Cum se face share intre sistemul de operare real si cel virtual din VirtualBox – tutorial video

Pentru ca in ultima vreme tot mai multi vizitatori au cerut un tutorial despre cum se face share intre sistemul real si cel din VirtualBox m-am decis sa fac un tutorial pe aceasta tema.

Ce este VirtualBox?
VirtualBox este un soft de virtualizare cu ajutorul caruia putem rula un sistem de operare intr-un alt sistem de operare (in cel real). Cei ce nu stiu inca ce este Virtual Box noi avem mai multe tutoriale atat despre instalarea si setarea lui cat si despre cum se instaleaza un sistem de operare in Virtual Box realizate de colegul nostru Cristi. Cateva legaturi cu tutoriale despre VirtualBox  puteti gasi la finalul acestui text.

Ce inseamna Share si la ce ajuta?

Ei bine, sunt sigur ca toti avem anumite softuri mai putin legale, sau pur si simplu vrem sa facem teste instaland anumite softuri insa fara a afecta sistemul real. Uneori sa redescarci ceea ce vrei sa testezi in virtual sau sa cauti iarasi softul pe care vrei sa il incerci poate fi pierdere de timp si poate dura prea mult, asa ca, o alternativa rapida de a transfera softul sau fisierele ce vrem sa le testam, din pc-ul real pe cel Virtual Box este sa facem share intre sistemul Host (sistemul real) si sistemul Guest (sistemul oaspete din Virtual Box)

Ce trebuie sa stim inainte de a face share intre cele 2 sisteme?
Trebuie stiut ca share-uind un folder intre cele 2 sisteme, deschideti oarecum legaturi intre cele 2 sisteme de operare (cel real si cel virtual) si acest lucru nu este tocmai bine venit. De ce? Pentru ca, in cazul in care sistemul virtual se viruseaza exista o foarte mare posibilitate ca virusul sa ajunga si in folderul partajat intre cele 2 sisteme si in cele din urma urmand sa ajunga si pe PC-ul nostru real. Un sfat pentru a preintampina aceasta “nenorocire” este: atunci cand partajati folderul sa bifati casuta “Read only” adica sistemul virtual sa poata doar sa citeasca sau sa copie din acel folder nu sa si scrie sau sterge fisiere din acel folder.
Ce mai trebuie stiut este ca, pentru a face share unui folder intre cele 2 sisteme de operare aveti nevoie sa instalati in sistemul virtual “Guest Additions” (o mica imagine ISO ce contine drivere pentru sistemul virtual)
Eu sper ca nu mai trebuie mentionat ca puteti Share-ui intre cele 2 sisteme de operare absolut orice: filme, muzica, jocuri, documente etc etc.
Eu in tutorialul de mai jos am folosit ca sistem de operare real Windows XP iar ca sistem virtual tot Windows XP insa daca in virtual as fi avut Vista sau windows 7 procedura de a share-ui un folder ar fi fost aceeasi.
Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !
Vizionare placuta !

Instalare VirtualBox

Setare VirtualBox

Instalare sistem operare pe VirtualBox

de Adrian Burlugeanu……..landpc.wordpress.com

Cristian Cismaru: Imi place tot ce tine de IT&C, imi place sa impartasesc din experienta si informatiile pe care le acumulez zi de zi. Invat ca sa va invat !

View Comments (92)

  • Foarte Bun Tutorialul nici numi trecea asa ceva prin cap :P
    Insa am si eu o intrebare,tutorialele cu si despre Linux sau terminat numai faceti??

    • Iulian62: Foarte Bun Tutorialul nici numi trecea asa ceva prin cap
      Insa am si eu o intrebare,tutorialele cu si despre Linux sau terminat numai faceti??  

      Nop...nu sau terminat si nici nu o sa se termine, o sa incep sa "pompez" tutoriale despre Linux in special Ubuntu de acum in colo

      • Adrian:
        Nop…nu sau terminat si nici nu o sa se termine, o sa incep sa “pompez” tutoriale despre Linux in special Ubuntu de acum in colo  

        Adrian, urmarindu-ti comentarile si tutorialele pe site, m-ai facut curios in legatura cu Ubuntu. Ia ghici ce am facut azi ? Mi-am instalat Ubuntu pe laptop, doar Ubuntu ca sistem de baza fara Windows sau ce stiu eu. Si sunt foarte multumit, ruleaza mai repede ca si Windows.

        • Alex:
          Adrian, urmarindu-ti comentarile si tutorialele pe site, m-ai facut curios in legatura cu Ubuntu. Ia ghici ce am facut azi ? Mi-am instalat Ubuntu pe laptop, doar Ubuntu ca sistem de baza fara Windows sau ce stiu eu. Si sunt foarte multumit, ruleaza mai repede ca si Windows.  

