Cum se foloseste comanda Ping pentru depanarea retelei

Astazi vom vorbi despre comanda PING, in mic utilitar cu interfata CLI (nu merge cu mouse-ul) disponibil pe majoritatea sistemelor de operare. Acesta ne ajuta sa detectam sursa problemelor dintr-o retea sau de pe internet.
Ca si principiu PING este o comanda usor de inteles, echivalentul in limbajul uman ar fi: Esti acolo ?. Raspunsul poate fi DA sau deloc.
Luand pe rand toate punctele principale din retea ne putem da seama care ne face probleme.
Prima oara incepem cu placa noastra de retea (loop-back):
ping 127.0.0.1
Daca raspunde inseamna ca avem o placa de retea functionala si putem trece mai departe.
Pasul doi este sa verificam daca putem rezolva hostname-ul in IP.
ping "numele pc-lui"
Daca primim raspuns si ne este aficat adresa IP inseamna sa avem setari bune pentru DNS . Daca nu primim niciun raspuns inseamna ca setarile pentru DNS sunt gresite.
Pasul trei este sa verificam routerul sau gateway-ul furnizat de provider.
ping "adresa router sau default gateway"
Daca pana aici totul este in regula, vom incerca sa facem ping cu google, yahoo sau orice altceva.
ping google.ro
Daca primim raspuns si numele de domeniu a fost rezolvat (se face ping cu un IP), inseamna ca netul merge iar problema vine de la firewall sau antivirus care blocheaza browserul.
Daca sunteti interesati de subiect, vom continua cu traceroute care ne va arata pe unde circula pachetele noastre. Deasemenea traceroute ne poate arata si unde apar problemele pe drum, astfel vom stii pe cine sa tragem la raspundere atunci cand site-ul X sau Y nu se incarca bine.
Diferenta dintre ping-ul pe Linux si cel pe windows este ca pe Linux ping-ul merge la nesfarsit iar windows se opreste dupa patru linii. Daca vreti mai mult de patru linii pe windows puteti folosi “-t”, exemplu “ping -t google.ro” si se va face ping la nesfarsit. pe linux puteti intrerupe sirul cu Ctrl+C.


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (59)

  • Care era comanda Cristi ca sa vedem prin cate ip-uri trece conexiunea noastra pana la provider? Stiu ca era o comanda o stiam eu. Daca ai putea sa ma ajuti! Puteai vedea prin cate conexiuni treci pana la ei.

  • Andrei: Care era comanda Cristi ca sa vedem prin cate ip-uri trece conexiunea noastra pana la provider? Stiu ca era o comanda o stiam eu. Daca ai putea sa ma ajuti! Puteai vedea prin cate conexiuni treci pana la ei.

    Tocmai despre asta s-a vorbit in tutorial, s-a aratat si acest lucru si aveai sa afli daca urmareai tutorialul cap-coada...

  • multumesc Cristi si vreau sa continui asa cum sti tu :)
    ca nu ne plictisesti
    cine ne deschide noua mintile decat niste oameni minunati ca voi
    inca odata multumesc

  • As vrea mai multe tutoriale despre depanare sau daca se poate si aveti buna vointa sa faceti o categorie dedicate depanarilor (mai mult pe hardware gen retelistica, simptome/defecte placi de baza etc) si inca o sugestie daca doriri ati putea sa faceti aceasta categorie cu plata.....
    zic si eu
    Multumesc pentru tot ceea ce faceti ! ! !

  • De ping mi-a povestit cineva de la Romtelecom dar a fost foarte sumar si nu prea am inteles.Dar ati putea face un tutorial despre comanda perl?

  • Interesant.Am facut si eu toti pasii si eram uimit de viteza medie pe care o am(google - 14ms si videotutorial.ro - 4 ms).In final am vazut ca tu esti pe mobil si eu pe fix.

  • Cristi, in tutorial ai spus ca se poate ca cineva sa foloseasca pachetul meu de internet clonand MAC-ul, se poate afla cine e acea persoana? sau se poate scoate din retea?

Related Post

This website uses cookies.