Cum se face un website, partea 1, domeniu si hosting – tutorial video

Salut prieteni, astazi vom incepe o serie de tutoriale ce au ca scop in final crearea unui site adevarat, nu doar o pagina doua de proba ci un site adevarat cu tot ce-i trebuie, aceste tutoriale vor fi foarte detaliate in comparatie cu cele prezentate pina acum, de aceea va rog sa fiti foarte atenti la cele spuse in tutorial.

Cine doreste cu adevarat sa-si faca un site pe un domeniu cumparat .ro sau .com, ar fi bine sa urmareasca acest tutorial si bineinteles pe cele ce vor urma, sfatul meu ar fi  sa va indreptati spre domeniile .ro, astfle veti cistiga increderea oamenilor, altfel te priveste vizitatorul cind ai un domeniu .tk si altfel cind ai domeniu .ro, esti considerat mult mai serios.

Acest tutorial trateaza partea de inceput a aventurii, vom cumpara un domeniu .ro dupa care vom invata sa-l administram,  vom trece la administrarea in control panel-ul Plesk, pentru cei dintre voi care o sa aveti hosting pe Cpanel vom reveni intr-un tutorial viitor cu explicatii despre administrarea acestuia.

Vom arata cum se face un subdomeniu, cum se face o adresa de mail pe un domeniu existent (nu adresa de genul @yahoo.com sau @gmail.com), ma refer la mail adevarat pe server de genul: “office@exemplu.ro”, deasemenea vom face o baza de date (in urmatoarele tutoriale voi insista pe bazele de date), voi arata cum se creaza un cont FTP si cum se securizeaza acesta pentru SFTP, pentru ca securitatea este foarte importanta in momentul in care administrezi un domeniu (website).

Vor fi multe explicatii despre termeni pe care poate nu ia-ti mai auzit, sau poate ia-ti auzit dar nu stiati ce semnifica, vom intra in amanuntele configurarii domeniului, pentru a functiona cu name serverele puse la dispozitie de compania de hosting, dupa care vom crea chiar noi name servere, pentru cazurile in care nu avem un spatiu pe un server public (folosind computerul de acasa), sau trebuie sa administram un server virtual sau dedicat.

Eu va rog sa urmariti cu atentie acest tutorial pentru ca este baza celorlalte, fara el nu veti sti ce trebuie sa faceti la inceput de drum, acesta este primul pas care trebuie facut pe drumul spre site-ul functional. Tot ce se face aici este gratuit cu exceptia domeniului si a spatiului pe server, sigur, daca dorim si acestea pot fi gratuite daca utilizam computerul de acasa(nu recomand) si folosim un domeniu .tk(nu recomand).

In urmatoarele tutoriale vom vorbii si despre cum se poate face profit cu un site sau cu un blog, dar asta la final cind vom avea un site functional, eu as vrea sa avem si vizitatori pe acel site, nu promit nimic pentru ca nu depinde de mine.

Va fi ceva unic, nu cred ca cineva vreodata a facut un site cu tot ce-i trebuie intr-un tutorial video, sau cum este cazul nostru intr-o serie de tutoriale, voi incerca sa reduc numarul tutorialelor, cred ca vor fi 3 sau 4, sper sa ma incadrez, nu de alta dar sa nu va plictisesc.

Oricine va putea sa-si construiasca propriul lui site dupa aceasta serie, in afara de asta, vor fi multe lucruri pe care le veti invata intr-o perioada scurta si tocmai de aceea va cer rabdare si mare, mare atentie.

Ce s-o mai lungim, va urez vizionare placuta !

de Cismaru Cristian


Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (246)

  • Sunteti extraordinari, am invatat foarte multe de la voi!

    Bravo!

    Faceti o treaba foarte buna, si va multumesc frumos.

  • forate tare!dabia astept urmatoarele tutoriale!
    am o propunere: dupa aceasta serie de tutoriale ce ar fi sa faceti un despre un reseller de webhosting da si de domenii !

  • Frumos chiar interesant . Sunt curios ce o sa fie in celelalte tutoriale . Sunt nerabdator

  • Supeeer!Uimitori ca întotdeaua.Baftă și mii de mulțumiri pentru ceea ce faceți pentru noi.

