Cum se face un backup si cum se restaureaza o imagine a sistemului cu utilitarul din Windows – tutorial video

Acum cateva zile va prezentam functia de siguranta a fisierelor care vine odata cu Windowsul, era vorba despre System Restore si va spuneam atunci ca vom prezenta si functia de Backup ce vine integrata in sistemul de operare Windows.
Pe siteul nostru sunt multe tutoriale pe tema backup-ului, atat tutoriale pentru un backup profesional si de calitate cu un soft comercial ca Acronis True Image cat si despre backup cu metode gratuite ca Paragon. Evident gratuit nu inseamna neprofesional ci doar mai putine optiuni atunci cand il facem.
Iata ca si Windowsul vine cu un astfel de utilitar ce e drept nu foarte profesional si cu foarte multe optiuni, insa avem strictul necesar la nevoie si asta conteaza cel mai mult. Chiar si pentru softul de backup din Windows avem cateva optiuni
-avem posibilitatea sa creem backup doar la folderul My Documents acolo unde sunt salvate de obicei fisiere pe care le folosim in diverse aplicatii sau fisiere descarcate,
-in cazul in care aveti 1 sau 2 conturi pe acelasi pc avem posibilitatea sa facem backup si pentru contul de Guest
-avem posibilitatea sa facem backup intregului sistem de operare in urma caruia ni se va permite si crearea unei dischete floppy bootabile cu care putem restaura sistemul de operare in caz de stricaciuni majore, sau cand Windowsul nu mai booteaza
-avem posibilitatea sa facem backup altor partitii, fisierelor sau folderelor indiferent de partitia pe care se afla. Functiile de mai sus fiind valabile doar pentru partitia C si fisierele din sistemul de operare.
Procesul prin care trebuie sa trecem pentru a face un backup sau al restaura este un mic Wizard (pasi pe care trebuiesc parcursi) foarte simplu si usor, dezvoltat mai in detaliu in tutorialul ce se afla la sfarsitul acestui articol.
Intodeauna este bine sa avem un backup pentru ca niciodata nu se stie ce virus sau trojan nenorocit ne infecteaza PC-ul si ne trezim ca ne-au disparut toate datele de pe pc sau nu mai putem intra in sistemul de operare. Pentru ce motiv mai este indicat sa ne facem un backup?
Ganditi-va ca maine, poimaine hardul vostru cedeaza sau “crapa” pur si simplu si ne gandim ca ne-ar fi prins bine sa fi avut un backup, nu?
Eu sunt sigur ca fiecare din noi daca am avea un backup facut nu am mai avea atatea probleme cu setarile cu softurile, cu timp pierdut pentru reinstalarea sistemului, softurilor, driverelor.
Cand este cel mai indicat sa facem un backup?
Eu unul procedez astfel: Instalez windowsul, apoi toate driverele, softurile favorite, fac setarile preferate in sistemul de operare, softuri, browser si tot ce mai am nevoie si apoi fac frumusel un backup.
Timpul trece…eu intre timp mai instalez sau dezinstalez softuri, registrii sistemului de operare in timp se “murdaresc” si automat asta cauzeaza un timp mai lung de raspuns al sistemului de operare, erori in softuri si cand observ ca nu o mai pot scoate la capat, nu ii dau de cap si pc-ul ruleaza foarte greu, restaurez frumos un backup si in cateva minute…cam 15, sistemul meu este proaspat, curat, rapid si functional ca in ziua cand l-am instalat, va fi exact ca in ziua in care am creat backupul, voi avea softurile mele preferate, setarile mele preferate.
Dar haideti mai bine sa urmarim impreuna tutorialul video.
ATENTIE: La un moment dat softul de backup va va cere sa introduceti o discheta floppy pentru a se scrie pe ea fisierele necesare pentru a boota cu ea si a va restaura sistemul, insa nu este necesar sa o bagati daca nu aveti floppy. Introducerea dischetei nu este un pas vital pentru a face backupul, puteti anula cererea atunci cand vi se va cere sa introduceti discheta si totul va fi in regula. Backupul se va face cu succes si il veti putea restaura tot cu succes si fara sa introduceti discheta flopy.
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

de Adrian Burlugeanu……..landpc.wordpress.com

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (35)

  • Salut Adrian...util tutorialul stiam de aceasta functie dar nu am avut niciodata curiozitatea de a umbla si de a vedea cum se face dar am urmarit tutorialul si acuma am aflat si iti multumesc pe aceasta cale..din cate am vazut acest gen de backup daca nu ai floppy fiindca nici eu nu am la pc si nu iti porneste windowsul nu ai ce sa faci cu el..am dreptate??fiindca nu cred ca daca ai sa zicem o arhiva a intregului sistem salvata pe un disk sau flash cva iti recunoaste windowsul automat ca sa zicem in cazul softurilor profesionale ca Acronis unde ai un resque disk..
    Te rog sa ma corectezi daca gresesc sincer nu am umblat cu aceasta functie pana acuma ca sa stiu..
    Multumesc mult si astept si celelate tutoriale.

