sunt acele functii in plus pe care nu le gasesti in rom-ul stock, avem deja o prezentare a rom-ului CyanogenMod pe care o gasesti folosind casuta de cautare din dreapta sus. Te rog sa tii cont ca de atunci s-au mai schimbat lucrurile, CyanogenMod a evoluat (au iesit versiuni noi bazate pe Android Lollipop) si au fost adaugate noi functionalitati.

      • O mica adaugare stimabile

        Cyanogen vine cu serviciile si aplicatiile de baza google in versiunea stabila si certificata.
        Pe nightly intradevar, nu vine cu servicii si aplicatii Google deoarece versiunile nightly nu sunt certificate de Google. Orice rom are nevoie de certificare Google inainte sa fie livrate cu GAPPS. Vezi si Chinezii, care majoritatea livreaza telefoanele fata certificare Google, de accea nu au Google Play Store, Gmail, Calendar, Hangout, serviciul sincronizare conturi, etc.

        • Poate fi o înțelegere între Google și echipa CyanogenMod ca rom-ul ce vine pe OnePlus One să conțină gapps și să primească certificare pentru asta. Spun asta pentru că am instalat CyanogenMod versiunea oficială și stabilă și pe alte modele și nu aveam aplicațiile Google când terminam de flash-uit versiunea finală. Flash-uiam gapps manual de fiecare dată

  • Salut Cristi ,poti sa imi spui te rog ce O.S folosesti pe Oneplus one sau care O.S. este cel mai bun pentru acest telefon.Multumesc.

    • Folosesc CM12 stock cu kernel Franco. Kernel-ul Franco are ultimul patch pentru touch si in plus are suport Multirom (va fi in urmatorul tutorial).
      Bateria cu aceasta configuratie tine toata ziua, pana a doua zi la 1:00 cand il pun la incatcat. Asta cu un mod agresiv de utilizate si 6-7 ore SOT.
      Daca-l folosesti mai rar, cred ca te tine lejer 2 zile bateria.

      • Multumesc Cristi,acum sper sa nu fiu nepoliticos dar poti face un tutorial pas cu pas cum se schimba Kernel_ul si rom-ul pe oneplus(nu cred ca e vre un tutorial in limba romana, ar fi primul nu ca nu as sti engleza dar tu ai un mod mai bun de a face lumea sa inteleaga ).Multumesc.

  • salutare Cristi.pana acum un an am avut un xperia neo-v ,care l-am intors pe toate partile(rootat,flashuit romuri,etc.),dupa care mi am cumparat un xperia z c6603.toate bune si frumoase vreo 2 zile,cand am vrut sa ii deblochez bootloaderul.cand colo...ce sa vezi:)unlock bootloader allowed:no.de atunci caut pe xda o metoda de deblocare,sun la sony romania,imi spune ca nu se poate,trimit mail la sony,nici un raspuns,s.a.m.d.Si acum vine intrebarea:chiar nu se poate debloca bootloaderul la z-ul meu?l-am rootat,i-am bagat xposed,multe module,dar e departe de ce vreau eu de la un tel.

  • Foarte util,o sa trec si eu la twrp,mai ales ca s-a incheiat dezvoltarea pentru philz recovery!

Related Post

This website uses cookies.