          Sincer chiar ma bucur ca reusesc sa trezesc curiozitate si ca oamenii incep incet incet sa-si deschida mintea si catre alt ceva in afara de windoza (asa ii spun windowsului de cand m-am facut linuxist convins) Eu am pus Ubuntu Desktop Edition pe un Asus EEEPC 100 sau 1000XP nu mai stiu exact seria si am ramas PANDA (asta e vorba mea... cand ma surprinde ceva) cand am vazut ca out of the box mi-a recuoscut ABSOLUT TOT: wireless, bluetooth...

        • Alex: Adrian, urmarindu-ti comentarile si tutorialele pe site, m-ai facut curios in legatura cu Ubuntu. Ia ghici ce am facut azi ? Mi-am instalat Ubuntu pe laptop, doar Ubuntu ca sistem de baza fara Windows sau ce stiu eu. Si sunt foarte multumit, ruleaza mai repede ca si Windows.

          Ca idee, poti arunca o privire si aici: http://kde.org/announcements/4.4/
          sunt si niste filmulete, sper sa apreciezi sistemul linux si KDE.

    • Vladut: Am si eu o intrebare…ce trebuie sa fac casa mearga netul pe virtualbox Multumesc   

      Instaleaza Guest Additions cum am aratat in tutorial, privestel pana la capat!!!

  • Folosesc Vmware workstation, insa din cate vad nici cu acest program nu se poate instala mac os. (sau cel putin nu am vazut eu...)
    Cat priveste sherul intre sistemul real si cel virtual, in VMware exista o functie mult mai inteligenta - copy paste direct intre sistemul real si cel virtual (ca si cum ai copia pe orice alta partitie).

    • Salut Vali, spunemi si mie cum se poate face aceasta copier din sistemul real in cel virtual
      Multumesc

      • Tocmai acest lucru s-a aratat in tutorialul de fata. Daca vrei sa copii fisiere cu copy/paste, va trebuie sa instalezi Guest Additions (daca folosesti VirtualBox) sau WMware Tools (daca folosesti WMware Player) in sistemul de operare din masina virtuala, asa cum s-a mentionat si aratat in tutorialuul video de fata.
        Odata indeplinita conditia (instalarea Guest Additions sau VMware Tools in sistemul de operare din masina virtuala), pur si simplu dai click dreapta pe orice fisier/folder din sistemul de operare real apoi te duci in cel virtual si dai paste pe desktop sau in oricare folder din sistemul de operare instalat pe masina virtuala

  • Prea compliact, eu unu imi fac imagini cu programele care imi trebuie prin UltraISO, apoi le montez in Sistemul virtual si nu mai stau atata sa seruiesc atata.

    • Deca: Prea compliact, eu unu imi fac imagini cu programele care imi trebuie prin UltraISO, apoi le montez in Sistemul virtual si nu mai stau atata sa seruiesc atata.  

      Nu e complicat deloc!!! Folderul ala il setezi doar o singura data!!! Cat sti sa se faca imaginea aia ISO si sa se comprime arhiva in ISO (formatul ISO este un mod de comprimare deci o arhiva) share-uiesti 30 de foldere, insa nici nu e nevoie. E suficient sa share-uiesti un singur folder si atunci cand ai nevoie ...muti filmele, softurile, sau fisierele in el...sau le copii si in el si cu asta basta.

  • Adrian am vazut ca aveai BitDefenter instalat!Nu face nimeni si despre el un tutorial? Tu ce parere ai despre el? Vreau un raspuns si eu te rig macare de la Cristi sau Boby daca nu Mihai! Va rog mult, ca la asta nu am incercat niciodata!

    • BGD: Adrian am vazut ca aveai BitDefenter instalat!Nu face nimeni si despre el un tutorial? Tu ce parere ai despre el? Vreau un raspuns si eu te rig macare de la Cristi sau Boby daca nu Mihai! Va rog mult, ca la asta nu am incercat niciodata!  

      AVETI RABDARE CA VA FI SI DESPRE EL UN TUTORIAL. Mie unul nu mi-a placut si nici acum nu imi place BitDefender.

  • Foarte tare tutorialul nu credeam ca se poate face asa ceva chiar ma gandeam cum sa i-au anumite prg din sistemul real si sa le instalez pe virtual ca sa nu le mai caut pe net..Mult succes an continuare.Eu unu am anvatat foarte multe de pe acest sait.Daca tot ati amintit de VMware poate faceti an viitor un tutorial si despre acest program.Va multumesc

  • Re: Multumesc pentru videototorial, apropo cu ajutorul vostru am renuntat de tot la Windows, sunt entuziasmat de Ubuntu, imi place, asta o sa fie pe viitor, windowsul mai putin. sper sa mai faceti videotutoriale despre Ubuntu le astept cu nerabdare. multumesc.

Related Post

This website uses cookies.