    • wolf: Salut Adrian…util tutorialul stiam de aceasta functie dar nu am avut niciodata curiozitatea de a umbla si de a vedea cum se face dar am urmarit tutorialul si acuma am aflat si iti multumesc pe aceasta cale..din cate am vazut acest gen de backup daca nu ai floppy fiindca nici eu nu am la pc si nu iti porneste windowsul nu ai ce sa faci cu el..am dreptate??fiindca nu cred ca daca ai sa zicem o arhiva a intregului sistem salvata pe un disk sau flash cva iti recunoaste windowsul automat ca sa zicem in cazul softurilor profesionale ca Acronis unde ai un resque disk..
      Te rog sa ma corectezi daca gresesc sincer nu am umblat cu aceasta functie pana acuma ca sa stiu..
      Multumesc mult si astept si celelate tutoriale.  

      Da este adevarat, fara acel floppy nu poti da restore backup-ului in caz ca nu mai poti intra in windows.

      Am scris si in textul de prezentarea dinaintea tutorialului pe care multi din voi nu il citesc din pacate, unde si acolo sunt informatii la fel de importante ca in tutorial sau atentionari

      ATENTIE: La un moment dat softul de backup va va cere sa introduceti o discheta floppy pentru a se scrie pe ea fisierele necesare pentru a boota cu ea si a va restaura sistemul, insa nu este necesar sa o bagati daca nu aveti floppy. Introducerea dischetei nu este un pas vital pentru a face backupul, puteti anula cererea atunci cand vi se va cere sa introduceti discheta si totul va fi in regula. Backupul se va face cu succes si il veti putea restaura tot cu succes si fara sa introduceti discheta flopy.

  • adrian ce id ai contacteazama pe id:stefan_spintecatorul2000 am si eu diferite intrebari despre pc

    • stefbabanu: adrian ce id ai contacteazama pe id:stefan_spintecatorul2000 am si eu diferite intrebari despre pc  

      Imi pare rau si te rog sa nu te superi dar nu iti pot da id-ul meu. Problemele se discuta aici pe site pe rubrica de comentarii sau pe Live Chat

  • Salut din nou.Multumesc pentru acest tutorial.E foarte bun si simplu de folosit.Din pacate,nu ma asteptam,apare neajunsul acela cu floppy-ul.Daca ai un laptop,iti moare windowsul,nu ai unitate floppy ca sa-ti faci o discheta recovery,pa,pa backup-ul pe care l-ai facut.Oare nu-l putem pacali sa-si faca acel recovery disc pe un cd? :)...Glumeam.
    Deci ajungem,pana la urma,tot la un program dedicat pentru a face un backup.
    Toate bune si va multumim pentru munca depusa.

  • Adrian sa sti ca ai facut inca o data o treaba foarte buna insa nu vrea sa o spun in nume de rau numai ca System Restore si Backup-ul din windows sunt niste softulete asa doar ca sa fie acolo,eu am avut multe probleme cu Restore-ul din windows...Aceasta functie de backup pot spune ca mam jucat si eu oleaca si nui mai prejos de System Restore.Concluzie e ca nu te poti baza deloc pe ele,Eu as Recomanda Comodo Time Machine este cel mai bun dupa parerea mea mai ales ca are posibilitatea dea restaura sistemul dinainte sa intri in el daca ma intelegi ce spun.A si ca soft de backup e bun Paragon dupa cum ai mentionat si tu in Tutorial.Atat am avut de spus,Numai Bine.

  • Merci mult de raspuns Adrian,ai dreptate nu am citit cu atentie textul desi deobicei il citesc fiindca este primul lucru care imi descrie despre ce este vorba in tutorial asta in cazul in care titulul tutorialului este un pic mai ambiguu pentru mine..si am observat ca uneori in text exista si anumite completari aduse unor omisiuni din tutorial..Astazi am fost un pic mai grabit am citit doar prima parte referitoare la optiunile oferite de acest serviciu windows..promit pe viitor sa fiu mai atent.Inca odata multumesc mult!

  • Multumesc si eu Adrian, foarte util acest video tutorial. Apropo, imi place foarte mult tema de la windowsul tau imi poti spune te rog cum se numeste? am cautato dar nu am dat de ea. ms.

  • Foarte frumos tutorialul !!!
    Dar a fost tare faza cand a sunat telefonul :))
    Era ora cand faceau prieteni cinste :))
    Super Tare !!!

Related Post

This website uses cookies.