  • Salut.Postez acest comentariu ptr. ca am inteles de la cineva,ca in cazul in care vizitatorii de pe acest site nu o sa comenteze la aceasta serie de tutoriale,Cristi o sa bata in retragere si nu o sa mai continue acest "serial".Asa ca m-am gandit sa va transmit,ca in cazul in care o sa incetati sa postati videotutorialele despre aceasta tema,eu iau Pc-ul si il arunc pe geam,sau,depinde de stare,ma duc si imi tai venele in cada,sa nu patez covoarele (ce gluma de prost gust).Tin sa va mai spun,domnilor,ca nu doresc sa postez cate un comentariu la fiecare 12 ore in speranta ca o sa va fac sa continuati si sa duceti la bun sfarsit ceea ce a-ti inceput.Acest prim episod..."miroase" extrem de bine,nu am mai avut senzatia asta de cand salivam asteptand sa halesc placinta bunicii care se rumenea in cuptor!
    Felicitari pt tot ceea ce faceti!Va doresc sanatate,inspiratie,putere de munca si tot ceea ce va doriti de la viata sa se indeplineasca! Amin.
    PS: ..sunt cu ochii pe voi! ;)

  • Dragan I.: Salut.Postez acest comentariu ptr. ca am inteles de la cineva,ca in cazul in care vizitatorii de pe acest site nu o sa comenteze la aceasta serie de tutoriale,Cristi o sa bata in retragere si nu o sa mai continue acest “serial”.Asa ca m-am gandit sa va transmit,ca in cazul in care o sa incetati sa postati videotutorialele despre aceasta tema,eu iau Pc-ul si il arunc pe geam,sau,depinde de stare,ma duc si imi tai venele in cada,sa nu patez covoarele (ce gluma de prost gust).Tin sa va mai spun,domnilor,ca nu doresc sa postez cate un comentariu la fiecare 12 ore in speranta ca o sa va fac sa continuati si sa duceti la bun sfarsit ceea ce a-ti inceput.Acest prim episod…”miroase” extrem de bine,nu am mai avut senzatia asta de cand salivam asteptand sa halesc placinta bunicii care se rumenea in cuptor! Felicitari pt tot ceea ce faceti!Va doresc sanatate,inspiratie,putere de munca si tot ceea ce va doriti de la viata sa se indeplineasca! Amin. PS: ..sunt cu ochii pe voi!

    Nici o grija, noi o sa continuam aceasta serie, problema este ca o sa se enerveze cei carora nu le plac astfel de lucruri, sper sa nu-i dezamagim nici pe ei, vom incerca sa postam mai variat, unul cu serialul despre site, unul cu hack, glumim desigur.
    Chiar acum ma gindeam ca la sfirsitul tutorialului sa facem un episod despre publicitatea online, s-ar integra perfect, cu criza asta multi ramin pe acasa si poate cine stie, se apuca de facut bani din site-uri, e greu dar nu imposibil, eu pun prima caramida, voi trebuie sa continuati.
    Ma bucur ca va place ideea mea, initial nu am vrut sa fac o serie pentru ca lumea se plictiseste si apasa imediat click-ul stinga de la mouse si se duce pe cancan.ro sa-si mai clateasca ochi cu citeva blonde siliconate.
    Astept pe rubrica decomentarii sa-mi spuneti daca mai aveti neclaritati, vreau sa stie toata Romania cum se face un site, gata cu secretomania, gata cu 800 Euro un site pe joomla (fara seo), aici trebuie sa invatam toti IT.

    • Tare m-as bucura sa reusesc sa termin site-ul cu ajutorul dvs. :) Mi-e drag sa invat,repet,satisfactia ar fi incomensurabila ;)) Dzeu sa va dea sanatate ptr tot ceea ce intreprindeti pentru noi! Respect !!!

  • Desi nu sunt pasionat de acest domeniu trebuie sa recunosc ca tot Cristi e number 1 pe acest site,tot el este si va ramane TATICUL in tutoriale,modul cald si calm cu care explica si stilu ala care te face sa ramai cu urechea ciulita indiferent despre ce ar vorbi in tutorial este inconfundabil,nu stiu pe nimeni care sa mai aiba darul asta,si nu cred ca cineva mai are curajul,rabdarea,forta,si bunavointa sa faca un asemenea tutorial!!! Cristi te-as ruga sa continui pentru ca nu se stie niciodata cand mi se va pune si mie pata pe web design,asa ca continua ca sa am unde sa ma intorc!!!

    Cu stima si respect pentru un mare om pe nume Cristi!

  • Foarte tare tutorialul! Astept cu nerabdare si celelalte tutoriale din acesta serie. Eu personal as dori sa vad niste tutoriale despre administrare servere linux, de exemplu cum se seteaza un server de linux cu domeniul nostru, cum se seteaza nameserverele, cum se face un server de mail pe linux, un server de ftp, etc. Sau ati putea face si despre Windows Server 2003/2008, tot asa despre administrare. Felicitari inca odata pentru acest tutorial, este unul foarte reusit, mai ales pentru ca l-a facut Cristi. Bravo Cristi, iti multumim!

  • Sunteti buni.Foarte interesante explicatiile din acest tutorial.
    O sa urmaresc in continuare seria de tutoriale din aceasta categorie.
    Va multumim.

Related Post

This website uses cookies.